Al draagt een aap een gouden ring, het is en blijft een lelijk ding.
Ondanks de hoge prijs en er groot premium op de doos staat geeft dit product een enorm budget gevoel.
Halverwege april kreeg ik een mailtje van Tweakers dat ik was ingeloot voor het Be Quiet! Silent Loop 2 360mm testpanel. Dit is mijn eerste review, dus als je feedback hebt laat het mij zeker weten!
Ik heb vaker computers gebouwd, maar nog nooit met waterkoeling gewerkt. In mijn ogen zullen mensen die voor het eerst waterkoeling in hun pc bouwen vaak, net als ik, met een closed loop beginnen. Met deze review richt ik mij op degene die overwegen voor het eerst waterkoeling in hun pc te bouwen en kijk ik of het interessant is om van luchtkoeling over te stappen op deze Be Quiet! Silent Loop 2 360mm waterkoeler.
Om daar duidelijk in te zijn en niet omheen te draaien: als beloning voor het schrijven van de review mag ik het product houden. Omdat reviews vaak positiever zijn als de reviewer het product gratis krijgt heb ik vooraf duidelijke punten opgesteld en toets ik of het product aan die verwachtingen voldoet. Op deze manier hoop ik objectiever te werk te gaan en inzichtelijk te maken hoe mijn score tot stand komt.
Ik wil mij verontschuldigen voor de slechte foto’s. Vlak voordat ik te horen kreeg dit product te mogen reviewen heb ik mijn camera uitgeleend en moest ik de foto’s voor deze review met mijn mobiel maken. * wat een timing, zucht *
Aanpak
Voordat ik met het product aan de slag ging heb ik mijn verwachtingen opgeschreven. Daarbij heb ik voor mijzelf bepaald hoe ik het geven van sterren interpreteer. Om met de sterren te beginnen, dit doe ik als volgt:
1 ster: Het product presteert ver onder mijn verwachtingen. Een 1 ster score is zo belabberd dat als dealbreaker zie, reden om het product af te raden aan anderen. 2 sterren: Op dit punt voldoet het product niet aan mijn verwachtingen. 3 sterren: Het product voldoet aan de verwachtingen, maar niet meer dan dat. 4 sterren: Hiermee gaat het product over mijn verwachtingen heen. 5 sterren: Ik ben zeer positief verrast over het product en dit punt is reden dat ik het product pro-actief aan anderen aanraad.
De verwachtingen die ik bij dit product heb zijn de volgende:
Premium ervaring
Met een prijs van €150,- verwacht ik een premium product. Het moet een goede uitstraling hebben en luxe aanvoelen, waardoor degene die dit koopt het gevoel heeft waar voor zijn geld te krijgen.
Geluidsproductie idle/load
Voor geluidsproductie verwacht ik dat de geluidsproductie ieder geval hetzelfde is als dat momenteel is. Hierbij handteer ik een foutmarge van drie decibel (aangezien ik niet weet of mijn goedkope decibelmeter van Aliexpress wel zo betrouwbaar is). Ja, de Be Quiet! Silent Loop 2 heeft 3 ventilatoren en mijn stock koeler maar 1, maar aangezien stil zijn een speerpunt is van Be Quiet! vind ik dat ik er vanuit mag gaan dat geluidsproductie niet hoger is dan nu.
Temperaturen idle/load
Met de temperaturen verwacht ik dat die lager zijn dan nu met mijn stock koeler, zowel in idle als onder load. Idle verwacht ik dat de temperatuur 5 graden Celcius lager is dan nu en onder load 10 graden Celcius lager is. Baseer ik die getallen ergens op? Nee, eigenlijk puur wat ik gevoelsmatig verwacht 😊.
Compatibiliteit socket
Ik heb een aantal computers staan. Eentje met een AMD AM4 socket, en van Intel socket 1200/1151/775. Ik verwacht dat de koeler ieder geval werkt met mijn AM4 en 1200 serie. Als het nog met de andere Intel sockets werkt is dat mooi meegenomen, maar geen must.
Compatibiliteit leds
Iets waar ik mij erg aan kan irriteren is dat mijn AMD Ryzen 1700 stock koeler leds heeft, maar dat die leds niet juist mee kleuren met mijn MSI B350 Gaming Pro Carbon moederbord. Ondanks dat de cpu koeler rechtstreeks op mijn moederbord is aangesloten kleurt de cpu koeler vaak anders dan de leds van het moederbord. Van deze koeler verwacht ik dat de leds overeenkomen met mijn moederbord. Onderstaande foto laat de kleurfout zien als ik wit instel.
Unboxing
Wat mij direct overdonderde is de grote van de doos, ik had niet verwacht dat het zo groot was. De buitenkant ziet er mooi uit en je hebt echt het gevoel dat je een product in je handen hebt.
Op weinig momenten heb ik mij zo enthousiast gevoeld om iets uit te pakken. Er staat groot een banner PREMIUM op de doos, wat mijn verwachtingen op dat moment hoger maakte.
Met deze luxe ogende doos begon ik mij in te beelden wat ik verwachtte aan te treffen als ik de doos van dit premium product zou open maken. Ik zag het al voor mij hoe de metalen blok met de letters Be Quiet! mij aan zou staren omringd in zwart foam als ik de doos naar de zijkant open zou maken.
Oké oké, eerst boekjes en een afdeklaag om dit luxe product te beschermen dan. Maar hieronder zou dat luxe product mij aanstaren!
Nou, tsja, wat zullen we hier eens van zeggen. Bruine doos met wat plastic zakjes was niet echt wat ik verwachtte. Naar mijn idee had dit anders ingepakt kunnen worden om wel een premium ervaring te geven. Laat ik het dan maar op mijn stereotype beeld gooien dat Be Quiet! als Duits bedrijf meer van efficiëntie dan luxe houdt. Dit was ieder geval niet echt wat ik verwachte bij het openen van een doos waar groot PREMIUM op de buitenkant staat.
In de doos zit alles keurig verpakt en in zakjes gescheiden van elkaar. Onderstaand een paar foto’s om te laten zien wat er allemaal in zit.
Klein detail dat ik waardeer is dat de montage benodigdheden voor AMD en Intel sockets gescheiden zijn van elkaar. Het is nu minder zoeken naar de juiste schroefjes om de koeler op jouw socket te monteren.
Daarnaast is het top dat Be Quiet! een flesje met extra koelvloeistof meelevert. De radiator is al gevuld en in de handleiding staat ook dat je na twee jaar met dit flesje de radiator kan bijvullen.
Persoonlijk vind ik het jammer dat Be Quiet! maar drie tie-rips meelevert, bij een gemiddelde voeding krijg je een meervoud hiervan erbij. Natuurlijk was dit precies het moment dat ik door een ander project door mijn tie-rips heen zat, doet net weer een beetje af aan de premium ervaring dat er maar drie bij zaten en ik te kort kwam.
Als alle drie de ventilatoren erop zitten zie je pas echt hoe imposant deze koeler is. Het product ziet er naar mening goed uit en de aluminium afwerking van het koelblok ziet er strak uit.
Inbouwen
De handleiding is goed te volgen en recht voor zijn raap. Bij de al goed te volgen tekst staan duidelijke afbeeldingen waarmee goed te volgen is wat er wordt bedoeld en wat je moet doen.
Om te beginnen een foto van hoe mijn pc er nu uit ziet. Ik heb de stock koeler eraf gehaald en met isopropanol en doekjes de oude koelpasta eraf gehaald.
Hier ga ik graag grondig mee te werk zodat echt alles eraf is.
Vervolgens begon ik met het inbouwen van de radiator en kom er dan achter dat 360mm toch wat groter was dan ik dacht… In mijn Fractal Design Define C TG past de radiator absoluut niet bovenin en ook voorin gaat die niet direct passen. Tip voor mezelf: kijk eerst even goed naar de afmetingen van het product voordat je je inschrijft op de grootste variant in het testpanel *facepalm*.
Om de radiator te laten passen moet ik de ventilator voorin mijn kast eruit halen, die kan ik natuurlijk wel mooi aan de bovenkant in mijn pc zetten straks. Verder moet het klepje van mijn HDD case eraf en kan de HDD case met licht geweld wat naar de zijkant zodat beide HDD’s nog steeds in mijn computer kunnen blijven zitten.
Ook het koelblok is gemakkelijk te installeren. Ik heb de koelpasta gebruikt die Be Quiet! heeft meegeleverd bij de koeler, iets wat tegenwoordig standaard wordt meegeleverd bij cpu koelers. Bij een AM4 socket gebruik je de backplate die bij het moederbord zit en met een paar meegeleverde schroefjes en onderdelen ben je er zo.
Als laatste nog een paar kabeltjes aansluiten. De ventilatoren heb ik met een meegeleverde kabel op 1 aansluiting op mijn moederbord aangesloten, de kabel van de cpu op de cpu koeler aansluiting en dan de leds… Daarover zal ik onder het kopje compatibiliteit verder uitbreiden, maar om een tipje van de sluier op te lichten: ik ben niet tevreden.
Compatibiliteit
Zoals in het begin van de review aangegeven had ik een verwachting van compatibiliteit. Onderstaand in een tabel welke sockets uit mijn verwachtingen wel/niet ondersteund worden.
AMD AM4
Intel 1200
Intel 1151
Intel 775
Not supported
Dat AMD AM4 en Intel 1200 ondersteund worden vind ik niet meer dan logisch. Dat Intel 1151 ook nog steeds werkt is mooi en dat Intel 775 niet meer wordt ondersteund is niet meer dan logisch.
Waar ik echter helemaal niet over te spreken ben zijn de leds bij de Be Quiet! Silent Loop 2. Ik installeer dit op een MSI B350 Gaming Pro Carbon. Natuurlijk weet ik dat het moederbord niet het nieuwste is, maar helaas zijn de leds van de Be Quiet! Silent Loop 2 niet meer aan te sluiten op dit moederbord.
Op mijn moederbord zit wel een jled aansluiting, maar helaas werkt de koeler alleen met een andere jrainbow aansluiting. Ik heb de hele doos nogmaals uitgespit of ik niet ergens een verloopstukje over het hoofd heb gezien, maar nee dat zit er niet bij. Persoonlijk vind ik het ondermaats dat deze koeler niet meer aangesloten kan worden op mijn moederbord. Maar ach, gelukkig zegt de handleiding dat er ook een controller is meegeleverd toch?
Dat is echt de grootste grap bij dit product. De controller blijkt een goedkoop plastic prul met drie knopjes te zijn. De afstand waar je hem neer kan zetten is ook hoe ver je kabel gaat, want aan de ene kant moet hij aangesloten zijn aan een SATA stroomconnector en aan de andere kant aan de led aansluiting van je koeler.
Dit betekent dat als je de leds van je koeler wil veranderen je twee keuzes hebt: iedere keer je kast openmaken of de kabels buiten je kast laten gaan om daar ergens de controller aan te sluiten. Ik ben voor het tweede gegaan…
Gadverdamme, dit gaat voor mij alle perken te buiten. Dat dit nu op zo’n lelijke manier buiten mijn kast zit is iets waar ik mij aan kan irriteren iedere keer als ik het zie. Ik verwacht zelfs van een budget merk dat het dingen beter oplost dan Be Quiet! hier doet. Dit is voor mij een dealbreker en reden om dit product af te raden.
Om dan hier nog maar op verder te gaan, de controller heeft een +,- en modus knop. Als je op de modus knop drukt zie je een minuscuul ledje van kleur veranderen op de controller. Na een tijdje druk klikken kwam ik erachter dat dat kleurtje niet aangeeft op welke kleur je de leds van de koeler zet, maar aangeeft waar je in het menu zit. Zo moet je leren welke kleur wat betekend en is het niet gemakkelijk om bijvoorbeeld even snel een kleur te wijzigen.
Dit met de leds is een dusdanig minpunt voor mij dat ik nog steeds overweeg om mijn stock Ryzen koeler terug te zetten.
Aangezien de Be Quiet! Silent Loop 2 helemaal niet meekleurd met mijn moederbord weet ik helaas ook niet of de kleuren beter overeenkomen met mijn moederbord. Ik ben ook niet geneigd om dit met de erbarmelijke controller te testen.
Temperaturen
De temperaturen heb ik gemeten met AMD Ryzen Master Utility. Bij idle heb ik de pc net opgestart en alle mogelijke openstaande programma’s afgesloten. Load heb ik gemeten door Prime95 voor tien minuten te laten draaien en aan het einde van die 10 minuten de temperatuur uit de AMD tool af te lezen.
Bij deze metingen heb ik bewust mijn vcore niet veranderd en heb ik mijn cpu niet overclockt. Dit heb ik gedaan omdat ik wilde nabootsen wat iemand ervaart als hij of zij op waterkoeling overstapt zonder verdere instellingen. Mocht er wel behoefte zijn aan temperatuurmetingen met vaste vcore instellingen en overclock van mijn cpu laten jullie het maar weten en maak ik die alsnog!
Onderstaand een tabel met temperaturen onder idle en load:
Stock koeler
Silent Loop 2
Temperatuur idle
34 Celcius
36 Celcius
Temperatuur load
67 Celcius
46 Celcius
Wat mij bij idle opvalt is dat mijn stock Ryzen koeler mijn cpu op 34 graden Celcius houdt en de Be Quiet! Silent Loop 2 op 36 graden Celcius. Dat is niet wat ik verwachte en hiermee voldoet de koeler niet aan mijn verwachtingen.
Onder load is dit beeld echter totaal omgekeerd. Waar mijn stock Ryzen koeler na tien minuten op 67 graden Celcius zit houdt de Be Quiet! mijn cpu op 46 graden (!) Celcius. Dat is onder 100% load 21 graden koeler dan eerst, hier ben ik zeer van onder de indruk! Hiermee presteert de koeler ver boven mijn verwachtingen en op dit punt kan ik deze koeler zeker aanraden.
Geluidsproductie
En dan bedenk je opeens vlak voordat je aan de slag gaat met de Be Quiet! Silent Loop 2 dat je toevallig nog een goedkope decibelmeter in de kast hebt liggen. Aangezien de decibelmeter bij Aliexpress vandaan komt twijfel ik eerlijkgezegd over de betrouwbaarheid van de metingen. Toch leek mij dit het perfecte moment om die meter eens uit de verpakking te halen en hier bevestiging in te vinden dat mijn internetaankopen op den duur echt wel nuttig zijn en helemaal niet totaal onzin zoals vriendin wel eens beweerd.
Ik heb bij zowel mijn stock Ryzen koeler en de Be Quiet! Silent Loop 2 de decibels gemeten in idle en onder load. Daarbij heb ik iedere keer voor mijn kast gemeten en recht voor de ventilatoren van de koeler. Voor de koeler betekende bij de stock Ryzen recht voor de ventilator die op de cpu zat en bij de Be Quiet! voor de drie ventilatoren die de radiator koel houden.
Stock koeler
Silent Loop 2
Geluidsproductie idle
41,8/44 Decibel
42,4/50 Decibel
Geluidsproductie load
47,2/50,4 Decibel
47,4/50,6 Decibel
Zoals bovenstaand te zien verschild het geluidsniveau niet erg van elkaar. Zeker met de 3 decibel foutmarge die ik heb gebruikt zit er geen verschil tussen de Silent Loop 2 en de stock Ryzen koeler. Hiermee voldoet de Be Quiet! Silent Loop 2 aan mijn verwachtingen, niet meer niet minder.
Geluidsproductie stock koeler idle
Geluidsproductie stock koeler stressed
Geluidsproductie Be Quiet! Silent Loop 2 idle
Geluidsproductie Be Quiet! Silent Loop 2 stressed
Prijs
Met een prijs van momenteel €150,- voor deze koeler verwacht ik (zoals hun doos zelf zegt) een premium product. Daar kan ik kort over zijn, dat heb ik niet gekregen. Tijdens de unboxing en het aansluiten van de leds heeft dit product naar mijn mening tekortgeschoten en had ik naar mijn gevoel te maken met een budget product, zeker niet met het premium product dat ik voor deze prijs mag verwachten.
Aantal sterren
Premium ervaring: 1 ster
Bij dit product heb ik geen premium ervaring gekregen, het was zelfs zo ondermaats dat ik van budgetproducten meer verwacht. Dit product rechtvaardigt zijn prijs niet en krijgt daarom op dit punt van mij 1 ster.
Compatibiliteit socket: 2 sterren
De koeler is met de vooropgestelde AM4/1200/1151 aan te sluiten en daarom zou hij van mij drie sterren krijgen. Echter zijn de leds niet aan te sluiten op mijn AM4 en vind ik eigenlijk dat ik kan stellen dat die niet compatible is met mijn AM4 moederbord. Getwijfeld tussen 1 en 2 sterren, met voordeel van de twijfel 2 sterren.
Compatibiliteit leds: 1 ster
Hier heb ik denk ik genoeg woorden aan besteed. Waar de leds van mijn stock Ryzen koeler vaak niet helemaal klopte kan ik de Be Quiet! Silent Loop 2 niet aansluiten en is de andere besturing via knoppen dramatisch. Product voldoet zo erg niet aan mijn verwachtingen dat dit een dealbreker is.
Temperaturen idle: 2 sterren
Dat de Be Quiet! Silent Loop 2 in idle twee graden Celcius warmer is dan mijn stock Ryzen koeler vind ik toch wel jammer. Hiermee presteert de Silent Loop 2 onder mijn verwachtingen.
Temperaturen load: 5 sterren
Met 21 graden koeler dan mijn stock koeler was ik erg verrast. De Silent Loop 2 scoorde ver boven mijn verwachtingen en op basis van de koelprestaties onder load kan ik de koeler zeker aanraden.
Geluidsproductie idle: 3 sterren
De geluidsproductie was hetzelfde als met de luchtkoeler die ik daarvoor had. Hiermee voldoet het aan mijn verwachting.
Geluidsproductie load: 3 sterren
Ook onder load was de geluidsproductie ongeveer hetzelfde als de vorige koeler. Wederom voldeed het hiermee aan mijn verwachtingen.
In totaal heb ik op zeven punten een score gegeven aan deze koeler, wat betekend dat de maximale score 35 punten had kunnen zijn. Bij elkaar opgeteld heb ik in totaal 17 sterren gegeven. Aantal gegeven sterren gedeeld door het aantal punten is 2,43, wat ik naar beneden afrond op 2 sterren.
Be Quiet! heeft met de Silent Loop 2 360mm een koeler uitgebracht die mijn cpu aanzienlijk koeler weet te houden onder load. Met een verschil van 21 graden ten opzichte van mijn vorige koeler ben ik positief verrast en ik zie zeker de toegevoegde waarde in van deze koeler bij overclocken.
Daar houdt wel het positieve bij op. Het budget gevoel wat ik bij deze koeler krijg mag niet bij een prijs van €150,-. Vooral het niet meer ondersteunen van de jled aansluiting op een in mijn ogen nog redelijk recent moederbord vind ik slecht, maar wat die ervaring nog veel erger maakt is zeer goedkoop aanvoelende controller die je als alternatief moet gebruiken.
Neem hier de slechte, niet doordachte bediening van de afstandsbediening met kleurtjes om een menu aan te geven in mee en je kan niet onder het budget gevoel uit.
Dit product heeft mij teleurgesteld en om die reden zou ik anderen aanraden voor een andere koeler te gaan.
Bedankt voor de review. Ik belast mijn computer niet bijzonder zwaar en ben alleen geïnteresseerd in alternatieven zoals vloeistofkoeling, als dat een merkbare verbetering oplevert qua geluid bij lage of matige belasting. Dat is eigenlijk nooit zo bij vloeistofkoeling, heb ik de indruk. Niet qua decibellen, maar daarnaast maken verschillende motortjes (pompje bijvoorbeeld, net wat ander type fan) soms ook een ander soort geluid (toonhoogte bijvoorbeeld), wat soms irritanter ervaren wordt, ondanks gelijke of zelf mindere geluidsdruk.
Bedankt voor je reactie!
Ik heb inderdaad geen geluidsverschil gemerkt met luchtkoeling. Wel een kanttekening dat ik de grootste radiator heb met 3 ventilatoren, mogelijk levert een radiator met minder ventilatoren wel een beperkte geluidsvermindering op.
Geluiden op andere toonhoogtes heb ik niet ervaren. Op het geluid van de fans na hoor ik verder niets van de set!
Ik heb tijdje terug een oude PowerMac G5, nou ja de kast ervan omgebouwd naar een Hackintosh / Intel PC. Afhankelijk van hoe fanatiek je bent, je wensen en hoe authentiek je de kast wil houden, moet je dan ook kiezen welke koeling je neemt.
Als je dan een beetje gaat zoeken wat mensen allemaal bedacht hebben, kom je er achter dat zelfs voor PC's die heel veel warmte genereren, eigenlijk altijd wel een 100% passieve koelmethode te maken is.
Dat leek me wel wat. Probleem hierbij is dat kant-en-klare oplossingen erg duur zijn en bovendien vaak erg lastig verkrijgbaar én vaak alleen voor bepaalde types. Andere optie wordt dan: Op maat (laten) maken. Uiteindelijk wordt het dan allemaal erg duur en/of tijdrovend.
Jammer dat er niet meer standaardisatie is op dit gebied. Blijkbaar zijn de meeste mensen wel tevreden met een klein beetje fan-geluid.
Functioneel en analytisch
Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie.
janee
Relevantere advertenties
Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht.
Ingesloten content van derden
Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden.