Ambilight en buitenkant
Ik heb deze televisie omdat ik Ambilight wou, en de prijs redelijk was (650 ipv 999 euro). OLED vond ik te duur. De beeldkwaliteit en contrast blijkt beter dan verwacht, en ook de standaard is een stevige draaibare voet.
Android TV
De ingebouwde Chromecast blijkt handig, al is het wel lastig om de ambiant foto's slide achtergrond te gebruiken.
Ook wanneer de je Chromecast stopt weet de TV netjes terug te schakelen maar hetgeen dat je ervoor keek, of het nu een App of een input-bron is.
Ook het Philips / Android TV menu is achteraf gezien zeer doordacht en werkt goed en snel. In het begin vond ik nog een beetje onwennig door alle standaard inhoud die getoond werd waar ik nog niets aan had.
Ook een race spelletje via Steam Link App werkt snel genoeg.
De Ziggo Go app werkt beter dan het Ziggo kastje, dus deze app ga ik zeker vaker gebruiken.
Ook leuk is dat het hoofdmenu dus een "kijk verder" lijst toont; verschillende apps bieden daar content aan die je nog niet helemaal hebt afgekeken, zoals een Ziggo F1 race, Netflix film, of Disney serie.
Afstandsbediening en microfoon
In de afstandsbediening zit een microfoon, je moet gelukkig altijd op knop drukken zodat de Google Assistent begint te luisteren. Maar het bevalt mij maar niets dat de TV prive info toont zonder elke keer toestemming te vragen aan mij, bijv. via mijn telefoon. Dit vind ik een groot nadeel van Android TV.
Ik heb enkele keren meegemaakt dat de afstandsbediening OK knop niet reageert: het lijkt alsof deze is vastgelopen en de batterij er even uit of een spraak opdracht doen lijkt te helpen.
Beeldkwaliteit
Ik ben verrast dat beeldkwaliteit van standaard HD beeldmateriaal nog zo redelijk uitziet op deze UHD 4K, ik was een tv gewend die 36 inch was, deze is 58 inch groot. Hier kan ik ook wel eens wat 720p kwaliteit op kijken als het niet anders kan.
Het contrast en kleuren zien er prima uit ook vanuit de andere kijkhoeken. Dit is een
LCD IPS MVA paneel en geen oled, maar het komt wel dichtbij..
Ik heb geen ghosting gezien, ook niet bij scrollen of testvideos.
Gebruik als PC monitor
Uit nieuwsgierigheid heb ik ook even een computer aangesloten via HDMI, en de tv reageerde in de game mode weliswaar nog steeds merkbaar trager maar snel genoeg voor gewoon pc gebruik. De purist zal dit vast nog steeds te traag vinden voor een game, maar dat durf ik nog wel aan.
Zeer onwaarschijnlijk (want het lijkt me niet logisch), maar ik krijg de indruk dat de Steam Link app meer responsive was dan de HDMI in poort!
Ik heb geen technische dubbelcheck gedaan, maar in het menu wordt melding gemaakt van
chroma 4:4:4, dus dat kan gunstig zijn voor kleine tekst. Ik zag tenminste geen blauwe artifacts bij tekst op 100% in Windows op 4k!! Meevaller.
Geluid
Het lijkt erop dat de standen die deze tv heeft voor het geluid niet ideaal zijn. Met de standaard settings klinken de geluiden mooi en vol maar zijn stemmen minder goed verstaanbaar dan het origineel. (vervelend bij het journaal of documentaires)
Als je deze geluid verbeter modus uitzet, klinkt het geluid een beetje doffer (jammer in films) maar zijn stemmen wel goed te verstaan.
Er is dus geen modus waarbij alles normaal klinkt.
Maar uiteindelijk voor films en muziek zeker dikke prima.
Update: TV is DEFECT na exact 3 jaar
Het beeld blijft zwart, maar aan de bewegende ambilight lichten is te zien dat menu navigatie en beeldverwerking werkt. Klantenservice biedt de europees verpliche garantie pas aan ALS je ze hierop wijst. De monteur zegt dat onderdelen niet te verkrijgen zijn.. het is gewoon een eenvoudig onderdeel maar de afhandeling wordt duurder dan een nieuwe TV kopen.
Schandalig teleurgesteld dus.
Als je TV ook maar 2 keer niet goed aan gaat of opstart, direct retourneren, anders heb je de pech dat deze toevallig exact na garantietijd de geest geeft. Veel vergelijkbare problemen gevonden met Philips TV’s.
Overigens wel interessant weetje van de monteur: hebben de model namen niet veel overeenkomsten met de gebruikte “frames” (techniek en moederbord zeg maar) in de TV modellen. Dus eenzelfde model in slechts iets andere afmetingen kan totaal andere technische onderdelen bevatten.
-einde update-
Meer vragen?
Als je meer wil weten over deze tv mag je dat mij altijd vragen, misschien kan ik het testen .. en ik vind het ook interessant om iets over te leren.