Gebruikers

Score: 4
5 reviews

Xiaomi Mi 10T Lite 128GB opslag Blauw

Prijs
€ 597,-
Specificaties 6,67" • 2400x1080 • 128GB - Bekijk alle specificaties
Productuitvoering

Xiaomi Mi 10T Lite 128GB opslag Blauw Review

wimads 17 januari 2021, laatste update op 17 januari 2021, 1.037 views Product gekocht

Xiaomi Mi 10T Lite 128GB opslag Blauw

De Xiaomi 10T Lite is met 300 euro (128gb) een fantastische telefoon voor het geld. Pas als je 100 euro meer uit geeft krijg je iets wat echt beduidend beter is. Desondanks zijn er ook wel een aantal minpunten, maar wat mij betreft is daar mee te leven.

Pluspunten

• Snel en responsief
  • Goede batterij, snelladen in een uurtje
  • Erg mooi IPS scherm (Amoled is overrated)
  • Voelt erg solide aan, en erg mooie achterkant
  • Audio jack!
  • Goede camera (hoofd sensor en wide angle)
  • Mee geleverde bumper case van goede kwaliteit
  • Miui 12, ik ben positief verrast met de functies

Minpunten

• Groot en vooral erg zwaar
  • Miui 12, toch ook wel wat kleine bugs en glitches, maar niets onoverkomelijks
  • Veel bloatware

Ik was op zoek naar een telefoon voor 300-400 euro, en kwam daarbij uit bij de Xiaomi 10T Lite. Met 300 euro aan de onderkant van deze range, maar qua specificaties op papier zeker even goed als de rest in dit segment. Als je voor de 64gb variant gaat duik je zelfs nog onder de 300 euro, wat volgens mij absoluut onverslaanbaar is. Maar hoe vertaalt de papieren werkelijkheid zich naar de realiteit? Hieronder mijn eerste indruk - let wel, ik ben geen professionele reviewer, en heb dus niet talloze andere telefoons ervaren waarmee ik kan vergelijken.

Ontwerp en bouwkwaliteit
Het eerste wat me opviel toen ik de Mi 10T Lite uit zijn plastic haalde, is de fantastische achterkant. Ik heb de blauwe variant gekozen, die er in de renders wat bescheiden uit ziet, maar dat is het in het echt zeker niet! De kleur spat er vanaf, een gradiënt van een diep cobalt blauw, naar een lichte hemel blauw/cyaan kleur, met een moeilijk te definiëren metallic/spiegelende shine. Als je twijfelt of het wat te heftig is voor je of niet, google wat foto's, en neem maar aan dat de meest heftige foto het dichts bij de werkelijkheid komt. Voor mij een plus, maar een ander zou er misschien liefst zo snel mogelijk een hoesje omheen doen.

Over hoesjes gesproken, de Mi 10T Lite wordt standaard met een hoesje geleverd. Het is een doorzichtige TPU bumper, met een matte afwerking. Erg goede kwaliteit, past super strak, en is veel robuuster dan het gemiddelde ali express hoesje. De matte afwerking werkt bovendien erg goed met de kleurrijke achterkant - maakt die spiegelende glans net wat minder "in your face".

De bouwkwaliteit van de telefoon zelf voelt ook 100% solide. De uitstulping van de camera is wel aanzienlijk dik; dat is met een hoesje erom niet zo'n probleem, maar ik zou de camera niet graag open en bloot zonder hoesje laten.

Het grootste negatieve punt van de Mi 10T Lite is wat mij betreft het formaat, en met name het gewicht. Alle telefoons in dit segment zijn tegenwoordig behoorlijk aan de maat, dus dat is iets waar ik niet onderuit kom (al is de Mi10T Lite nog steeds wel een van de grotere). Wat me echter het meest stoort is het gewicht. Het is zeker geen "lite"-gewicht... Vooral als ik de telefoon in een hand wil gebruiken is dat oncomfortabel - ik laat de telefoon vaak op mijn pink rusten, en dat is na verloop van tijd niet comfortabel. Het is iets waar ik maar aan moet wennen ben ik bang.

Prestaties
Ik zal hier niet al te diep op in gaan, gezien ik niet echt een power user ben. Ik gebruik mijn telefoon niet voor zware games en dat soort dingen. De reden dat ik een snelle telefoon wilde is vooral dat ik er lang mee vooruit wil kunnen. Een recente snapdragon 750g processor en 6gb ram zal denk ik zeker future proof moeten zijn.
In normaal gebruik werkt de telefoon gewoon hartstikke vloeiend en zonder enige lag (games kan ik niks over zeggen).

Software
De Miui 12 android skin van Xiaomi lijkt de meningen nogal te verdelen - en is iets waar ik dan ook mijn twijfels over had voor ik de telefoon kocht. Maar ik moet zeggen dat ik positief verrast ben.
Er zijn een hoop functies toegevoegd door Xiaomi - al moet ik zeggen dat ik van android 6 Oxygen OS kwam, wat zeker niet de recentste android is. Dus wat er extra is toegevoegd en wat standaard al in de huidige android zit, weet ik niet precies :P Maar ik ben in ieder geval blij met alle functionaliteit van Miui 12. Ik vind de "second space" functie bijvoorbeeld erg handig.

Er zijn wel wat kleine bugs en glitches her en der, maar niets dat het gebruik in de weg staat. (Bijvoorbeeld: de ingestelde animatie van het homescreen wordt naar default gereset als je een widget toevoegt, dat soort dingetjes).
Ik moet ook zeggen dat de instellingen voor bepaalde functies lastig te vinden zijn. Maar als alles eenmaal is ingesteld naar wens, is dat allemaal in principe geen probleem meer.

Dan zijn er nog de advertenties in het OS. Dat lijkt in eerste instantie schrikwekkend, maar in de praktijk valt het reuze mee, en ze zijn uit te zetten.

Als laatste is er wel een hoop bloatware, die niet te deinstalleren is, en ook niet te disabelen. Het moet via adb wel kunnen, dus daar moet ik me maar eens in verdiepen. Maar op zich is het niet iets waar niet mee te leven is; het is niet alsof je met 128gb een tekort aan opslag ruimte hebt; en je wordt niet gedwongen die apps te gebruiken.

Scherm
Een van de redenen dat ik voor de Mi 10T Lite gegaan ben is het IPS scherm - ik ben persoonlijk niet zo'n fan van oled schermen. IPS is natuurlijker qua kleuren en ik vind het prettiger om naar te kijken. Ze hebben een wat kleinere inkijkhoek, maar dat is volgens mij vrij irrelevant voor een telefoon die je sowieso meestal recht voor je houdt.
Het IPS scherm van de Mi 10T Lite is wat mij betreft fantastisch. Scherp, helder, licht genoeg, vloeiend, en een mooi formaat. De kleuren zijn goed, en ook helemaal naar wens aan te passen in Miui.

Batterij
De batterij is prima. Net geen 5000 mAh, geeft een zeer bruikbare accuduur. Ik haal een dag lang met gemak met intensief gebruik (geen gamen, vooral veel browsen en een enkele video). En mocht ik toch tekort komen dan is het met een uurtje 100% op te laden. Dit laatste is wel even wennen, normaal legde ik mijn telefoon 's nachts altijd tijdens het slapen aan de lader, maar dat is nu niet zo'n goed idee natuurlijk om hem 8 uur aan de prik te laten hangen. Dus daar moet ik even een nieuw ritme voor vinden.

Camera
Deze heb ik nog niet uitvoerig uit geprobeerd, maar de eerste indruk is goed. Als na verder gebruik mijn mening veranderd zal ik de review updaten.

De foto's van de hoofdsensor zijn perfect in normaal licht. Met minder licht wordt het wat minder, maar het is nog steeds 10x beter dan mijn vorige telefoon (Oneplus 2). Hoe het vergelijkt met andere smartphones in het segment kan ik niet zeggen, maar als je van een oudere telefoon komt zal het zeker een grote verbetering zijn.

Ook de wide angle camera is erg goed. Iets minder scherp dan de hoofd sensor, maar toch zeker voldoende. Echt een heel bruikbare feature. Vroeger probeerde ik het wel eens op te lossen met een panorama foto, maar dat is toch lang niet zo ideaal als een groothoeklens. Het fisheye effect wordt mooi gecorrigeerd (zolang je je camera niet diagonaal houdt).

De macro camera werkt prima, maar zeker geen top resultaat (kan ook niet te veel verwachten van een 2mp sensor). Het is leuk dat het erop zit, maar verwacht niet dat ik er veel gebruik van zal maken.

De depth sensor werkt om de achtergrond van een portret te vervagen. Sommige reviewers vinden dat die er maar een beetje voor de sier zit en niet echt nuttig is. Maar ik vind het toch wel een functie met toegevoegde waarde, geen placeholder camera als je het mij vraagt. Hadden ze die functie met de groothoeklens camera kunnen oplossen in plaats van een extra lens te plaatsen? Misschien, maar ik heb niet de technische kennis om dat te beoordelen, ik kan me zomaar voorstellen dat de groothoeklens ook weer niet geschikt is voor dit doeleinde.

De selfie cam is prima, maar niks spectaculairs. Geeft mooie scherpe foto's. De beeldkwaliteit met videobellen lijkt ongeveer hetzelfde als op mijn Oneplus 2, maar daar was op zich ook niks mis mee - maar misschien dat die video kwaliteit ook meer aan Whatsapp te weiten is dan aan de camera zelf.
De camera is een gaatje in het scherm. Ik heb het beeld zo ingesteld dat de camera in de statusbalk weg valt, dus die zal nooit in het beeld van een video terecht komen bijvoorbeeld. Dus dat is wat mij betreft perfect.

Al met al een set fijne cameras met een erg goed resultaat. Zeker meer dan goed genoeg voor een telefoon, maar weet niet hoe het met de concurrentie vergelijkt.

Overige features
De telefoon heeft een vingerafdruk scanner in de power knop, wat erg handig en snel werkt. Het is ook in te stellen dat je de knop moet indrukken voor de vingerafdruk scanner werkt, wat voorkomt dat je hem perongeluk in je broekzak ontgrendelt. Werkt wat mij betreft perfect - maar als je liever gewoon de power knop en een scherm patroon of pin gebruikt, dan is dat ook gewoon in te stellen.

Er is een audio jack aanwezig, wat voor mij echt een pre is. Ik snap niet dat de high end telefoons die weg laten. Ook een aantal telefoons in het 300-400 segment ontberen die, dus dit was zeker een van de redenen voor mij om voor de Mi 10T lite te gaan.

Infra rood, om de telefoon als afstandsbediening te gebruiken heb ik nog niet uitgeprobeerd. Maar zeker iets wat ik ga proberen.

Overall wat mij betreft een fantastische telefoon voor het geld. Niet zonder op of aanmerkingen, maar niets waar niet mee te leven valt.

Heb jij ook een Xiaomi Mi 10T Lite 128GB opslag Blauw?

Tweakers maakt gebruik van cookies

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren