Aangezien ik bij aankoop van m'n pc nog dacht dat een case van minder belang was, zit ik met een vrij kleine ruimte voor een CPU cooler en paste de grotere Zalman cooler (136mm) er ni in. Ik ging dus op zoek naar een iets wat kleinere, maar vergelijkbare cooler.
Na wat opzoekwerk kwam ik bij de ThermalTake Golden Orb II. Enkele personen hadden al ervaring met de Golden Orb 1 en iedereen zei me om deze II niet te kopen, maar na enkel positieve reviews gelezen te hebben, ging ik hem toch aanschaffen. Voor €27,50 (Descom & vdhsoft).
De mijne (socket 775) zit er al meer dan een jaartje op, maar vorige week heb ik er nog eentje op socket 939 geïnstalleerd ook. Voor socket 775 was de installatie iets ingewikkelder dan op 939.
Voor 939 is het goed meegenomen dat er soort backplate bij zit die iets beter koelt dan de standaard plastieken backplate.
Beide coolers heb ik met Artic Silver 5 op de processors geplaatst.
Na installatie kwam de test en hieruit kon ik besluiten dat de geluidsproductie miniem is en het koelvermogen niet uitermate subliem is, maar ik ben er toch heel tevreden over. Het gewicht is ook niet overdreven en hij is vrij compact. De prijs vond ik ook heel goed meevallen (+-€10 goedkoper dan de Zalman variant).
Het enige nadeel vond ik waren de blauwe leds, aangezien ik niet zo ben voor verlichting in m'n case. De installatie op socket 775 is ook wat brak, maar helemaal niet moeilijk.
Update: 14/11/2006
De cooler draait hier nog steeds perfect, de sterkte van de LEDs is wel al wat afgenomen denk ik, maar voor de rest is hij nog muisstil en haalt hij goeie prestaties.
Update: 16/04/2007
Kleine update: De fan steekt nu in m'n Antec Nine Hundred, met een omgevingstemp van +-20°C, haal ik idle een temperatuur van 40° en stressed heb ik hem nog niet boven de 60° zien gaan en toen stond ie video te renderen + een rar van 4GB te unpacken...
Ik ben nog steeds er te spreken over deze cooler, maar aangezien de Antec Nine Hundred een wat grotere case is, ga ik binnenkort misschien overstappen naar Tuniq Tower 120.
De lichtsterkte van de LEDS is tov de vorige update nog een klein beetje afgenomen, maar volgens mij is dat normaal, ik heb nog geen enkele pc tegengekomen waarbij de leds of de neon's na 2 jaar nog steeds even straf zijn.
Het geluid op minimumtoerental is niet hoorbaar boven de coolers en schijven, maar op max toeren, maakt ie een laag gezoem, helemaal niet storend, je moet zelfs goed luisteren om het te horen, maar dit was er 2 jaar geleden niet.
Heb ook een foto aangepast, waar je de Golden Orb kunt zien met m'n turbine ervoor, de kabels zijn nog wat rommelig, maar het is een oude foto's, ondertussen heb ik wat aan kabelmanagement gedaan
Update: 14/11/2007
Heb dan toch niet overgestapt naar de Tuniq Tower 120. De lichtsterkte is alweer een beetje afgenomen, maar voor de rest blijft alles lekker stil en koel. Ik blijf erbij, voor een redelijk compacte, stille en good looking cooler, is dit zeker een aanrader.