Ik heb deze geluidskaart gekocht om mijn Z906 nog mooier te laten klinken en om 5.1 helemaal goed tot zijn recht te laten komen. En ik moet zeggen, dat is heel goed gelukt. Ik heb geen spijt tot nu toe.
Natuurlijk heb ik getwijfeld, is een product van € 130 niet een beetje overbodig voor mijn Logitech Z906? Ik zeg eerlijk, het is een persoonlijke keuze en ik hoor het verschil. Veel voller en meer power t.o.v. de B450 Tomahawk Max onboard soundchip (nu heb ik de X470 Prime Pro, daarmee heb ik nog niet vergeleken) Daarnaast staat de kaart ook nog eens goed in mijn zelfgebouwde pc. De 5.1 surround werkt zelfs zo goed dat meerdere keren is voorgekomen dat bezoekers het idee hadden dat er buiten iets gebeurde of dat ze een geluid hoorde dat ergens anders vandaan kwam, terwijl dit in werkelijkheid uit mn speakers kwam tijdens een spel bijvoorbeeld.
Ik ben geen expert op het gebied van geluid, ik kan slechts mijn mening en ervaring delen. Hopelijk geeft het stof tot nadenken en maakt dat het maken van de juiste keuze makkelijker.
De software werkt best goed. Je kunt eenvoudig je geluidsinstellingen aanpassen en profielen opslaan. De verlichting is ook eenvoudig aan te passen. Je hebt de keuze uit RGB verlichting aan de zijkant van de kaart, aan de bovenkant van de kaart en je kunt optioneel de meegeleverde led strip aansluiten welke voorzien is van A-RGB voor mooie licht effecten. Als je de ledstrip wilt gebruiken, dan moet je de geluidskaart van extra sap voorzien door een molex connector aan te sluiten. De kaart werkt overigens goed zonder Molex connector, deze lijkt naar mijn idee slechts bedoeld om de led strip te voeden.
Jammer genoeg werkt bij mijn kaart de RGB aan de bovenkant van de kaart niet goed waardoor de kleuren veel te geel uitvallen en dus niet overeenkomt met de RGB aan de zijkant van de kaart. Opnieuw installeren etc etc heeft geen effect. Ik ga daarom mijn kaart omruilen voor hetzelfde model.
De software heeft regelmatig een driverupdate. Jammer genoeg heb ik meerdere keren problemen ondervonden nadat ik via de software de update installeerde. Dit resulteerde in krakend geluid. Na verwijderen van de audio drivers en de software van de geluidskaart en opnieuw installeren van de software incl audiodrivers ia het probleem steeds verholpen. Dit is een minpunt. Je zou er voor kunnen kiezen om de update niet te installeren als de kaart goed werkt, maar dat is een persoonlijke keuze.
Samenvattend: een mooi uitziende geluidskaart met prachtige RGB en fantastisch geluid met veel aanpassingsmogelijkheden. Ik zou hem zeker aanbevelen aan anderen.