Creative Labs Sound BlasterX AE-5 Plus Review

Raptorles
12 februari 2021, laatste update op 12 februari 2021, 2.961 views Product gekocht

Creative Labs Sound BlasterX AE-5 Plus

I.t.t de AE-5 non-plus, heeft deze kaart wel de mogelijkheid voor Dolbysurround en DTS. 5.1surround werkt perfect, zowel met 3x3,5mmjacks als met optische kabel. Ik had niets beters kunnen wensen. RGB is prachtig, jammer genoeg geeft RGB bovenop de kaart te veel geel licht. Ik ga omruilen voor dezelfde kaart

Pluspunten

• Strak modern uiterlijk
  • Past in iedere build
  • Goedkoper dan de AE-5 non-plus
  • Prachtig geluid full surround 5.1 met Z906
  • RGB is prachtig
  • Goeie software, zowel voor RGB als sound settings

Minpunten

• RGB bovenop kaart veel te geel (ga omruilen voor een andere)
  • Software update geeft soms problemen
  • Bij update beter om opnieuw installeren

Ik heb deze geluidskaart gekocht om mijn Z906 nog mooier te laten klinken en om 5.1 helemaal goed tot zijn recht te laten komen. En ik moet zeggen, dat is heel goed gelukt. Ik heb geen spijt tot nu toe.

Natuurlijk heb ik getwijfeld, is een product van € 130 niet een beetje overbodig voor mijn Logitech Z906? Ik zeg eerlijk, het is een persoonlijke keuze en ik hoor het verschil. Veel voller en meer power t.o.v. de B450 Tomahawk Max onboard soundchip (nu heb ik de X470 Prime Pro, daarmee heb ik nog niet vergeleken) Daarnaast staat de kaart ook nog eens goed in mijn zelfgebouwde pc. De 5.1 surround werkt zelfs zo goed dat meerdere keren is voorgekomen dat bezoekers het idee hadden dat er buiten iets gebeurde of dat ze een geluid hoorde dat ergens anders vandaan kwam, terwijl dit in werkelijkheid uit mn speakers kwam tijdens een spel bijvoorbeeld.

Ik ben geen expert op het gebied van geluid, ik kan slechts mijn mening en ervaring delen. Hopelijk geeft het stof tot nadenken en maakt dat het maken van de juiste keuze makkelijker.

De software werkt best goed. Je kunt eenvoudig je geluidsinstellingen aanpassen en profielen opslaan. De verlichting is ook eenvoudig aan te passen. Je hebt de keuze uit RGB verlichting aan de zijkant van de kaart, aan de bovenkant van de kaart en je kunt optioneel de meegeleverde led strip aansluiten welke voorzien is van A-RGB voor mooie licht effecten. Als je de ledstrip wilt gebruiken, dan moet je de geluidskaart van extra sap voorzien door een molex connector aan te sluiten. De kaart werkt overigens goed zonder Molex connector, deze lijkt naar mijn idee slechts bedoeld om de led strip te voeden.

Jammer genoeg werkt bij mijn kaart de RGB aan de bovenkant van de kaart niet goed waardoor de kleuren veel te geel uitvallen en dus niet overeenkomt met de RGB aan de zijkant van de kaart. Opnieuw installeren etc etc heeft geen effect. Ik ga daarom mijn kaart omruilen voor hetzelfde model.

De software heeft regelmatig een driverupdate. Jammer genoeg heb ik meerdere keren problemen ondervonden nadat ik via de software de update installeerde. Dit resulteerde in krakend geluid. Na verwijderen van de audio drivers en de software van de geluidskaart en opnieuw installeren van de software incl audiodrivers ia het probleem steeds verholpen. Dit is een minpunt. Je zou er voor kunnen kiezen om de update niet te installeren als de kaart goed werkt, maar dat is een persoonlijke keuze.

Samenvattend: een mooi uitziende geluidskaart met prachtige RGB en fantastisch geluid met veel aanpassingsmogelijkheden. Ik zou hem zeker aanbevelen aan anderen.

Heb jij ook een Creative Labs Sound BlasterX AE-5 Plus?

Ik ben benieuwd hoe die scored tov de prime pro (ben in het bezit van hetzelfde mobo)
Ik zal één der deze dagen als ik er aan toe kom naast werken en studeren de Z906 aansluiten op het moederbord. Kijken of ik verschil hoor in geluidskwaliteit. En zo ja, hoeveel verschil dit maakt.
creative heeft altijd goede kaarten gemaakt met brakke software :(
De kaart is echt fijn. Het geeft prachtig geluid. Als de software geïnstalleerd is, dan werkt alles gewoon naar behoren en ik moet zeggen dat ik helemaal niet ontevreden ben over de software. Overzichtelijk, aanpassingen worden direct uitgevoerd waardoor je gelijk feedback hebt van wat je aanpast in de geluidsinstellingen. Maar wanneer er een melding tevoorschijn komt dat er een nieuwe driver beschikbaar is en ik klik om deze te installeren, dan lijkt het wel alsof er twee drivers over elkaar heen worden geïnstalleerd wat resulteert in afname geluidskwaliteit. Volgens mij kun je beter eerst de oude driver verwijderen met geschikte software (DDU voor drivers van je grafische kaart en ik gebruik Iobit Uninstaller voor verwijderen van overige programma's etc) en daarna pas nieuwe drivers installeren.
Yep, top producten, bagger drivers en software
Ja, het is jammer dat driver updates via de software problemen oplevert. Verder werkt de software verrassend goed hoor. Zie mijn bovenstaande antwoord op het berichtje van "cybermans"
Ik krijg er deze week ook 1 binnen. Eens kijken of het een waardige opvolger van mijn X-Fi Titanium is.
Voor software/driver problemen ben ik niet niet echt bang. De X-Fi draait nu ook op aangepaste drivers die pas optimaal werken met nodig kunst- en vliegwerk.
Kaart inmiddels in gebruik en 1 ding valt me wel op.
Ik heb mijn 5.1 set aangesloten middels een optische kabel, en nu kan ik het volume in Mixer alleen harder of zachter zetten met het schuifje van 'What U Hear'.
De schuifjes voor 'Luidsprekers' en 'SPIDF-Out' hebben geen invloed.

Verder wel een mooi geluid.
Zelf heb ik nog een X-Fi Titanium in mijn build. Is de kaart het waard in verhouding met de X-Fi Titanium qua geluid en de prijs ervan in jouw mening?
Als je Titanium goed werkt en geen problemen geeft met andere software/games dan zou ik die lekker blijven gebruiken.
Ik had problemen met die kaart in bepaalde games (oa Horizon Zero Dawn) en heb daarom de ae5 Plus gekocht.
Ah, duidelijk. Op het feit na dat ik de drivers goed moet bewaren omdat ze moeilijk online te vinden zijn, werkt het tot nu toe nog goed met alles wat ik doe. Bedankt voor de snelle reactie!
Hi Michel,

Gefeliciteerd met je aankoop. Fijn dat het geluid jou ook bevalt. Wat betreft het instellen van het volume en het probleem wat jij ondervindt met de schuifjes, dat herken ik zelf nu even niet. Daar moet ik thuis nog even voor gaan zitten om te kijken wat je precies bedoelt. Heb jij overigens ook de drivers van je onboard audio verwijderd alvorens de geluidskaart te installeren inclusief alle software en drivers die hierbij komen? Ik dacht ergens gelezen te hebben dat dat aanbevolen werd.
EDIT: Excuus, heb gereageerd op de verkeerde persoon

[Reactie gewijzigd door beatlebattle op 23 juli 2024 01:28]

Hoi. Thanks voor de review. Heb deze ook gekocht en ben erg tevreden over het geluid. Kan ook enorm veel luider als standaard geluidskaart op de mobo. Ik gebruik em in combinatie met de HyperX Cloud 2. Veel beter geluid dan meegeleverde usb driver.
Over de software ben ik ook tevreden. Ziet er strak en goed uit.

Veel plezier ermee.