Gebruikers

ASRock DeskMini A300

Prijs
€ 145,01
Specificaties (HT)PC barebone met socket AM4 - Bekijk alle specificaties

ASRock DeskMini A300 Review

S.J.Onnie 24 december 2020, laatste update op 5 januari 2021, 401 views Product gekocht

ASRock DeskMini A300

Mooie kleine behuizing voor AMD Ryzen processoren. Accessoires kosten serieus geld. De kast is net te laag voor een Ryzen 3 3200G koeler maar met een kleine aanpassing wel te gebruiken. Geen uitgebreide review met unboxing, performance test en dergelijke maar hopelijk wat informatie voor mensen die iets soortgelijks zoeken

Pluspunten

• Compact
  • Strak afgewerkt
  • USB-C
  • Compact (of had ik dat al gezegd:-))
  • Goedkoop
  • Stil

Minpunten

• Accessoires duur en slecht verkrijgbaar
  • Kast net te laag voor stock Ryzen Wraith koeler

Zoals gezegd in het intro: geen uitgebreide unboxing, testing en dergelijke. Gewoon een simpele review die voor toekomstige kopers misschien wat aanknopingspunten biedt.
De barebone heeft alles bij zich voor de initiële installatie van de PC. Je krijgt, naast allerlei schroeven, twee custom SATA kabels om SSD's of "old-skool" 2½ inch HDD's te bevestigen aan de onderkant van het moederbord. Je krijgt er ook nog een koeler bij maar die heb ik niet gebruikt. De algemene beoordeling van die koeler is nogal vernietigend dus ik heb besloten de Wraith koeler te gebruiken.
Beetje prutsen
Ik heb voor de inbouw het moederbord losgeschroefd van het frame. Dat maakt het allemaal iets makkelijker. Na het verwijderen van de bevestiging voor de meegeleverde koeler, heb ik de processor geplaatst en de door AMD standaard meegeleverde Wraith koeler gemonteerd. Niet heel ingewikkeld. Wel moest ik vooraf de ring met het AMD logo verwijderen (twee schroefjes :) ) want anders past de koeler sowieso niet. Bij het inschuiven van het moederbord bleek dat de koeler nog net iets te hoog is (denk aan een halve millimeter). Om het geheel toch te kunnen plaatsen heb ik de twee (zwarte) schroefjes aan de zijkant van de bovenkant van de behuizing verwijderd; die schroefjes houden de bovenkant van de behuizing vast. Door de zijkanten iets naar buiten te duwen is het dan mogelijk om de bovenkant van de behuizing iets omhoog te duwen. Vervolgens kan het bord naar binnen geschoven worden. Als het bord eenmaal op zijn plek zit, duw je de zijkanten weer iets naar buiten en druk je de bovenkant iets naar beneden. Zo vallen de haakjes van de bovenkant weer in de uitsparingen van de zijkanten.
Accessoires? Dacht het niet!
De barebone wordt een beetje kaal geleverd. Er zijn verschillende accessoires maar die moet je apart aanschaffen. Er zijn drie accessoires:
  • RGB kit
  • Audio out connector achter
  • Twee extra USB poorten aan de zijkant/bovenkant
De RGB kit heb ik niet aangeschaft.

De audio connector aan de achterzijde wel. Je kunt je speaker set natuurlijk aan de voorzijde aansluiten maar ik vind dat persoonlijk niet zo mooi. Om de speaker set aan de achterzijde aan te kunnen sluiten heb je een l4llig kabeltje met headphone jack nodig. Dat kost je een kleine € 15, - inclusief verzenden. Helaas zijn daar geen alternatieven voor (ik heb echt serieus goed gezocht).

De barebone heeft niet echt veel USB (2) aansluitingen. Voor een toetsenbord, muis en webcam kom je dus al snel poorten tekort. Op te lossen met een USB hub of met de accessoire die ASRock aanbiedt (à 14,- inclusief verzenden). Dat is me iets te gortig dus ik heb dit besteld bij die bekende Chinese website: https://www.aliexpress.com/item/32862882843.html Als ik de USB poorten binnen heb en geplaatst dan update ik deze review om te laten weten of de poorten passen en werken :)

Edit 05-01-2021: De USB poorten zijn binnen en passen perfect. Bij het terugplaatsen van het bord, zat de kabel wat in de weg. Die heb ik tijdelijk met een tie wrap aan de bovenplaat vastgezet. Bordje erin en dan de tie wrap afgeknipt. Easy Peasy :)
Eerste ervaringen
De barebone is stil en snel (in combinatie met de 3200G, 16 GB en een Crucial SSD). Het BIOS is makkelijk in te stellen en de voorgedefinieerde instellingen zijn voor de meeste ruim voldoende. Had ik al aangegeven dat de barebone stil is? Yup! Hij is stil!!

Dus ondanks een paar kleine ergernissen (accessoires) is dit echt een fijne barebone!

Heb jij ook een ASRock DeskMini A300?

Ik heb ook een A300 met 3200G, en bij mij was het voldoende om de zwarte ring van de koeler te verwijderen, en de koeler te roteren op het bevestigingsmechanisme. Ik weet niet meer of dat een halve of kwartslag was. Anders stak er ergens wat te ver uit.
De meest accessoires kende ik nog niet. Goed om te weten. Ik had blijkbaar niet genoeg naar beneden gescrolled op de pagina bij Asus.
Zelf heb ik uit mijn voorraad een USB connector uit een oude kast gerecycled. Dat werkte prima, die van jou hoort het ook goed te doen. Ik heb ook een wifi adapter met twee antennes gehaald. Die past er prima bij. Irritant genoeg kan ik de bestelling niet terugvinden. Grrr.
Ik heb de fan van de koeler niet in verschillende posities gedraaid. Uitstekende tip voor de volgende die de DeskMini aanschaft!

De poorten zijn binnen en passen prima (zie edit van vandaag).

WiFi heb ik niet nodig want een netwerkaansluiting in de buurt :) Volgens mij staat bij één van de andere reviews een ervaring van een gebruiker met een after market wifi kaartje dus voor diegene die dat interessant vindt, is de zoekfunctie hier een uitkomst.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren