Prachtig moederbord voor de "normale" gamer.
Na ongeveer 9 jaar dezelfde pc te hebben gehad vond ik het wel tijd voor een upgrade, Aangezien ik niet heel veel tijd meer besteed aan gamen wilde ik er niet te veel geld aan uitgeven maar wel een pc hebben die de mogelijkheid had om te upgraden.
Ik heb me kapot gezocht op het internet (voornamelijk hier) en kwam eigenlijk keer op keer op dit moederbord uit. Ondanks dat ik altijd Asus componenten heb gehad en daar altijd tevreden over ben geweest kon ik dit bord niet negeren. Er zit zo veel op voor je geld!
Vereisten
Ik had een aantal eisen waar het bord aan moest voldoen:
- 3e generatie AMD processoren
- PCI-e 4.0 (minimaal 1 want ben niet van plan om SLI/Crossfire te gebruiken)
- 4 ram slots
- RGB aansturing
Dit bord tikt alle punten hierboven af en meer! Je krijgt er ook nog Wifi (6) en bluetooth bij wat ik erg fijn vind. Het was geen vereiste voor me maar het is wel ontzettend fijn om te hebben.
Uitpakken
De doos is zoals je hem verwacht van een moederbord. Er zitten veel schroefjes bij, een paar kabeltjes, een boekje en een installate cd.
De hoeveelheid verpakkingsmateriaal is klein en recyclebaar wat ook wel een kleine plus is maar het scheelt weer afval.
Installatie
Het inbouwen van het moederbord is vrij eenvoudig, vooral omdat de I/O shield deel is van het moederbord dus je hoeft niet te rommelen met de shield en dan de poorten uit te lijnen.
Klein puntje is dat een tweetal van de schroefgaten om hem aan de kast te schroeven een beetje lastig te bereiken zijn maar dat mag de pret niet drukken.
Het installeren van de processor (AMD Ryzen 5 3600) ging erg gemakkelijk als ook de installatie van een los gekochte processor koeler. Hiervoor moest de standaard houder er af en een ander erop wat prima te doen was.
Documentatie
Het meegeleverde boekje vond ik niet de meest duidelijke die ik ben tegengekomen in het verleden maar door goed te kijken naar de uitleg en naar het bord zelf is er wel uit te komen.
BIOS setup
Na de fysieke installatie was het tijd om het ding op te starten. Ik zag wat minder goede reviews over de BIOS maar nadat ik zelf de BIOS zag was ik het er niet meer mee eens. De BIOS heeft 2 varianten;
De eerste versie is een simpeler overzicht van de componenten. Hier zie je de processor informatie, ram geheugen, temperaturen en fan speeds. Precies alle informatie die ik nodig heb.
De tweede versie (kan je met de F2 knop naartoe) is een advanced versie. Hierin zit zoveel informatie die ik als simpele gamer niet nodig heb en ook lang niet alles van begreep. Hierin heb je echt ontzettend veel zaken die je kunt tweaken maar dat werd te specifiek voor mij.
Ik vond de standaard instellingen eigenlijk helemaal prima dus heb het daarbij gelaten.
RGB software
Nadat de hele pc klaar was en ik Windows had geïnstalleerd werd het tijd om de RGB te customizen. Ik heb de software van de website van Gigabyte gedownload en opgestart. Veel reviews klagen over deze software en ik snap op zich waarom dit is. De interface is niet bepaald intuïief te noemen en vereist een beetje trial-and-error om erachter te komen hoe het nou werkt. Ook als je een modus veranderd (knipperen, pulse, etc) dan veranderd de ingestelde kleur ook weer naar zijn default wat onhandig is.
Dat gezegd hebbende doet het wel precies wat het moet doen dus het is vooral even wennen. Daarna kan je er lekker mee spelen.
Estetiek
Dit is een mooi moederbord om naar te kijken. Veel delen hebben covers erop zitten waardoor het er clean uit ziet en het is niet een moederbord dat er schreeuwerig uitziet waardoor je er ook een redelijk ingetogen build mee kan maken.
Er zit een led stripje in het blok waar de I/O ports in zitten die erg chique oogt en een mooie toevoeging is. Er zitten linksonder nog twee strips die een beetje vaal ogen en waar ook de individuele leds erg zichtbaar zijn. Deze vind ik zelf tegenvallen en heb ik uitgezet aangezien ze voor mij geen meerwaarde creëren.
Dit is een erg uitgebreid bord met ontzettend veel opties en mogelijkheden voor je geld. Er zitten misschien een paar kleine "minpuntjes" aan maar dat mag voor deze prijs geen probleem zijn naar mijn mening. Al met al is dit een enorme aanrader!