Ik heb zelf de MacBook Pro (M1) en dat is in de basis natuurlijk dezelfde laptop. Jouw ervaring lijkt wel erg geschreven na het lezen van andere reviews, maar dat kan je natuurlijk ook zo in de praktijk ervaren. Je hebt echter wel een feitelijke onjuisthed in je review staan.
Het is prima mogelijk om Intel-extensies in Safari te laden. Ik heb bijvoorbeeld gewoon BitWarden als extensie draaien in Safari en dat is gewoon een Intel-based extensie. Extensies draaien in een eigen proces en daarom is dit ook helemaal geen probleem. Ook in Chrome (is ook een ARM64 variant van) werken Intel-based extensies probleemloos. Firefox gebruik ik niet, dus wellicht dat het daar wel anders is.
Applicaties worden in het werkgeheugen gehouden zolang er werkgeheugen beschikbaar is. Anders worden code-pages weer uit het geheugen gegooid en van disk geladen. Door de vlotte SSD is dit ook redelijk snel, maar uit RAM is natuurlijk sneller. Dit gebeurde altijd al op MacOS, dus daar zit niet echt een verschil in met Intel-based Macs. Ten opzichte van andere laptops (Windows of Mac) kan je zeker met dezelfde hoeveelheid RAM toe. Meer geheugen is altijd fijner, maar 8GB is prima voor standaard werk. Ga je zaken als Docker of virtualisatie gebruiken, dan zou ik wel minstens 16GB aanraden.
Vrijwel alle Intel-bases applicaties draaien vlot op de MacBook (sneller dan op de oude Air), maar het kan nog sneller als deze als ARM64 zijn gecompileerd. Het enige dat echt mist is x64 virtualisatie en AVX instructies. Over het algemeen is dat geen probleem, maar in exceptionele gevallen werkt een applicatie dan niet.
In de praktijk zal je vooral problemen hebben met virtualisatie, alhoewel er al wel previews beschikbaar zijn van Parallels en Docker die al verrassend goed draaien. Die zijn natuurlijk nog wel in in previews-status. Ook debugging van .NET 5 is nog een probleem, maar daar wordt wel hard aan gewerkt. Native ARM64 komt in Go 1.16 (is al beschikbaar in beta). Ook homebrew wordt hard aan gewerkt.
Sinds Big Sur 11.1 heb ik ook af en toe een kernel panic, dus 100% stabiel is het nog niet. Voorheen was het wel stabiel. Overigens is die crash alleen bij gebruik van een extern dock, dus zal driver gerelateerd zijn. De TB16 dock is overigens ook in Windows niet heel stabiel, maar zorgt daar niet voor kernel panics. Ultrawide support is een workaround voor (
SwitchResX), maar ideaal is dat niet. De verwachting is dat in Big Sur 11.2 dit opgelost is.
De webcam is gewoon een 720p resolutie en dat voldoet prima voor Skype, Teams, ... in mijn optiek. Ik heb liever een betere lichtgevoeligheid dan extra pixels (niet dat de webcam daarin uitblinkt). Ook is de positie van de webcam een stuk fijner dan bij heel veel andere laptops.
Upgrades van RAM zijn inderdaad duur. 8GB extra kost je flink extra, maar het is wel erg snel geheugen dat ook direct op de CPU zit. De prijs van SSD upgrades is ook minder makkelijk te verdedigen, want die is niet exceptioneel. Nog vervelender dat deze gesoldeerd zit en dat is gezien de form-factor volstrekt overbodig. Bij een vervanging van je logic-board ben je al je gegevens kwijt. Geen fijne gedachte, nu Apple eigenlijk ook geen goede oplossing meer heeft voor backup (zoals voorheen met de draadloze Time Capsule).
Als daily driver voor development vind ik de MBP nog niet top. Dat is voornamelijk vanwege het ontbreken van development tooling. Veel open-source ontwikkelaars hebben pas 1 maand de beschikking over de ARM64 versie. De laptop an-sich is zeker geen beta-product, maar de community begint nu pas echt op stoom te komen. Als daily driver voor een normale eindgebruiker is deze laptop zeker prima bruikbaar. Alle Apple software, MS Office, ... werken eigenlijk allemaal zonder problemen. Maar het gaat heel hard en de wereld voor M1 ziet er over 3 maanden denk ik al een heel stuk beter uit.
De gewone consument zou ik nu al wel een M1 aanraden, tenzij er uitzonderlijke situaties zijn waar het niet past. Voor ontwikkelaars is het nog wat vroeg, maar als je nog een back-up hebt, dan is het een prima machine.
Ik mis overigens wel de SD card reader (lastig als je veel met foto's werkt of met Raspberry Pi's). Maar wellicht moet ik maar mijn eigen review schrijven.
PS: Bitwarden is sowieso een flinke stap voorruit t.o.v. LastPass. De migratie is seamless, want hij kan LastPass migreren. Echt een aanrader wat mij betreft. Voor normaal gebruik ook gratis.