Intel Xeon E5-2650 v2 Boxed Review

ShaiNe 3 april 2021, laatste update op 5 mei 2021, 2.286 views Product gekocht

Intel Xeon E5-2650 v2 Boxed

Is dit prijskwaliteit de beste setup die je kan samenstellen?

Pluspunten

• 8 cores, 16 threads
  • prijskwaliteit onverslaanbaar
  • tweedehands erg betaalbaar
  • blijft tegen alle verwachtingen erg koel

Minpunten

• singlecoreprestaties
  • mist moderne instructies
  • beschikbaarheid en garantie (tweedehandsmarkt, Aliexpress)

Deze processor was in 2013 een meer dan 1000 euro kostend achtkoppige monster waartegen iedere desktopprocessor verbleekte. Vandaag kan je deze Ivy Bridge Xeon processors voor een prikje op Ebay vinden, ware het niet dat bijhorende moederborden tweedehands moeilijker te vinden zijn en nog relatief duur zijn.

Maar in China hebben ze daar iets op gevonden. Gebruikte X79 chipsets implementeren ze in hagelnieuwe moederborden om deze Xeon processors een tweede leven te geven voor de gewone consument. Je kan ze vinden op Aliexpress, los of gebundeld met processor en geheugen.

Toen ik op die mogelijkheid stootte, deed het me denken aan de nog oudere LGA771 Xeon L5xxx processors die je kan modden zodat ze op een LGA775 moederbord passen.
Ik was dan ook erg enthousiast dat ook de Ivy Bridge Xeons een tweede leven kunnen hebben als je op Aliexpress shopt naar een passend moederbord en kwam daardoor op het idee om een computer samen te stellen die voor relatief weinig geld bovengemiddelde prestaties biedt en dus prijskwaliteit onverslaanbaar zou kunnen zijn.

Op Aliexpress kocht ik een ‘Machinist’ X79 LGA2011 moederbord voor 49 euro. Op Ebay kocht ik een Intel Xeon E5-2650 v2 processor voor 42 euro, 32GB (4x8) DDR3 ECC registered RAM voor 57 euro en een AMD R9 350 videokaart voor 32 euro. Alles samen 180 euro en dat inclusief verzending. Gelukkig heeft de douane het moederbord niet tegengehouden, want anders zou er volgens invoercalculator.be nog 23 euro bijgekomen zijn.

Deze review gaat specifiek over de processor, maar de keuze voor de andere onderdelen wil ik ook even toelichten:

moederbord

Ik koos specifiek dit moederbord omdat het simpelweg één van de goedkoopste was in zijn soort dat ik kon vinden op Aliexpress. De allergoedkoopste modellen zijn op Aliexpress vaak een scam. Je herkent scammers gemakkelijk omdat ze nooit lang actief zijn op Aliexpress. Ze hebben nog geen verkoperreviews en als ze dat wel hebben, dan wordt daarin gewaarschuwd voor oplichting. Hier vind je meer info om scams op Aliexpress te detecteren.

Sowieso hebben deze X79 moederborden bijna allemaal dezelfde specificaties en is het vaak enkel maar een iets andere layout, kleurpalet en heatsink die het verschil maken. Het moederbord kwam in een sobere doos zonder manual of drivers, met enkele claims op de doos die eigenlijk op niets slaan, zoals ‘E-sport helper’ (hoe dan?), ‘worry-free after sales’ (ik denk dat je daar best niet op rekent), ‘High Quality Indestructible’ (wedden van niet?), ‘diamond quality’ (heeft de schaal van Mohs hier iets mee te maken?) en ‘GGCT’ (eh… wat?). Ook het lulverhaaltje over hun groene intenties (mooi stukje greenwashing) wekte op het eerste gezicht geen vertrouwen op.
Toch kan ik zeggen dat het bordje prima zijn werk doet en je voor dit geld eigenlijk niets beter vindt.

Absolute pluspunten zijn de ondersteuning voor M.2 NVME SSD’s, ondersteuning voor quad channel geheugen en ook de aanwezigheid van zeven cpu-VRM’s en een heatsink op de mosfets kan ik best appreciëren.

Minpunten zijn er ook, zoals het gebrek aan USB 3.0 poorten achteraan (er is nochtans wel een interne USB 3.0 connector aanwezig), de aanwezigheid van slechts twee fan headers (waarvan één maar 3 pins heeft) en van de vier SATA-poorten zijn er drie SATA-2 en maar één SATA-3.

Geheugen

Het moederbord ondersteunt zowel regulier geheugen (niet getest), alsook ECC/registered geheugen, met dus een aparte chip erop die ervoor zorgt dat het geheugen geen fouten kan maken. Cruciaal voor servers, niet belangrijk voor consumentendesktops, maar het voordeel is wel dat ze goedkoop en on masse te vinden zijn op Ebay, want alle servers die nog met DDR3 werken zijn al lang buiten gebruik gesteld.

Aangezien de X79 chipset quad channel ondersteunt zal 4 x 1600MHz DDR3 geheugen even snel zijn als 2 x 3200MHz DDR4 geheugen. 32GB DDR4 dual channel @3200MHz vind je niet voor 57 euro. 32GB DDR3 quad channel @1600MHz vind je dus wel voor 57 euro en dus is dit prijskwaliteit een van de beste kopen die ik ooit gedaan heb in hardwareland.

Videokaart

Ik heb niet de intentie om te gamen met de PC, dus is een simpel videokaartje voldoende. Deze R9 350 is een OEM-model (wordt door HWinfo en ook door GPU-Z als een een R9 M360 aanzien) met een kleine irritante fan, maar toch met relatief goede specs zoals 512 shaders gecombineerd met 2GB GDDR5@128bit geheugen.
Gebaseerd op Cape Verde Pro (28nm) is deze GPU nog net modern genoeg om mee te kunnen. Hij is maar iets trager dan een Geforce GT1030, maar dan voor een fractie van de prijs (32 euro). Dat maakt het prijskwaliteit een erg goede deal.
De Fan kon ik gelukkig vervangen door een groter koelblok dat ik nog ergens liggen had en erop paste. Aangezien deze GPU een TDP van maar 55 Watt heeft, is het prima passief te koelen.

Aanvulling: Vóór de schaarste aanbrak op de videokaartenmarkt kon je een tweedehands RX480 8GB voor 70-90 euro krijgen. Dat was toen een enorme bang for buck, maar nu gaan deze videokaarten voor het dubbele over de toonbank en zijn het dus geen koopjes meer.

Processor

Het moederbord ondersteunt Xeon E5-2xxx v1 en v2 processors. Versie 1 is gebaseerd op Sandy Bridge, versie 2 is gebaseerd op Ivy Bridge. Het grote voordeel van Ivy Bridge t.o.v. van Sandy Bridge is het gebruik van kleinere (22nm i.p.v. 32nm) zogenaamde Tri-Gate transistors, waardoor hun kloksnelheden flink hoger zijn bij eenzelfde TDP.

Zo heeft de E5-2650 v1 kloksnelheden van 2,0 tot 2,8 GHz terwijl de E5-2650 v2 kloksnelheden heeft van 2,6 tot 3,4 GHz. Het zijn beiden 8 core processors met Hyperthreading en een TDP van 95 Watt.

Ik koos specifiek de E5-2650 v2 omdat dit de snelste E5-2xxx v2 processor is met een maximum TDP van 95 Watt. Dat was nodig, want de koeler die ik nog liggen had (een Scythe Ninja Mini) kan in principe geen heethoofden hoger dan 95 Watt aan.

De E5-2650 v2 heeft dus een basis kloksnelheid van 2,6 GHz voor alle cores. Als de Turboboost geactiveerd wordt, kunnen alle cores zonder problemen continu 3,0 GHz aanhouden en zie ik voor een paar seconden soms één core naar 3,2 of zelfs 3,3 GHz gaan. Op papier zou één enkele core ook naar 3,4 GHz moeten kunnen pieken, maar dat heb ik nooit kunnen waarnemen (getest met OCCT). In Idle klokt de Xeon trouwens terug naar 1,2 GHz.

Hieronder zie je een overzicht van alle Xeon E5-2xxx v2 processors in vergelijking met de E5-2650 v2.

Installatie en BIOS

De installatie van alle componenten ging vlot. Ook het installeren van Windows 10 ging zonder problemen. Wel waren er veel drivers die Windows als optioneel zag en dus standaard niet automatisch worden geïnstalleerd. Ik moest daarom deze drivers handmatig aanklikken om te installeren. Doe je dat niet, dan weet Windows bijvoorbeeld niet goed met welke processor er gewerkt wordt, wat resulteert in lange boottijden en een apparaatbeheer vol met missende drivers.

BIOS (nog geen UEFI) is erg karig en basic. Bootvolgorde, eenvoudige fanprofielen en TDP-instellingen zijn de belangrijkste dingen die je kan instellen.

Benchmarks

Ik heb een aantal synthetische benchmarks gedraaid om een idee te geven hoe snel de setup en meer bepaald de processor werkt. Ik heb deze vervolgens vergeleken met nog drie andere systemen die ik in de buurt heb staan:
  • desktop: AMD Ryzen 5 3600 (6c/12t | 3,6-4,2 GHz | Zen2 7nm) / 32GB RAM / 1TB m.2 SSD / Geforce GTX 1650S
  • Intel NUC: Intel i5-8259U (4c/8t | 2,3-3,8 GHz | Coffee Lake 14nm) / 16GB RAM/ 512GB M.2 SSD / Intel Iris 650 GPU
  • desktop: Intel i5-6500 (4c/4t | 3,2-3,6 GHz | Skylake 14nm) / 16GB RAM / 512GB M.2 SSD / Radeon RX560

Verbruik en temperatuur

Eigenlijk verwachte ik dat deze oude octo core processor een heethoofd zou zijn met dito verbruik. Toch ben ik positief verrast. Ik koelde deze processor passief met een Scythe Ninja Mini (met een zelfgemaakt 2011 bracket) en in idle kwam de temperatuur op ongeveer 35 graden uit, terwijl dat stressed naar maximaal 77 graden ging.

Het hele systeem - moederbord, processor, geheugendims (4 stuks), SSD (M.2 SATA) en GPU (TDP 55 Watt) - verbruikte in idle 42 Watt en stressed 138 Watt.
In het BIOS kon ik het TPD naar beneden aanpassen tot 35 Watt en dat resulteerde – in combinatie met een energiezuinig Windows profiel - in een iets lager verbruik (respectievelijk 38 Watt en 111 Watt), maar met als gevolg dat de Turboboost niet meer werkte, waardoor ook de benchmarks veel lager uitkwamen.

Besluit

Zoals je ziet toont de acht jaar oude Xeon E5-2650 v2 wat ouderdomsverschijnselen, want ook al heeft deze processor 8 cores en 16 threads, toch is het duidelijk dat de Sandy Brigde architectuur (waarop Ivy Brigde gebaseerd is) zich niet meer kan meten met moderne processors. De Xeon kan in multithreaded toepassing nog net een moderne quad core bijhouden, maar is geen maat voor bijvoorbeeld de populaire Ryzen 5 3600. Niet alleen de veel lagere kloksnelheden gecombineerd met een hoger verbruik maakt de Xeon geen partij voor de Ryzen, ook de IPC-waarde is bij de Ryzen wellicht vele malen hoger.
Toch is het prijskwaliteit een onverslaanbare setup. Voor de prijs van 180 euro kan je volgens mij geen betere combo mobo-cpu-ram-gpu samenstellen. Uiteraard moet je daarvoor wel op zoek gaan op de tweedehandsmarkt en bestel je het moederbord op Aliexpress, wat op zich niet zonder risico is (garantie, douane, levertijd). Niet voor een gewone consument dus; wel leuk speelgoed voor een tweaker :9

Heb jij ook een Intel Xeon E5-2650 v2 Boxed?

Leuke review! Leest lekker weg en is weer eens wat anders dan reviews van "bleeding edge" processors met aanverwante componenten.

En toegegeven: voor krap € 180,- kan je volgens mij geen betere combinatie in elkaar zetten dan deze.

Kudos dus _/-\o_
Het grootste probleem met dit soort builds is: Wat is je doel?
Gamen lijkt met niet het doel (casual ?).
Wat dan wel?
Een server? Of gewoon een snelle allround computer voor bijv. development.
Of is het eigenlijk gewoon leuk om een systeem te bouwen?

Als je echt een flinke server wilt dan kan ik een dual of zelfs quad socket opteron
ook nog aanbevelen... DDR3 ECC geheugen is goedkoop met al die servers die
uitgefaseerd worden waar het in zat...
Wat is mijn doel? Goede vraag en vrij simpel te beantwoorden: Omdat het kan :9
Het is inderdaad gewoon leuk om zo'n systeem te bouwen, want meer dan een allround budget systeem is het niet. Na het installeren, testen en benchmarken staat het systeem hier momenteel werkloos te wezen. :o
Leuke review! Zeer uitgebreid, in mijn ogen juist getest en fijn geschreven. En ook een hoog Tweakers gehalte; lekker bang for buck iets in elkaar draaien. Misschien dat ik dit ook eens ga proberen, zeker met dat handige lijstje Xeons erbij :p

Ik ben zelf ook twee bordjes van Ali aan het proberen momenteel. De H97I is al binnen, echt een heel leuk bordje met m.2 NVME ondersteuning en mogelijkheid tot een m.2 WiFi kaartje. Nadeel is dat er slechts één 4-pin CPU en één 3-pin fanheader op zit. Bovendien is er (denk ik) een instelling in de BIOS die ervoor zorgt dat de SATA poorten geen SSD zien (zien wel HDDs).

Heb ook nog een B250 bordje onderweg waarvan de claimen dat het 6e t/m 9e gen Intels ondersteunt. Daar ben ik wel benieuwd naar.
Dank je!
Ik ben benieuwd welk B250 bordje je besteld hebt. Heb je een link?
Hopelijk valt de spam mee: B250 motherboard LGA 1151 support Intel Core/Pentium i3/i5/i7 6th/7th/8th/9th series processor DDR4 64G memory JGINYUE B250M-VDH
Dat ziet er een strak bordje uit. Met welke cpu ga je het testen? Volgens de weinige gebruikersreviews op Ali werkt een i5-9400F alvast wel en daar is de B250 chipset in principe niet voor bedoeld.
Heb momenteel een i5 7600 dus dat zou gewoon moeten werken. Even kijken wat we op de kop kunnen tikken van 8e of 9e gen (i5 8600 of iets dergelijks). Misschien een i7 als er een gunstig geprijsde voorbij komt :)

Tweakers maakt gebruik van cookies

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren