Samsung Portable SSD T7 Touch 1TB Zwart Review

27 december 2020, laatste update op 29 december 2020, 2.702 views Rapporteer
Testpanel +2

Pluspunten

• Beveliging
  • Gewicht en formaat

Minpunten

• Prijs
  • Geen ios ondersteuning (maar dat ligt aan Apple)

Inleiding

Voor het Testfest van 2020 had ik mijzelf ingeschreven om de Samsung portable ssd T7 Touch 1TB te testen. Usb sticks zijn leuk, externe schijven ook maar zo’n kleine drive is vaak toch sneller en heeft een grotere opslag. Ook het gewicht en de extra beveiliging kan een mooie toevoeging zijn. Met de 1TB aan opslag heb je voorlopig geen andere externe opslag nodig.

Toen de drive was ontvangen viel het kleine voormaat van het doosje op. Hierdoor krijg je gelijk een vermoeden van het formaat van de drive zelf. De informatie op de doos is algemeen. Het formaat van de schijf, de te verwachten snelheden, welke Os-en worden ondersteund, de inhoud van de doos en 3 jaar garantie.

Uitpakken van de drive

Nadat de doos is geopend komt er een kale witte doos uit de verpakking. Dit doosje moet je ook openen en dan zie je direct de drive liggen. Nadat je de drive en de houder daarvan hebt verwijderd zie je de meegeleverde kabels onder in het doosje liggen. Echter om deze kabels te gebruiken moet je de zijkant van de verpakking openen en nog een doosje eruit halen. In dat doosje zit een quick start/ instalation guide (meertalig), een usb c -> usb c kabel en een usb a -> usb c kabel. De kabels zijn ongeveer 45 cm lang wat naar mijn idee prima is.

De drive zelf

Op de bovenzijde van de drive zelf zie je het merk staan, een vingerafdruklezer met daarom heen led verlichting welke de status van de drive aangeeft.
Aan een zijkant zit de usb c aansluiting en aan de andere kant staat onder andere het modelnummer, serienummer en grote van de drive.

Installatie

Ik heb de drive in gebruik genomen op een Windows 10 pc welke is voorzien van een Intel(R) Core(TM) i5-6600 CPU @ 3.30GHz, 16 GB geheugen en als moederbord Gigabyte B150M-D3H met de laatste biosversie. De drive is getest met usb 2 en usb3.0. Android is niet aanwezig in huis dus dat kan ik niet testen. Hetzelfde geld voor Mac Os. Ios wordt niet ondersteund maar dat ligt zoals ik lees op internet aan Apple en niet aan Samsung.
Tweaker Cyleo deelde het volgende m.b.t. het gebruik op Ios i.c.m. usb c:
De installatie is redelijk simpel en kort samen gevat: Plug in, de benodigde software welke op de drive staat installeren, wachtwoord en of vingerafdruk instellen en klaar.

Op de drive staan 3 bestanden. Een installatie bestand voor Windows 7 of nieuwer, voor Mac OS10X 10.10 of nieuwer en een tekst document met daarin een link naar de Android app Lollipop of nieuwer.
Zodra je de Windows installatie aanklikt krijg je na het accepteren van de voorwaarden de mogelijkheid om de schijf naam aan te passen. Ook krijg je de keuze welke beveiliging je wilt instellen.
Je kan kiezen uit :
geen beveiliging
Wachtwoord beveiliging
Wachtwoord en vingerafdruk beveiliging

Omdat deze drive een vingerafdruk beveiliging heeft en dat juist een extra eigenschap is van deze schijf heb ik gekozen voor, wachtwoord en vingerafdruk beveiliging.
Als je een wachtwoord gaat instellen krijg je een waarschuwing te zien. Er word gemeld dat zodra je het wachtwoord kwijt ben je de schijf niet kan benaderen. De enige mogelijkheid om de schijf toch weer te kunnen gebruiken is door hem op te sturen naar Samsung. Zij zorgen dat hij dan weer benaderbaar is maar alle gegevens welke op de schijf stonden gaan daar wel bij verloren.
Na het wachtwoord is de vingerafdruk aan de beurt. Het kostte mij een keer of 7 voordat mijn hele vingerafdruk was opgeslagen. Je kan in totaal 4 afdrukken in het geheugen zetten.
Het instellen van de drive is nu klaar.
Je kan nog wel via het settings scherm de volgende dingen veranderen:
- Naam van de schijf
- Wachtwoord aanpassen
- Vingerafdruk beveiliging uitzetten (of aan)
- Vingerafdrukken toevoegen

De laatste mogelijkheid is de firmware updaten. 2 keer heb ik het handmatig geprobeerd maar kreeg ik te zien dat er geen communicatie mogelijk was met de update server. De derde keer lukte de verbinding wel en bleek de huidige firmware de laatste versie te zijn.

Nadat de schijf is ingesteld heb je de software niet meer nodig.

Gebruik

Zodra je de drive aansluit op de pc komt na enkele seconden een beveiligingsscherm met de vraag om het wachtwoord in te voeren of om je vingerafdruk te gebruiken.
Nadat je 1 van de 2 mogelijkheden heb gekozen is de drive benaderbaar.
Zolang het wachtwoord of de vingerafdruk niet herkend is geeft de schijf in Windows verkenner aan dat er geen vrije ruimte is op de drive.
De led rond de vingerafdruk lezer geeft ook de status van de drive aan.
- Geheel verlicht is verbonden
- Uit is Idle of niet aangesloten
- ‘Lopend’led licht is data transfer
- Aan – uit van de led, voer wachtwoord in of gebruik de vingerafdruk lezer

Wat nu opvalt is dat je 2 beveiligingen kan kiezen maar dat je er maar 1 hoeft te gebruiken. Persoonlijk zou ik beide willen gebruiken want anders kan je voor het gemak net zo goed alleen een wachtwoord nemen. Aan de andere kant als je ingestelde vingerafdruk niet kan worden gelezen om welke oorzaak dan ook kan je de drive nog gewoon unlocken met het wachtwoord.

Stel je de schijf in zonder beveiliging is hij ook te gebruiken op een Ps4 pro.

Geluid en warmte

De drive maakt geen geluid. Nou ja, ik moet mijn oor tegen de drive aanleggen om hem heel zacht te horen. Dit terwijl er bijna 100Gb aan muziek en film bestanden werd overgezet naar de drive.
Met betrekking tot de warmte zit het ook goed. Na de bovenstaande data overgedragen te hebben (met gemiddeld 100MB/s) was de drive net iets warmer dan in de standby modus.

Mobiliteit

De schijf is met 85x57x8 lekker klein en met een gewicht van 58 gram merk je niet eens dat je hem bij je hebt. Je neemt hem dus makkelijk mee. Ik heb de drive vervoerd in mijn jas en in een tas. Na een paar dagen gebruik heb ik hem echter wel in een afsluitbaar zakje gedaan. Dit omdat er in mijn tas en jas nog meer losse spullen zitten en ik geen zin had om de vingerafdruk lezer te beschadigen. Het enige wat je nog extra mee moet nemen is een van de twee kabels.

Snelheid

Om de snelheid te testen heb ik Atto disk benchmark 4.0.1.0f gebruikt.
Zowel op usb 2 als usb 3 en met bestands grote van 256MB en 2GB.
Het verschil tussen 256Mb en 2Gb is er eigenlijk niet. Ik heb beide testen 4 keer laten draaien en het verschil tussen de testen was iedere keer miniem. De testen waren dus niet iedere keer gelijk tewijl je dat wel zou verwachten.
Het verschil tussen usb2 en usb 3.0 is natuurlijk erg groot maar dat is logisch.
Usb 2
usb 3.0
usb 3.0

Prijs

De goedkoopste versie is in de pricewatch is op dit moment 169€.
De versie zonder vingerafdruk lezer (T7) is op dit moment 20€ goedkoper.
Is de vingerafdruklezer de 20€ waard is een persoonlijke keuze. Zelf vind ik van wel want de vingerafdruk word snel gelezen en scheelt een moeilijk wachtwoord onthouden/ in typen. Ik heb het wachtwoord wel bij mij door middel van een password manager maar aangezien het wachtwoord 20 verschillende tekens heeft is de vingerafdruk een stuk sneller en makkelijker.

Door zijn kleine formaat en grote van opslag vind ik dit een zeer handig apparaat als je vaak grotere hoeveelheden dat moet vervoeren. Ook de beveiliging is een plus punt, echter omdat deze niet is gecertificeerd kan niet iedereen hem voor het werk gebruiken. Ja er zijn goedkopere alternatieven maar door de vingerafdruk beveiliging heeft deze wel mijn voorkeur.

Edit

Naar aanleiding van een reactie van tweaker Cyleo, extra info toegevoegd m.b.t. het gebruik van de drive met Ios en usb c.

Heb jij ook een Samsung Portable SSD T7 Touch 1TB Zwart?

Leuk ding, kun je er ook een linux versie opzetten er vanuit booten?
Ik heb ubuntu vanaf de schijf gedraaid. Echter wel zonder wachtwoord of vingerafdruk. De unlock software is er alleen voor Windows, Mac Os en android.
Linux moet dus ook te doen zijn echter zonder beveiliging.

[Reactie gewijzigd door ozziestroker1 op 23 juli 2024 06:52]

Je kan heb op elk OS (ook iOS, bijvoorbeeld de iPad met USB C) gebruiken als je hem met de vingerafdruk unlocked. Wachtwoord unlock of instellen werkt enkel op de genoemde OS'en. Ik gebruik hem zelf voor foto's en video's icm mijn iPad en de vingerafdruk.
Top, bedankt voor de info. Ik heb alleen maar Ios apparaten met de lighting aansluiting.
Anders had ik dit graag getest.
Ik heb de gegeven informatie wel toegevoegd aan de review onder vermelding van je tweakers naam.

[Reactie gewijzigd door ozziestroker1 op 23 juli 2024 06:52]

Zeer nette review, petje af! +3
In mijn MSI gf65 10ser 447NL zitten de volgend usb aansluitingen.
Aansluitingen (USB/FW) 2x USB 3.2 (Gen1, 5Gb/s), 2x USB 3.2 (Gen1, 5Gb/s) type-c
Sinds vandaag heb ik de samsung T7 touch.
Twee USB poorten werken goed met de T7 (usb c -> usb a kabel) Bij gebruik van de twee USB type-c(usb c -> usb c) is de T7 niet zichtbaar.
De T7 werkt wel op de USB type c van mijn chromebook en samsung S8.(usb c -> usb c)
Wie heeft een idee waarom de type-c van de MSI niet werkt met de T7 touch?
Ik maak geen gebruik van de vingerafdruk en wachtwoord. Gaarne een reactie.
Ik kan je hier helaas niet mee helpen. Ik heb namelijk geen usb c poort waar ik dit kan testen.