Kost wat, maar dan heb je ook wat!
Vanwege het vele thuiswerken wilde ik 2 oude monitoren met verschillende resolutie (1680x1050 en 2048x1152) vervangen door een tweetal identieke WQHD LED-monitoren of één ultrawide. Het is dus deze Dell geworden. De prijs van 2 losse (kwaliteits)monitoren was vergelijkbaar met deze enkele en de aanwezigheid van de 90W power delivery, hub en netwerkpoort heeft de doorslag gegeven.
Het is een zeer fraaie monitor met veel beeldruimte en mooi beeld. Ik ben geen professionele beeldbewerker en mijn norm zal niet zo hoog liggen, maar ik heb geen opmerkingen over de beeldkwaliteit en zaken als uniformiteit. Ook zie ik geen bleeding of andere problemen.
Ik gebruik deze monitor overdag voor software-ontwikkeling verbonden met een Dell Latitude 5580 via USB-C. Mijn andere werklaptop is een Dell XPS 13 en heeft ook een USB-C poort als video-uitgang. Beide laptops worden door de monitor opgeladen en werken keurig met de monitor samen.
Voor gebruik in de avond en het weekend is de monitor met DisplayPort aangesloten op de pc. Ook hier geen klachten of bijzonderheden.
Qua features compleet is de monitor volgens mij compleet:
- Hoogteverstelling,
- Audio
- Veel verschillende poorten
- Diverse meegeleverde kabels
- KVM-switch
- VESA-mount
Even ingaan op enkele van bovenstaande punten:
Audio: Qua audio is de monitor geen hoogvlieger. Het is zeker niet slecht, maar mijn inmiddels 10 jaar oude Logitech 5.1 setje klinkt nog steeds beter.
Poorten: Zowel ingaande video (USB-C, 2x HDMI, DP) als uitgaand (USB-C en -A) en netwerk.
Kabels: Wordt compleet met de nodige kabels geleverd. De lengte van de USB-C heeft voldoende lengte voor gebruik met een laptop voor de monitor. De HDMI- en displayport-kabels zijn met ca 1,8 m nét voldoende voor het verbinden met de pc onder het bureau.
KVM-switch: Deze heb ik niet uitgeprobeerd in combinatie met de Dell Display Manager software. De ethernet poort schakelt mee afhankelijk van de gekozen beeld-input. Bij gebruik USB-C (laptop) wordt een paar seconden na het inschakelen de ethernet-poort gevonden en ook als default netwerkverbinding gebruikt. Omgekeerd, wanneer ik bewust terugschakel naar de desktop, verbonden met Display Port en USB-A, schakelt de laptop terug naar de wifi. Op op mijn desktop wordt een tweede ethernetpoort zichtbaar en gebruikt.
Overig:
Voor het werken met verschillende applicatievensters heb ik het onderdeel FancyZones de Microsoft PowerToys inmiddels geconfigureerd. Dit werkt met zoveel schermruimte net even beter dan de standaard Windows-pijltjestoets-combinaties.
Een van de ergernissen is de firmware/OSD. Hierin zijn keuzes gemaakt die ik nog niet helemaal snap. Op de selectie van de video-ingang na kun je de andere opties niet bewerken als er geen signaal naar het scherm gaat en het scherm dus "uit" staat. Pas bij de aanwezigheid van beeldsignaal kun je door de vele uitgebreide OSD-opties bladeren. PIP/PBP instellen als de aangesloten computers uitstaan is dus niet mogelijk.
[Update n.a.v. vragen over het meeschakelen van de ethernetpoort bij wisselen van bron wat plaatjes en tekst toegevoegd]