Sony Vaio F12M1E/H Review

12 augustus 2010, laatste update op 12 augustus 2010, 602 views Rapporteer

Hey
Nadat ik besloten had om een krachtigere, meer up-to-date laptop te zoeken voor mijn Acer Aspire heb ik na veel rondzoeken tot het besluit gekomen dat de Sony Vaio F12M1E/H de beste keuze was voor prijs/kwaliteit dat ik zocht. Gekocht via de online Sony Style store, een service die maar zo zo is volgens mijn ervaring.
Eerste indruk van de laptop
Vooral dan nadat ik van mijn Acer Aspire kwam was de uitstraling van de Vaio enorm. Hij zag er goed/proffesioneel uit, het toetsenbord was op zn "Apple's", de typerende Vaio luidsprekers net onder het scherm met de bijhorende extra toetsen. All-in-all een mooie eerste indruk.

Hey

Eerste indruk van de laptop

De buitenkant van het scherm is lichtjes gevoelig voor vingerafdrukken en dergelijke maar niets om je echt zorgen over te maken. Het scherm is zeer gedetailleerd en weinig tot geen reflectie en zelfs wanneer je bijna horizontaal met het scherm zit kan je nog zien wat er gebeurd, dit is voor sommigen een voordeel en voor anderen een nadeel.

Featureset

Voor alle verschillende aansluitingen op de laptop kan je best de technische fiche op Sony.be bekijken maar ik zal er mijn persoonlijke uitleg aan geven waar mogelijk. De 3 USB poorten zijn als volgend verdeelt: 2 langs rechts net onder het toetsenbord en 1 langs links ook net onder het toetsenbord maar deze kan gecombineerd worden met een eSATA aansluiting (het is 1 gecombineerde poort). Wanneer je thuis of op het werk aan je bureau zit en een externe muis gebruikt raadt ik aan oom een USB-hub te gebruiken want als je de 2 rechts gebruikt zitten de draden en aansluiting in de weg van je muis.

Voor benchmarks kan je ook op de verschillende betreffende websites accurate data vinden maar uit eigen ondervinding niets anders dan lof. Het hele systeem start binnen de minuut op en dit met minimale geluidshinder of dergelijke. Internet, Office en multimedia zijn allemaal heel vlot en worden snel verwerkt zonder enig probleem.

World of Warcraft kan zonder enig probleem gespeelt worden op hoogste instellingen met verschillende addons en op een vlotte 60-70 fps. Een HD film van 1080 wordt zonder enkel probleem vlekkeloos gespeelt en het geluid van de laptop zelf is zeker beter dan wat ik tot nog toe al heb meegemaakt met portables.

Het enige minpuntje volgens mij zijn delen van de vooraf geïnstalleerde software die ik niet nodig heb en wanneer opgestart toch vrij "verbruikend" is. Dit kan uiteraard verwijderd worden e.d..

Boven het toetsenbord heb je een "Display Off", start/pauze, stop, next, backknop en daarnaast nog 3 toetsen die de verschillende Vaio software programma's activeren. 1 van deze toetsen is herconfigureerbaar naar een actie naar keuze.

Bouwkwaliteit

De gehele laptop voelt robuust aan met uitzondering dan van het plastic rond het toestenbord, maar waarom je hier druk op zou zetten is mij een raadsel. Het touchpad is van nature uit blijkbaar heel gevoelig maar wel zo gemaakt dat het goed handelbaar is.

Ergonomie

Geen opmerkingen behalve dat na langdurig gebruik van het klavier de voorkant, het deel voor het klavier, wel vrij warm kan worden. Al neem ik aan dat dit bij de meerderheid, misschien zelfs alle portables zo is.

Warmte en geluid

De Laptop heeft geen geluid/warmteproblemen en wanneer je iets belastender gaat doen kan je instellen dat hij de fans harder laat werken waardoor er wel opmerkelijk meer lawaai is maar de temperatuur van de laptop blijft laag wat de werkkracht ten goede komt.

Mobiliteit en Accu

De laptop zelf weegt iets meer als 3kg maar dit is zeer zeker geen minpunt voor transport, hij is zeer dun en gemakkelijk hanteerbaar voor bv. op de trein. Qua batterij is het waarschijnlijk wel slim, naar gelang de activiteiten dat je doet natuurlijk, om een extra batterij mee te nemen als je geen aansluiting met de adapter kan maken want hij gaat maar een goede 3uur mee op Power saver.

Dit is mijn eerste review dat ik schrijf maar indien ik iets vergeten te vermelden ben of als je extra vragen heb mag je me die altijd mailen, PM'en of gewoon hier stellen.

Heb jij ook een Sony Vaio F12M1E/H?

haa,

ik ben eigenlijk ook van plan deze laptop aan te schaffen, de F11 was een beetje "berucht" vanwege de accuduur, zijn er verbeteringen in de nieuwe serie?
Persoonlijk had ik veel erger verwacht van de batterij. Maar opzich valt het nog heel goed mee. Voor de rest ben ik er nog altijd uitermate tevreden van! Oh je kan de laptop ook zeer goed configureren naar je eigen wensen voor batterijduur aan te passen.

Sorry voor het late antwoord, was op vakantie.
Ik vind het beeldscherm van deze notebook niet goed. Goedkope Chinese rommel.
Dat van mijn accer 6920 is 10x beter.

Donkere kleuren worden zeer slecht weergegeven.
Oh was maar gisteren:)