Asus Prime B360M-C

Prijs
Specificaties Socket 1151 • Micro-ATX • Intel B360 chipset - Bekijk alle specificaties

Asus Prime B360M-C Review

Haseo 4 februari 2021, 1.393 views Product gekocht

Asus Prime B360M-C

Compact en energie-efficiënt economy business board, met tal van (legacy) aansluitopties, perfect voor een homeserver

Pluspunten

• Stabiel
  • Energie-efficient
  • Uitgebreid aantal aansluitingen
  • Legacy aansluitingen

Minpunten

• Slechts 1 NIC
  • Geen USB 3.1 Gen2 interne connector
  • ITE IT8665E sensor chip niet ondersteund door Linux
  • Plaatsing SATA connectoren

Intro

Voor een homeserver build was ik op zoek naar componenten die relatief goede energie-efficiëntie met voldoende performantie combineren, een ruim aanbod aan aansluitmogelijkheden bieden, in een compact formaat in te bouwen zijn, en dit allemaal zonder de bankrekening te plunderen. De homeserver dient als NAS, NVR voor de security cam, home automation hub (Home Assistant) en algemene development en tinkering server (Python, Linux, IoT, …). Deze activiteiten waren SBC’s zoals een Raspberry Pi al lang ontgroeid, dus werd het tijd voor een professionele oplossing.

Vereisten

De homeserver zal hoofdzakelijk headless runnen, maar omdat hij onder mijn bench in het home lab komt te staan is het handig ook een toetsenbord, muis en scherm aan te kunnen sluiten, eventueel ook een audiosysteem. Na enige analyse bleek een Intel Pentium Gold G5400 als meest interessante CPU uit de bus te komen. Energiezuinig, voldoende performant en ingebouwde GPU. De volgende stap was dus een geschikt LGA1151 moederbord zoeken.

De lijst van vereisten:
  • Energiezuinig
  • Industrieel/business bord (bedoeld voor 24/7 werking)
  • µATX form factor
  • M2 NVMe interface
  • Video out (VGA, DVI, HDMI, DP – minstens één van deze)
  • Voldoende aansluitingen, inclusief legacy interfaces
De redenering achter meeste vereisten zijn in de inleiding reeds aangehaald. Waarom ik per se ook een M2 slot wou is omdat ik als main disk een high-endurance NVMeE SSD wil gebruiken. Dit omdat deze niet alleen sneller maar vooral energie-efficiënter dan een SATA SSD is. Deze SSD dient niet alleen als boot schijf, maar ook als plek om de security cam footage en actieve torrents op te slaan. Zaken die de moeite zijn om te bewaren kunnen uiteindelijk naar SATA schijven verplaatst worden, waardoor deze het meeste van de tijd in zuinige spin-down kunnen blijven.

Na redelijk wat opzoekingswerk bleek de Fujitsu D3643-H als beste uit de bus te komen. Bedoeld voor energiezuinige 24/7 werking, met industriële componenten en weinig tierlantijntjes. Helaas bleek de leverbaarheid indertijd (begin 2020) nogal slecht te zijn.

De tweede keus was de Asus Prime B360M-C. Deze had aanzienlijk meer aansluitmogelijkheden en was twee tientjes goedkoper. Het stroomverbruik zou volgens diverse fora wel een Watt of twee hoger liggen. Iets wat tegen huidige Belgische energieprijzen zich pas na 6 jaar zou terugverdienen.

Het moederbord

Ik heb het bord, samen met de andere componenten, besteld bij Megekko. Kwam keurig toe. De doos bevat de basics waaronder het bord (duh), twee SATA kabels, het IO shield, een zakje schroeven en de handleiding. Installatie van zowel de hardware als de software (Ubuntu) was een fluitje van een cent.

Het leuke aan het bord is de mix van voldoende hedendaagse (NVMe en USB 3.1 Gen 2) als legacy (tot en met LPT) interfaces. Out of the box biedt het bord 4 USB 3.1 Gen 2 en 2 USB 2.0 poorten op de achterkant aan, alsook 2 Displayports, 1 HDMI en een VGA output. Er zijn twee PS/2 connectoren voor tobo en muis. Netwerk wordt voorzien door een enkele Gigabit poort (via een Intel I219V). Er is ook een klassieke analoog audioblok (line-in, out en microfoon) aanwezig.

Een mooi en divers aanbod van aansluitingen achteraan dus. Het enige minpuntje: een dual NIC had wel gemogen.

Ook wat interne slots en headers betreft is dit bord rijkelijk voorzien. Naast niet één maar twee full length M.2 slots is er ook een full PCIe x16 en twee x1 slots aanwezig. Voor extra schijven zijn er 6 SATA 6GB/s connectoren voorzien.

Als je dit bord in een klassieke minitower gebruikt zijn twee van deze connectoren (SATA 1 & 2) wel zo goed als onbruikbaar. Deze bevinden zich namelijk net ter hoogte van de onderste drive bay. Je kan deze bay wel nog gebruiken als je de drive in één van de resterende 4 SATA sloten inplugt, of eventueel een right angle connector gebruikt (niet getest).

Dit vergroot het klassieke probleem van de plaatsing van de ATX power connector op µATX borden nog meer. Deze connector bevindt zich meestal, zoals ook op dit bord, op een plaats waarbij de stugge power cable minstens twee drive bays blokkeert. Van de klassieke 4-bay 3.5” drive cage in minitowers blijven er dus maar 2 bays praktisch bruikbaar, waarbij één ervan twee SATA connectors onbereikbaar maakt. Zelf heb ik uiteindelijk 3 3.5” drives geïnstalleerd, met de derde via een adapter in een 5.25” CD drive.

Verder vallen enkel de interne USB sloten wat tegen. Zoals gewoonlijk zijn er twee USB 2.0 headers voorzien, maar in tegenstelling tot het rijkelijk aanbod USB 3.1 Gen 2 sloten achteraan is er intern slechts 1 USB 3.1 Gen 1 header aanwezig. Als je de volledige snelheid voor een externe schijf wil benutten is het dus op de knietjes kruipen om deze achteraan in te pluggen.

Leuk meegenomen zijn de legacy interfaces. Zo is er 1 klassieke PCI interface aanwezig. Handig als je een oude expansion card in een hedendaagse setup wil gebruiken. Als electronics tinkerer is het ook handig dat er twee RS-232 seriële poorten en zelfs een lekker ouderwetse LPT1 op interne headers aanwezig zijn. Een bracket van nog geen €2 van op Aliexpress zorgt er voor dat ook legacy apparatuur aansluitbaar blijft.
Wat fans betreft is enkel het minimale aanwezig: een CPU en een chassis fan header.

Nu we toch over fans bezig zijn: de sensor chip van het mobo is blijkbaar een variant van de ITE IT8665E die niet ondersteund wordt door de meeste diagnostische Linux tools zoals lm-sensors. Buiten de core temperatuur zoals gerapporteerd door de Intel CPU kom je dus niet veel extra te weten. Best jammer, ik wou dit integreren in mijn Home Assistant. Blijkbaar zijn er wel exotische oplossingen te vinden, zoals het aanpassen van enkele core modules, maar dat laat ik liever aan mij passeren. Als iemand een easy fix weet, laat dit gerust weten.

Ervaringen

Ik heb dit bord ondertussen meer dan een jaar 24/7 lopen, en tot nu toe gaf het geen krimp. Gemeten aan het stopcontact idlet het aan 16W met enkel de NVMe SSD. Met drie WD Reds 4TB idlet het aan 19W, met ongeveer 3 tot 5W extra per schijf die wakker is. Als voeding gebruik ik een voeding met 80 Plus Platinum rating (Seasonic Platinum Fanless PSU 400W P-400).

Zeker een aanrader!

Heb jij ook een Asus Prime B360M-C?

Anoniem: 310408
10 februari 2021 18:57
Waarom heb je een voeding van 180 euro gekozen? Je kan voor 50 euro genoeg voedingen van 350 watt vinden die vrijwel net zo zuinig zijn en in jouw hardware nooit de fan nodig zullen hebben? Je rekent uit dat je andere delen in 6 jaar terug zal verdienen maar die 130 euro verdien je in geen 50 jaar terug.

Ik gebruik in een dergelijk systeem een Xilence Performance C 400W waar ik de draadjes naar de fan van doorgeknipt heb. 29 Euro. Zonder fans is ie meteen ook superzuinig.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 310408 op 10 februari 2021 18:58]

(...) Ik gebruik (...) een Xilence Performance C 400W waar ik de draadjes naar de fan van doorgeknipt heb. 29 Euro. Zonder fans is ie meteen ook superzuinig.
8)7
Ik heb op Pricewatch geselecteerd op 80 Plus ratings, en er dan de voeding uitgekozen met het beste rendement bij lage belasting - die nog steeds betaalbaar was.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren