inleiding
Ik heb deze monitor gekocht, maar was er oorspronkelijk niet naar op zoek. Eigenlijk wilde ik een nieuwe 23 tot 25 inch monitor, met 1920x1080 of 1920x1200 resolutie en had een mooi tabelletje met diverse kandidaten en features uitgewerkt.
Nadat ik enkele modellen in verschillende winkels was gaan bekijken, kwam ik tot de conclusie dat ik de HP-modellen qua design het mooist vond.
Ik was tot een shortlist gekomen met daarop onder meer de 'normale' 23" van HP, de HP2310i, de 2443BW van Samsung en een de Dell U2410 of HP ZR24W.
Het vergelijken van monitoren op beeldkwaliteit in een winkel is erg moeilijk. Daarvoor moet toch veelal afgaan op de diverse reviews en specificaties.
Na een middagje een poging te hebben gewaagd om in winkels te vergelijken kwam ik in de Mediamarkt langs de All-In-One PC's, met als eerste idee: het zullen wel allemaal Atom-dingen zijn met matige beeldschermen. Niets was minder waar. Prima specs, mooie schermen tot 24" en een zeer soepel werkende touch-functionaliteit, die me erg aansprak. Mijn shortlist werd opeens uitgebreid tot de ACER 5610 en HP-1160, maar 1100-1300 euro is toch wel even een ander budget, en mijn huidige E6750-bakkie doet eigenlijk nog steeds alles wat ik wil. Beetje verspilling dus. Opeens verscheen de HP 2310ti op de website van HP en verdween de 'normale' HP2310i. Het was voor mij eigenlijk een no-brainer.
Nu dan eindelijk de review....
ontwerp, vormgeving, bouwkwaliteit
De HP2310ti vind ik prachtig om te zien, maar dat is een kwestie van smaak. De afwerking is zeer geslaagd. Nergens scherpe hoeken, randen of slecht passend plastic, maar wel glanzend plastic...
De enige ontwerp´fout´ zijn de powerknop en menuknoppen. Die zitten rechtsonder, steken naar beneden uit en raak je makkelijk per ongeluk aan, of je duwt je toetsenbord er tegenaan. Ronduit irritant.
De monitor produceert geen bijgeluiden.
De monitor staat zeer stabiel op zijn voet. Een touchscreen moet natuurlijk ook tegen een duwtje kunnen. Ik denk dat hier een aardig deel van de meerprijs t.o.v. de gewone 2310i is gaan zitten.
Ik heb de bouwkwaliteit als 'goed' beoordeeld. ik vond het wat ver gaan om vanwege de plaatsing van de knopjes naar 'voldoende' te gaan.
features
De VGA- en DVI-poort voldoen voor mij. HDMI was leuk geweest natuurlijk. De audio ingang is nuttig om daarmee de ingebouwde speakers aan te sturen. Stel je daar niet veel van voor. Er komt nog minder geluid uit dan uit die in mijn vorige Iiyama E2200W. Er is ook een USB-poort aanwezig, die je nodig hebt om de monitor op je PC aan te sluiten ivm. de touchfunctie.
De monitor is niet in hoogte verstelbaar, wel kantelbaar. De specificaties kloppen op dat punt niet.
Ik heb de featureset als 'goed' beoordeeld, omdat ik een TV-tuner, USB-hub of speakers eigenlijk niet in een monitor thuis vind horen. Het ontbreken van de HDMI en van (in minder mate) een pivot-functie kost een ster. De touchfunctie is natuurlijk een mooie feature, maar ja...het is nu eenmaal een touchscreen.
beeldkwaliteit
De beeldkwaliteit is uitstekend. Heerlijk scherp voor normaal gebruik, en prima voor een TN-paneel. Op mijn werk heb ik een IPS-paneel. Daar zie je letters echt op het scherm liggen alsof ze gedrukt staan. Zo mooi is het natuurlijk niet. Ik ben echter wel erg kritisch op beeldscherpte (heb vroeger heel wat buizenbakken teruggebracht naar de winkel omdat er altijd wel iets mis mee was: scherpte of geometrie) en deze voldoet uitstekend. Ik erger me nergens aan. De kleurweergave vind ik mooi en sprankelend. 'Brightview' werkt prima. Het glare-scherm draagt hier denk ik aan bij.
Ik heb het scherm vergeleken met mijn 'oude' Iiyama E2200W. De Iiyama blijft absoluut overeind qua scherpte. De HP maakt het wat kleurrijker/feestelijker, en heeft een beter contrast. Zwart is zwarter, wit is witter, of komt in ieder geval zo over via Brightview. Laat ik het zo zeggen: als ik een écht flink betere monitor had gewild dan de Iiyama, had ik waarschijnlijk voor een Dell Ultrasharp moeten kiezen.
Het glare-scherm is deels een kwestie van smaak, en deels gewenning. Ik kan me voorstellen dat mensen er niet aan kunnen/willen wennen. Ik ben in ieder geval om. Het is deels een kwestie van niet naar de spiegeling kijken, maar naar de tekst of beeld op het scherm. Op een gegeven moment zie je de spiegeling dan nauwelijks meer. Maar: overdag met donkere beelden zal het scherm het altijd afleggen tegen een mat scherm.
Bij inkijk van de zijkant wordt het beeld snel wat geel. Inkijk van boven/beneden is stabieler.
Het scherm schaalt erg goed naar andere resoluties en gaat uitstekend om met de zoomfunctie van het multi-touchgebeuren. Let op: voor WXP moeten drivers worden geïnstalleerd. Dat lukt allemaal prima, maar de touchfunctionaliteit komt op een XP-machine toch minder tot zijn recht. Zoomen, bladeren, on-screentypen: het gaat allemaal minder of niet. Maar goed: dat is geen issue dat met deze monitor te maken heeft denk ik, maar met het gebrek aan integratie van de touch-functie in XP.
ghosting
Ik heb al een tijdje geen games meer gespeeld op de PC en heb het gloednieuwe

spel Crysis speciaal weer geïnstalleerd om ghosting te beoordelen: geen dus. de 3ms-specificatie lijkt te worden waargemaakt.
Films zien er prachtig uit, maar donkere passages hebben overdag wel wat last van de spiegeling van het scherm.
De algemene beoordeling zit wat mij betreft tussen de 4 en de 5 sterren in.