€ 1.899,- bij Kamera Express

Panasonic Leica DG Vario-Summilux 10-25mm f/1.7 Review

25 maart 2021, laatste update op 31 juli 2022, 204 views Rapporteer

Prachtlens, qua uiterlijk en qua optische prestaties.

Bijzonder: de H-X1025 is niet alleen het meest lichtsterke zoomobjectief voor een systeemcamera op de markt, maar volgens reviews ook een van de beste. De optische prestaties blijken zó goed dat deze zoomlens geschikt is als vervanger is voor een hele serie primes.

Pluspunten

• optische prestaties, op het niveau van primes
  • extreem lichtsterk voor een zoomlens
  • weather sealing
  • hoge bouwkwaliteit
  • mooi bereik voor een groothoekzoom: 20-50mm (kleinbeeldequivalent)

Minpunten

• vergt een aardige investering (maar is eigenlijk niet eens duur voor wat je krijgt)
  • De zonnekap heeft een ongrendelingsknop die te gemakkelijk ontgrendelt

De Panasonic Leica DG Vario-Summilux 10-25mm f/1.7 is voor een MFT-objectief met 690 gram best wel een zware jongen. Aan de andere kant: er is geen enkel ander camerasysteem met een vergelijkbaar zoomobjectief. Niet heel raar, want op een full frame camera zou een vergelijkbare lens al gauw een paar kilo wegen.

De lens gebruik ik voor fotografie, op een Lumix G9 body. En dat is een heel goede combinatie. Met een zoombereik van 10 tot 25 mm - vergelijkbaar met 20 tot 50 mm in het kleinbeeldformaat - is het een ideaal standaardobjectief voor groothoekliefhebbers. En bij binnenopnamen komt de lens helemaal goed tot zijn recht.

Aanrader voor:
  • Architectuur- en interieurfotografie
  • Astrofotografie
  • Reportagefotografie
  • Landschapsfotografie
UPDATE, 31 juli 2022:
  • Perfectie bestaat niet. De lens gebruik ik inmiddels bijna twee jaar en daarbij is me opgevallen dat het ontgrendelmechanisme van de zonnekap veel te gemakkelijk ontgrendelt. Met enige regelmaat valt de zonnekap van de lens. Tot dusverre heb ik het steeds gemerkt, maar lastig is het wel (en behoorlijk kostbaar als je de zonnekap verliest!). Ik zoek nog naar een oplossing.
  • Aan de andere kant: dit is de fijnste lens die ik ooit heb gehad. Sinds ik 'm heb gebruik ik 'm als mijn standaardlens. De combinatie zoom+lichtsterk is zeldzaam en heeft in de praktijk grote meerwaarde.
  • Link naar reviews

Heb jij ook een Panasonic Leica DG Vario-Summilux 10-25mm f/1.7?