€ 359,- bij Informatique

TP-Link Deco M9 Plus V2 (3-pack) Review

robbierzz
15 maart 2021, laatste update op 15 maart 2021, 961 views Product gekocht

TP-Link Deco M9 Plus V2 (3-pack)

Een ontzettend gebruiksvriendelijk en gemakkelijk in te stellen systeem met goede doorvoersnelheden.

Pluspunten

• Eenvoudige installatie / gebruik
  • Prijs
  • Dedicated draadloze backhaul verhoogt doorvoersnelheid en gemak installatie

Minpunten

• Weinig mogelijkheden om 'geavanceerde' zaken in te stellen

Inmiddels heb ik bijna een jaar de TP-Link deco m9 plus (2x) in gebruik. Het was al enige tijd geleden dat ik een aanpassing had gedaan aan het thuisnetwerk. Pre-corona werkten we niet thuis en was de van de provider geleverde router een prima apparaat om thuis draadloze verbindingen te maken. Door thuiswerken werd de noodzaak groter om de prestaties van het draadloze netwerk te verbeteren.

Specifiek koos ik voor de M9 plus, omdat deze beschikt over een tweede 5ghz band die het gebruikt als backhaul, waardoor de doorvoersnelheid wordt verbeterd. Onze woning is 'slechts' twee woonlagen hoog, en de twee deco's staan een soort van 'boven' elkaar dus. Op de (gehele) bovenverdieping haal ik met een speedtest nog makkelijk tussen de 350 -500 mbps down en eenzelfde snelheid up. Daarbij is de snelheid behoorlijk constant. Je merkt dat door beamforming het wel een oplopende lijn is; de eerste seconden iets lager, tegen het einde van de speedtesten significant sneller.

Het wisselen van verdieping of locatie in huis gaat 'geruisloos', meestal wordt de dichtsbijzijnde Deco gebruikt om de verbinding op te zetten.

Ik vind het verbazingwekkend hoe 'gemakkelijk' de installatie kan worden uitgevoerd. Tegelijkertijd kan dit voor iemand met hoge eisen aan aanpasbaarheid een beperking zijn. De set met instellingen die kan worden aangepast is behoorlijk beperkt, maar wordt steeds een beetje uitgebreid is mijn ervaring in de afgelopen periode. Enige echte minpunt vond ik (achteraf bezien) dat je zelf geen invloed hebt op de gebruikte encryptiemogelijkheden; deze zette ik standaard al op de 'beste', maar TP-link koos voor de 'meest compatibele'. Dit is met een update (na de introductie van iOS 14 waarin Apple deze netwerken als 'onveilig' aanduidde) wel opgelost.

De geavanceerdere opties zijn overigens alleen beschikbaar in Router modus. Hoewel dat wellicht (achter) logisch klinkt, was dat iets waar ik wat moeite mee had. Wil je dus gebruik maken van MAC adres filtering op je WiFi, dan móeten de deco's ook in router modus staan. Mogelijk hoeft dit overigens niet als je door je internetprovider geleverde router geavanceerde opties voor DHCP heeft. Delta biedt hier geen blacklisting in ieder geval.

Heb jij ook een TP-Link Deco M9 Plus V2 (3-pack)?

Vraag & Aanbod

Anoniem: 57381 15 maart 2021 13:32
Ik ben het hier absoluut niet mee eens. Ik heb namelijk nog nooit zo'n bagger product mee gemaakt! Dat de configuratie makkelijk gaat, komt omdat deze via de TPLink cloud verloopt. Als die cloud plat ligt, dan kun je NIETS (zelf meegemaakt). Bovendien lijken deze Deco's met sommige apparaten erg veel problemen te hebben (Eigen ervaring: Asus laptop, domotica device, Iphone6) waardoor die niet verbinden, soms verbinden, verbindingen wegvallen, etc..
Mijn ervaring is: Ik heb nog nooit zo ontzettend veel klachten over de WiFi gehad als toen ik die deco's geïnstalleerd had.
Na het 1 op 1 vervangen van de deco's door Fritz repeaters, werkte alles wel probleemloos.

Dus pas op met deze rommel zou ik willen zeggen!

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 57381 op 22 juli 2024 15:55]

Gelukkig weerspiegelt mijn review dan ook mijn ervaringen, en ik ben wel positief :) . Wellicht kun je jouw ervaringen beter delen in je eigen review om je collega-tweakers te helpen..?

Hetgeen je gelijk in hebt is dat áls de TP-link cloud 'down' is, je inderdaad geen zaken meer aanpassen. Ik heb een downtijd van TP-link cloud niet meegemaakt, dus het blijft in mijn geval simpelweg bij een 'wat-als' scenario.

NB: Heb de review nog wel aangepast adhv de gebruikte apparatuur in het netwerk..

[Reactie gewijzigd door robbierzz op 22 juli 2024 15:55]

Prima set, leuke review.
Hier ook een setje van 3 ter vervanging van KPN repeaters, geplaatst ruim anderhalf jaar geleden, Bijna overal volle bak down/up, dat was eerst echt anders met de repeaters... Beam-forming kan problemen opleveren bij oudere apparatuur dus heb ik het bij mij nu uitgezet uit voorzorg.