Synology DiskStation DS920+ (zonder harde schijven) Review

20 april 2021, laatste update op 29 november 2021, 2.505 views Rapporteer

Deze 4 Bay NAS is uitermate geschikt om grote hoeveelheden data op te slaan. Ik gebruik deze NAS als offsite backup.

Pluspunten

• Lekker compact
  • Mooi design
  • Stil
  • DSM werkt subliem!
  • 2x mvme cachesloten

Minpunten

• Maar 1 geheugen uitbreidingsslot
  • 4GB intern geheugen is niet te vervangen (zit op mobo gesoldeerd)
  • Plastic fantastic behuizing
  • (Officiële) geheugenupgrades duur!

Ik heb deze Synology DS920+ Nas aangeschaft om een DS715 Nas te vervangen, die dienst deed als offsite backup. Dat model is van 2015. Die Nas voldeed nog steeds prima, maar een nieuwer model met meer storage is altijd beter. Die data is nu ook veiliger vanwege een Raid 5 array (i.p.v. JBOD in de DS715).

Componenten en upgrades in deze NAS

Geheugen en Caching SSDs
Het geheugen heb ik uitgebreid met een 8GB Crucial SoDimm (dus 12GB totaal). 12GB is voorlopig ruim voldoende, aangezien de zwaarste taken niet door deze NAS afgehandeld zullen worden. Synology ondersteund officieel maar 8GB totaal, maar het is mogelijk om het geheugen uit te breiden tot 20GB (4GB + 16GB). Voor mij is 8GB genoeg, want een reepje 16GB geheugen is niet goedkoop en ik vond dat de meerprijs niet waard.
Ik heb 2 Sandisk Extreme Pro M.2 500GB cashing SDDs in de NAS gestopt om de prestaties te verbeteren (onder specifieke omstandigheden).

Opslag
Verder zitten er 4 WD 'reds' 8TB harde schijven in deze NAS in een RAID 5 config. Deze schijven komen uit WD Mybooks. Dit is een voordelige optie om je NAS te vullen met harde schijven. Enterprise disks kosten een stuk meer, en de totaalprijs van deze 'goed gevulde' NAS is uiteraard al erg stevig ;) .

Veiligheid
De NAS is aangesloten op een APC Back-UPS ES 8 Outlet 700VA om plotselinge stroomuitval en spanningspieken op te vangen.

Aanpassingen

Om het geluidsniveau zo laag mogelijk te houden heb ik de zogenaamde 'Velcro mod' toegepast. Dit houdt in dat in de drive bays een strip Velcro geplakt wordt, zodat de sledes met HDDs er strakker in schuiven en dat trillingen tot een minimum beperkt worden. Deze mod heb ik ook bij de DS3617xs toegepast, en bij die NAS schilt het enorm. Daarom heb ik voor de zekerheid de mod ook bij de DS920+ toegepast. Deze aanpassing is te zien in de bijgevoegde foto.

Gebruikservaringen

Ik heb al vanaf 2006 veel ervaring met Synology nassen (met in totaal zo'n 10 verschillende modellen), en ook deze NAS stelt niet teleur! Het kost wat, maar dan heb je ook wat!

Ik zal deze review aanvullen als ik meer ervaring heb opgedaan met deze NAS.

Heb jij ook een Synology DiskStation DS920+ (zonder harde schijven)?

Werkt gewoon. Geen aanpassingen nodig.
vraagje, de 8GB Crucial SoDimm, was kwestie van inprikken en DSM herkent de module direct? of waren er nog (software) mods nodig?