Nadat mijn eerste ervaring met een smartwatch (Fossil) erg tegenviel, toch maar voor een Apple Watch gegaan.
Pluspunten
- Snelheid
- Featureset
- Accu
- Comfort met een braided solo loop bandje
- Integratie met iPhone 12 Pro Max
- iPhone unlocken met masker op
- iMac unlocken
Minpunten
- Prijs
- Compatibiliteit met Android mocht ik weer willen overstappen
De Apple Watch is mijn 2e smartwatch ooit. Hiervoor een tijd gebruik gemaakt van een Fossil Android Watch, die nu al geruime tijd (niet opgeladen) in de kast staat te verstoffen. Ik zal in mijn review ook hier een daar een vergelijking trekken met de ervaringen die ik met dat toestel had en hoe dit anders is met de Apple Watch. Mocht je net als ik twijfelen om weer een smartwatch te nemen.
Een Apple Watch is voor mij nooit een optie geweest, omdat ik simpelweg geen iPhone had om deze mee te gebruiken. Maar sinds mijn overstap naar een iPhone (eind vorig jaar) begon het toch te jeuken eentje aan te schaffen.
Eerste indruk:
Het installeren van de Apple Watch is een peuleschil en het apparaat was relatief snel opgeladen. Ik had eerst nog een standaard plastic bandje erbij (braided solo loop watchband was in bestelling), maar deze vind ik persoonlijk niet erg comfortabel. Met de braided solo loop is echt een wereld van verschil en ik merk dan ook stukken minder dat ik een smartwatch om heb. Ik hou de Apple Watch om tijdens het slapen, dat maakt comfort wel een vereiste.
Beeldkwaliteit:
Het scherm is erg duidelijk afleesbaar en aanpasbaar (lettertype, lettergrootte en helderheid)
Ergonomie:
Zoals eerder aangegeven gebruik ik het apparaat met een braided solo loop watchband. Het apparaat voelt niet zwaar aan, helemaal vergeleken met de Fossil die ik eerder had. Ook is het apparaat smaller en minder dik waardoor het apparaat mij niet in de weg zit in vergelijking met de Fossil. De werking van de 2 fysieke knoppen is duidelijkheid en dit werkt ook goed.
Compatibiliteit:
Ik ben met de jaren heen een beetje het Apple ecosysteem ingezogen. Dit begon met een Macbook Pro 6 jaar terug en werd gevolgd door een iMac, iPhone, Airpods en nu dus de Apple Watch. Compatibiliteit is uitstekend tussen de verschillende apparaten en dat is met de Apple Watch niet anders. Zo werkt het unlocken van de verschillende devices werkt erg goed. Maar ook het versturen van data van de 1 naar de andere werkt goed. Ik kan hier wel een boek over wijden, maar dit is denk ik wel algemeen bekend.
Featureset:
GPS, Hartsensor, ECG, SPO2 meter, hoogtemeter etc etc. De Apple Watch zit boordevol features. Door mijn ervaring met mijn Fossil dat ook boordevol features zat, was hier een beetje huiverig voor. Want op de Fossil moest ik nagenoeg alles uitzetten om de dag met mijn accu door te komen wat mij niet te de bedoeling leek. Dit is totaal anders met de Apple Watch, waar ik niet dit soort concessies hoef te doen.
Bouwkwaliteit en afwerking:
Ik heb de aluminium versie en dit is de meest fragiele versie uit de reeks naast de RVS en de Titanium. Het voelt wel degelijk aan, maar mocht het prijsverschil niet zo enorm te zijn in vergelijking met de RVS en de Titanium dan was mijn keuze daar op gevallen. Hoe het apparaat zich in de praktijk zal houden moet nog blijken, maar ben niet van plan om er een screenprotector of case omheen te zetten.
Mobiliteit en accuduur:
Zoals reeds eerder aangegeven doe ik met de Apple Watch geen concessies. Zo schakel ik bluetooth niet uit, zet ik de helderheid niet op de laagste stand en gebruik ik ook het AOD (always on display). De accu verbruikt zo'n 50% over de gehele dag bij mij, wat ik persoonlijk erg goed vind. Als ik dezelfde zaken wel aan had op mijn Fossil zal deze zo'n 150% of meer verbruiken over de gehele dag. Dit is ook de reden dat deze bij mij in de kast ligt te verstoffen. En is het toestel eenmaal leeg, dan laadt deze ook weer redelijk snel op.
Waar gebruik ik de Apple Watch voor?
Naast het ontvangen van mijn notificaties gebruik ik Apple Watch ook als activiteiten tracker (slaaptracker en apps als Strava). Leuke features zijn ook het kunnen ontgrendelen en starten van mijn auto (Ford Fiesta ST Line 2020) als het ontgrendelen en het bedienen van mijn fiets (Vanmoof S3) Het gadget gehalte van het apparaat is dan ook erg hoog en ik zal nog verder in z'n mogelijkheden moeten duiken.
Conclusie:
Mijn eerste indruk van de Apple Watch is erg goed. Het meeste indruk op mij maakten de beeldkwaliteit, de compatibiliteit met mijn andere devices, de enorme featureset en ondanks dat het voor een horloge en misschien een smartwatch geen enorme accutijd heeft.....noem ik de accutijd toch als 1 van de voordelen van het apparaat. Dit vanwege het feit, dat ik 2 dagen zonder functies uit te zetten erg goed vind!