Dell XPS 13 9310 (cn93214sc)

Prijs
Specificaties 13,4" • 1920x1200 • 512GB • Intel Core i7 - Bekijk alle specificaties

Dell XPS 13 9310 (cn93214sc) Review

DwightKSchrute Testpanel 17 januari 2021, 630 views Testpanel

Dell XPS 13 9310 (cn93214sc)

Lekker formaat laptop, toetsenbord typt fijn weg en heeft een prima scherm. Trackpad valt me wel een heel klein beetje tegen, maar al met al zeker een aanrader.

En oh ja, Windows Hello!

Pluspunten

• Formaat
  • Scherm
  • Schermverhouding
  • Toetsenbord
  • Batterijduur
  • Prestaties
  • Windows Hello!

Minpunten

• Trackpad
  • Geen touchscreen

Inleiding

Omdat ik graag nieuwe dingen probeer heb ik in het verleden aangegeven graag onderdeel van het testpanel van Tweakers wil zijn. Tot mijn grote verbazing ontving ik een mail met uitnodiging om de Dell XPS 13 9310 te testen en er een review over te schrijven. Daar heb ik enthousiast op gereageerd en twee weken later ontving ik een doos – de originele verpakking – met daarin de Dell. Aan de slag dus.

De laptop opengeklapt. Rechtsboven de vingersafdrukscanner. Maar let vooral op dat compacte formaat en die dunne schermranden!

TLDR/Algemene beoordeling

Laat ik beginnen met de TLDR, dan kunnen jullie ook weer door de dag: heerlijk compacte, stevige stille laptop met te weinig aansluitingen die in een andere tijd heel makkelijk mee te nemen is. De prestaties zijn meer dan voldoende voor de hieronder beschreven werkzaamheden. Ik heb 'm daarmee niet tot het maximum kunnen drijven. Het toetsenbord tikt lekker weg, maar het trackpad valt me een beetje tegen. Het scherm is prima, mede ook dankzij de 16:10 verhouding. Ik wil zelfs in de TLDR als MacOS gebruiker speciale aandacht vragen voor Windows Hello; wat een verademing is dat!

Achtergrond

Goed, voordat ik begin met een uitgebreidere beschrijving van mijn ervaringen wil ik jullie voorzien van wat achtergrondinformatie. Windows is mij niet vreemd; ik gebruik het zakelijk (sort of), maar privé maak ik gebruik van de producten van Apple.

Bij ons thuis in gebruik:
  • Mac 27” 5K (2015)
  • MacBook Air 13,3” (2013, dus praktisch bejaard)
  • iPad Air (2020)
  • HP Elitebook (zakelijk)
Jullie snappen, mijn referentie is al geruime tijd MacOS en de producten van Apple.

Nogal een verschil, niet?

Vanuit het werken met de zakelijke laptop was ik al tot de conclusie gekomen dat met het thuiswerken het hebben van een groter scherm voor mijn werk toch wel nodig is. Exclusief de Dell zakelijk gaan gebruiken viel dus al vrij snel af, daar is het scherm echt te klein voor. Daar gebruik ik inmiddels de iMac voor. Waar heb ik de Dell dan wel voor gebruikt?
  • Studie (deze volg ik naast mijn baan). Dit houdt in het volgen van online bijeenkomsten, veel lezen en het maken en uitwerken van opdrachten. Theoretisch gezien zou de laptop daar ideaal voor moeten zijn.
  • Videobellen tijdens zakelijke meetings.
  • De schoolopdrachten en online bijeenkomsten van mijn dochter (groep 3).
  • Privé, in plaats van de iPad. Bijvoorbeeld op de bank.
  • Uiteraard: het schrijven van deze review
Daarnaast nog een disclaimer: ik vind dat een gebruikersreview zich moeten richten op gebruikerservaring. In een recente review van Tweakers van de Asus Zenbook Duo 14 staan in de lijstjes ook de prestaties van de Dell XPS 13 9310. Als je daarin geïnteresseerd bent, verwijs ik je graag naar die review.

Ok, genoeg achtergrondinformatie en disclaimers. Daar gaan we.

Featureset

Bij het uitpakken van de doos kom je een (opvallend) compacte laptop tegen. Aan de linkerkant vind je een USB-C – poort en een Micro-SD kaart lezer, aan de rechterkant een 3,5mm-poort en nog een USB-C – poort. In de doos zit ook een USB-A adapter, een leuk extraatje. Voor mij is de USB-C poort sowieso nog wat te modern. Ik zou er mijn iPad mee op kunnen laden en daar houdt het dan ook wel op. Daarbij ben je er al eentje kwijt als je de lader moet gebruiker, dus heel ruim is het allemaal niet. Bij aanschaf wel iets om rekening mee te houden, maar gelukkig bestaat er zoiets als dongels (jeej!) en/of docks. Aan de andere kant; er zullen ook legio mensen zijn die geen uitbreid scala aan poorten nodig hebben. Voor die mensen is het geen nadeel aan deze laptop.
Persoonlijk had ik vanwege mijn fotografie-hobby een full-size SD kaartlezer wel gewaardeerd, maar ook niet iets wat met een dongel (jeej!) niet op te lossen is.

Bij het openklappen van de laptop zie je, behalve die heeeeeeel dunne schemranden (helemaal vergeleken met de MacBook Air, rechtsboven het toetsenbord een vingerafdrukscanner zitten. Deze werkt snel, maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat ik het na het instellen van de gezichtsherkenning geen moment meer gebruik heb gemaakt van de vingerafdrukscanner.
Als Mac-gebruiker wil ik heel graag nog even stil staan bij de gezichtsherkenning op deze laptop; wat een verademing. Het werkt snel, constant en ik vind het zo fijn werken dat ik mezelf er al op betrapte dat ik de ontgrendeling op mijn Mac vervloekte.

In het verlengde van de gezichtsontgrendeling ligt de webcam. Het goede nieuws: hij zit in dit model op de goede plek. Voor de rest heb ik tijdens het videobellen niet gemerkt dat ik er slechter uitzie op deze webcam dan op andere. En ik ben ijdel genoeg om regelmatig naar mezelf te kijken tijdens het videobellen.

Wat ik wel direct miste was een touchscreen. In mijn naïviteit was ik er vanuit gegaan dat alle (of praktisch alle) Windows-laptops een touchscreen hebben, maar dat viel een klein beetje tegen. Na een avond op de bank de iPad vervangen met deze laptop, kwam ik daar al snel weer van terug. Daar is toch wel een touchscreen bij nodig, vind ik.
Het voordeel van het ontbreken van een touchscreen is dan weer dat het scherm een matte afwerking heeft gekregen. Dat is tijdens het lezen voor de studie en het uitwerken van de opdrachten of het schrijven van deze review dan weer een prettige bijkomstigheid. Aangezien de laptop vermoedelijk meer voor dat laatste gebruik bedoeld is, weeg ik het ontbreken van een touchscreen niet al te zwaar mee. Bovendien, mocht je als gebruiker wel behoefte hebben aan een touchscreen, dan is de laptop daar gewoon mee te configureren. Geef je alleen wel de matte afwerking voor op. Keuzes, keuzes.

Ergonomie

Het is een heerlijk compacte laptop die, als we straks gevaccineerd zijn, makkelijk mee te nemen is. De lader is ook lekker compact, dus die stop je net zo makkelijk in een tas.
Ondanks het compacte karakter typt het toetsenbord lekker weg. Het voelt wel iets 'mushier’ dan de toetsen op mijn MacBook Air, maar voor de rest absoluut geen klachten. Wat ik echt een stuk minder vind werken is het trackpad. Hij registreert aanrakingen tijdens het typen die ik niet zo bedoeld had en vaak verspringt de muisaanwijzer ook. Ook met klikken registreert hij soms een dubbele klik of houdt hij bijvoorbeeld een tabblad in Edge vast, waardoor deze bij het loslaten in een apart venster opent. Dat soort kleine irritaties maken het dat ik het trackpad niet fijn vind werken. Als ik de mogelijkheid had gehad, had ik denk ik al vrij snel een externe muis aangesloten. Dat is iets wat ik bij mijn MacBook Air nooit gedaan heb. Het kan uiteraard ook aan mij en de gewenning aan de trackpad van mijn MacBook Air liggen. Ik sluit dat niet uit.
Alle veegbewegingen die onderdeel zijn van Windows 10 werken overigens wel weer uitstekend.

Goed formaatje, toch?

Prestaties

Tja, ik kan niet zeggen dat ik met mijn gebruik de laptop tot het uiterste drijf. Met het openklappen van de laptop is de laptop direct klaar voor je (ik heb mijn lofzang over Windows Hello hierboven al gegeven) en laten we wel wezen, veel meer dan 20 tabs open in Edge, Spotify op de achtergrond en op bepaalde momenten wat videobellen in Teams of GoToMeeting heb ik niet van de laptop gevraagd. En voor die taken voldoet de laptop meer dan. Alles reageert en opent snel, maar – en dan komt die dooddoener – dat mag ook wel voor dat geld (waarover later meer).

Opvallend vond ik ook de bluetooth-connectie met mijn AirPods Pro. Wellicht dat het aan mijn zakelijke laptop ligt, maar de verbinding was vele malen stabieler dan op de HP Elitebook. Misschien zegt het feit dat ik hier aangenaam verrast over was meer over die laptop dan over deze. Wifi was ook meer dan uitstekend.

Warmte- en geluidsproductie

Hierin ligt natuurlijk een directe relatie met wat ik van de laptop vraag en zoals ik hierboven al heb aangegeven; veel is dat niet. Met dat gebruik wordt de laptop nooit oncomfortabel warm en hoor je de koeling eigenlijk nooit. Hij is dus ook prima op schoot te gebruiken, mocht dat nodig zijn. Het enige moment waarop je de koeling hoorde was tijdens een 6-uur durende sessie in Microsoft Teams, maar dat lijkt me genoeg om elke laptop wat te laten kreunen. Veelzeggend is misschien mijn gedachte bij het horen van de fans: ‘oh, hij heeft ze dus wel'.

Beeldkwaliteit

De prettige matte afwerking van het scherm heb ik al benoemd. Voor de rest is het 16:10 scherm erg fijn om op te werken en de resolutie is op dit formaat prima. Het scherm kan helder genoeg in felle lichtomstandigheden, maar ook dim genoeg als je in een iets donkere omgeving aan het werk bent.
De kijkhoeken zijn prima, maar persoonlijk heb ik daar niet zo veel mee. Normaal gesproken zit ik toch recht voor een laptop en stel ik mijn scherm toch in op de plek waar ik dat het meest prettig vind. Waar het goed van pas kwam was tijdens de begeleiding van de thuislessen van mijn dochter. Overigens, links- en rechtsonder zie je wel wat backlight bleeding. Dat vind ik niet zo netjes op een laptop met deze prijs, maar ik kan niet zeggen dat ik daar in het gebruik last van heb gehad.

Mobiliteit en accuduur

Het voordeel van thuiswerken is dat je geen laptop nodig hebt die uitblinkt in mobiliteit en/of accuduur. Met 1,2kg en de compactheid is de laptop prima mee te nemen. Hij voelt veel lichter dan mijn MacBook Air, maar daar speelt ook het formaat een rol in.
Dat het met thuiswerken niet nodig is dat je laptop heel lang op een accu kan doen, wil natuurlijk niet zeggen dat je het niet kan testen. Bij het af en toe gebruiken van de laptop, bijvoorbeeld in de avonden bij het studeren, of tijdens de thuislessen van mijn dochter, gaat de laptop meerdere dagen mee. Ik heb de laptop een aantal dagen wat langer in gebruik gehad en op die dagen redde ik het ook met gemak een hele (werk)dag. Ook op de dag dat ik deze review schrijf heb ik de laptop ook wat langer in gebruik (inclusief wat studiewerk nu een uur of 7 achter elkaar) en ik zit nog op 38%. Als je gebruik dus vergelijkbaar is, ga je het makkelijk (meerdere) dagen redden.

Bouwkwaliteit en robuustheid

De laptop voelt stevig aan en lijkt wel tegen een stootje te kunnen. Ik zie niet veel verschillende laptops in het echt, maar lees wel veel reviews online en ik vind 'm in het echt nog mooier dan op foto's en persoonlijk een van de mooiste laptop die je kunt kopen. Ik ben ook wel fan van de carbon fiber achtige look rondom het toetsenbord en het touchpad. Beter dan het aluminium op mijn MacBook Air. Het voelt een stuk comfortabeler; minder koud als je de laptop net open klapt en minder warm als je 'm een tijdje gebruikt.
Als ik 'm langer dan twee weken zou gebruiken, zou ik waarschijnlijk wat meer kunnen zeggen over de robuustheid, maar de indruk tijdens deze twee weken is meer dan uitstekend.

Prijs/ Conclusie

€1500,-. Ik vind het nogal wat. En ik ben, gezien mijn Mac-aankopen, best bereid flink wat geld neer te leggen voor een laptop of PC. Is de laptop €1500,- waard? Je krijgt er wel veel voor; een i7, 16gb RAM en een SSD van 512GB. Er zijn laptops die met die specificaties duurder zijn. En de laptop doet zijn werk prima, dus wat dat betreft zou ik er absoluut geen moeite mee hebben om €1500 euro neer te leggen voor een laptop.

Maar toch zou ik dat zelf voor deze specifieke laptop niet doen. Daarvoor vind ik de trackpad echt te irritant en wil ik er een touchscreen op hebben. Ben je de trackpads in Windows gewend en heb je echt geen touchscreen nodig, dan kan ik deze absoluut aanraden.

Heb jij ook een Dell XPS 13 9310 (cn93214sc)?

When the SD Card is inserted does it insert fully or project out from the side of the unit?
I'm not sure. I looked for one, but I don't have a SD-card the size of the port on the Dell XPS 13. So I cannot test this for you.
Hi,
Apologies. I should have typed "microSD card". Understood. That is why I picked the HP Sprectre X360 because of the microSD card slot.
Kind regards.
Thanks. Others have told me it sticks out about 1mm.
I have the same laptop. The micro SD card is not fully invisible. About 1mm stays outside.You have to watch closely to see it.
Hi,
Thank you. In my HP Spectre X360 it cannot be seen but it can be felt. Would prefer to not feel it and use something to depress it to get it to be extractable.
Kind regards.
Thanks voor jouw review! Je bent niet 100% tevreden over het trackpad en daar kan ik me wel iets bij voorstellen als je van een Mac komt, die zijn nog steeds ongeevenaard. Maar zonder de Mac als referentie te gebruiken, hoe bevalt de trackpad dan?

En hoe is de geluidsproductie bij 5 a 15% processor load? Hoor je het ruizen van de fans of staat hij dan toch wel redelijk te blazen?
Het trackpad registreert aanrakingen die er niet zijn (voor zover ik weet). Ik vond het op een gegeven moment dusdanig irritant worden dat ik een externe muis heb aangesloten. Alle Windows 10-gestures werken wel heel prettig. Wat dat betreft evenaart hij het trackpad op een Mac wel.

Ik heb maar één keer de fans aan kunnen laten slaan, en dat was tijdens een erg lange sessie in Teams. Voor de rest niet gehoord en dus ook geen geluidsproductie.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren