Audio-Technica ATH-M50X (Zwart) Review

jorianvda 10 maart 2021, laatste update op 22 maart 2021, 755 views Product gekocht

Audio-Technica ATH-M50X (Zwart)

De Audio Technica ATH M50X is een goede koptelefoon voor het geld. Hij leent zich goed voor rock/metal en elektronische dance muziek.

Pluspunten

• Bouwkwaliteit
  • Fijn voor rock/metal en elektronische dancemuziek
  • Goede upgrade vanaf oordopjes of goedkope koptelefoon
  • Aan te drijven door elk apparaat (dus ook je telefoon)

Minpunten

• Geen universele kabel
  • Geen natuurgetrouw geluid
  • Krappe soundstage
  • Earpads iets te klein
  • Pijnlijk schelle trebble bij hoog volume

Hallo mede tweakers,
Ik heb de Audio Technica ATH M50X nu meer dan 4 jaar in mijn bezit, en vond het tijd om er een review over te schrijven. Ik zal het geluid, het comfort, de bouwkwaliteit en de aparatuur die nodig is om hem te gebruiken even kort toelichten.

Geluid
Allereerst zal ik benoemen welke muziek ik luister met deze koptelefoon, ik gebruik hem vooral voor rock/metal en hardstyle. Ik luister muziek via mijn PC, telefoon, en via mijn Marantz cd5003 cd speler.
Om met het positieve te beginnen, ik vind dat de koptelefoon een erg helder geluid en een lekkere bas heeft. Dat laatste komt uiteraard van pas bij de hardstyle, maar ook bij de rock en metal bands waarin de basgitaar goed aanwezig is. Dit merk ik bijvoorbeeld bij Iron Maiden en Gojira. Ook het heldere geluid vind ik erg mooi, ik kwam van een Sony MDR-V55, en ik kon het verschil in helderheid echt heel goed merken. Dit is natuurlijk ook wel logisch, aangezien de Audio Technica in de tijd dat ik hem kocht bijna 3 keer zo duur was.
Een minpuntje zijn de hoge tonen van de koptelefoon. Als ik op een hoog volume luister doen sommige hoge tonen pijn aan mijn oren, dus als je muziek luistert met veel trebble is dat iets om rekening mee te houden. Ik denk dat de trebble er wel deels voor zorgt dat de koptelefoon zo helder klinkt, dus wanneer het volume niet te hoog opgeschroefd wordt hoeft dat geen minpunt te zijn.
Deze koptelefoon wordt aangeprezen als een “hifi” koptelefoon, maar naar mijn mening is dit niet helemaal het geval. De soundstage zit erg dicht op je oren, als ik met mijn ogen dicht muziek luister lijkt het haast alsof de muziek in mijn hoofd afspeelt. Ook moet ik mij erg goed concentreren om alle verschillende instrumenten volledig te horen en onderscheiden. Ik luister veel cd’s met mijn Marantz cd5003 cd speler, dus de bron van de muziek ligt het niet aan. Ik vind dat de soundstage van deze koptelefoon niet zorgt voor een onprettige luisterervaring, maar het is wel iets om rekening mee te houden. Ook is het geluid niet natuurgetrouw, de hoge tonen zijn te schel, en ook de basweergave is wat te donker. Voor mij is dat geen probleem omdat ik een stevige bas wel kan waarderen en geen muziek luister met veel hoge tonen, maar wanneer je op zoek bent naar een natuurgetrouw geluid is dit niet de koptelefoon voor jou.

Comfort
Het comfort van de koptelefoon is niet slecht, maar kan zeker beter. De originele oorschelpen zijn voor mij net iets te klein, waardoor ze voor een klein stukje op mijn oren rusten. Hierdoor kreeg ik na 1.5 a 2 uur luisteren wel gevoelige oren. De oorschelpen hadden ook wel wat dikker gemogen, dit had bijgedragen aan het comfort. Gelukkig zijn er voor enkele euro’s al vervangende oorschelpen online te koop, ik heb nu grotere en dikkere oorschelpen aangeschaft. De hoofdband vind ik daarentegen wel fijn, het is een laagje rubber o.i.d., wat precies zacht genoeg is. Ook na luistersessies van 3 a 4 uur heb ik geen gevoelige plek bovenop mijn hoofd.

Bouwkwaliteit
De koptelefoon is erg stevig. Hij is weliswaar voor het grootste gedeelte gemaakt uit plastic, maar heeft desondanks al meerdere valpartijen zonder problemen overleefd. Ik heb de koptelefoon inmiddels meer dan 4 jaar, en heb ongeveer een jaar geleden de kabel en de oorschelpen vervangen. Nadeel is wel dat het niet een universele kabel betreft, dus je kan maar 1 kabel kopen die bijna 20 euro kost. Tip: koop de oorschelpen via Aliexpress, kost je een paar euro en je zal er geen spijt van krijgen 😉. De oorschelpen zijn makkelijk te vervangen, er zijn staan ook genoeg filmpjes op Youtube waar stap voor stap uitgelegd wordt hoe dit in zijn werk gaat.

Benodigde apparatuur
Deze koptelefoon kan aangesloten worden op elke audiobron waar een 3.5 of 6.3 mm jack in zit. In de doos zijn 3 kabels meegeleverd. 1 kabel met standaard 3.5 mm, en 2 met 3.5 mm waar een 6.3 mm verloopje opgeschroefd kan worden, die overigens ook inbegrepen is. De telefoons die ik de afgelopen jaren in mijn bezit heb gehad konden allemaal de koptelefoon naar een hoog volume brengen. Sterker nog: ik luister nooit op een volume hoger dan 50% met deze koptelefoon, omdat het dan pijn doet aan mijn oren. Hieruit kan ik wel de conclusie trekken dat elk apparaat deze koptelefoon zonder problemen aan moet kunnen sturen.

Deze koptelefoon is geen “hifi” koptelefoon, er is sprake van een erg krappe soundstage, en hij beschikt niet over een natuurgetrouw geluid. De hoge tonen zijn te schel, en de bastonen zijn iets te donker. Ik vind de bastonen die deze koptelefoon produceert persoonlijk erg lekker klinken, en bij een laag tot gemiddeld volume heb ik geen last van de schelle hoge tonen. Wanneer je muziek luistert met veel hoge tonen, is dit echter wel een puntje om over na te denken.
De oorschelpen hadden wat groter en dikker gemogen, gelukkig zijn er online andere schelpen te koop voor een paar euro.
De bouwkwaliteit is goed, in 4 jaar tijd heb ik 1 keer een kabel en de oorschelpen vervangen. Jammer genoeg betreft het geen universele kabel, deze is dus niet overal te koop, en kost bijna 20 euro.

Heb jij ook een Audio-Technica ATH-M50X (Zwart)?

Vraag & Aanbod

Tweakers maakt gebruik van cookies

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren