€ 349,- bij bol Plaza

Ubiquiti UniFi Dream Machine Professional (EU-model) Review

9 april 2021, laatste update op 9 april 2021, 3.850 views Rapporteer

Dit is een uitstekend product voor de prosumer/MKB'er die nét even meer wil dan de gemiddelde consumenten merken. Kwam zelf van een flagship Asus model en wil nooit meer terug, puur vanwege de stabiliteit, snelheid en configuratiemogelijkheden. Zie uitgebreide toelichting voor motivatie.

Pluspunten

• snel
  • robuust
  • prosumer
  • security features (IPS/DPI)
  • alles in één voor router/controller/cameras/deur access
  • community support (met snelle interactie Ubiquiti personeel)

Minpunten

• sommige firmware versies onstabiel
  • niet te koppelen aan externe controller
  • prijzig

Dit is een uitstekend product voor de prosumer/MKB'er die nét even meer wil dan de gemiddelde consumenten merken. Kwam zelf van een flagship Asus model en wil nooit meer terug, puur vanwege de stabiliteit, snelheid en configuratiemogelijkheden. Ook de additionele securityfeatures geven een erg goed gevoel van veiligheid.

Mijn glasvezel aansluiting (van Tweak Glasvezel, internet only) rechtstreeks in de UDM-Pro aangesloten met een SFP module, d.w.z. dat ik geen tussenapparatuur meer nodig heb. Let op, IPTV gaat in deze opstelling (nog) niet werken, daarvoor zul je alsnog een ISP apparaat moeten invoegen.

Direct na aanschaf wat problemen gehad met de stabiliteit van de firmware, erg snel geholpen door het support team via de community, die ongeveer 30 dagen na melden van het probleem een fix hebben live gebracht in de release firmware. (ook hier wil ik nooit meer terug naar Asus, daar heb ik eens 1 jaar moeten wachten op een fix voor een breaking bug in mijn specifieke router model)

Ik gebruik het op het moment nog niet, maar ben van plan ook gebruik te gaan maken van de Unifi camera's en de Unifi door access, dan ben je met de UDM-Pro wel in één keer helemaal klaar.

Voor de gemiddelde consument allicht een stapje te veel, het is een rack mounted apparaat qua formaat, dus pas niet heel makkelijk in de gemiddelde meterkast. Qua configuratie alsnog appeltje eitje om in te stellen bij initial setup, ga je vervolgens voor de meer advanced features zoals het instellen van de VPN server, dan is enige kennis van zaken wel nodig. (of je laat het apparaat door een handige IT'er in de familie managen, gaat perfect met remote management)

Vanwege de (hele toegankelijke) remote management opties heb ik inmiddels ook additionele Unifi apparaten bij familie geplaatst waar ik vroeger altijd langs moest 'om internet te fixen', nu kan ik gemakkelijk meerdere huishoudens vanuit 1 web interface/android app beheren.

Let op! Er zit geen wireless access point in én geen POE op de switch, dus voor het plaatsen van (Unifi) access points zul je additionele componenten moeten aanschaffen. Ook hier is het voor de meer geavanceerde wensen even puzzelen wat je allemaal nodig hebt aan POE injectors of POE switches qua wattage.

Met dit laatste punt komt dan ook m.i. het grootste nadeel van Ubiquiti, wil je een setup waar je het maximale uit haalt, dan betaal je daar ook flink voor. Nog steeds heb ik absoluut het gevoel van 'waar voor mijn geld' i.t.t. de consumenten merken waar ik voorheen ook met honderden euro's spijt had van mijn aanschaf.

Heb jij ook een Ubiquiti UniFi Dream Machine Professional (EU-model)?

Hoe heb je het met SFP werkend gekregen? Toen ik hetzelfde afgelopen december probeerde, bleef het klagen over de WAN1 (RJ45) poort die niet aangesloten was. Uiteindelijk maar zo'n converterboxje gekocht om het stil te krijgen.
Ik heb uiteindelijk een Ubiquiti SFP module erin gedaan en daar de glasvezel kabel rechtstreeks op ingeplugged. Er was een andere glasvezel kabel nodig omdat de connectoren niet paste.

In de Unifi controller niets bijzonders gedaan, WAN poort kwam vanzelf op. Al heb ik gelezen van mensen die WAN2 hebben hernoemd naar WAN en vice versa.

SFP module: https://www.amazon.nl/dp/...lc_i_JBNFBV4HGZF80H8ETAAH
Glasvezel kabel: https://www.amazon.nl/dp/...FJ38?_encoding=UTF8&psc=1
Super dat je de info hier hebt gedeeld en jouw bevindingen sluiten precies aan bij die van mij. Ik heb gewacht met het aanschaffen van deze UDM-PRO, totdat de software (nu: 1.9.3.3438) ook gereed was om er /29 subnet bij op te zetten.
Inderdaad geeft mij SFP module wat issues als ik de UDM-PRO hertstart of als ik de voeding eraf haal en er weer op zet.
Ik ga nu direct de desbetreffend SFP module die jij gebruikt aanschaffen en kijken of dit inderdaad het verschil maakt. Ik heb de UDM-PRO nu een week in huis en ben er zeer tevreden over. Alhoewel je het geduld van je huisgenoten soms wel eens op de proef stelt. Zeker als je nog aan het experimenteren bent.
Haha, dat geduld van mijn 'huisgenoten' (laat mijn vrouw het maar niet lezen! ) is al jaren op :-) Maar zodra het eenmaal draaide was het ook voor mijn vrouw een verademing dat het gewoon up & running is en dat alle devices 'het gewoon doen'.
Super deze info. Helaas werkt de link van de glasvezel kabel niet meer. Zou je een nieuwe link kunnen sturen?

Momenteel de aanvraag voor een Tweak 1Gbit aansluiting gedaan. Kabel ligt er al in alleen het 'abonee overname punt' moet nog geplaatst worden en was mij aan het orienteren. Zelf beschik ik ook over de UDM Pro.
Hi @gldrenthe89,

Het betrof het een kabel van het type: "SC to LC Single-mode Fiber patch cable".

Kan helaas geen alternatief vinden op het moment bij Amazon.

Let erop dat het een kabel is met aan beide uiteinden een enkele connector, geen dubbele. En één eind van het type LC(een dunne), andere eind van het type SC(een dikke). Zie hier bijv. een plaatje met de verschillende connectoren: http://www.fiber-patchcords.com/wp-content/uploads/2011/01/fiberconnector.jpg

De bovenstaande SFP module gebruikt altijd een LC/UPC (dun & blauw), waarbij UPC meestal niet vermeld is gezien het vrij standaard is.
Super bedankt. Hier ga ik wel uitkomen.
Ter referentie: Ik heb deze nu besteld: https://www.amazon.nl/dp/B07DRZGWRV/ref=pe_28126711_487805961_TE_item
Ik verwacht dat dit de juiste is.
De SFP module bestel ik direct bij Ubiquiti zelf, type: UF-SM-1G-S.
Hallo @Anguisher,

Na het lezen van dit topic ben ik helemaal enthousiast! Ik zit namelijk al een tijdje te dubben om mijn netwerk thuis te vervangen door Ubiguity Unifi stuff. Ik had mijn zinnen gezet op de UDM-pro en heb al geruime tijd een Tweak 1Gb connectie.

Mijn huidige configuratie is een Netgear Nighthawk R8500 als router, met een oude ZyXEL VMG8324-B10A router (in bridge mode) tussen glasvezel en de Nighthawk. Deze fungeert dus alleen als modem; dat kon toentertijd niet anders volgens Tweak. Ik wil namelijk per se mijn eigen DHCP draaien.

Nu las ik hier dat het u gelukt was om de UDM-Pro direct aan te sluiten op de glasvezel. En daar werd ik dus heel enthousiast van. Alleen toen ik mijn situatie eens goed onder de loep nam, sloeg de twijfel toe. De oranje glasvezel kabel, die mijn woning binnen komt, gaat eerst in een GeneXis aansluitkast (grijs/beige kasje met links bovenaan een serie leds; foto is beschikbaar via PM) met aan de rechterzijde een RJ45 aansluiting. Ik zie nergens een glasaansluiting voor SC-connector.

Van daar dus mijn vraag, hoe heeft u de glasaansluiting gemaakt op de binnenkomende glasvezelkabel? Heeft u ook een GeneXis aansluit kast of wellicht een andere? Ik zou uw hulp enorm waarderen. Een PM is ook prima. Bij voorbaat hartelijk dank
Ik zit te denken aan dezelfde opstelling als jij (Tweak i.c.m. UDM Pro). Wat is je ervaring nu na een half jaar gebruik?
Heb nog geen moment spijt gehad van de aanschaf. Werkt uitstekend naar mijn vereisten, zowel voor het gezin als zakelijk.

Hou er wel rekening mee dat er een beperkt aantal zaken zijn die nog niet werken, het voornaamste wat mij betreft is dat je voor Tweak met IPv6 gebruik moet maken van een 6RD tunnel, daar is geen ondersteuning voor op het moment. Maakt dat niet uit, dan is het een uitstekende combinatie.
IPTV werkt nog steeds niet? Is er al een update in zicht die het mogelijk gaat maken?
Maak daar al jaren gebruik meer van, volg dus ook niet hoe het daar me staat.
Noodzaak voor IPTV is hier nu ook weg :)
IGMP Proxy zit in de laatste beta firmware, dus voor iedereen die dat wilde weten, kan je waarschijnlijk nu ook gebruiken voor IPTV.
Ik wil deze eigenlijk al een tijdje aanschaffen en dan de IDS en firewall functies inzetten. Heb je daar ervaring mee?
Zeker, staat bij mij altijd aan op de maximale veiligheid. Bandbreedte heeft er geen last van, ik haal nog steeds de volle 1gbit up en down. Krijg toch heel af en toe hits in threat management van malicious traffic wat de router tegenhoudt, op de momenten dat je die melding ziet ben je blij dat het aan staat.

Schijnt wel dat IPv6 niet goed werkt met IDS, maar IPv6 werkt überhaupt nog niet met mijn ISP dus daar kan ik weinig over meedelen.