Gekocht als vervanging van mijn oude laptop die ik in de praktijk alleen als desktop gebruik met als voorbeeld de BBG.
Het eerste probleem waar ik tegenaan liep is het feit dat de geinstalleerde BIOS geen ondersteuning biedt voor de 11e generatie Intel CPU's. Om de BIOS te kunnen upgraden heb ik er een Celeron G5920 erbij gekocht.
Het tweede probleem is dat ik met mijn i5-11400 met geen mogelijkheid twee schermen tegelijkertijd aan de praat krijg terwijl dit met de G5920 probleemloos werkt. Dit zou theoretisch ook een driverprobleem kunnen zijn, maar omdat met de G5920 ook de BIOS op twee schermen (gedupliceerd) getoond wordt en met de i5-11400 alleen maar op een scherm denk ik zelf toch aan een BIOS probleem.
Verder werkt het systeem heerlijk vlot en heb ik het idee dat ik, indien ik mijn tweede scherm uiteindelijk aan de praat heb, weer jaren vooruit kan.
Update 14 april
Ik zie dat ik in mijn oorspronkelijke review niet vermeld heb dat ik Linux Mint 20.1 draai. Daarmee had ik oorspronkelijk problemen dat hardware acceleratie niet werkte en dat ik mijn tweede scherm niet aan de praat kreeg.
Onder Windows 10 werkte dat, na installatie van de laatste Intel Graphics driver, wel.
Via het linux Mint forum ondertussen een oplossing aangeboden gekregen: Schone installatie van Cinnamon 20.1 Edge, alle aangeboden updates installeren, herstarten en daarna 'sudo apt install linux-oem-20.04b'
Na een laatste reboot werken zowel de hardware acceleratie en de twee schermen (via DP en HDMI).
Mijn problemen hadden niets te maken met de ASRock DeskMini, dus score aangepast van drie sterren naar vijf.
Gelijk ook maar even een overzichtje van de gebruikte onderdelen:
- ASRock DeskMini H470
- Intel i5-11400 CPU