Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie
Bekijk alle reviews

Logitech Harmony 600 Review

+2
tmpdir 30 december 2010, laatste update op 17 november 2015, 15.077 views

Logitech Harmony 600

Pluspunten

  • prijs;
  • bouwkwaliteit;
  • veel functies;
  • beperkte set met voorgedefineerde iconen beschikbaar;
  • infrarood uitgang ook aan de onderkant v.d. afstandsbediening.

Minpunten

  • kan gelijktijdig 'maar' 5 apparaten aansturen;
  • geen fysieke toets voor teletekst (wel een menu toets);
  • Custom Iconen niet mogelijk.

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Drivers / support Score: 3
Bouwkwaliteit Score: 4
Configuratie Score: 4
Functionaliteit Score: 4
Ergonomie Score: 4
Prijs Score: 5
Vormgeving Score: 5
Het viel mij op dat er op tweakers.net nog geen "uitgebreide" review aangemaakt was voor de Harmony 600, dus dacht ik maar eens wat terug te doen voor de vele reviews en beoordelingen die ik in de loop van de tijd gelezen heb ;). Door de drukte van een nieuwbouw woning ben ik wat beperkt in tijd, dus deze review is enigzins beperkt. Mochten er echter vragen zijn, dan wil ik die best op een later moment opnemen in deze review.

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1zYGjm30BHHMUZ3.jpeg

Ik heb twee van deze afstandsbedieningen bij Chear gekocht voor 37 euro/st. Mijn beoordeling is op basis van dit bedrag en mijn ervaringen met andere (universele) afstandsbedieningen. De review richt zich op het product zelf en niet alleen op wat er beloofd wordt door de verpakking.

Pakket inhoud

Afstandsbediening
USB-kabel
2 AA-batterijen
Handleiding (korte quickstart handleiding)

bouwkwaliteit

De afstandsbediening zelf is erg stevig en kraakt niet als je hem even stevig in je handen pakt. De vorm ligt ook prettig in de hand, waarbij je makkelijk bij de juiste toetsen kunt met je duim. Voor het selecteren van een activiteit of apparaat moet je hem wel even stukje hoger pakken, maar dat is nauwelijks de moeite van het vermelden waard.

Even irriteerde het mij dat dat bij een van de afstandsbedieningen het het geluid van de "linker pijltjes toets" afwijkt van de andere pijltjes toetsen. Net als de rechter menuscrol toets van de andere afstandsbediening. Hiermee is toch een puntje van kritiek op de bouwkwaliteit gevonden, maar gelukkig heb ik een vriendin die vindt dat ik niet moet zeuren en mogen de afstandsbedieningen bij ons blijven wonen.
Verder zitten van beide afstandsbedieningen de "all off" toets een heel klein beetje scheef, maar dit is kennelijk bij design, aangezien alle Harmony remotes dit zo hebben (inmiddels gezien in diverse speciaal zaken). Als je goed kijkt, zie je op bovenstaand plaatje dat de 'all off' toets links bovenin op de afstandsbediening naar rechts leunt.

Edit 2010-08-23, intussen heeft mijn dochtertje besloten de harmony aan een grondige kwaliteitstest bloot te stellen. De harmony 600 blijkt prima bestand te zijn om over een bank op een laminaat vloer te gooien. Geen krasje of scheur te zien en zelfs de batterijen blijven goed zitten. Conclusie: deze multifunctionele afstandsbediening is ook inzetbaar als stuiterbal.

Uiterlijk

De afstandsbediening is van onderen zwart en het bovenstuk is grijs-metalic. De toetsen zijn gebroken wit. Ik moet zelf eerlijk bekennen dat ik door de foto's op het internet had verwacht dat deze afstandsbediening iets donkerder grijs zou zijn en dat de toetsen ook een tint donkerder zouden zijn. In werkelijkheid is hij dus iets lichter van kleur, wat eerlijk gezegd net zo goed staat. Wel vraag ik mij af of dit er een beetje netjes uit blijft zien op langer termijn, maar doordat de toetsen extreem glad aanvoelen verwacht ik niet dat deze snel vies worden en als ze het al zijn, weer eenvoudig schoon te maken zijn.

De afstandsbediening had mijns inziens wel iets kleiner mogen zijn, waarbij ik moet toegeven dat hij niet fors aanvoelt in de hand.

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1zYGjmWMxttHBMt.jpeg

Het beeldschermpje kan alleen grijstinten weergeven. Alhoewel dit een beperking is t.o.v. de duurdere versies, staat dit wel goed bij de kleuren van de het apparaat zelf. Op internet had ik trouwens gelezen dat het kleuren schermpje van de duurdere afstandsbedieningen (650 en 700) niet onder alle hoeken goed af te lezen valt, maar dit grijstinten schermpje is vanuit alle hoeken prima te lezen. Verder zie ik geen voordelen in het hebben van een kleuren schermpje.

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1zYGjm3kwNVcZHy.jpeg

software en configuratie

De logitech komt met een korte handleiding en heeft online nog een uitgebreidere handleiding staan. Beide zijn in het Nederlands. De handleidingen bleken niet noodzakelijk om door te lezen, behalve dan stap 1 uit de quickstart handleiding (in de doos). Hier stond de url van het software dat je moest downloaden en uitvoeren.

Zo snel je het software hebt opgestart wijst alles zichzelf. Het software vraagt om het merk en type van ieder apparaat en doet gelijk een voorstel voor alle instellingen (die je later optioneel ook nog weer kunt wijzigen), hierover later meer. Een dag later heb ik trouwens nog wel wat verbeteringen doorgevoerd, maar dat was nodig doordat mijn htpc niet hdmi 1 maar hdmi 2 op mijn Onkyo versterker gebruikte. Dat het harmony software ook weet hoe mijn setup eruit ziet, is misschien iets te veel verwacht.

Het software is helaas niet onder Linux beschikbaar. Hierdoor is deze afstandsbediening alleen bruikbaar als je toevallig in het bezit bent van een Microsoft windows licentie. Tegenwoordig zijn er behoorlijk veel computer gebruikers die alleen gebruik maken van Linux, waardoor deze afstandsbediening onbruikbaar wordt.
Gelukkig had ik ook een pc staan met Windows erop geinstalleerd, anders had het lastig kunnen worden. Voor deze beperking heb ik een volledige ster afgetrokken van drivers en ondersteuning. Weegt dit minder zwaar voor jou, dan kun je hiermee rekening bij het lezen van de beoordelingen.



Gebruik en functionaliteit

In het kort krijg je met de afstandsbediening de volgende functies wel/niet:

Max. aantal apparaten: 5
Virtuele functietoetsen: Ja, onbeperkt
Inlees functie: Ja
Infrarood (IR): Ja
Radio frequentie (RF): Nee
Kleurenscherm: nee
Oplaadbaar: nee
Laadstation: nvt
batterijen: ja, 2 * AA

Na alles ingesteld te hebben is een druk op de toets voldoende om in de hobby kamer de versterker, TV en kabelkast aan te zetten. Kies ik even later voor de activiteit "HTPC gebruiken", dan wordt de kabelbox uitgezet worden, blijft de tv aan staan en op hdmi 1 gezet en wordt de AV-versterker op hdmi 2 gezet. De afstandsbediening onthoud de status van iedere apparaat, waardoor hij niet onnodig apparaten aan/uit zet. Dit is vooral handig bij apparaten die de aan/uit toets gecombineerd hebben (toggle buttons), zoals een van mijn tv's dat heeft.

Uiteraard kan er iets mis gaan met het zenden van IR signalen, bijvoorbeeld doordat je vriendin op 'alles uit' klikt terwijl de voorkant van de Harmony onder een krant ligt. De technicus in huis selecteert dan met de remote het apparaat dat niet goed uitgezet is, maar dit werkt niet voor "functioneel denkende" huisgenoten (ik houd er rekening mee dat zei dit mogelijk ook leest). Speciaal voor deze groep heeft de afstandsbediening een help functie, die wanneer je erop klikt altijd de uitzonderingssituatie weet op te lossen. Ook dit werkt trouwens in zowel Nederlands als Engels (e.a. talen).

Ook handig is dat de remote ook ir signalen aan de onderkant verstuurd, waardoor je gelijktijdig het schermpje kunt lezen en apparaten kunt aansturen. Soms komt dit voor als een een uitgebreide menu functie gebruikt, zoals bijvoorbeeld teletekst.

Teletekst is gelijk een mooi voorbeeld voor de meerwaarde van het schermpje, waarmee je de uitgebreide (minder gebruikte) apparaat functies kunt gebruikten. Het schermpje kan maximaal vier functies per pagina weergeven, waarbij je zelf de functie en pagina volgorde kunt instellen. onder het schermpje heb je twee toetsen waarmee je door de pagina's kunt bladeren en naast het schermpje heb je vier toetsen (een voor ieder functie) waarmee je een functie kunt kiezen.

Op pagina 1 staat bij mij standaard teletekst zodat ik deze altijd met een druk op de knop kan gebruiken. mocht je zelf meer dan 4 'virtuele' toetsen nodig, dan zul je met een andere toets even door de pagina's moeten bladeren tot je de betreffende functie heb gevonden. Ik heb in het verleden al eens een afstandsbediening gehad die 8 functies per pagina weergaf, maar ik mis het niet op deze afstandsbediening.

Een belangrijke beperking van deze afstandsbediening is dat hij maximaal 5 apparaten gelijktijdig kan aansturen, dat kan voor sommige huishoudens te weinig zijn. Controleer dit dus goed voordat je de harmony 600 aanschaft.

Batterij verbruik (update)
Na ongeveer 5 maand (gemiddeld?) gebruik hebben de meegeleverde batterijen het bij mij en mijn ouders het opgegeven. De afstandsbediening geeft dit netjes aan, waarop we de batterijen hebben vervangen. Alle instelling blijven trouwen behouden als je de batterijen vervangt.

Firmware
De firmware wordt volgens de handleiding automatisch geupdate (verdikkemie, nu geef ik toch toe deze gelezen te hebben). Maar wanneer je even expliciet op firmware update klikt, krijgt de afstandsbediening toch een nieuwere firmware. Dit gebeurde 5 minuten eerder niet bij het wegschrijven van de settings naar de afstandsbediening.

Samenvatting en onderbouwing waardering
Een zeer complete afstandsbediening voor weinig geld. De belangrijkste beperking van deze afstandsbediening is dat hij maximaal 5 apparaten gelijktijdig kan aansturen. Voor veel mensen genoeg, maar heb je meer apparaten, dan kun je voor een paar tientjes extra de duurdere broer (harmony 700) nemen die 6 apparaten aan kan. Of je kunt voor een diepere greep in je portomonee de Harmony one nemen die tot 12 apparaten kan aansturen.

Ergonomie: Goed, Hij ligt prettig in de hand en maakt het gebruik van je apparaten net iets makkelijker en eenvoudiger. Helaas is hij nog net aan de grote kant, waardoor de ergonomie niet als uitstekend beoordeeld kan worden.
De batterij (zoals meegeleverd) gaat erg lang mee. De afstandsbediening is door mijn gezin nu ongeveer 5 maand intensief in gebruik en we zien nog geen tekenen dat de batterij leeg dreigt te gaan.

Bouwkwaliteit: goed, maar niet zeer goed omdat de toetsen een enkele keer afwijken qua mechanisch geluid en omdat de 'all off' toets iets scheef staat.

Drivers en ondersteuning: Een voldoende. De beloofde platformen worden allemaal uitstekend ondersteund, dit is dus voldoende. Helaas is de Harmony afstandsbediening alleen bruikbaar na configuratie op je computer en zou je verwachten dat de drie populairste besturingssystemen ondersteund worden. Helaas worden alleen Windows en Mac ondersteund en is er voorlopig nog geen officiele ondersteuning voor Linux (Linux is tegenwoordig redelijk mainstream en kostenloos verkrijgbaar). Er is echter wel een opensource driver en applicatie beschikbaar die goed draait onder Linux.

Er zijn verder geen significante reden om lager dan 'zeer goed' te waarderen. De afstandsbediening doet alles wat Logitech belooft.. Daarom zijn de verdere punten met zeer goed beoordeeld.

De Harmony 600 is een uitgebreide afstandsbediening die functioneel gelijk is aan de veel duurdere Harmony remotes (behalve de enkele beperkingen zoals genoemd in de review). Daarmee biedt deze afstandsbediening een sterke prijs/kwaliteitsverhouding. Maar lees de review voor de details en vergelijk de afstandsbediening vooral ook met de luxere versies zoals de 650, 700 en harmony one.

Bronnen

Nederlandstalige handleiding (PDF)

Logitech product informatie

Wijzigingshistorie

22-08-2010 Bouwkwaliteit lager gezet omdat de toetsen afwijken qua geluid + plaatjes toegevoegd.

23-08-2010 Stuitertest toegevoegd met de complimenten van mijn dochtertje.

23-08-2010 Drivers en ondersteuning is een ster lager gewaardeerd (zie toelichting in de samenvatting).

30-12-2010 De batterij gaat bij gemiddeld gebruik 4 tot 5 maand mee.

Gebruikt in combinatie met:

  • HTPC met XBMC en VDR (vertrek 1)
  • Onkyo versterker (vertrek 1)
  • Panasonic Viera plasma tv (vertrek 1)
  • Cisco harddiskrecorder (vertrek 3)
  • Technotrend C-1501 met IR (vertrek 2)
  • HP MCE IR receiver - HP OVU422002/db (vertrek 1)
  • 9 jaar oude Sony TV (vertrek 2)
  • 9 jaar oude philips TV (Vertrek 3)
  • Windows 7

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een Logitech Harmony 600?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Populaire reviews door gebruikers

Vraag & aanbod

Reacties (26)

Wijzig sortering
Er is wel software beschikbaar voor Linux. Ik quote mezelf uit uit het logitech harmony topic ([AB] Logitech Harmony Advanced Universal Remotes [deel 3]):
Je hebt nodig in Linux:
Concordance en Congruity. Install deze waar mogelijk met je packagemanager. Start vervolgens met Congruity.

Hiervoor moet je je online aanmelden bij Logitech. (TIP: zet de website op Nederlands zodat ook je Harmony in het Nederlands blijft staan, anders switched ie terug naar de default Engels). Eenmaal ingelogd kun je je apparaten toevoegen en als je al eerder hebt gestoeid met de software staan ze er al in. (volgens mij ook als je het windowsprogramma hebt gebruikt). Via de website kun je als het goed is alles doen wat je met de windows/mac software kunt. Zodra je klaar bent kies je update remote, dan geeft ie een downloadbestand. Dat kun je openen met congruity. Congruity doet vervolgens de rest.
Heb zelf onlangs een 525 gekocht en ben ontzettend tevreden, vooral wegens de activities. mooie review.
Wij hebben em ook.
erg makkelijk in te stellen.

lost veel heel erg veel zelf op.
doet je tv het niet, vraagt ie gelijk(als je bijvoorbeeld uit drukt) ging de tv uit? kan je ja of nee kiezen.

als je op nee klikt gaat ie uitzichzelf ineens de tv uitzetten en vraagt ie nog een keer of de tv uitging en dan zeg je ja en is de juiste instelling opgeslagen. dat soort dingetjes.

in het boekje staat: 45 minuten installatie en configuratie tijd, ik had maar 10 nodig.

echt een top dingetje.

moet nog even een adaptertje bestelle voor me ps3 dan werkt de afstand bediening erook op :D
...erg makkelijk in te stellen...
Ik heb de Harmony One, en dat is een fantastische ab!

Maar wat is die software slecht! Wat een onlogische en complexe flow om ergens één bitje anders te zetten! Drama!

En als je bv het "aanzetten" van je hard disk recorder uit de instructies wilt hebben (omdat deze de recorder uitzet als-ie toevallig aanstaat), dan kan ej dat niet zelf doen, daarvoor heb je de Helpdesk nodig. Die Helpdesk is overigens wel snel en goed!

Vanwege de goede ab gedoog ik de software, maar wat is die software slecht, echt ontworpen door een engineer die de functies van de ab kan dromen, waarbij ze niet aan de gebruikers hebben gedacht.
Ik struikelde hier ook over, zowel in de review als bij de afstansbediening.

Het instellen van een activiteit gaat redelijk eenvoudig. Maar probeer dan nog maar eens iets aan te passen.

Ook de plaatsing van scrollbalken, de verspringende Gereed-knop en het maximaliseren van het venster wat absoluut zinloos is...

Om nog maar niet te spreken van het updaten. Even één knopje toevoegen kost je vlot een kwartier. Is het niet helemaal naar wens, kost het zo nog een kwartier.

Maar... Als de afstandsbediening eenmaal ingesteld is, werkt hij als een zonnetje :)
Mijn ervaring was niet dat dit omslachtig aanvoelde, onderstaand hoe ik te werk ben gegaan.

Je kan een knop wijzigen op twee manieren: via de wizard update of handmatig. De wizard is meer voor mensen die van stap voor stap instructie houden.
Als je meer vanuit de 'techniek' denkt kun je de betreffende knop handmatig wijzigen door voor handmatig te kiezen, te nemen stappen:
1) customize buttons
2) selecteerd tabblad standard buttons of custom buttons
3a) kies button en wijzig werking van de button (command)
3b) voeg button label toe, selecteer apparaat en command.

[Reactie gewijzigd door tmpdir op 25 augustus 2010 23:26]

Ik was iets langer bezig dan 10 minuten, maar heb een goed excuus bedacht... ik had twee afstandsbedieningen in te stellen :P
nette review. Ben benieuwd hoe je de Harmony 600 vindt na een wat langere periode gebruiken (bijv. batterijduur, bouwkwaliteit na een tijdje etc.)

ben wel geinteresseerd geraakt in dit apparaatje. Loop nu ook al te stumpelen met 4 afstandbedieningen...

ff off-topic vraagje: wat is Chear? heppie linkje? in de pricewatch is ie zelfs niet zo goedkoop... :) thx
www.Chear.nl was twee week geleden volgens de pricewatch hier op tweakers de goedkoopste. Nu is de Harmony 600 een stuk duurder met 49 euro. Mogelijk dat binnenkort de prijs weer zakt, ik zou persoonlijk even een weekje of wat afwachten.

Ik zal er proberen over 'een tijdje' nog een update te doen over de punten die je noemt.

[Reactie gewijzigd door tmpdir op 23 augustus 2010 18:31]

Mooie review!

Zelf heb ik ook een 600 en ben er zeer tevreden mee. Ik gebruik hem nu i.c.m. een WD TV LIVE, maar wil eigenlijk naar een HTPC met XBMC.

Kan je ook iets vertellen over de ondersteuning met XBMC?

Ik lees wel dat mensen de ontvanger gebruiken van een Microsoft media remote, maar het fijne weet ik daar ook nog niet van,


EDIT: Bedankt voor alle reacties, nu weet ik helemaal zeker dat ik een voor een ION pc ga met XBMC :D

[Reactie gewijzigd door Starck op 25 augustus 2010 13:57]

Ik gebruik de Harmony (ander type maar dat maakt niet uit) voor XBMC (Linux). Werkt perfect als je hem instelt als MCEUSB device. Even een IR-receiver kopen (Philips OVU412000 bijvoorbeeld) en zappen maar.
Werkt echt perfect. gebruik zelf een harmony 525 met windows 7 en xbmc.. bijna out of the box ;-) (reg file toevoegen en klaar)
Voor de ondersteuning voor XBMC heb je zoals Frank Martin al aangaf een Windows MCE compatible infrarood ontvanger nodig en kun je daarna op je harmony remote instellen dat je dit apparaat hebt, daarna werkt alles onder zowel XBMC Live, Linux ubuntu en windows xp/7

Ik heb laatst de HP MCE IR receiver gekocht met het type nummer HP OVU422002/db. Op www.E-bay.de was deze goedkoper dan welke andere ontvanger dan ook en hij werkt onder zowel windows XP, windows 7, Linux ubuntu en XBMC Live. Het type nummer verandert nog wel eens de vorige keer had hetzelfde apparaat een ander type nummer aangezien hp hem kennelijk wel eens update.

In de software van de harmony neem je de volgende stappen:

Ad a new Device.
Computer - Media Center PC - Microsoft - Windows Media Center.

En gereed alles zou moeten werken.

[Reactie gewijzigd door tmpdir op 24 augustus 2010 20:49]

Ik heb een asrock ion 330 HT en draai daarop xbmc (op ubuntu minimal server). Ik heb in de software aangegeven dat ik een mediacenter pc Asrock ION 330 HT heb.

Gelijk alle toetsen werkend en werkt feilloos in XBMC (de softwaredriver voor de origenele afstandsbediening is daar ook debet aan, daar staan de goeie LIRC settings geloof ik in).

Heb zelf alleen paar toetsen verplaatst in de software zodat ik meestgebruikt onder de duim heb in de gebalanceerde stand zeg maar (rond het centrum van de ab met de OK knop).

Deze ab's zijn echt ongelooflijk. zodra je 'm hebt vraag je je af waarom je dat niet jaren eerder hebt gedaan. Ik heb een 525 aangeschaft vanwege de lage prijs. als ie gaat rammelen dan ga ik gewoon voor een luxe variant.
Thanks, dit is handig om te weten. Zit namelijk te denken aan de nieuwe asrock ion voor mijn ouders als 2e htpc.
Goede suggestie voor Linux support, ik zal proberen het deze week nog in de review te verwerken.

En bedankt voor het compliment.
Zoals enige tijd geleden toegezegd, heb ik zojuist een update toegevoegd over batterij verbruik. Zie wijzigingshistorie en review voor details.
Update toegevoegd over het batterij verbruik.

Het toeval wil dat 1 week na mijn vorige update de batterij van mij en die van mijn ouders leeg waren. Hiermee hebben ze het bijna 5 maand volgehouden bij gemiddeld gebruik.
Maar heb je een IR-ontvanger nodig bij dit apparaat? En iemand suggestie daarvoro?
Bij deze afstandsbediening zit geen IR-ontvanger om op je PC aan te sluiten. Deze zul je er separaat bij moeten kopen.

Enkele suggesties:
  • Ik gebruik de HP MCE IR receiver - HP OVU422002/db. Dit is een usb ir ontvanger die je op je pc kan aansluiten. Zowel onder windows als Linux wordt deze automatisch herkend.
  • Ik gebruik ook de Microsoft usb IR ontvanger, net als bovenstaand wordt deze automatisch herkend onder windows en Linux.
  • Er zijn vele andere USB IR ontvangers die prima werken, kijk bijvoorbeeld op ebay.de.
(foutje)

[Reactie gewijzigd door tmpdir op 25 augustus 2010 23:23]

Heb de Logitech Harmony 600 vandaag gekocht, oa op basis van deze zeer goede
review.

Jeetje wat een verademing, binnen de kortse keren werkt alles na behoren.

Wilde eigenlijk de 650 maar die was in back order, en deze versie was slechts
euro 35,00.

:)
Fijn om te horen dat je deze review goed vindt :).


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*