Bedankt voor het meedenken!
@
Anoniem: 63072:
Helemaal eens met je eerste en laatste zin.
Deze kast zit vrijwel aan z'n max (Lenovo prikt hooguit 16 MB erbij of plaatst een i7 i.p.v. een i5).
Ik heb de
Lenovo 380W PSU aansluitingen gecheckt en ze zijn standaard ATX. Bij o.a.
Amazon vond ik ook 3rd party (zwaardere) PSU's in dit (standaard) LTX formaat, maar wie wil meer Watts in deze kleine kast?
Voor wie dat toch wilt: houdt dan ook rekening met de GPU inbouwlengte want er is nog maar ongeveer 2 cm speling over tot kabels, en wat speling is wel handig om de 215 mm lange Lenovo RTX2060 kaart de kast in te kunnen frommelen. En de schroefopeningen van het MB (genummerd IB460ME Ver. 1.0 in mijn kast), kan je
hier goed zien.
@
anoniem987654:
Het is idd een mooi complete desktop, en ook goed gedocumenteerd.
Op pagina 58 van de
h/w maintenance manual vind je uitleg over die 8 en 10 pin aansluitingen. De rest had je al geraden.
Stel je niet teveel voor van de
inlet en exhaust fans. Deze zijn slechts 80 mm groot (groter past ook niet) en in "balanced mode" houden ze de fans van de GPU (2 maal 90 mm) en PSU blijkbaar niet bij, want de kast zuigt lucht aan via het zijpaneel rooster, onder de GPU, en blaast er ook lucht uit, boven de GPU. Lenovo doet overigens alsof het rooster van het zijpaneel er niet toe doet in dit
promotieplaatje, maar m.i. is dit rooster noodzakelijk, mede omdat de fans stiller blijven als ik de PC belast laat draaien
zonder zij- en voorpaneel. In "performance mode" heb ik de koeling overigens nog niet uitgeprobeerd ("Lenovo Vantage" biedt 2 koeling modes).
Ik heb je suggestie van een betere (PWM)
CPU koeler bekeken. Het gaten patroon is idd standaard Intel LGA1200 socket (75x75 mm). Maar de hoogte houdt niet over in deze kast: max. 85 mm tussen MB en 2 uitstekende lipjes van het HD/SSD rekje, of 105 mm als je die lipjes weg-dremel-t; 125 mm zonder rekje, maar zonder rekje kan het voorpaneel nergens meer op vastklikken. Kortom, plan A, een tower koeler, past niet qua hoogte. Plan B is een top-flow koeler, zoals bijvoorbeeld de 65W
top-flow Lenovo/AVC stock koeler, maar die zal niet beter zijn dan de 80W
Lenovo/AVC blower die er nu op zit. Als 3rd party top-flow koeler past misschien de 70 mm hoge, 95W
Noctua NH-L12S en is deze het beste alternatief, zie
hardware info. Is het je trouwens opgevallen op foto 5 dat één van de 2 CPU heatsink openingen zich precies achter DIMM bank #1 bevindt? Ik dacht daarom ook nog aan een
thermal riser, maar daarmee komt mijn AVC blower ca. 100 mm hoog en moet ik dus alsnog met een dremel losgaan op het rekje (zeg maar dag tegen je garantie...).
Ik zal maar niet verder doorzeuren over koeling als beginneling op dit gebied, maar idd erg interessant wat Dawid en andere vloggers ons hierover leren.
Ik richt me nu even op minder ingrijpende optimalisaties:
- Lenovo verkoopt deze PC met 2933 MHz geheugen, maar dat is in mijn PC geklokt op 2667 MHz. Ik zou hiervoor XMP moeten activeren maar zie die mogelijkheid niet in het BIOS, Windows of Lenovo Vantage.
- Lenovo tekent een heatsink op de PCH (h/w maintenance manual pagina 52, item 12), maar die heatsink ontbreekt op de PCH in mijn PC? Zou dit de prestaties drukken?
- Volgens mijn UserBenchmark testje kan de (Zotac) GPU beter presteren, en Zotac levert idd een RTX2060 "AMP" die af fabriek overclockt is van 1680 MHz naar 1800 MHz (en een "AMP Extreme" op 1830 MHz). Dat zou je toch ook zelf ergens in een driver moeten kunnen aanpassen?
- Dual channel geheugen toegang middels een extra 16 MB reepje, zodra de prijzen wat gedaald zijn.
[Reactie gewijzigd door laven op 22 juli 2024 18:05]