Bekijk alle reviews

AMD Radeon RX 6900 XT Review

+2
m.z 1 mei 2021, laatste update op 15 augustus 2021, 837 views Product gekocht

AMD Radeon RX 6900 XT

Een uitstekende, maar prijzige GPU. AMD heeft een grote stap gezet en biedt nu betere serie kaarten bedoeld voor 1440P/4K-gaming. Dit was naar mijn menig niet echt het geval bij de 5700 (XT). De kaart is zwaar, stevig en mooi afgewerkt.

Pluspunten

  • Snelheid
  • Bouwkwaliteit
  • Stabiliteit
  • Tempratuur
  • Stille koeling

Minpunten

  • Pixalated reflections in sommige games

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Prijs Score: 3
Featureset Score: 4
Prestaties Score: 5
Drivers en compatibiliteit Score: 4
Warmte en geluid Score: 4

https://tweakers.net/i/kFmp7yKKkdLIihxEPsPJvNsgmRs=/full-fit-in/4000x4000/filters:no_upscale():fill(white):strip_exif()/f/image/CoGlUmo1YSWl50ThEk4AE53s.png?f=user_large

Gezien de huidige markt was mijn idee om het aanschaffen van een nieuwe kaart uit te stellen tot volgend jaar. Ik had namelijk een MSI 5700 Mech OC die ik wilde gaan voorzien van een AIO, OC en XT-flash. Dit is door mijn eigen fout niet goed gegaan, waarbij de kaart defect is geraakt. (hint: boormachine)

Voordat deze kapot ging was ik redelijk tevreden met deze kaart, maar gezien de koeling was dit een van de slechts gekoelde kaart in deze line-up. Ik had deze wel gerepast en voorzien van terminalpads, maar in de laatste weken werd deze zelfs zonder flash te warm. Hierom de reden voor AIO. Dit zou een 1440P kaart zijn, maar vond het een beetje tegenvallen, gezien de daadwerkelijk prestaties in praktijk.

Tijdens gebruik van twee tijdige kaarten (270x en 980) heb ik een poging gewaagd om een nieuwe GPU te krijgen. Helaas zijn de straatprijzen op dit moment erg hoog en het aantal beschikbare kaarten (in de winkel) laag. Desondanks heb ik met behulp van dit topic, Partalert en eigen alertheid een 6900 XT kunnen bemachtigen via AMD voor MSRP.

Na een week kwam de kaart binnen:


Het uitpakken was een genot, gezien de luxe verpakking. Na het openen van de doos tref je als eerst de schuimlaag met key-cap aan. De kaart zit ingewikkeld in een AMD-muismat. Tijdens het uitpakken is merkbaar hoe stevig en zwaar de kaart is. De bouwkwaliteit is prima en heeft een mooie afwerking.

https://tweakers.net/i/1kFblAG7pJ_dPkf4Y86ENqqrRW0=/full-fit-in/4000x4000/filters:no_upscale():fill(white):strip_exif()/f/image/A2gXPRsK7QOsQBceoIc0sz8S.png?f=user_large

Aanwezige hardware:
- AMD Ryzen 7 3700x
- 4x G. Skill Neo 16 GB
- Phanteks Vertical GPU-Bracket
- Samsung 34' G5 (3440x1440p)

De installatie ging vrij eenvoudig en is niet anders dan bij andere GPU's. Ik heb het in het eerste moment de kaart horizontaal en direct in het moederbord geplaatst (ik kom hier nog op terug!).

https://tweakers.net/i/RR-rYmD_sDzRcffU9u_OhidhfbE=/full-fit-in/4000x4000/filters:no_upscale():fill(white):strip_exif()/f/image/rr0ntTJOVzqpG0enINHxbwUG.png?f=user_large
Heb in de BIOS PCI-E ingesteld op AUTO, gezien hiervoor een PCI-E 3.0 kaart in heeft gezeten. Na een DDU, voor het verwijderen van de Nvidia-drivers/software, heb ik AMD Radeon Software (21.4.1) geïnstalleerd. Deze WHQL-driver is toevallig recent uitgebracht. Ook heb ik de AMD (kuch Cooler Master) RGB software geïnstalleerd voor het aanpassen van LED achter in het Radeon-logo.


Een van de eerste dingen wat mij opviel is dat het probleem elevated memory | Memory stuck on max clock nog steeds aanwezig is. Bij gebruik van 165 of 120 Hz (in combinatie met 3440x1440) blijft de VRAM-kloksnelheid op zijn max draaien. Dit gebeurd niet bij 60 of 100 Hz. In-game maakt dit me niet uit, maar bij normaal gebruik laat ik het op 100 Hz. Dit is sinds driver 21.6.1 niet meer van toepassing.

Na aantal benchmarks (Borderlands 3, SuperPosition, Horizon Zero Dawn, Shadow of the Tomb Raider (demo)) is duidelijk te zien dat deze kaart een beest is. Verder blijft de Junction-temps onder 100 graden.

https://tweakers.net/i/hQjC61iaCJFqx7PjcrPfIG6PnsI=/full-fit-in/4000x4000/filters:no_upscale():fill(white):strip_exif()/f/image/lkUsa9Dt8OTO7H0A1UGp2T98.png?f=user_large
Tijdens de eerste installatie heb ik de kaart rechtstreeks en horizontaal aan het moederbord aangesloten. Namelijk begreep ik dat dit het beste was vanwege dit type (vapor chamber) koeling. Vooralsnog was ik eigenwijs en nieuwsgierig om de kaart verticaal en horizontaal te testen. Ik zag dat meerdere dit hadden gedaan, maar kon geen test- of tempresultaten vinden. Dus hopelijk is de verticale opstelling wel veilig/geen invloed heeft op levensduur :s

Tijdens het testen is er gebruik gemaakt van standaard AMD Radeon instellingen. SAM is niet ingeschakeld en vanwege de PCI-riser is in de BIOS de eerste PCI-E-slot op 3.0 ingesteld.

Ik heb daarnaast een verticale en horizontale mount-test uitgevoerd. Een keer doormiddel AMD-stresstest (4 min.) en 1 keer met GRID (20219) in-game 3 races (+ 15% Power):







Stresstest vertical mounted (>12 uur :>) + 15% power

04-05-2021 - Uitgebreide benchmarks, nu niet op stock only settings:


15-08-2021 - GPU-riser vervangen, bleek eerder op PCIE 3.0 x8 te draaien. Nu op x16 en BAR ingeschakeld:


15-08-2021 - 1125 UV + 15% power



UC (1125) en + 15% power:




Gamebenchmarks:


3440x1440P | Ultra or higher | Stock GPU settings
Zie game-settings onder afbeelding(en)


https://tweakers.net/i/SMg0B11hcptin8xuuE8VY3ZnePs=/full-fit-in/4000x4000/filters:no_upscale():fill(white):strip_exif()/f/image/tBn9YlKfvs03NoR8M0joEzHT.png?f=user_large
AMD heeft een flinke stap gezet met de 6000-serie kaarten. De voorgaande serie (5700) zou de 1440P kaart zijn, maar mocht zelfs met een geflashte/OC kaart settings in-game lager zetten (had toen een normale 1440P scherm). Naar mij mening is beter gepast om de huidige generatie kaarten daadwerkelijk te benoemen voor 1440P/4K-gaming.

Dit is een uitstekende, maar prijzige GPU. Op het eerste moment wilde ik eerst voor een 6800 XT gaan, maar vanwege betere verkrijgbaarheid en stress/druk tijdens bestellen via AMD is het uiteindelijk een 6900 XT geworden. Vooralsnog weegt de prestatieverschil niet op voor de hogere prijs.

De kaart is zwaar, stevig en mooi afgewerkt. De kaart blijft redelijk onder de max temp (110), dankzij een goede en stille koelers.

De kaart heeft helaas nog steeds last van elevated memory bug. BFV (DX12, maar ook DX11) heeft last van een pixelated Raytracing/reflections effect, ongeacht dat DRX is uitgeschakeld. Helaas is dit niet waarneembaar/aan te tonen via een screenshot. (s)Link Reddit-post met zelfde melding + oplossing.






EDITS
- (04-05-21): meer (non-stock) benchmarks toegevoegd
- (12-05-21): unboxing-foto's + LED Radeon-logo toegevoegd
- (26-06-21): vertical vs horizontal mount temps toegevoegd
- (15-08-21): Nieuwe Superposition bechmark + afbeeldingen

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een AMD Radeon RX 6900 XT?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Vraag & Aanbod

Meer advertenties

Reacties (2)

Wijzig sortering
Bedankt voor je review! Had graag nog de fps van een paar spellen willen zien met jouw setup. Desalniettemin goede review.
Reageer
Jij bedankt voor de feedback! Ik maak sinds kort gebruik van een benchmark-tool CapFrameX. Dus ik zal volgend weekend de review aanvullen met benchmarks. Ik stuur u een pm, nadat ik dat heb gedaan.
Reageer


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.




Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee