Zotac Gaming GeForce RTX 3090 Trinity Review
Wat een kaart! Gigantisch snel, geluidsniveau valt ook mee. Raytracing geweldig en eindelijk iets waar ik FS2020 op Ultra kan spelen met minimaal 30 FPS. Jammer van de prijs, ik heb er 2000 euro voor neer moeten tellen. Hou goed rekening met de ruimte in je kast. Hij is enorm!
Pluspunten
- BI-ZAR! Strakke 144 FPS op 1440p voor de meeste games.
- Mooi blok, koelt voldoende, ook in een case met minder goede airflow
- Voelt solide aan, zware kaart
- RGB is subtiel en goed aan te passen
- Gelukkig gewoon 2x 8-pin stroomtoevoer. Geen gedoe met verloopstekkers e.d.
- Raytracing & DLSS werkt echt perfect
Minpunten
- Tsja, die prijs...
- Extreem grote kaart in lengte, gelukkig voldoende ruimte in mijn case
- Zakt iets door aan de niet-PCI slot zijde
- Eigenlijk nog geen echte concurrentie vanuit AMD, zou de prijs en prestaties wellicht interessanter hebben gemaakt
De afgelopen tijd druk bezig geweest met de vraag: welke kaart moet het worden? Om een klein beeld te geven: Ik draaide nog op een GTX 1080. Dat in combinatie met de rest van mijn nieuwe build (AMD Ryzen 9 3950X, 32GB 3600mhz RAM), was die videokaart inmiddels een pijnlijke bottleneck geworden.
Vanzelfsprekend kwam als eerste de vraag: vanuit welk kamp moet de kaart komen? Team rood of team groen? Dit is een vraag die mij lang bezig heeft gehouden. Als je gaat kijken naar pure FPS prestaties, zou je toch voor AMD moeten gaan in mijn optiek. Deze biedt gelijke en soms zelfs hogere benchmarks dan NVidia. Echter zijn het voornamelijk de extra's die het voor mij gedaan hebben. Specifiek moet je hier denken aan bijvoorbeeld een betere implementatie van Raytracing ten opzichte van AMD. En ook het feit dat DLSS niet beschikbaar is voor AMD en wel voor NVidia. Eerlijk is eerlijk, AMD heeft goed werk gemaakt van hun eerste generatie RT kaarten, maar de crux zit 'm toch nog steeds in het stuk "eerste generatie". NVidia heeft al geleerd van hun eerste generatie en zijn hierop belachelijk goed verbeterd in mijn optiek. Ik zal jullie hieronder verder niet al te veel vervelen met cijfers, daar zijn de benchmarks van de bekende reviewers veel beter voor te gebruiken. Ik ga voornamelijk in op mijn eigen ervaringen.
Prestaties
Dan de prestaties. In 1 woord: Wauw. De meeste games zijn voor mij nu prima te draaien op een steady 144 FPS op 1440p. Verder is DLSS ook echt super. Natuurlijk doe je iets teniet aan de grafische kwaliteit. Echter zorgt het er wel door dat ik ongeveer 1,5 tot 2x zoveel FPS eruit krijg in Cyberpunk 2077 op Ultra settings (40 FPS zonder DLSS, tussen de 70 en 80 FPS met DLSS). Dat is een grote stap te noemen. En ook een grafisch zwaargewicht als Flight Simulator 2020 gaat hij goed mee om. Een rondje boven New York leerde mij dat hij op Ultra settings zo rond de 30 FPS zit, wat voor zo'n game / sim prima speelbaar is.
Geluid en temperatuur
Het geluidsniveau is eigenlijk best goed te noemen. Ik heb zelf een case waarin de airflow niet briljant is, daar moet ik wel rekening mee houden. De temperatuur op idle is zo rond de 36 graden en in-game loopt dit op naar maximaal 75 graden. Op zich geen probleem. Je merkt dat de RPM van de fans omhoog gaan bij meer usage van de GPU, maar ook hier geldt nog steeds dat je naast de kast kan fluisteren en jezelf toch verstaanbaar kan maken. Zeker niet slecht voor een kaart met deze specs!
De aftermarket van Zotac
Waarom ik gekozen heb voor de aftermarket versie van Zotac? Eigenlijk meer praktisch. Deze was op dat moment leverbaar en de rest niet. En ik moet eerlijk zeggen dat ik positief verbaasd ben voor een bedrijf waar ik zelf eigenlijk geen ervaring mee heb en niks van ken. De kaart zelf voelt solide aan, met 3 grote fans voor de koeling van de kaart. Zoals bij eigenlijk alle aftermarkets wordt ook door Zotac gekozen voor een stroomtoevoer van 2x 8 pin in plaats van de nieuwe 12 pin van NVidia zelf. Dit maakt cable management in de case iets makkelijker, immers hoef je niet met verloopstekkers te gaan werken. Al zullen er inmiddels tegenwoordig ook vast al 8 pin naar 12 pin te vinden zijn. De RGB op de kaart is eigenlijk vrij subtiel verwerkt. Het gaat hier om het Zotac logo en naam op de zijkant van de kaart, en het Zotac logo op de bovenkant. Gelukkig valt er via de app Firestorm nog het nodige aan in te stellen. Kleuren, patronen, helderheid enzovoorts. Dit maakt het verre van storend, maar je kan ook zo "bonkers" gaan als je zelf wilt.
Al met al heb ik deze kaart nu een kleine week in mijn bezit. Ik moet zeggen dat ik op alle vlakken werkelijk verbaasd ben. In positieve zin, dat lijkt me duidelijk. De kaart is groot, zwaar, en solide gebouwd. De 3 fans zorgen voor voldoende koeling, ook in mijn case waar de airflow niet briljant is. Gameprestaties zijn extreem, eigenlijk valt het meeste op 1440p op 144FPS te spelen. En de implementatie van RT en DLSS in de 2e generatie is ook zeer geslaagd te noemen. Akkoord, je moet er diep voor in de buidel tasten (onder de 2000 euro red je op dit moment niet). En om te zeggen dat de prijs/kwaliteit verhouding nou echt goed is, nee. Zo eerlijk moeten we zijn. Maar het is wel by far de beste kaart op dit moment verkrijgbaar. En voor een enthousiast als ik, kon deze dus eigenlijk niet ontbreken.