Gebruikers

Score: 4
1 review

Amazfit Bip U Pro Zwart (Zwart)

Prijs
€ 59,-
Specificaties Android, iOS compatibel en 31g - Bekijk alle specificaties
Productuitvoering

Amazfit Bip U Pro Zwart (Zwart) Review

teek2 22 januari 2021, laatste update op 22 januari 2021, 7.121 views Product gekocht

Amazfit Bip U Pro Zwart (Zwart)

Voor deze prijs erg goed. Ik mis alleen een Always-on scherm, maar daarvoor krijg je wel een scherp beeld terug.

Pluspunten

• Voelt als kwaliteit
  • Licht
  • Heel veel functies
  • Initiele support in GadgetBridge

Minpunten

• Geen Always-on display
  • Vereist account en zepp app
  • Lastig te koppelen aan GadgetBridge
  • Notificatie tray is niet een reflectie van telefoon tray

Ik begon mijn zoektocht naar een smartwatch om de Pebble Time Steel die ik ooit had te vervangen of te evenaren. Als die niet een kapot bandje had en CoolBlue het geld volledig terug betaalde omdat de support eindigde, dan had ik die denk ik nog steeds met veel plezier gebruikt. Maar helaas...

Wat ik belangrijk vind is een scherm dat altijd aanstaat, een simpele stappenteller en een lange batterij duur. Privacy vind ik ook belangrijk dus ik gebruik graag producten van een bedrijf dat ik vertrouw. De rest maakte me weinig uit. Dus ik bestelde een Amazfit Bip, de eerste generatie, vanwege het feit dat deze erg goed werkt met GadgetBridge, de software die je op je foon zet en kan praten met je smartwatch zonder dat je alles deelt met de fabrikant van het horloge https://codeberg.org/Freeyourgadget/Gadgetbridge.

Maar XiaomiProducts hadden de originele Bip niet meer liggen en ik kreeg zonder verder contact een Bip U Pro thuis. Dat vond ik in de eerste instantie vervelend en ik wilde de smartwatch terug sturen en mijn zoektocht vervolgen. Maar er lijken verder echt geen opties te zijn met een altijd-aan scherm (tenminste, niet onder 100 euro, en de Bip S was er ook niet meer). De schermen die het wel kunnen zijn oled, een techniek die daar eigenlijk ook minder geschikt voor is (je krijg iig geen 40 dagen standby tijd).

Ik zag dat GadgetBridge deze maand initiële support heeft toegevoegd voor de Bip U Pro, dus ik heb hem toch maar uit de verpakking gehaald. En ik vind hem eigenlijk best mooi. Het scherm is heel mooi zelfs, maar ja, het geeft licht en vreet energie. "Gelukkig" staat het meestal uit. De smartwatch is ook heel licht en hij zit lekker. Ik heb dunne polsen maar toch is hij niet te groot voor mij.

De initiële setup kan alleen maar met de zepp app en die wil ook gelijk alles van je weten (logisch voor een fitness tracker), ik heb een beetje gelogen en de Bip U pro gekoppeld. Ik moet toegeven dat de Zepp app/Bip U Pro combi echt indrukwekkend is, de app ziet er goed uit en je kunt echt heel veel instellen. Er zijn ook heel, heel veel watchfaces te krijgen... Maar goed... ik wil privacy. Dus gelijk Zepp eraf en GadgetBridge (GB) erop. Maar, om GB met de Bip U Pro te laten praten heb je een key nodig. Ik ben gelukkig niet vies van de Linux CLI dus met Huami-token (https://github.com/argrento/huami-token) de Key te pakken gekregen, ingevoerd in GB en hoppa..

... "Initiële support" is een goed woord (het is nu 22 januari 2021 dus wie weet als je dit leest is het beter), ik krijg notificaties (soms met het verkeerde icoon) ik kan aardig wat fitness data uitlezen maar ik kan geen watchfaces op het horloge krijgen. Maar goed, privacy is voor rijke mensen en nerds en ik heb er wat voor over, ik zal eens kijken of de devs van GB mijn hulp kunnen gebruiken om de features wat uit te breiden.

Als je geen moeite hebt met wat de zepp app allemaal wil weten en ongetwijfeld op de achtergrond doorstuurt dan heb je enorm veel waar voor je geld met dit horloge.

De GPS functie moet ik nog testen overigens, ik kijk er naar uit om mijn volgende MTB tocht met dit horloge vast te leggen.

Heb jij ook een Amazfit Bip U Pro Zwart (Zwart)?

Meer voor @hansie_k, maar ik wilde even mijn eerste week met de Bip vermelden.

Mooi klein horloge (kleiner dan ik gedacht had), bouwkwaliteit en bandje prima in orde. Het is allemaal wel kunsstof en siliconen, maar ziet er absoluut niet goedkoop uit.
Bandje vindt ik wel wat aan de korte kant, als je wat dikkere polsen hebt, dan zit je misschien aan het einde van de gaatjes. Complete horloge weegt echt niets, en je bent na een half uur vergeten dat je deze omhebt. Dat was voor slaapregistratie een beetje mijn ding, maar geen problemen met slapen.

Ik heb nog niet alle functies aan staan en getest, maar heb de eerste week de standaard dingen als hartslagmeting en slaap registratie aangehad. De eerste avond was het ook een beetje fröbelen met instellingen en watch faces, en de rest van de week zo af en toe een handmatige hartslag meting of bloedzuurstof.

Batterij technisch liep de batterij in een week (vr-vr) van 100% naar 73%. Dit was, op aanraden van teek2, met het scherm op de 'altijd uit' stand. Dus vanuit de basis metingen en het scherm continu uit, zou ruim 3 weken makkelijk gehaald moeten kunnen worden.

Ik heb als test in het weekend het scherm aangezet op 'aan bij draaien van de pols', maar toen liep ik in twee dagen 14% achteruit. Het scherm vreet dus stroom als deze veel aanstaat.
Ik heb dit ook gezien met de handmatige metingen, het scherm en de meting vreten stroom.
Dan kom je al snel op de twee weken die teek2 ook al vermeld heeft.

Verder werkt de app tot nu toe goed, heb nog geen connectie problemen gehad tussen app en horloge.
En de data is erg leuk om te analyseren. Je ziet al snel relaties tussen je dag activiteiten en b.v. slaap.

Ook heb ik het idee dat dingen als de stappen teller goed werken. Ik heb afgelopen week en weekend wat langere wandeltochten gedaan, en zowel het horloge en mijn op GPS gebaseerde wandel/hardloop app zaten erg dicht bij elkaar. Heb de GPS op het horloge nog niet gebruikt.

Ik ga de komende week een beetje spelen met de rest van de functionaliteit, weet niet of ik notificaties op m'n horloge handig vindt. Maar voor alles is het gewoon even testen ;)

Hoop dat helpt iemand helpt,

rob
Haha bijna een review op zich zelf.
Bedankt voor de uitgebreide info...dit gaat hem worden.
Beste @teek2 ,

Heb je al een test kunnen doen betreffende de GPS, stand alone en/of met telefoon?
He, sorry voor het late antwoord. Ik heb de Stand Alone functie nu een een keer of 15 keer gebruikt (ik gebruik de Zepp app niet dus geen idee of je ook met behulp van de telefoon ook GPS kan gebruiken/verbeteren).

Het werkt goed, thuis heb ik meestal in 30 sec-1 min een fix, op nieuwe plekken is het vaak 1-2 min maar ik heb 1 keer gehad dat het wel een paar minuten duurde. In GadgetBridge kun je na je sport activiteit (je kunt er 60 kiezen en vziw heeft dat alleen effect heeft op de calorieën en de categorie) de gegevens overzetten en dan krijg je een samenvatting, je kunt ook gelijk een GPX file delen met apps als OSMand of gewoon emailen naar iemand.

Tijdens sporten kun je hartslag zien (met een grafiek die tijd op de x-as heeft), je aantal km (en hij waarschuwt elke km met de tijd/km erbij) en de tijd. Wat ik mis is een trace van wat je hebt afgelegd, een GPS trail zeg maar, dat vond ik vroeger op mn Pebble erg handig om snel te zien waar ik (relatief) was. Soms zegt hij dat je 1 of andere achievement hebt gehaald, ik moet nog zoeken hoe ik dat kan uitzetten. Ik heb het scherm zo gezet dat het alleen aan gaat als ik de knop indruk (hierover hieronder meer) maar tijdens sport kan je het scherm ook aan zetten door er op te tappen.

Ik ben tevreden, ook zeker over hoe weinig batterij hij tijdens sporten gebruikt, maar een paar % per uur ofzo, terwijl hij dan wel GPS en hartslag bijhoudt.

[Reactie gewijzigd door teek2 op 4 maart 2021 09:11]

En batterijduur? Hoe lang gaat de Bip gemiddeld mee?
De Batterijtijd was eerst een dag of 5 denk ik, zonder instellingen te wijzigen (all day heartrate staat dan aan en pols draai detectie), maar toen heb ik de detectie van polsdraaien uitgezet (ik las ergens dat dat een battery hog was). Daarna haalde hij ineens 12 dagen, inclusief een paar keer sporten.

De pols draai detectie werkt wel ok, 1 sec sneller zou wel goed zijn, soms voelt het of je even moet wachten. En ik mis het nu ook want bijv op een fiets met iets in je hand is het onhandig dat het scherm alleen met de knop aangaat. Daarom zou ik toch liever een horloge met een altijd aan scherm hebben. Helaas gaven ze bij xiaomiproduct aan dat de bip S er niet meer was en ook steeds lastiger te krijgen zou zijn, op zich wel vreemd want ik zie hem soms nog wel op sites. Dat gezegd, ik ben wel tevreden verder.
Thanks voor je antwoorden.

Ga de Bip ook maar eens proberen :)
Voor de prijs is het eigenlijk bizar wat je krijgt, naar mijn mening, vroeger betaalde je voor een Pebble veel meer en tegenwoordig nog steeds voor Garmins :)

Overigens had ik ook niet verwacht dat heartrate zo goed zou werken, het klopt iig heel goed met mn gevoel (bergje op mtben en hij vliegt omhoog), dus het lijkt me vrij accuraat ook. spO2 (zuurstof saturatie) heb ik nog nooit geprobeerd, maar dat kan dus ook nog.

Nogmaals, als je de Zepp app wel gebruikt kan je denk ik nog meer. Maar ik vind wat ik met GadgetBridge krijg al voldoende. Ik gebruik Zepp wel voor watchfaces (al staat nu nog steeds de default aan, ik vind de keuze niet zo super) en firmware updates. Als dat gebeurd is freeze ik de app weer (met SuperFreeze: https://www.f-droid.org/e...superfreeze.tool.android/).

Oh en met BT headset op is het wel cool dat je je muziek kan bedienen via het horloge.

[Reactie gewijzigd door teek2 op 4 maart 2021 11:20]

Ik heb de Bip ook binnen, en ben tot nu toe best verrast met alle mogelijkheden :)
Ook niet zo groot om je pols, dat is ook wel prettig. Heb normaal vaak een Suunto om m'n pols, dat is echt wel een tikkie grover. ;)

Eem korte vraag, hoe/waar zet je in de Zepp app de 'pols draai detectie' uit? Ik kan het echt nergens vinden. Niet in de app of in de Bip instellingen zelf. Of kan dat alleen in de custom software die je gebruikt?

Alvast bedankt!

rob
Op t horloge zelf zit bij settings (swipe naar boven), slider icoon, en dan zijn er 2 dezelfde opties beide genaamd "lit upon notification", dan is het die met het pols icoon. Beetje onduidelijk idd.

[Reactie gewijzigd door teek2 op 5 maart 2021 20:52]

Al drie keer naar zitten staren, maar compleet overheen gekeken haha!
Weer bedankt man, en een goed weekend toegewenst.

Rob
Hoe werkt de slaapregistratie op de app?

Gjalt
Ik gebruik dat eigenlijk niet, maar @RobWu wel zo te lezen aan zijn reactie hier.

Voor de anderen, ik heb dit bandje er bij gekocht, ik kreeg uitslag van de siliconen: https://www.amazon.nl/gp/...tle_o07_s00?ie=UTF8&psc=1 best zwaar maar prima voor dagelijks en MTBen. Geen uitslag meer.

Inmiddels heb ik een iPhone (OnePlus3 deed het echt niet meer) en de Zepp app kan ook alles overzetten naar Apple health, als dat je ding is.

[Reactie gewijzigd door teek2 op 9 maart 2023 14:00]

@teek2
Bedankt voor je antwoord!
Hoe is je algemene indruk qua materiaal, horloge kast en bandje?
Is die gelijk aan bijvoorbeeld de Mi band/Cor2 etc. van Amazfit?
Geen idee hoe die andere modellen zijn die je noemt, maar ik vind deze Bip U Pro erg degelijk overkomen. Hij is heel licht maar ziet er degelijk uit, knop voelt goed. Het bandje is ook netjes, erg siliconen-achtig, ik vind het een fijn bandje. Je kunt het bandje overigens makkelijk vervangen als je wilt.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren