Aten CS782DP 2-Port USB DisplayPort/Audio KVM Switch (4K, met kabels) Review

MikeVanD 27 februari 2021, 771 views Product gekocht

Aten CS782DP 2-Port USB DisplayPort/Audio KVM Switch (4K, met kabels)

Om tussen 2 NUC's te schakelen leek dit de ideale KVM. Displayport, usb-hub... alles in 1 en met een toetscombinatie of drukknop te bedienen.

Nou... bijna dan.

Pluspunten

• compact (tot je de kabels er in hebt)
  • compleet geleverd
  • handig ledje die aangeeft welke pc actief is

Minpunten

• schakelen beeld
  • usb-hub (on)mogelijkheden
  • duur!
  • veel te duur voor wat het doet.

1 van 5 sterren (Waardeloos)
Deze KVM gekocht om tussen 2 NUC's te kunnen schakelen; 1 met Windows en 1 met Ubuntu.

Het aansluiten is een fluitje van een cent, maar dan begint het.
Het schakelen tussen de beide pc's gaat verre van vlekkeloos. De meeste keren dat je omschakelt, zie je een half scherm (50% van het scherm, in mijn geval het rechter deel) dat bevroren lijkt. Na vele resets er achter gekomen, dat het met het schakelen niet soepel gaat. Nog een keertje terug schakelen naar de andere pc (meestal zwart beeld dan) en weer naar de andere pc en verdomd! beeld!

Als je regelmatig heen en weer schakelt, erger je er kapot aan.

Helaas bleef het daar niet bij. De usb- poorten ondersteunen alleen een muis en toetsenbord. Een telefoon (iOS of Android) wordt niet doorgegeven en is dus niet bereikbaar. Usb-schijven, -stick en kaarlezers.... vergeet het maar. Zelfs niet als je er een hub achter hangt die het apparaat van voldoende stroom voorziet.
De USB hub is dus niet bruikbaar om wat anders aan te koppelen dan een muis en toetsenbord.

Het kastje is goed gebouwd en is klein, maar als alle kabels er inzitten neem het zeker 2x zoveel ruimte in beslag. De kabels hadden vooral iets compactere stekkers mogen krijgen.

In combinatie met 2 NUC's is vooral voor de orde op je bureau niet lekker. De kabels zijn dan al snel veel te lang, maar goed... dat is een eigen keuze geweest.

Als KVM is het niet bruikbaar, omdat het overschakelen van het beeldsignaal vaker niet goed dan wel goed verloopt. Als usb-hub heb je er ook niet veel aan.

Wellicht was het beter geweest als ze er een versie van hadden gemaakt met adapter, zodat je ook andere/meer USB-apparaten kon aansluiten, maar dan moeten ze nog wel even heel goed naar het doorgeven van het displayport signaal kijken!

Heb jij ook een Aten CS782DP 2-Port USB DisplayPort/Audio KVM Switch (4K, met kabels)?

Jouw ervaring lijkt toch veel op het verhaal in het topic bij discussies en vragen. Je NUC heeft net als in dat topic geen displayport, maar een HDMI/usb3/thunderbolt poort. Ik vraag me nu af of het probleem echt aan deze switch ligt of dus aan de door jou gebruikte combinatie en een verkeerde kabel.
Het is wel lastig om een goede 4K 60Hz switch te vinden. Die daarnaast ook nog audio + USB(3) poorten heeft en betaalbaar is. Zowel in DP als HDMI schaars, veel wisselende verhalen. Heb je de audio wel getest, want dat lees ik niet terug?
Het klopt dat er geen native DisplayPort-aansluiting op zit, maar het ondersteund wel degelijk displayport 1.2 via de usb-c poort (zie hier).
Bovendien is dat ook geen probleem volgens de leverancier en met een kabel direct tussen de NUC en de monitor bestaat het probleem niet.

De kabels die ik gebruikt heb, zijn door de leverancier mee geleverd en zijn meerdere keren van plek gewisseld, waardoor het op zou zijn gevallen, dat of de ene monitor of de andere niet zou werken. De kabel tussen de switch en de monitor werkt perfect. Deze kabel gebruik ik nog steeds regelmatig en zonder problemen tussen de NUC en de monitor.

Het audio deel heb ik niet getest, omdat dit bij mij via usb loopt en dat dus allemaal niet werkte.

Ik heb op dit moment een oudere 5x1 poort hdmi switch 4k@60Hz en die werkt perfect; ook via de usb-c poort. Het enige nadeel is, dat ik nu voor usb handmatig een stekkertje moet overzetten.
Om de USB hub functie te gebruiken, moet je de mouse emulation uitschakelen. Daardoor wordt de muispoort een USB 2.0 poort. Als je er een USB Hub op aansluit, dan eentje met een eigen adapter, zoals vermeld in de uitgebreide handleiding die je terugvindt op de produktpagina.

Bij weergaveproblemen kan je monitor re-detection activeren op de betreffende poort. Die optie vind je terug via de FAQs over dazt product en ook bij de instellingopties in de handleiding.

Deze KVM ondersteunt wel degelijk 4K60, maar liest met zo kort mogelijke DP kabels. 3 meter totale lengte tussen PC en monitor, hoewel op sommige plaatsen zelfs maar 2m vermeld is. De inbegrepen kabels zijn 1,5m, dus de kabel naar de monitor is liefst (korter dan) 1,5m.
Omvormers liefst vermijden, want een kabel-KVM die stroom krijgt via USB in plaats van een eigen voeding kan niet voldoende stroom leveren om het uitgangssignaal te versterken of een actieve adapter aan te sturen.

En anders maar eens het support-linkje proberen op de productpagina?
Ik heb er via MST twee monitoren op QHD resolutie aan hangen. Dat was de voornaamste reden dat ik deze KVM aanschafte, mijn eerdere ondersteunde dat niet en ook moest ik de monitor op een oudere DP versie instellen. Al die tijd negeerde ik één tekortkoming, mijn Logitech Unifying Receiver werkte wel, maar de software herkende hem niet. Nu ik de mouse emulation uitgeschakeld heb werkt dat wel. Wel even wat knutselen, want mijn toetsenbord lijkt geen scroll-lock te hebben. Dus moest ook die toets verhuizen naar de Ctrl.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren