Keychron K1, RGB, Gateron Brown, Qwerty US Review

sigmundfreund
17 maart 2021, laatste update op 17 maart 2021, 1.227 views Product gekocht

Keychron K1, RGB, Gateron Brown, Qwerty US

Een compacte maar stevige mech voor iemand die (maximaal 4) apparaten wil bedienen zonder moeilijk te doen met dongles. De toetsaanslag van de Gateron browns geeft prima feedback, ondanks de low-profile insteek.

Houd rekening met lichte wobble, niet uniform licht op dubbel beschreven keycaps en geen meegeleverde software.

Pluspunten

• Low-profile en mechanisch
  • Aluminium versie stevig
  • Wisselen tussen 3 draadloze apparaten en 1 bekabeld

Minpunten

• Dubbel bedrukte keycaps geven niet het licht uniform door
  • Schakelaar om tussen OS en bedraad/draadloos te wisselen moeilijk bereikbaar
  • Relatief aan de prijs

Keychron K1

Het moment dat je gefrustreert raakt van mobiele toetsenborden voor je iPad, je eigenlijk te kleine media toetsenbord voor je nVidia Shield en vol lof bent over je mech bij je gamepc is exact het moment dat je gaat zoeken naar een mechanisch toetsenbord wat compact maar doeltreffend van formaat is en ondersteuning heeft voor Bluetooth 5+ met meerdere profielen.

Een simpele zoektocht op je favoriete zoekmachine brengt je al snel bij de website van Keychron. Voor mij een onbekende partij maar advertenties van ze waren mij ook weer niet onbekend. Genoeg modellen voor iedereen: TKL, 60%, volwaardig met numpad, compact dat je twee FN toetsen hebt voor alle opties, low profile, mechanisch of optisch.. je bent wel even zoet.

De numpad was voor mij onnodig en ik had wel een voorkeur voor low profile dus de K1 was eigenlijk de meest voor de hand liggende keuze. Maar welke switches? Ik kom van Logitech's Romer-G af en hoewel men daar over verdeeld is vind ik het een super fijne aanslag. Na een switch tester besteld te hebben koos ik voor de Gateron Browns. Volgens mij is dit de switch die het meest overeenkomt met wat ik al gewend was.

Switches en keycaps

Het meest belangrijke wat telt, maar ook het meest persoonlijke, zijn de switches. De Gateron Browns low profile hebben naar mijn mening een prima klik, precies de goede travel en geven over het algemeen genoeg feedback.
De switches zijn op de K1 niet hot swappable zoals op sommige andere Keychron toetsenborden. Mocht je voor de low profile gaan zou ik in dat geval kijken naar de K3. De Keycaps zijn klein van formaat passend in het low profile straatje. Deze zijn te vervangen voor Cherry compatible keycaps. Je kan een lichte wiebel tegenkomen als je je best doen om de toets opzij te drukken. Verder wil je rekening houden met keycaps die bestaan uit twee regels text: de onderste regel (bv. down op page down) schijnt de verlichting niet zo lekker door. Geen dealbreaker, maar wel afwijkend.

Meerdere apparaten

De K1 kan je in totaal op 4 apparaten aansluiten. Bekabeld en tot 3 bluetooth verbindingen. De meegeleverde kabel is een USB-C naar USB-A kabel waarmee je het toetsenbord direct kan aansluiten. Tevens wordt deze dan ook direct opgeladen. Wil je voor een draadloze ervaring dan kan je via bluetooth 3 apparaten koppelen door 3 seconden fn + 1, 2 of 3 ingedrukt te houden. Wil je schakelen tussen bluetooth en bekabeld dan schuif je de schakelaar aan de achterkant op de gewenste functie.

Kwaliteit

Na een week werken en gamen op de K1 kan ik nog niet een lange termijn beoordeling geven over de kwaliteit maar in elk geval voelt het geheel solide aan. Ik heb de aluminium versie waardoor het geheel wat zwaarder aanvoelt. Het goede nieuws is dat je dan ook helemaal geen flex hebt bij het typen. Je kan als een malle aap rammen maar de K1 geeft geen kik. Verder zullen mijn vingers in de afgelopen week vast al eens wat vettige aanslag gehad hebben maar hiervan is nog geen slijtage te zien op de keycaps.

Functionaliteit

iPadOS, macOS en Windows 10 kan allemaal door elkaar gebruikt worden. Volgens de specs werkt het toetsenbord ook op Android apparaten, maar buiten een nVidia Shield kan ik daar weinig over zeggen. Schakel je tussen Android/Windows & Apple apparaten dan kan je het schuifje omzetten aan de achterkant van het toetsenbord. De functietoetsen zullen dan hun eigen versie kunnen gebruiken zonder dat je rare instellingen moet gebruiken per OS. De print screen knop geeft op macOS direct een screenshotfunctie (cmd+shift+4 ineens). Het microfoontje (scroll lock) roept Siri op, en de pauze knop is opgeofferd om de verlichting uit en aan te zetten.

Er zijn enkele keycaps bijgeleverd naar voorkeur van je OS, zodat je tussen een standaard en een Apple toetsenbord kan kiezen. Dit is puur cosmetisch en je hoeft het niet bij elke wissel er op te zetten.

Accuduur

Deze kan ik nog niet beoordelen. Anderhalve week in bezit en de K1 heeft nog geen lader gezien. Nou heb ik hem niet spectaculair vaak of lang gebruikt, wellicht 15 a 25 uur tot nu toe met de verlichting aan. Naast de escape toets vind je een led die aangaat als het toetsenbord wat sap wil. In elk geval ligt een USB-C kabel paraat om als het moet bij te laden. In bluetooth stand gaat de K1 vanzelf slapen na enkele minuten. Ik vermoed dat dit van sterke invloed is op de accuduur. Deze functie is echter wel uit te schakelen via een toetscombinatie.

RGB

Smaken verschillen. De een wil niet zonder en de ander kan het niet uitstaan. Keychron levert twee smaakjes: wit of RGB. Ik heb de RGB versie gekozen vanwege de geringe meerprijs. Je kan kiezen tussen vaste kleuren of enkele profielen die Keychron vooraf geprogrammeerd heeft. Het belangrijkste aspect mist: software om zelf de RGB te kunnen customizen. Verder is er ook geen support voor apps van derden om de leds te synchorniseren met andere leds in je pc. Mocht dat je ding zijn dan kan je het beste op zoek naar een alternatief. Mocht je af en toe van kleur willen wisselen maar hecht je hier geen enorme waarde aan dan raad ik het wel aan om in je order mee te nemen.

Heb jij ook een Keychron K1, RGB, Gateron Brown, Qwerty US?

Zeer fijn toetsenbord