Dell P2721Q Zwart Review
Mooie monitor met een scherp beeld en fijne kleuren. Qua connectiviteit echt een topper met een USB 3 hub en beeld input via USB 3 type c, HDMI standaard en DisplayPort. Hij voldoet prima als monitor voor dagelijks gebruik voor kantoor en programmeren.
Pluspunten
- Scherp 4K 60Hz beeld
- Mooie en veelzijdige monitor stand/arm
- dunne schremranden
- geen piepjes/tonen tijdens gebruik en/of laden
- USB C 4K + PD aansluiting
- Alle soorten kabels zitten erbij (HDMI, USB C, DP)
Minpunten
- geen USB C ingang voor de hub (wel voor scherm input)
- Weinig menu opties om zaken te tweaken
- Niet goedkoop, wel veel waar voor je geld
Tijdens de pandemie was de noodzaak mijkn 20 jaar oude LCD scherm the vervangen toch wel aanwezig. Mijn oude monitor maakte een zoem/piep geluid tijdens het gebruik. Niet storend als er veel achtergrond geluid is maar wel alsj je gefocused wilt werken.
Voor mij is het belangrijk dat een monitor scherp is. Ik game vrijwel niet dus voor HDR, Refresh rates, etc is er geen noodzaak. Ik wil een degelijk scherm dat lang gebruikt kan worden (zowel per dag als jaren mee gaat).
Mijn gebruik is veelal kantoor gebruik en voor programmeren. Daarom vind ik de 4K belangrijk omdat de tekst daarmee erg duidelijk is zelfs als het wat kleiner geschaald is voor meer ruimte op het scherm.
Met gaming doe ik eignlijk niet zo veel maar de tests die ik wel gedaan heb (de space ship ghosting) voldoen voor casual gebruik wel.
Ik heb lang gezocht naar de combinatie van een monitor met 4k (en 27 of 32 inch) en een USB 3 hub erin en een USB 3 type c aansluiting voor het beeld en power delivery. Die USB C is handig om high end laptops aan te sluiten zonder dan eerst 3 kabels aan te hoeven hangen elke keer als je wisselt. Daarnaast ook een HDMI aansluiting voor een 2e computer of laptop wel een "must" gezien ik die ook op mijn bureau heb staan.
Ik gebruik deze monitor nu een jaar en tot noch toe ben ik er tevreden over. Zeker qua prijs vs kwaliteit. Ik heb deze wel kunnen kopen in een actieweek van Dell dus dat leverde een goede korting op van 25%.
Het Beeld
Het beeld is prima voor mijn eisen. De matte finish is voor mij een must have en de helderheid is heel goed ook met zonlicht er vlak naast.
Ik zie ook de vorige reviews onder dit model waar er twijfel was of het apparaat nietstuk was. De feedback van die kijkhoek e.d. ik herken dat niet. Het beeld is scherp, tekst lezen is fijn, kleur is goed, backlight is vrijwel egaal verdeeld en de belichting is voldoende om het scherm goed te kunnen zien terwijl er links van mij de zon het raam ik schijnt (wel haaks op het scherm uiteraard).
Er zit ook geen enkel defect in het scherm. Dat is mooi want ik kan me erg storen aan een dooie of felle pixel. De garatie van Dell is ook prima voor dit. Een felle pixel wordt altijd vervangen en je max max 5 dode pixels hebben meen ik.
De refresh rate is ook prima. het beeld is rustig. Met de ghosting test zie je wel een paar shosts maar niet te veel. voor films/office taken/casual gaming is het best te doen.De aansluitingen
Ik gebruik als hoofdaansluiting de USB C ingang waardoor mijn werk laptops (ik heb een HP EliteBook en een MacBook Pro) prima stroom krijgen en ook het 4K beeld doorgeven aan het scherm. Dit werkt echt prima. Ook met PD wordt het scherm nauwelijks warm.
De inputs kun je handmatig kiezen maar je kunt ook kiezen voor auto modus. Dit zorgt ervoor dat als je een nieuwe stekker inplugt en je momenteel niet een andere input op het beeld hebt staan, dat de nieuwe input gelijk geselcteerd wordt. Als er wel een input op het scherm stond zie je een kleine pop-up en kun je snel schakelen naar de nieuwe input als je wilt.
Voor de USB poorten: je hebt een USB hub in het scherm. Deze heeft 2 poorten onder het scherm en 2 achter op het scherm. Wat je daar inplugt gaat dus als USB apparaat mee met de USB C kabel van het beeld. Ik heb bijvoorbeeld mijn USB receiver van het toetsenbord/muis in de USB hub zitten zodat als ik de kabel wissel de input appareaten gelijk mee gaan naar de nieuwe computer. De power van de USB hub is wel beperkt. Ik heb ook een USB hubje met Ethernet eraan gehad een tijdje maar die bleef dan onder windows erg instabiel: meerder keren per dat viel de verbinding uit.. Mac deed het iets beter maar had ook een paar keer per week issues.
De HDMI en Display Port werken zoals je mag verwachten. Ik heb voor de DP poort een PD naar USB kabel gekocht met PD optie in de kabel (losse voeding koppelen). Op die manier simuleer ik een USB C PD met 4K voor een 2e laptop. Ook dit werkt prima en zo kan ik makkelijk schakelen tussen 2 laptops, wat voor werk nog wel eens handig is.Bediening
Er zitten rechts achter het scherm 2 inputs: aan/uit knop en een soort joystickje. met die laatste bedien je het scherm. Dit is niet altijd even makkelijk maar ik moet zeggen dat ik het (na een eerste keer alles goed in te stellen) alleen gebruik voor het wisselen van inputs. Daarvoor is het prima.
Het menu is simpel. er zijn opties voor brightess/Contrast, Inpu source, Color (klerruimte RGB en YPbPr, Display (ratio, scherpte, response tijd), Menu (taal/timer/etc), Personalisatie (snel toetsen config, DCC/CI, PD settings voor USB, etc). Voldoende settings om singen af te stellen maar geen toeters en bellen om lang mee te tweaken.Conclusie
Na een jaar naar deze monitor te hebben gekeken met dagelijks gebruik is het een prima aankoop geweest gezien mijn eisen. Het gemak van snel wisselen tussen laptops via USB C, de powerdelivery die is ingebouws, en een mooi en scherp scherm bevallen goed. Mocht deze gestolen worden, ik zou hem zo nog een keer kopen.