Huawei P40 Goud Review
Een paar maanden geleden kreeg ik de P40 van Huawei om te testen dus ging ik aan de slag met mijn eerste telefoon zonder GMS!
Pluspunten
- Achterkant sterk en mooi afgewerkt
- Scherm duidelijke kleuren
- HMS werkt soepel en snel
Minpunten
- Geen 3.5mm jack
- Geen toegang tot GMS
- Ultrawide camera over-kleurt
Introductie
Tijdens de introductie van de P40 lijn, stond eigenlijk voornamelijk de P40 Pro in de spotlight omdat die in principe de beste was. De normale P40 werd hierdoor een beetje ondergesneeuwd en hierover vond je destijds een stuk minder informatie. Voor mij zijn 3 punten het belangrijkste bij een goede telefoon van deze tijd, een goed scherm, geweldige camera en natuurlijk een daarbij horende goede batterij (duur). Ik was heel benieuwd of deze telefoon aan mijn verwachtingen kon voldoen en welke minpunten ik tegen zou komen. Hier mijn review.Design
De P40 komt in 3 kleuren, zwart, silver frost en blush gold. Ik kreeg de blush gold en nu ben ik echt totaal geen gouden of roze telefoon liefhebber maar ik moet zeggen dat deze toch wel een beetje op je groeit. De P40 ligt heel fijn in de hand en de mooi afgewerkte keramiek matte achterkant zorgt ervoor dat hij niet snel vingerafdrukken en vieze vegen laat zien. De telefoon wordt opgeladen met USB-C 3.1 en voor connectiviteit is Bluetooth 5.1 aanwezig en natuurlijk NFC voor contactloze betalingen. Helaas is er geen 3.5 mm headphone jack aanwezig dus geen standaard headset ingang, hiervoor zal je een adapter moeten gebruiken.Scherm & geluid
Het scherm van de P40 is een prachtig 6.1 inch OLED scherm met 19.5:9 aspect ratio waarop het heerlijk is om films te kijken en ook spelletjes spelen gaat prima. Persoonlijk vind ik het top dat dit geen groot scherm is zoals het gemiddelde momenteel, 6.5 inch, omdat hij dan een stuk minder handzaam is. Daarnaast loopt het scherm niet rond af maar is het gewoon plat wat ik zelf ook fijner vindt werken en wat minder gevoelig is voor valschade.
Het toestel heeft ‘maar’ 60 Hz ververssnelheid, maar echt verschil met 90 Hz of hoger zie je pas als je telefoons fysiek naast elkaar legt en voor jou persoonlijk zal dit los van elkaar dus weinig verschil maken. Dit maakte het voor mij in ieder geval niet! Door de lagere ververssnelheid in combinatie met de Kirin 990 5G chip gaat de batterij wel langer mee en dit is weer fijn bij spelen van lange gamesessies of in mijn geval editsessies.
Het geluid dat uit de speakers komt is duidelijk en aardig vol, film en muziek klinkt degelijk al blijven het smartphone speakers en heb je natuurlijk beter geluid als je de telefoon koppelt aan bijvoorbeeld de Huawei dual mini speakers die klein zijn maar een veel voller geluid geven ondanks hun grootte. Review over deze speakers volgt want dit zijn ze zeker waard!Batterij & Software
De batterij is 3800 mAh en ondanks dat dit vandaag de dag aan de lage kant is, is de batterij absoluut goed genoeg voor deze telefoon. Hier kom je over het algemeen wel één dag door en afhankelijk van je gebruik kan dit zeker langer zijn. Dit komt door onder andere het kleinere scherm aangezien telefoons voor 2020 standaarden rond de 6.5 inch zijn en daarnaast door de zoals eerder genoemde ‘lagere’ ververssnelheid van het scherm. De batterij leert daarnaast naar verloop van tijd hoe je de telefoon gebruikt en zal op het juiste moment de apps klaar hebben als jij ze wilt gebruiken. Hij past ook instellingen aan tijdens het gamen door de game-mode waardoor de telefoon niet veel warmer wordt bij langere game-sessies.Camera
Over de hoofdcamera van de P40 kan ik heel kort zijn, deze is naar mijn mening absoluut top!
Op de achterkant vind je 3 Leica lenses, de hoofdcamera is een 50MP lens, daarnaast heb je een 8MP macro lens en een 16MP breedhoek lens. Foto's met de hoofdcamera zijn zowel overdag als 's avonds scherp en daarnaast goed kwa verlichting. Ook bij inzoomen behoudt je de details en duidelijkheid.
Als minpuntjes benoem ik allereerste de breedhoek camera lens. Deze lijkt de kleuren flink op te blazen. Normaal groen gras op de hoofd- en macro lens wordt fel groen op de breedhoek lens, zie foto’s. Daarnaast maakt deze telefoon geen geweldige sterren foto’s maar hij heeft dan ook geen ‘dedicated’ sterrenfotografie modus dus is het ook niet echt kwalijk te nemen.
In het camera menu zijn heel veel opties waarvan mijn favoriet, de monochrome lens. Deze zorgt ervoor dat het een mooie zwart/wit foto wordt en nu gebruiken we vandaag de dag vaker de standaard kleuren foto en wordt er een filter over gegooid. Als je dan de optie hebt om een echte zwart/wit foto te maken zonder gedoe, is het resultaat geweldig en dit is dus absoluut mijn favoriete 2e ‘lens’ om te gebruiken!Geen GMS
Je kan vandaag de dag haast niet over Huawei schrijven zonder te benoemen dat hij geen toegang heeft tot Google Mobile Services, oftewel, geen play store en alle bijbehorende applicaties die standaard beschikbaar zijn. Persoonlijk vind ik het knap wat Huawei heeft gedaan nadat de connectie met het GMS ineens weg viel plus dat dit concurrentie betekent voor IOS en GMS wat altijd goed is aangezien concurrentie ervoor zorgt dat iedereen scherp blijft en door blijft innoveren!
Dit was mijn eerste ervaring zonder GMS en ik moet het zeggen, voor mij is dit momenteel nog niet helemaal ideaal. In de App Gallery staan aardig wat apps maar lang niet alle apps die ik normaal gesproken gebruik, ik ben helaas een allround GMS gebruiker heb ik gemerkt. Daarnaast heb je natuurlijk Petal Search wat eigenlijk een zoekmachine is voor apk’s (installatie bestanden) van apps. Hierdoor kan je heel veel apps alsnog downloaden vanuit andere appstores. Ik gebruik zelf vaak Aurora hiervoor.
Wat voor mij hierin wel een min was, is dat je vanuit de Play Store and de App Gallery weet dat je een app download die gecheckt is en die 100% in orde is. Een download vanuit een derde appstore wordt gecheckt maar is altijd net even wat minder veilig. Daarnaast ben ik YouTube Creator maar kan ik apps als YouTube en (voor mij nog belangrijker) YouTube Studio op dit moment niet downloaden uit de App Gallery of Petal Search. Sinds kort wel via GSpace maar ook dat is een derde en ik installeer liever apps rechtstreeks vanuit een betrouwbare bron. Nu is de mobiele versie van YouTube wel aardig maar toch niet zo makkelijk in gebruik als de app.Conclusie
De Huawei P40 is een telefoon met een geweldig mooie camera, een goede batterij die ondanks dat hij net onder de 4000mAh blijft hangen, zeker een volle dag meegaat en een mooi scherm dat duidelijk beeld en geluid geeft bij video content. Ik vind deze telefoon alleen al om de camera erg geslaagd, voor mijn primaire telefoon is hij helaas nog niet te gebruiken aangezien ik door het gebrek aan GMS niet alle apps bij de hand heb die ik toch echt meerdere keren per dag gebruik. Wie weet als er soortgelijke apps komen buiten het GMS, dat dit wel kan!
Ben je niet zo erg ‘verwoven’ in het GMS systeem en wil je een goede sterke telefoon met een goede camera die zeker nog meerdere jaren mee kan, dan is dit absoluut een telefoon om mee te pakken waar je absoluut geen spijt van gaat krijgen.