€ 34,95 bij Amazon.nl

Cherry Stream, Qwerty EU, Zwart Review

16 februari 2021, laatste update op 16 februari 2021, 1.105 views Rapporteer

Waardeloos toetsenbord, de registratie van de toetsen zit nog onder de knik van het mechanisme, waardoor ik met zeer grote regelmaat de toetsen net niet ver genoeg indruk en daardoor allerlei aanslagen mis. Evenaart totaal niet zijn voorganger, de Stream 3.0. Is voor mijn programmeerwerk gewoon onbruikbaar.

Pluspunten

• Goede prijs
  • Lampjes in de lock-toetsen ziet er best slick uit
  • Extra mediakeys tov de Stream 3.0

Minpunten

• Meer kracht nodig om een toets in te drukken
  • Registratie van toets zit onder de knik

2 van 5 sterren (Slecht)
Ik wilde niet een super uitgebreide review schrijven, maar de 50 woorden van de korte toelichting vond ik toch een beetje te kort voor mijn verhaal.

Ik was een trouwe bezitter van de klassieke pricewatch: Logitech UltraX Flat Keyboard. Een low profile scissor-switch toetsenbordje dat een trouwe aanhang kent, en ik heb sindsdien nooit meer op een ander soort toetsenbord willen typen.

Helaas worden die bordjes al een tijd niet meer gemaakt, en een toetsenbord heeft natuurlijk ook geen oneindige levensduur. Nu had ik er twee: een op kantoor, en een thuis. Helaas is er een jaar of 2 terug op kantoor een glas cola overheen gegaan, resulterend in plakkerige toetsen, dus ik moest op zoek naar een vervanger.

Ik stuitte daarbij op de pricewatch: Cherry STREAM 3.0 Grijs (Qwerty US)
Een superfijn bordje en, dare I say it, misschien wel iets beter dan de UltraX.

Nu was de tijd gekomen dat de UltraX thuis ook kuren begon te vertonen. Met mijn ervaring met de Cherry schafte ik ook het toetsenbord voor thuis aan. Maar helaas, helaas betrof dit stiekem geen Stream 3.0, maar de 2019 update. Blijkbaar zijn niet alle webshops even nauwkeurig met het vermelden van dit euvel.

De Cherry Stream (2019), vanaf hier simpelweg aangeduid met "2019", distantieert zich van de 3.0 editie met een extra rij mediakeys boven de numerieke toetsen: voor het locken van de PC, browser, email en calculator. De lichtjes van de caps-, scroll- en numlock zitten nu verwerkt in die toetsen zelf. Verder zijn de mediatoetsen boven de F-toetsen wat rechthoekiger afgewerkt, maar daar vinden we nog steeds dezelfde zestal toetsen (vlnr: volume down, mute, volume up, rewind, play, forward). En daarmee zijn alle uiterlijke verschillen wel beschreven.

Het toetsenbord ziet er op zich goed uit, de lampjes van de locktoetsen zijn een aardige toevoeging en ik was in eerste instantie dan ook best enthousiast over de update.

Maar toen begon ik te typen.
De toetsen op de 2019 voelen iets "snappier" dan de 3.0. Er is iets meer kracht nodig om ze in te drukken, en er zit een duidelijkere gedefineerde "knik" in het mechanisme dan bij de 3.0. Het grootste probleem daarbij is echter dat de toetsregistratie nét onder die knik zit. Het zit zo erg in mijn systeem dat ik de toets al loslaat zodra ik de knik voel, dat ik tal van toetsaanslagen mis als ik gewoon een lap tekst aan het intypen of aan het programmeren ben. Ik het begin dacht ik gewoon dat het een kwestie van gewenning was, maar na een maand met het toetsenbord gewerkt te hebben, kan ik toch niet anders concluderen dat dit toetsenbord gewoon niet werkt voor mij.

Ik moest toevallig nog een keer naar kantoor, en heb 'm daar omgeruild met de oudere 3.0. En ja, het is inderdaad een wereld van verschil.

Ik kan me niet voorstellen dat dit een productiefout is, aangezien het voor álle toetsen op het toetsenbord geldt. Het kan natuurlijk een persoonlijk iets zijn, maar toch kan ik me nauwelijks voorstellen dat andere mensen lekker typen op dit toetsenbord. Of je moet van nature gewoon een stevige aanslag hebben.

Dus ja, toetsenbord ziet er goed uit, de lampjes in de lock toetsen zijn best cool (en laten we wel wezen, niet iets dat je vaak ziet op een tobo van €25), de prijs is goed en de extra mediakeys zijn een welkome toevoeging. Maar het feit dat ik er niet op kan typen maakt het natuurlijk wel een dealbreaker :)

PS. Ik heb uiteindelijk de pricewatch: Cherry KC 6000 Slim (Qwerty US) Zilver aangeschaft voor thuis, en die typt fantastisch :Y)

Heb jij ook een Cherry Stream, Qwerty EU, Zwart?

Heb ook de KC6000 aangeschaft maar dan de zwarte, daarnaast ook de MW4500 ergonomische muis.

Een top combinatie van Cherry... nooit eerder gehoord van dit merk trouwens totdat ik er bij mijn huidige werkgever zelf mee moest werken.

Leuke review btw!
Dank voor de review. Kijkend naar jouw user icon, ga je wel wat ruw met je toetsenborden om ;)
Meer kracht zetten in vergelijking met wat? Een soggy softdome?
.oisyn Moderator Devschuur® @stewie9 juli 2022 15:26
Meer kracht dan de Stream 3.0, waarmee ik 'm vergelijk. En dan vooral om te zorgen dat je bottom-out, want de registratie zit voorbij de klik.
Srry niet gelezen heb ff haast zit in groothandel ff te checken :+
De afgelopen 12 jaar heb ik diverse Cherry streams versleten. Een verschil tussen versies is mij nooit echt opgevallen.

Een nadeel van scharende toetsen is de constructieve sterkte. Schoonmaken met perslucht kan fantastische effecten geven als de chiplets om je oren vliegen. Ik gebruikte ze kort voor opleidingen op locatie, ze gingen snel stuk en moesten plaatsmaken voor Logitech slaginstrumenten, die OEM-dingen die je ook standaard krijgt bij HP et al. Maar voor de fijnere letterkunde is en blijft er Cherry. Tijd om eens een KC6000 te proberen.

Een glas Cola over je toetsenbord en dan weggooien is een doodzonde! Als een Stradivarius vals is dan gooi je hem ook niet weg. Diverse toetsenborden zijn er gered in het verleden. Met name bier, port en koffie en thee met suiker zijn een drama. Maar het loont de moeite, zie laatste deel https://vanderworp.org/hu...eer-ook-eens-isopropanol/ onder de kop "toepassingen".

EDIT: Layout van KC6000 deugt niet, het wordt dus weer ouderwets Cherry jk-8500eu-2.

[Reactie gewijzigd door osnap op 27 december 2024 00:05]