Solide stoel met prachtige afwerking. Het zitvlak is wat hard, als je hier langer op zit wordt het oncomfortabel. het PU Leather is mooi maar bij warm weer is het ook broeierig. Voor mij zit het niet comfortabel genoeg om de hoge prijs te rechtvaardigen.
Ik schrijf deze review pakweg drie dagen na het ontvangen van de stoel. Mijn intentie is om volgende week nog een update te doen en dan een reminder in te stellen om over een maand of drie nog eens mijn ervaringen hierbij te noteren.
Uit de doos
Daar is ie dan, de SecretLab Titan 2020 2.0 Prime PU Leather. Da's een hoop woorden voor een stoel. Inclusief verpakking hebben we het hier over pakweg 30kg, en ook de afmetingen van de doos maken indruk. Dit is geen goedkope rommel!
SecretLab maakt van het uitpakken in ieder geval al een hele ervaring. Hoewel het wel een beetje puzzelen is om de boel goed uit de doos te krijgen zit alles keurig verpakt. Onderdelen en gereedschap zit netjes in losse doosjes. Elk onderdeeltje zit hier weer mooi individueel in het schuim. Dat ziet er strak uit, en maakt alles makkelijk te vinden. Dat hiervoor een enorme hoeveelheid verpakkingsmateriaal nodig is laat ik even terzijde...
Montage
De montage-instructies zijn te vinden op een enorm kartonnen bord dat boven op lag. De instructies zijn duidelijk. Alleen het koppelstuk tussen het zitvlak en de voet mist wat uitleg over de oriëntatie. Daar komen de meeste mensen wel uit, maar wellicht niet iedereen. Gezien er vochtvreters met de klassieke DO NOT EAT in de verpakking zitten vraag ik me af of dit stukje montage bij iedereen goed gaat...
Verder is het gewoon een bureaustoel en wordt het nergens echt spannend. Het materiaal en het bijgeleverde gereedschap is van hoge kwaliteit. Op montage-matetiaal is dus niet bezuinigd. De degelijkheid is niet alleen te merken aan het gewicht, maar ook het materiaal. De zitting en de leuning zijn ook mooi afgewerkt en ogen solide. De schroeven aan de zijkant worden mooi weggewerkt met een magnetisch kapje dat er met een prettige TAK opspringt. Er is nergens gefriemel of gepruts om de boel in elkaar te krijgen.
In je eentje de boel monteren is mogelijk, maar niet echt handig. Zorg dat je plaats genoeg hebt en gebruik de verpakking om de stoel niet te beschadigen tijdens het draaien. Het ding is niet alleen zwaar maar half gemonteerd ook lastig te manoeuveren.
Eerste indruk
Dit is een grote, degelijke stoel. Die maximale 130kg moet ie makkelijk kunnen hebben. De bouwkwaliteit en afwerking zijn top. Het geheel oogt wel een stuk lomper dan op de foto's op de website. Dit is geen slanke gamestoel, maar eerder een opgewaardeerde autostoel. Alles aan dit ding oogt degelijk. De wieltjes zijn van zacht plastic of een soort rubber en de stoel rolt daarmee soepel. Nice.
De stoel
Details
De naden zijn mooi afgewerkt en de patronen en logo's zijn netjes en recht erin verwerkt. Er is niet bezuinigd op de afwerking. Geen goedkope printjes of plastic met braampjes... alles aan deze stoel is met aandacht ontworpen en gemaakt. Een lust voor het oog voor zover een stoel dat kan zijn.
Zitcomfort
Deze review zit er nog lang niet op. Ik kan het alleen bij montage en uiterlijk natuurlijk niet laten zitten! Get it? Als je klaar bent met lachen gaan we verder...
Algemene indruk
Het zitvlak is behoorlijk hard, maar biedt wel goede ondersteuning. De leuning is ook wat hard en mijns inziens te vlak. Ik voel maar op één lijn over mijn rug omhoog de ondersteuning. Mijn vader, die wat breder is merkte gelijk op de zijkanten mooi aansluiten en dat dit prettig is. Ik heb hier dus weinig aan, want deze zijkanten zitten te ver naar buiten. Als dat eenmaal wél prettig aansluit is dat eigenlijk alleen maar een indicatie dat mijn BMI weer eens uit de klauwen loopt.
Zonder hoofdkussen heeft de hoofdsteun weinig zin. Zonder hoofdkussen ziet de stoel er wel iets strakker uit. Ik weet nog niet wat ik hiervan vind. Het hoofdkussen is overigens net als de rest van uitstekende kwaliteit.
Ik ben geen fan van de armleuningen. Verderop in verstelbaarheid heb ik nog wat kritiekpuntjes, maar ze zitten ook gewoon te ver naar buiten. In de smalste stand moet ik te ver met mijn armen naar buiten om er echt wat aan te hebben. Ik zal hier nog het een en ander mee gaan proberen, maar vooralsnog kan ik er weinig mee. Als ik de arbo mag geloven bieden ze mij ook enkel de juiste ondersteuning in de laagste stand, anders moet ik al te ver naar buiten met mijn armen of mijn schouders optrekken.
Kantoorwerk
Als programmeur werk ik in deze tijd natuurlijk veel thuis. Pakweg 24 uur per week breng ik door op dezelfde stoel. Dan mag je wel iets fatsoenlijks hebben staan. Vooralsnog lijkt deze stoel daarvoor prima geschikt, maar ik heb er nu nog maar een handjevol werkuren opzitten.
Armleuningen gaan tijdens het werken naar beneden. Mijn bureau is lekker diep dus mijn armen rusten daarop. Gelukkig passen de leuningen onder mijn bureau.
Gaming
Werk aan de kant, Xbox controller erbij! Nu gaan we aan de slag met games. Met een controller in de hand zit je toch anders. Daarnaast hoef ik geen code te zoeken en copy-pasten van stack overflow . Lekker naar achteren hangen dus en een paar uurtjes racen maar!
Zonder al te veel moeite kantel je de stoel naar achten om een ontspannen houding aan te nemen voor een paar uurtjes gamen. De stoel zit dan comfortabel. Eindelijk kunnen ook de armleuningen punten scoren. Als je normaal zit zijn ze nog steeds te breed voor mij. Maar als je wat intensiever aan de gang gaat en naar voren hangt tijdens lastige stukken vormen ze een mooie ondersteuning. De armleuningen zijn bij mij wederom alleen in de laagste stand te gebruiken.
Het kunstleer is trouwens niet de beste vriendjes met vocht. Je wordt er dus ook op geattendeerd niet te zweten in de stoel of er met "blote huid" op te zitten. Doe met die informatie wat je wil... ik kan me voorstellen dat op een warme dag gamen op deze stoel een plakkerige boel wordt en het is dus ook niet goed voor de stoel. Aan de andere kant neemt een stoffen stoel al dat zweet op...
Verstelbaarheid
De stoel heeft enkele standaard mogelijkheden om alles naar wens in te stellen. Hoogte, rugleuning, armsteunen kunnen allemaal op verschillende manieren worden aangepast. Alles werkt soepel en alles klikt stevig vast.
Zithoogte/hoek
De stoel kan niet heel laag, maar op zich is het bereik wat betreft hoogte in orde. De hoek van het zitvlak kun je aanpassen of los zetten. De weerstand van de veer is te veranderen met de draaiknop onderin. Wat me opvalt is dat mijn oude bureaustoel een stuk verder naar voren kon kantelen. Dit is geen prettige standaardinstelling, maar deze heb ik vaker gebruikt om mezelf iets meer te forceren om even recht te zitten. Deze stoel kan dus minder ver, maar heeft ook hier een prima bereik.
De hendeltjes zijn het enige aan deze stoel wat een beetje flimsy aanvoelt. Ik heb nog nagekeken of ik ze wel goed had gemonteerd. Ze klikken vast zonder overtuiging en je trekt ze er zo af. Ze functioneren verder prima.
Rugleuning
De rugleuning kan heel ver naar achteren en naar voren. Ik kan me niet voorstellen dat iemand iets hierover te klagen heeft. Naar boven en beneden kan dan weer niet en zou ook niet passen bij dit type stoel. Er is een draaiknop voor "lumbar" support. Dat levert extra steun op je onderrug. Deze knop draait met een degelijke weerstand en ook dit is mooi solide gebouwd.
Armleuningen
Ik haal ze er normaliter af. Ik heb de armleuningen van mijn vorige stoel nog gezocht voor de vergelijking, maar kon ze niet vinden. De armleuningen zijn "4D" verstelbaar, maar in de praktijk valt dit tegen. Ik heb al verschillende bureaustoelen gehad met makkelijk verstelbare en draaibare armleuningen. Deze heeft 3 verschillende knopjes welke ingedrukt moeten worden om iets te verstellen. Het werkt wel, maar veel armleuningen doen dit zonder knopjes. Dit systeem zorgt er wel voor dat er niets zomaar verspringt.
Het draaien van de armleuningen valt ook tegen. Zoals gezegd werkt dit met knopjes en helaas kunnen de armleuningen maar in 3 standen vastklikken. Naar binnen, recht of naar buiten. Vooral naar binnen toe hadden ze wel meer hoeken kunnen bieden waarop de leuning vastklikt.
Ik ga nog proberen meer te werken met de armleuningen, maar vermoedelijk gaan ze eraf. Hiervoor moet ik overigens de hendels aan de onderkant eraf halen. Op zicht geen probleem want zoals je kon lezen was dit niet zo moeilijk.
Een dingetje nog. De armleuningen (óf de rugleuning) zitten niet helemaal recht. Als de leuningen mooi gecentreerd staan komen ze niet gelijk uit bij de rugleuning. Op zich is dit geen ramp en het is dan ook echt het enige dat niet klopt aan deze stoel.
Degelijkheid
Ik twijfel niet aan de degelijkheid van deze stoel. Er staat tot 130kg op de instructies maar dat lijkt een behoorlijk veilige marge. De dikte van het metaal en het montagemateriaal liegen er niet om. Ook de bediening is solide. De hendels en knopjes voelen degelijk. Enige uitzondering hierop zijn de hendels onderin, maar dat ligt denk ik meer aan mij. Deze lijken los te zitten, maar zijn op zichtzelf wel stevig en de bediening is prima. Voor de duidelijkheid, het gaat dan om de plastic hendels die de metalen pinnen verlengen voor de bediening. De basis is dus degelijk, het plastic van de hendels is ook degelijk. Ik heb hier alleen wat te zeuren over het feit dat het plastic los over het metaal zit. Dit is by design en geen slordigheid of fabricagefout.
Ook het stof/leer voelt goed aan. Dit gaat denk ik niet snel slijten. Ook het hoofdkussen voelt degelijk en alle naden zijn feilloos.
Overige
Wat kan ik nog meer vertellen over deze stoel?
Nazorg/service
De stoel komt met een mooie envelop met 2 a4-tjes over service. De ene vertelt je dat je altijd contact op mag nemen als je vragen hebt, prima. Van de andere was ik minder onder de indruk. Als je een foto van je stoel deelt op Facebook, Instagram of Twitter kun je 2 jaar extra garantie krijgen. Daar ben ik geen fan van. Misschien maak ik me daar te druk over, maar internet punten verdienen op deze manier vind ik geen mooie marketing.
Vergelijking met mijn oude stoel
Ik heb altijd een hoge pet op gehad van mijn bureaustoel. Traagschuim en zwaar. Een degelijk model, comfortabel maar wel warm. De Titan is een stuk zwaarder, een stuk degelijker. De zitting is een stuk harder, maar dat doet niets af aan het zitcomfort. De stoel is een stuk mooier en de rugleuning langer. De hoofdsteun kan met het kussen tijdens het gamen nog wel eens voordeel bieden. Ik heb nog nooit een hoofdsteun gehad dus hier zal ik even mee moeten experimenteren.
Verpakkingsmateriaal
Ik ben geen milieu-activist, maar de hoeveelheid plastic verpakkingsmateriaal in de doos was overdreven. Ik had graag meer karton gezien. Op hoekjes en een enkel doosje na was alles van plastic. Ik kan verder niet oordelen of hier sprake is van recyclebaar materiaal. Zie foto beneden.
Daar staat ie dan, de SecretLab Titan 2020 Prime 2.0 PU Leather. De reden dat ik eindelijk eens mijn bureau heb opgeruimd (voor onderstaande foto). De stoel straalt degelijkheid uit en de afwerking is top. De zitting is wat hard en daar moet ik even aan wennen. Het zit verder niet ongemakkelijk. De komende tijd zal ik nog moeten ervaren hoe deze stoel mij bevalt.
Voor pakweg 400 euro is dit een goede koop. Het is niet goedkoop maar als je veel achter een bureau zit is dit ook niet perse iets waar je op moet bezuinigen. De duurzaamheid van deze stoel zal zich voor deze prijs nog wel moeten bewijzen, maar de eerste indruk is dat dit geen probleem gaat zijn. Gezien het materiaal en de afwerking verwacht ik niet dat er snel slijtage zal optreden.
Update na 1,5 week
Ik kan na zo'n korte tijd eigenlijk niet heel veel toevoegen. Het kunstleer kan wat broeierig aanvoelen, er is natuurlijk nergens ventilatie. De rugleuning blijft redelijk hard en recht aanvoelen. Ik kan vooralsnog kantoordagen zonder problemen doorbengen op deze stoel. Ik vraag me wel af wat de meerwaarde van een dergelijke stoel is boven een degelijke bureaustoel afgezien het uiterlijk.
Update na een 1,5 maand
Inmiddels heb ik deze stoel een tijdje in gebruik. Tijd genoeg om dingen te verzamelen om over te klagen. De stoel blijft oerdegelijk!
Met warm weer kan het wat broeierig worden in deze stoel. Het kunstleer ademt niet.
De zitting is nog steeds vrij hard. Hier moet je van houden. Ik merk dat op langere dagen ik hier last van krijg ten opzichte van mijn oude bureaustoel.
Ik varieer het liefst een beetje met voor/achter, maar de zitting kan voor mij niet ver genoeg naar voren kantelen. Ik heb een stoel die verder naar voren kan dan comfortabel lijkt, maar ik vind dit soms best prettig.
In de ruimte is het ook een vrij lomp gevaarte. Houd er dus rekening mee dat je deze ruimte ook hebt. Een slanker model met een enkel stofje in de rugleuning ademt beter en neemt een stuk minder ruimte in beslag.
Update na 3 maanden
De stoel staat inmiddels stof te vangen en ik zit weer op mijn oude bureaustoel. De zitting en rugleuning blijven te hard en het is en blijft een lomp gevaarte. Degelijk, maar niet voor mij.
Functioneel en analytisch
Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie.
janee
Relevantere advertenties
Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht.
Ingesloten content van derden
Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden.