Intro
Vanwege de nieuwe EU regels ging ik met mijn oude Dji Mavic Pro (1) niet veel meer doen, 150 meter afstand houden van bebouwing en mensen maakt in Nederland en Belgie veel plekken niet meer geschikt. Maar met de mini mag vanwege het gewicht ( minder dan 250 gram ) wel veel meer, zelfs over bebouwing en mensen (maar geen menigte) vliegen.
Nu had de eerste mini geen raw fotos, en wifi verbinding, maar kijk, een jaar later en Dji komt met de mini 2. Nu wel met raw, 4k en ocusync.
De foto resolutie is beperkt tot 12 megapixel, maar met raw foto's valt er toch flink wat uit te halen. Ook het 4k video beeld is voor zo'n kleine sensor bij normaal licht erg goed. Geen video log profiel of 1" sensor, daarvoor moet je naar de grotere en zwaardere drones.
Wat wel erg jammer is dat Dji niet op zijn minst de voorwaartse sensoren niet heeft kunnen plaatsen, vooral voor beginners is het erg fijn als de drone zelf remt als er een opstakel in de weg staat.
Uitrusting
Ik heb de fly more combo gekocht. Alleen al voor de 2 extra accus en de accu lader is dit pakket de meerprijs van zo'n 150 euro waard. Je krijgt er ook nog een tas en propellor houder bij, en een setje extra propellors.
De accu lader is geniaal. Niet alleen laadt deze alle accu's op ( een tegelijk, automatisch de minst lege als eerste ), maar werkt op usb-c, dus overal te laden, heeft ook de accu status lichtjes maar is ook makkelijk om alle accu's makkelijk mee te nemen.
Formaat
Hoe kleiner/lichter, hoe makkelijk je even de drone gewoon mee neemt. Als ik dat vergelijk met mijn eerste drone, een Phantom 2, waarbij de halve kofferbak van de auto was gevuld, en dan dit super kleine drone-tje die gewoon in bijna elke camera tas er wel bij past.
De controller is helaas groter en zwaarder dan de drone zelf, maar heeft wel als voordeel dat er een grote accu in zit, die ook je telefoon kan bijladen en erg makkelijk vasthoudt. Ook dat de telefoon nu van boven klemt in plaats van onderlangs in grijpers werkt een stuk fijner.
:strip_exif()/m/4764/1LkKpLiKU3X21flNuiyuuAGO7xA7tSEox5dzhFmbMCIaQyjdtt.jpeg?f=620xauto)
Regels
Door zijn lage gewicht mag er erg veel. De drone heeft wel nog geen Cx label, maar de categorie onder de 250 gram mag na 1 januari 2023 gewoon in dezelfde klasse blijven vliegen. Je mag er zelfs mee over niet betrokken mensen en bebouwing vliegen, maar let daar wel mee op, privacy regels blijven van toepassing.
Sommige landen, zoals Nederland leggen extra regels op, zoals niet vliegen over spoorlijnen e.d. En natuurlijk mag je er niet mee vliegen in sommige gebieden, zoals luchthavens en (militaire) oefenterreinen. Check altijd de officiële kaarten, voor Belgie:
https://map.droneguide.be/ en voor Nederland:
Voor video zijn er nog een paar extra hulp quickshots, zoals dronie, helix, rocket, circle en boomerang, waarbij de drone om/over/langs een geselecteerd onderweg vliegt. Het onderwerp kun je in de app selecteren door er een vierkant met je vinger over heen te trekken. Wel even opletten, bij eerste gebruik, even de quickshot selecteren, maar voordat je start even in de camera settings de camera weer op 4k zetten, dit is apart van de normale video setting.
Voorbeeld (niet bewerkt) van de circle quickshot:
Foto
Ook voor foto's zijn er wat extra tools, zoals AEB, Timed en panorama's.
AEB maakt 3 opnames (normaal, onder en overbelicht) om te combineren tot hdr, met timed kun je elke x seconden een foto laten maken en met de panorama's kun je kiezen uit:
Wide ( 3 fotos per rij, 3 rijen ),
180 graden (7 foto's),
Sphere ( 26 foto's). Vooral die laatste gebruik ik veel, zie voorbeeld:
Ook bij deze panorama's bij eerste gebruik even de camera settings induiken om raw weer aan te zetten.
Voorbeeld 180 graden:
:strip_exif()/m/4764/1LkKpL3JYA5BYQyrsYy8wu21ZZfZxJy26z42dVrfIIl8VLa6X8.jpeg?f=620xauto)
Dji fly
Dit is de app die je nodig hebt, beschikbaar voor ios en android. De app kun je ook gebruiken om draadloos te foto's en video's van de drone af te kopieren, en wat simpele clips te maken/editten.
Extra
Tutorial hoe ik mijn 360 panorama's maak, met de mini 2.
Extra foto's