Gebruikers

Ubiquiti UniFi Protect G4 Doorbell

Prijs
€ 208,70
Specificaties Deurbel (Wi-Fi) - Bekijk alle specificaties

Ubiquiti UniFi Protect G4 Doorbell Review

olafz 9 mei 2021, 7.598 views Product gekocht

Ubiquiti UniFi Protect G4 Doorbell

Na lang wachten is de UniFi Protect Doorbell eindelijk redelijk verkrijgbaar in Europa. Een alternatief voor mijn oude Ring deurbel waarmee ik zelf - zonder abonnement - de beelden van mijn deurbel lokaal kan opslaan. Zeker als je al een Unifi camerasysteem hebt is deze uitbreiding het geld waard.

Pluspunten

• Geen abonnement
  • Benodigde beltrafo meegeleverd
  • Goede kwaliteit
  • Prima beeldkwaliteit

Minpunten

• Installatie alleen mogelijk met Unifi protect app, ook als je alles verder lokaal in je huis houdt
  • Bewegingsdetectie vergt nodige trial- en error

Achtergrond
Ik had al een tijd een Ring deurbel waar ik niet echt tevreden meer over was. Ik zocht al een tijd naar een vervanger die aan een aantal simpele eisen moest voldoen:
  • Lokale toegang en geen noodzaak voor een abonnement / cloud
  • Integratie (mogelijk) met Home Assistant voor wat home-automation (zie verderop)
Ik heb al een UniFi Cloud Key Gen2 Plus, en verschillende UniFi cameras. Het lag dan ook voor de hand om de UniFi Protect G4 Doorbell een kans te geven. Er zijn voldoende positieve reviews over te vinden. Het grote probleem: de leverbaarheid in Europa. Of eigenlijk: de onleverbaarheid.

Ik heb me al maanden geleden aangemeld op de "back in stock e-mails" op de website van de European store van Unifi.

15 april 2021 was het dan eindelijk zover: het verlossende mailtje "UniFi Protect G4 Doorbell is back in stock". Enkele minuten later had ik de deurbel besteld. Dat ik niet de enige was bleek al snel: nog geen uur later was de bel al niet meer te bestellen. Een paar dagen later kreeg ik een net mailtje dat de levering vertraging had opgelopen maar dat ik mijn deurbel binnen twee weken zou ontvangen. En zo geschiedde: 5 mei ontving ik de deubel via UPS.
Installatie - hardware
Het eerste dat opvalt, is dat de Europese versie van de UniFi Protect G4 Doorbell wordt geleverd inclusief een beltrafo die in de meterkast geïnstalleerd moet worden. Mijn oude deurbel (en ik denk de meeste in Nederland) werkt op 8 Volt wisselspanning en dat is niet genoeg voor de Unifi deurbel. De beltrafo is een Unifi-branded BX6TF met - volgens de specs - 16 Volt output wisselspanning. Overigens bleek na installatie de (onbelaste) uitgangsspanning bij mij ruim 20 Volt te zijn. Ik had geen idee of mijn bel in het huis hiermee overweg kon, maar ik heb het erop gegokt en dit bleek gelukkig geen enkel probleem.

Naast de beltrafo wordt de deurbel geleverd met alles wat nodig is om 'm te kunnen installeren: pluggen, verschillende schroeven en wat elektrische verloopjes.

De quick-start guide bevat een QR code die verwijst naar de installatie-handleiding op https://dl.ui.com/qig/g4-doorbell-eu

De installatie bestaat uit 3 delen:
  • Vervangen van de beltrafo in de meterkast
  • Installatie van een "blokje" aan de bel
  • Installatie van de deurbel zelf
Ik heb zelf geen enkel probleem met het vervangen van onderdelen in mijn meterkast. Needless to say: als je niet weet wat je doet, vraag dan even iemand die dat wel weet :) Ik had de "pech" dat mijn oude beltrafo in de meterkast een busboard aansluiting had. De beltrafo van Unifi heeft dat niet, dus er moest wat installatiedraad aan te pas komen om de beltrafo van Unifi goed aan te kunnen sluiten.

Na de beltrafo is het de beurt aan een "blokje" wat aan de bel binnen gemonteerd moet worden. De installatie is heel simpel: de draden die aan de bel zaten moeten worden losgemaakt en in de draadklemmen van het "blokje" vastgemaakt. Vervolgens komen de twee draden van het blokje aan de twee oorsponkelijke aansluitingen van de bel en klaar is kees. Grootste uitdaging bij mij was om vervolgens het blokje op zo'n manier in de bel te proppen dat de kap er ook weer op paste :)

Tot slot moet de deurbel worden aangesloten. Dit is eigenlijk ook heel straight-forward. De eerste stap is uiteraard om de oude deurbel te verwijderen. Daarna moet als eerste de achterplaat worden gemonteerd. De achterplaat is een metalen plaat die er heel degelijk uitziet en aanvoelt. Hij wordt geleverd met een mini-waterpasje dat je na montage moet verwijderen. Ook wordt de deurbel geleverd met een verloopje waarmee je de deurbel onder een hoek kunt monteren. Dit verloopje heb ik niet gebruikt. In mijn geval was er bovendien ook te weinig ruimte om de meegeleverde draadklemmen (blokjes) kwijt te kunnen, dus ik heb de draden direct onder de schroeven op de achterkant van de deurbel gemonteerd. De laatste stap is om de deurel op de achterplaat vast te klikken. Mocht je de deurbel ooit weer los willen maken, heb je daar een tooltje voor nodig wat verdacht veel lijkt op zo'n tooltje om een SIM-kaart in je telefoon te stoppen: zelfde vorm, dezelfde afmetingen. Dit kleine pinnetje is dus ook gelijk het anti-diefstal mechanisme. Het is functioneel, maar je hebt dus geen heel speciale tooling (speciale schroevendraaier o.i.d.) nodig om de deurbel te verwijderen. Maar: je hebt de dief wel goed op beeld mocht dat ooit gebeuren :)
Installatie - software
Om de deurbel te kunnen gebruiken, heb je iets nodig waar UniFi Protect mee werkt, zoals een UniFi Dream Machine Pro, UniFi Protect NVR of zoals in mijn geval een bestaande installatie met een UniFi Cloud Key Gen2 Plus.

Na het inschakelen van de beltrafo start de deurbel gelijk op. Na het opstarten verschijnt de melding dat de Unifi Protect app nodig is voor installatie. Ik heb geen andere manier kunnen vinden om de deurbel toe te voegen aan mijn bestaande Unifi installatie. Puur voor de installatie heb ik een (gratis) account aangemaakt bij Unifi en mijn UniFi Cloud Key Gen2 Plus toegang moeten geven tot het internet. Voor de installatie heb ik versie 1.4.3 van de Unifi Protect app op Android gebruikt. De installatie werkt via Bluetooth, dus je moet de eerste keer enigszins in de buurt van de deurbel zijn met je telefoon.

De installatie is heel simpel en werkte bij mij in één keer: de app herkende de nieuwe bel en leidde mij door een installatie. Aan het einde werd de UniFi Protect G4 Doorbell aan mijn systeem toegevoegd. De firmware werd ook automatisch geüpdatet en de deurbel herstartte vanzelf; klaar voor gebruik!
Gebruik
Het is mijn intentie om de deurbel zonder "cloud" of internettoegang te gebruiken, maar aangezien ik nu toch gedwongen de Unifi Protect app heb, kan ik die ook wel even aan een test onderwerpen :)

De belangrijkste functionaliteit van een deurbel is natuurlijk dat als iemand aanbelt, de bel ook afgaat. Dit werkt zonder problemen; ondanks dat de bel voorheen op 8 Volt werkte, werkt hij dus ook prima op 16 20 Volt. Naast een hoorbare bel werkt ook de notificatie in de Unifi Protect app probleemloos, en ook zonder (merkbare) vertraging. Dit in tegenstelling tot mijn oude Ring notificatie die overduidelijk een vertraging had tussen het moment van aanbellen en het geven van een notificatie in de app.

Vanuit de app heb je vervolgens de mogelijkheid om tekst op het display van de deurbel te tonen (max. 30 karakters), of terug te praten (two-way audio). De user-interface is niet de meest duidelijke, maar als je eenmaal weet waar welke knoppen voor zijn is het vanaf dat moment duidelijk wat je moet doen. In alle gevallen voelt de interface snappy aan en is er geen grote vertraging tussen wat je in de app selecteert en wat de bel doet.

Dan de camera: het beeld is uitstekend. De beeldhoek is goed genoeg om iedereen die in de buurt van de deurbel staat goed te kunnen zien, zowel overdag als 's nachts. Zie hieronder een aantal screenshots die enigzinds onherkenbaar gemaakt zijn. Ook de beelden die 's nachts gemaakt worden zijn goed en mensen zijn duidelijk herkenbaar. In mijn geval is het zo dat de deurbel dicht naast een muur hangt, waardoor er behoorlijk wat infrarood licht direct weerkaatst. Ook dit levert geen problemen op: dichtbij of ver weg wordt niet over- of onderbelicht en de bewegingsdetectie wordt er ook niet door belemmerd.

Het enige nadeel wat ik tot nu toe heb kunnen ontdekken is de omslachtige manier van het instellen van die bewegingsdetectie. Mijn deurbel hangt een meter of 4 à 5 van de stoep, met direct daarna een redelijk drukke straat. Om te voorkomen dat elke passant of auto als beweging wordt gedetecteerd (en opgenomen wordt) wil ik de bewegingsdetectie aanpassen. Unifi heeft op papier voldoende opties ("motion zones", sensitivity instellingen en zelfs "smart detections") om dit mogelijk te maken, maar het vergt nogal wat trial-en-error om een instelling te vinden die doet wat ik wil: niet iedere voorbijganger detecteren, maar ook niet pas een motion alert starten als iemand op een meter van de bel staat. Spoiler: de ideale instelling heb ik nog niet gevonden, en ik heb het vooralsnog dan maar opgelost door de bewegingsdetectie vrij ongevoelig te maken en de tijd vóór en ná een opname wat te verlengen. Op dit manier heb ik een mooie opname vanaf het moment dat iemand daadwerkelijk het pad naar mijn voordeur oploopt totdat hij of zij aanbelt (of iets in de brievenbus doet).
Home Assistant / Home automation
Al met al is dit een meer dan prima deurbel. Zeker als je al een Unifi camerasysteem hebt is deze uitbreiding het geld absoluut waard. In combinatie met de UniFi Protect app heb je daan compleet systeem, inclusief nuttige features voor een deurbel.

Maar.... de belangrijkste reden voor mij voor het aanschaffen van de UniFi Protect G4 Doorbell is het hebben van lokale toegang en geen noodzaak voor een internetverbinding voor het gebruik van mijn deurbel. Ikzelf gebruik Home Assistant voor mijn home-automation en de grote vraag is nu dus hoe (goed) de deurbel daarmee integreert.

Het is dus mooi geweest met de Unifi Protect app en de internettoegang van de Cloud Key; die staan nu weer uit. De Cloud Key levert lokale RTSP streams voor de camera, die simpel te integreren zijn in Home Assistant. De deurbel levert een RTSP-stream met een resolutie van (maximaal) 1600x1200 pixels. Daarnaast had ik al een custom oplossing voor het uitlezen van het signaal van de bel (en die werkt nog steeds). Op het moment dat iemand de deurbel indrukt krijg ik nu dan ook netjes een Telegram-bericht op mijn telefoon, inclusief snapshot van de camera van de deurbel. Het enige dat ik nu dus nog mis t.o.v. de Unifi Protect app is de mogelijkheid voor two-way audio en het sturen van een berichtje naar het display van de deurbel.

Update: met de Unifi Protect for Home Assistant addon werkt het sturen van een bericht naar het display van de deurbel ook weer. De enige functionaliteit die ik nu nog "mis" t.o.v. de Unifi Protect app is de two-way audio. Daar kan ik prima mee leven. Met deze integratie kun je trouwens ook de binary sensor van de deurbel uitlezen die aangeeft of de bel is ingedrukt. Een custom oplossing heb je dus zelfs niet eens nodig!

Heb jij ook een Ubiquiti UniFi Protect G4 Doorbell?

Mooie review. Ik had 'm eerder uit de USA laten komen, zonder de adapter. Ik heb de ABB trafo erbij gezet met 12 V, er zijn weinig mooie deurbellen (ding dong ipv tring).
Ik had eerst ook een Nest, die werd (bewust?) steeds minder bruikbaar gemaakt en herkende of registreerde dingen gewoon geheel niet. Enig puntje dat deze Nest pro had tov de unifi is notificatie via de Google Home; dat heb ik nog niet kunnen regelen met deze Unfi.
Ik heb ergens gelezen dat er mensen zijn die de unifi via node-red aan een google home hebben geknoopt. Wellicht eens daar op zoeken?
Mooie review! Leuk om te lezen en ook leerzaam. Bedankt!

Ik overweeg zelf ook mijn Ring (eerste versie) te vervangen door deze Unifi doorbell. De kwaliteit van Ring vind ik ondermaats (beeldkwaliteit vind ik ronduit slecht en ook de betrouwbaarheid (soms geen detectie en notificaties) vind ik erg belabberd; het abo dat ik heb is dan weer gratis dus dat is gene reden voor mij :) ). Echter vind ik de prijs wat hoog, want als ik hiervoor ga vind ik de functiuonaliteit om personen te detecteren wel erg interessant. Echter werkt dit schijnbaar niet op de cloud key gen 2, maar heb je de veel duurdere NVR of Dream Machine Pro nodig. Zie hieronder de opmerkingen van lazyadmin.nl (https://lazyadmin.nl/home...otect-g4-doorbell-review/)
There is an improvement for this underway, the new version of Unifi Protect, version 1.15 comes with Smart Detection. This enables the camera to detect persons which will make motion alerts a lot more accurate.

One downside to this, you will need to have an Unifi Dream Machine Pro or Unifi NVR for this. The new update won’t work on the Cloudkey Gen2.
Dat is onjuiste (of achterhaalde) informatie. Op mijn Cloud Key Gen2 Plus werken Smart Detections met de G4 Doorbell (Cloud Key firmware versie 2.1.7, UniFi Protect versie 1.18.1). In ieder geval "Person" en "Vehicle" detections worden ondersteund en werken prima.

[Reactie gewijzigd door olafz op 14 mei 2021 14:28]

Dank voor je reactie! Dat klinkt heel goed! Echter vraag ik me nog wel af waarom het volgende op de officiële website wordt aangegeven. Ik zoek me suf en kan geen voordelen voor specifiek deze doorbell (eventueel in combinatie met enkele camera’s) vinden voor het gebruik van de Dream Machine Pro of de NVR.
Note: UniFI Protect is required to run this product with full functionality, we recommend using it with UniFi Dream Machine PRO or UniFi Protect Network Video Recorder
Bron:

PS: ik heb het de fabrikant ook nog niet gevraagd :o
Reclame om te zorgen dat je de duurdere modellen koopt?

Ik heb het hier ook draaien op de gen 2 plus en smart detection werkt hier ook gewoon.

[Reactie gewijzigd door MrBas op 18 juni 2021 07:53]

Dank voor de mooie review. Ik heb zojuist de bell besteld en zit er ook al lang op te wachten!

Ik heb nu sinds een tijdje de internet access van mijn Cloudkey gen2 Plus uitstaan en als ik wil verbinden met mijn thuisnetwerk, gebruik ik mijn Wireguard VPN om dan vervolgens de unifi-app te kunnen gebruiken.
Als ik je review zo lees, gaat bij mij two-way audio dus ook niet werken en krijg ik ook geen notificaties tenzij ik remote access op mijn Cloudkey weer aanzet?

Verder ben ik nog op zoek naar Chime die compatibel zijn met deze deurbel. Liefst een wifi chime oid die in de woonkamer en/of tweede etage te hangen is. Iemand suggesties?

Dank!
Honeywell draadloze set die bedraad omvormt naar draadloos incl een extra setje chimes die je eraan kan koppelen, heb ik ook en werkt als een tierelier.

En dan in combinatie met:

Zoek op g4 doorbell honeywell wireless op het bekende zoekplatform voor het bedradings schema.
Welke chime heb jij gekozen (en waarom)? En hoe zijn je ervaringen?
Ik heb uiteindelijk voor de Honeywell dc915scv serie 9 belconverterkit gekozen en dat werkt perfect. Doet het tot nu toe altijd. Heb nog een schema gevonden waarbij je ook de wireless set erbij kunt schakelen zodat je ook ergens in huis nog een wireless chime hebt, echter ben ik hier nog niet aan toegekomen. Misschien los ik dit ook nog wel anders op als ik uiteindelijk Domoticz of Home Assistant aan de praat heb.
Ben verder heel erg tevreden met de deurbel zelf.
Dank voor je antwoord! Ik ga eerst maar eens kijken of ik wel een gong nodig ga hebben. Als ik via Home assistant een notificatie op een tablet (die aan de muur komt) kan krijgen zoals @olafz aangeeft, dan kan daar ook een geluid aan worden gehangen. Mocht dat versterkt moeten worden, kan ik daar een bluetooth speaker aan hangen oid hahaha

Wel weer een leuk project!
Ik ben dan zelf wel weer geinteresseerd in je tablet aan de muur project :) . Mag ook via DM hoor haha
Ik heb op mijn NAS (Synology) in docker Home assistant geinstalleerd. Daarmee kan je eigenlijk alles "samenknopen" en allerlei "automations" maken. Maar dus ook weergeven.

Topic Home Assistant:
Home Assistant: Open source Python3 home automation - deel 4

En dan kan je zoiets dergelijks maken (not mine :) ) :

Erg leuk om mee te spelen! Heb daarvoor een pricewatch: Lenovo Tab M10 FHD Plus (2nd Gen) (ZA5T0302SE) Grijs gekocht, in de aanbieding incl standaar voor 124 euro. Deze gaat strak tegen de muur zoals:

[Reactie gewijzigd door GroeneThee op 6 augustus 2021 14:49]

Welke standaart heb je gekocht om de tablet aan de muur te hangen?
Dank voor de mooie review! Denk toch ook maar over te gaan op alles van Unifi.

Ben al een beetje aan het spelen met home assistant (docker/NAS), en heb al een tabletje voor aan de muur straks voor een knap dashboard. Kan je via HA ook bijvoorbeeld een signaal af laten gaan op een tablet, eventueel met beeld erbij als men aan belt?

[Reactie gewijzigd door GroeneThee op 5 augustus 2021 19:12]

Jazeker; dat kan op verschillende manieren, met verschillende integraties. Wat ik zelf heb ingericht, is dat als iemand aanbelt, een snapshot wordt gemaakt van het beeld en dit via Telegram wordt verstuurd.
Dank je voor je antwoord, ik ga er induiken!

Tweakers maakt gebruik van cookies

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren