Nvidia Shield TV (2019) 8GB Review
Goede Android TV, ook voor de digibeten.
Pluspunten
- Eenvoudige bediening
- Goede afstandsbediening
- Klein en mag in de kast
- NLZiet
Minpunten
- Geen USB aansluiting
- Voeding niet USB(C)
- Geen profielen
Wat vooraf ging
Ik erger me al tijden aan de Smart-TV interface van onze Samsung TV, die steeds trager wordt en waarvoor weinig nieuwe apps beschikbaar komen. Toen ik laatst ongevraagd werd geconfronteerd met reclame in de smart-tv bedieningsbalk was voor mij de maat vol: ik wilde een andere oplossing.
In eerste instantie dacht ik aan de nieuwe Google TV omdat ik las over de afstandsbediening met Netflix-knop. Ik kijk regelmatig Netflix maar belangrijker: mijn dochtertje van 3 kan daarmee hopelijk zelf de tv aanzetten en Netflix starten. Dat kan op een zaterdagochtend om een uurtje of half 6 goed van pas komen :-)
Toen las ik over de Nvidia Shield TV en deze leek mij uitermate geschikt voor mijn doelstelling: een eenvoudige Android TV die sneller is dan mijn smart-tv, beter up-to-date wordt gehouden en als het even kan: ook makkelijk te bedienen is door mijn dochter en vrouw.
De Shield TV is binnen
Onze TV is alweer een aantal jaren oud Samsung 50" LCD paneel in HD kwaliteit (geen 4K dus), dus mijn eisen ten aanzien van beeld output op dit moment zijn redelijk simpel maar ik wil wel graag voorbereid zijn op de toekomst. Ook hierin voorziet de Shield TV.
Afgelopen weekend was het zover en mocht ik de Shield TV uitpakken. Omdat ik niet van plan ben er flink op te gaan gamen (daar staat de PS4 voor in de kast) en ook geen grote hoeveelheden eigen content wil gaan gebruiken heb ik gekozen voor de gewone versie i.p.v. de PRO.
De Shield komt in een simpele witte doos en met eigenlijk een mega eenvoudige handleiding. Wat heb je zelf nodig: een stopcontact en een goede HDMI kabel. Ik heb meteen ook gekozen voor een bekabelde ethernet aansluiting, omdat er toch een gigabit switch onder de TV verstopt ligt.
Waar is mijn privacy?
Tijdens de eerste opstartprocedure had ik wel het gevoel mijn hele privé leven te moeten wegtekenen, maar daarna gaat alles eigenlijk vlekkeloos. Netflix is zo gekoppeld, Disney+ was iets lastiger maar ook goed te doen, en ik heb een NLZiet gratis maand genomen om te kijken hoe dat bevalt. Meteen ook het NPO Start Plus abo opgezegd.
Ervaring
De snelheid van de menu's en het opstarten is een verademing. Alles loopt erg soepel, de instellingen zijn goed terug te vinden en de bediening is erg intuïtief. De samenwerking met mijn Bose soundbar is uitstekend (dat wilde via de TV interface vooral met geluid harder en zachter of schakelen vanaf een andere bron (Spotify direct op de Bose) nog wel eens problemen opleveren en die zijn nu allemaal verleden tijd).
Voor de liefhebbers: de Shield is aangesloten op de TV via HDMI, en de Soundbar (via de versterker) ook op de TV via ARC. Dat levert mij nu de beste ervaring op. Alternatief zou zijn om alles via de Bose versterker te laten lopen.
Ik gebruik nu vooral: NLZiet voor live TV en terugkijken van nederlandse TV, Netflix, Spotify (hoewel dat ook vanaf de soundbar direct kan met de TV uit), Disney+ voor mijn dochter, Youtube en Pathé Thuis.
NLZiet werkt zo goed dat de kabel aansluiting binnenkort de deur uit gaat! Dat scheelt ieder jaar enkele tientjes maar zorgt er ook voor dat ik nooit meer een andere afstandsbediening dan die van de Shield TV nodig heb. Handig!
Ik ben in de gelukkige positie dat ik glasvezel thuis heb liggen en daarop een abonnement bij NetRebel kon afsluiten. TV is dus een los product dat ik los kan opzeggen.
Wat kan ik verder van de Shield zeggen: beeldkwaliteit is uitstekend, geluid ook, alles wordt automatisch goed afgestemd qua instellingen beeld en geluid en alles werkt eigenlijk vlekkeloos. Ik heb wel meteen de app 'button remapper' moeten kopen om te kunnen instellen dat de knoppen van de afstandsbediening 'vooruit spoelen' en 'achteruit spoelen' bij dubbeltap ook kunnen worden gebruikt voor 'volgende song' en 'vorige song'.
Het is een redelijk compleet product waarvoor je een flink bedrag betaalt, maar in mijn ideale wereld werden TV's niet langer met 'smart' uitgerust maar gewoon 100 euro goedkoper. Kan je zelf je smart device zoals de Shield TV erbij kopen voor de beste ervaring. De volgende 'tv' wordt dus waarschijnlijk een LCD scherm van 55" in plaats van een echte TV.
De prijs is ook de enige reden dat er niet ook meteen al een Shield TV aan de tweede TV in huis hangt. Die moet het nu doen met een Chromecast en dat is voor mijzelf wel acceptabel maar daar heeft een logé natuurlijk niets aan (zonder mijn logingegevens op Netflix of NLZiet).
Ik heb hem nu een ruime week en kan me al niet meer voorstellen dat ik het zonder zou moeten doen. Ik ben dus zeer tevreden.
Wensen
Een wens/teleurstelling is nog wel dat bijvoorbeeld de Netflix 'channel' voorstellen die worden gedaan, altijd maar voor 1 netflix profiel kunnen zijn. Ik had er graag een extra kanaal bij gehad met de suggesties voor mijn dochter. Dat is nu lastig. Ook bezit ik een kleine afstandsbediening met een keyboard op de achterzijde, maar deze werkt met een USB dongle. Dat krijg ik niet aangesloten op de Shield. Maar de spraakbediening werkt goed en is een vrij aardige vervanger.