HP Pavilion dm3-1030ed (VJ273EA) Review

bouwfraude
12 september 2010, laatste update op 12 september 2010, 3.160 views

HP Pavilion dm3-1030ed (VJ273EA)

Een HP Pavilion DM3-1030ed aangeschaft toen de prijs de 499 euro aantikte. Het is een fraai vormgegeven 13,3 inch laptop met externe DVD drive (toch handig, de enkele keer dat je hem nodig hebt) een goed toetsenbord en een hopeloos touchpad. Het scherm spiegelt erg, met lichte achtergronden zie je het niet zo, maar bij donkere (films oid) kijk je tegen je eigen hoofd aan. Het is standaard een tikje blauwig en de kijkhoek is beperkt. Maar in gebruik valt het best mee, ik heb wel een antiglare folie besteld voor die paar euro wil ik wel experimenteren. Standaard komt het met Windows 7 home premium 64 bit als je hem voor de eerste keer aanzet wordt er een behoorlijke hoeveelheid bloatware geïnstalleerd (duurt lang) een prima moment om alle...

Pluspunten

• Draagbaarheid
  • Vormgeving
  • Externe DVD drive
  • 500GB harddisk / 4 GB mem
  • Goed toetsenbord
  • Accuduur
  • Recente prijsdaling

Minpunten

• Touchpad stroef
  • Spiegelend scherm
  • Geen Windows dvd meegeleverd
  • Slechte 3D prestaties.

Een HP Pavilion DM3-1030ed aangeschaft toen de prijs de 499 euro aantikte.

Standaard komt het met Windows 7 home premium 64 bit als je hem voor de eerste keer aanzet wordt er een behoorlijke hoeveelheid bloatware geïnstalleerd (duurt lang) een prima moment om alle stickers eraf te peuteren.

Het gewicht valt mee ten opzichte van een 3,6 kg medion uit 2002 al wordt er geen tas meegeleverd.

Het touchpad is gemaakt van glimmend metaal, het ziet er glad uit maar voelt vrij stroef aan en de knoppen gaan zwaar. Het doet mij wel besluiten om even een muis te lenen als die in de buurt ligt. De Alps driver verbeterd het wel wat t.o.v. de standaard Windows instellingen.

Linux: Alles lijkt het te doen met Ubuntu 10.04, beeld, geluid, (draadloos) netwerk, de webcam werkt met cheese :) Slaapstand doet het, deksel dicht slapen, weer open en hij wordt weer wakker.
Over bluetooth heb ik nog mijn twijfels.

In de eerste instantie is het installeren van Linux is lastig want er zijn al 4 primaire partities in beslag genomen door Windows, hp_tools, nog een keer Windows en iets dat ik vergeten ben.
gparted kan een partitie verkleinen en opschuiven maar wilde geen nieuwe partitie activeren omdat er dan waarschijnlijk iets niet meer zou opstarten.
Schijfbeheer in Windows wilde dit wel maar de recoverypartitie was hierna verdwenen en Windows gaf blauwe schermen bij het opstarten. Het opnieuw installeren van een eigen Windows licentie lukte niet.
Hierna de boel maar helemaal opnieuw ingedeeld en Ubuntu en Windows erop gezet.
Waarbij Ubuntu een stuk gebruikersvriendelijker was.

HP levert geen DVD mee met een windows versie die werkt met de key onderop.
Het bestellen van een recovery disc leverde een site op met work in progress maar inmiddels doet deze het weer. Een recovery disk set kost 38,08 euro, dus het loont de moeite om deze zelf te maken voordat je de boel sloopt :)

Drivers voor de diverse onderdelen en de meeste software zijn wel op de hp site te vinden

Het zou Microsoft sieren om gewoon licenties te verkopen van Windows en de installmedia wat makkelijker toegankelijk en universeler te maken. Dat zou mij en vele anderen miljoenen uren besparen met getob en gepruts.

De snelheid volgens Windows 7: processor 4.1 in 64 bit, 3.9 in 32 bit geen hoogvlieger maar vlot genoeg voor allerlei toepassingen als je vertragende dingen als viruscheckers achterwege laat.
De 3D prestaties zijn met 3.4 niet genoeg voor games maar die speel ik zelf niet, nadeel is dat ik ze ook niet hoef te proberen.

Opstarten van het BIOS is vlot, mijn desktop doet er veel langer over om daar doorheen te komen.

Spelen van films gaat best met Windows media player en haali media splitter (en ffdshow voor het geluid)
De recente intel driver http://downloadcenter.int...1&LineId=1101&FamilyId=39
schijnt hardware acceleratie te ondersteunen voor h264 en VC-1
Onder linux gaan de HD films heel wat moeizamer.

De deksel is wat gevoelig voor krasjes, een sleeve is aan te raden.
(deal-extreme heeft ze voor weinig, krasjes vallen wel mee trouwens)

De geluidsproductie is laag, je hoort de fan heel zacht alleen de harddisk maakt wat geluidjes zeer acceptabel in een stille omgeving. Ik heb de fan een keer hard horen draaien en dat was tijdens
de BIOS update.

Update 12 september 2010:

Het touchpad is nog steeds niet fijn, ben er wel wat aan gewend, het folie is er inmiddels weer af.
Ik heb diverse onderdelen op de weegschaal gelegd:
De accu is 370 gram.
Netaddapter incl. kabeltje naar laptop 231 gram.
De netkabel zelf is 175 gram, lang leve thin-and-light (totaal dus 406 gram)
De Seagate harddisk is 109 gram maar die is vervangen door een 91 gram wegende OCZ onyx 64GB
Nu blijkt dat de harddisk toch voor het grootste gedeelte verantwoordelijk was voor de geluidsproductie.

De Onyx serie is niet de snelste in de benchmarks, het is een budget SSD maar de stilte en de algehele vlotheid doen een hoop goed.

Ik had ondertussen een Windows Home Premium 64 bit ISO gevonden en Windows op de SSD geactiveerd met de key onderop. Daar heb ik voor betaald dus zal ik het gebruiken ook :) De telefonische activatie ging goed en duurde ongeveer 6 minuten (gratis nummer dat dan weer wel) en bestaat uit 9 keer 6 cijfers intoetsen om daarna 9 keer een blokje van 6 cijfers aan te horen om zelf in te toetsen.

Voor het scherm zit nu een anti-glare (ele-pop, ebay) folie. Op lichte vlakken zie je wel dat er wat voor zit maar het bevalt beter dan het gespiegel.

Heb jij ook een HP Pavilion dm3-1030ed (VJ273EA)?

Tip: de touchpad wordt naar verloop van tijd vanzelf beter. Als je hem toch nog te stroef vindt kun je een screenprotector voor de iphone bijsnijden en erop plakken. Zelf heb ik dit niet, ik doe er weleens lippenvet op dat werk goed :). Overigens vind ik de Microsoft driver fijner werken dan de driver van HP.
Bedankt voor de tip. Op vettigheid ben ik niet zo dol maar ik ben nu aan het experimenteren met een stukje kaftfolie. Ik had nog een rolletje liggen daar kan ik heel veel stukjes uithalen :)
Ik voel nu ook weer het verschil tussen het touchpad en de knoppen. Hard op het touchpad duwen ipv een knop helpt ook niet.
Toffe laptop. Zit er ook over te denken om 'm te kopen. Ik vraag me alleen af waar jij dit model voor 499 Euro gekocht hebt?
Bij Dunnet (en Komplett ook) was hij even 499. Ik keek al een tijdje rond naar een nieuwe laptop en plotklaps kwam deze boven drijven in de pricewatch.

Het is het alweer zwaar verouderde model van vorig jaar maar ubuntu 10.10 belooft hardware ondersteuning van x264/VC1 met de nieuwe 2.6.35 kernel

Het bestellen ging goed alleen sturen ze geen berichten dat het in behandeling is en dat het wordt verzonden. De 2 werkdagen klopte wel, UPS stond om 17:00 uur op de stoep, maar de trackentrace mail moet ik nog krijgen.

[Reactie gewijzigd door bouwfraude op 26 juli 2024 19:41]

Nou, ik heb 'm hoor. Gekocht bij Paradigit.

Echt een super mooi ding, zoals je zelf ook al beschreef, maar er vallen mij twee dingen op:

- aan de voorzijde zijn twee speakers te horen. Echter lijkt het geluid van links en van het midden te komen en dus niet van rechts. Klopt dat?

- het beeldscherm flikkert soms. Volgens mij ligt dat aan die sensor voor omgevingslicht.
Geluid was me nog niet opgevallen, alleen dat het niet echt toppie is maar het rechter speakertje zit meer in het midden zo te horen.

Er zit geen sensor in AFAIK maar in het energiebeheer kan ingesteld worden dat de helderheid van het scherm minder wordt als je een tijdje niks doet.
Na aanraken van muis/touchpad wordt het weer helderder.

Toch een 3D spelletje getest. Handig dat steam. Halflife 2 (ooit eens cadeau bij een videokaart) lijkt het toch aardig te doen op de native resolutie. Ik kan ieder geval wat rondlopen.

[Reactie gewijzigd door bouwfraude op 26 juli 2024 19:41]

Anoniem: 358446 12 september 2010 18:04
Leuke review en mooie foto's. Is het spiegelende beeld erg irritant?
Ja, ik hou niet van spiegelende displays maar een antiglare folie helpt.
Ze zijn niet zo heel erg duur om te proberen (10 euro ofzo)
Ik laat het er in ieder geval opzitten.
Leuke review, ik mis helaas wel een stukje over de accuduur. (kun je hier iets over zeggen?)

Ik heb vandaag dezelfde laptop besteld en vroeg mij af welke SSD's er allemaal in konden en hoeveel het in accuprestaties scheelt. Zou je hiervan een indicatie kunnen geven? :)
Tja, lastig het valt mij heel erg mee. Ik had hiervoor een laptop die deed twee uur op een accu en die gebruikte ik voornamelijk op het lichtnet.
Deze redt wel een dagje maar ik gebruik hem niet continue en niet intensief.

Er passen 2,5inch SATA schijven in.
Rond de harddisk zit een klein framepje wat je over kan schroeven.
Ik weet niet of er veel variatie tussen zit, ik dacht dat ze allemaal de zelfde maat hadden.