Prima midranger met een aardige camera en saai maar bekend en degelijk Nokia design.
Pluspunten
- Batterijcapaciteit ruim voldoende
- Prima camera voor het geld
- Snel genoeg voor de meeste taken
- Dual sim of enkel sim met micro SD
Deze telefoon vervangt mijn Nokia 6.1, die bij mij heel wat te verduren heeft gehad. Eigenlijk wilde ik die telefoon nog niet vervangen, maar er kwam een "lag" bij het typen. Heel irritant bij het schrijven van reacties, tweets en emails. Vanwege het prijsverschil zat ik nog wel een beetje te dubben tussen deze en de 6GB (intern) versie, maar ik heb toch maar voor deze gekozen. Het is gewoon allemaal net iets sneller en heeft wat meer opslagruimte.
Hoewel de kleur (Polar Blue) echt heel mooi is, voelt de telefoon zonder hoesje een beetje glad aan. Ik heb er een transparante hoes bij gekocht. Verder voelt de telefoon robuust aan, de bouwkwaliteit die ik van Nokia gewend ben.
Wat ik een beetje vervelend vind is de Google Assistant knop. Deze is zó geplaatst dat je hem snel per ongeluk indrukt, en uitschakelen kan niet. Maar omdat ik bewust voor deze telefoon gekozen heb, vond ik het geen showstopper. Af en toe een beetje mopperen tegen de telefoon en snel weer het scherm wegvegen.
Qua gebruik doe ik geen bijzondere dingen, beetje internetten, emailen, bellen, videobellen... Het lukt allemaal prima. De telefoon is geschikt voor het 5G netwerk. In de de praktijk merk ik er met mijn gebruik weinig van, maar mogelijk dat het wel goed te merken is bij het streamen van films of het spelen van games.
De bluetooth verbinding doet af en toe een beetje raar. Ik heb er 2 apparaten aan verbonden, een set draadloze dopjes en een wireless over ear koptelefoon. De laatste doet het prima, maar de eerste geeft soms wat storing. Vooral bij het bellen komt er een blikkerig geluid uit. Dit kan echter ook aan de dopjes liggen, dat moet ik nog goed doortesten. Bij de Nokia 6.1 had ik hier echter geen last van.
Het geluid bij het bellen is gemiddeld. Niet uitstekend en niet slecht. Je kunt gewoon goed bellen met de telefoon aan je oor en op speaker. Muziek luisteren via de speaker is alleen aan te raden als het alternatief geen muziek is. Voor een snel YouTube filmpje of zo is het wel voldoende.
De camera vind ik fijn voor deze prijsklasse. Beter dan die van de 6.1 (mag ook wel). Vooral de foto's bij mindere lichtomstandigheden zijn behoorlijk. De andere kant hiervan is dat er soms overprocessing lijkt te zijn. De software doet op automatische stand keihard zijn best om een goede foto te maken, en ik kies vaak liever voor de pro-foto stand dan de nachtstand. Foto's bij goede lichtomstandigheden zijn meer dan voldoende voor social media of een blog. Wil je betere foto's die je ook op groot formaat kunt uitprinten, dan blijft een echte camera toch het beste. De selfiecamera zit links boven en is niets bijzonders. het werkt zoals het hoort.
Over Android One hoef ik niets te zeggen. Zodra je de telefoon voor het eerst aanzet, update de telefoon direct. Het overzetten van de apps is ook razendsnel, al heb je voor sommige instellingen en backups nog wel je oude telefoon nodig. Degenen die handig zijn met telefoons weten dit waarschijnlijk al, maar ik moest het even 'uitvinden'.
Het scherm voldoet prima. Geen OLED, dus zwart is nooit helemaal zwart, maar foto's zien er redelijk natuurgetrouw uit.
De batterij gaat bij matig intensief gebruik ruim een dag mee. Bij de hele dag een beetje doen wat ik hierboven beschreef heb ik aan het einde van de dag nog ca. 40% over. Als ik een lange videovergadering heb, dan kom ik op 20% uit. Van de 6.1 was ik gewend dat bij hetzelfde gebruik ik tussendoor nog even moest 'bijladen', zeker de laatste tijd, maar met deze hoeft dat niet.
Waar ik heel blij mee ben: de 3,5 mm headset jack en de plaatsing ervan aan de onderkant naast de USB-C ingang. Bij de 6.1 zat de USB-C aan de onderkant en de aansluiting voor de koptelefoon aan de bovenkant. Waarschijnlijk logisch vanuit het idee dat je de telefoon in je jaszak o.i.d. hebt als je muziek luistert, maar het resulteerde in twee plekken waar uitsteeksels waren. Nu is dat gewoon 1 plek (de onderkant) en dat is dat.
Kortom: smaken verschillen, maar voor de prijs vind ik het een prima telefoon die voor mij uitstekend voldoet.