€ 192,64 bij CAPS

ASRock DeskMini H470 Series Review

10 april 2021, laatste update op 15 april 2021, 1.220 views Rapporteer

Jammer dat hij geleverd wordt met een BIOS die de 11e gen Intel CPU's niet ondersteunt.

Pluspunten

• Klein
  • Zuinig
  • Compleet

Minpunten

• Ondersteuning 11th gen. CPU's
  • Audio jacks aan de voorzijde

Gekocht als vervanging van mijn oude laptop die ik in de praktijk alleen als desktop gebruik met als voorbeeld de BBG.

Het eerste probleem waar ik tegenaan liep is het feit dat de geinstalleerde BIOS geen ondersteuning biedt voor de 11e generatie Intel CPU's. Om de BIOS te kunnen upgraden heb ik er een Celeron G5920 erbij gekocht.

Het tweede probleem is dat ik met mijn i5-11400 met geen mogelijkheid twee schermen tegelijkertijd aan de praat krijg terwijl dit met de G5920 probleemloos werkt. Dit zou theoretisch ook een driverprobleem kunnen zijn, maar omdat met de G5920 ook de BIOS op twee schermen (gedupliceerd) getoond wordt en met de i5-11400 alleen maar op een scherm denk ik zelf toch aan een BIOS probleem.

Verder werkt het systeem heerlijk vlot en heb ik het idee dat ik, indien ik mijn tweede scherm uiteindelijk aan de praat heb, weer jaren vooruit kan.

Update 14 april
Ik zie dat ik in mijn oorspronkelijke review niet vermeld heb dat ik Linux Mint 20.1 draai. Daarmee had ik oorspronkelijk problemen dat hardware acceleratie niet werkte en dat ik mijn tweede scherm niet aan de praat kreeg.
Onder Windows 10 werkte dat, na installatie van de laatste Intel Graphics driver, wel.

Via het linux Mint forum ondertussen een oplossing aangeboden gekregen: Schone installatie van Cinnamon 20.1 Edge, alle aangeboden updates installeren, herstarten en daarna 'sudo apt install linux-oem-20.04b'
Na een laatste reboot werken zowel de hardware acceleratie en de twee schermen (via DP en HDMI).

Mijn problemen hadden niets te maken met de ASRock DeskMini, dus score aangepast van drie sterren naar vijf.

Gelijk ook maar even een overzichtje van de gebruikte onderdelen:
  • ASRock DeskMini H470
  • Intel i5-11400 CPU
  • Noctua NH-L9i cooler
  • 2x 16Gb Kingston HyperX SO Dimm
  • XPG SX8200 Pro 512Gb M.2
  • Linux Mint 20.1 Cinnamon Edge

Heb jij ook een ASRock DeskMini H470 Series?

Hoi Vette73,

Je geeft aan dat hij 11th gen niet ondersteund. Maar de specificaties geven aan dat dat wel kan. Daarnaast heb ik werkende builds gezien met een i3 10105. Er al achter of er een ander probleem geweest kan zijn?

Groet,
Ik heb idd "Ondersteuning 11th gen. CPU's" als minpunt genoemd, en in de review zelf staat:
Na de BIOS-upgrade werkt de i5-11400 prima.

Misschien had ik er duidelijker bij moeten vermelden dat het om de 'door de fabriek geinstalleerde BIOS' ging die die ondersteuning niet bood.
Had het inderdaad gevonden ja. Ff kijken wat ik ga doen thnx.
Mocht je in de buurt van Hilversum wonen, dan mag je mijn G5920 lenen om de BIOS-upgrade te doen.
Dank voor het aanbod :)