Google Chromecast met Google TV (4K) Wit 8GB Review

9 december 2020, laatste update op 3 januari 2022, 3.722 views Rapporteer

Gekocht omdat ik niet wou wachten op de release in Nederland. Kan alles van voortgangers + de nieuwe functionaliteiten. Alle AndroidTV apps zijn beschikbaar, en lokaal staat er gewoon Android op waar je alles van een normaal (algemeen) Android apparaat mee kan doen als je wil. Reageert vrijwel altijd soepel.

Pluspunten

• Lokale OS & opslag zorgen voor meer mogelijke toepassingen dan voorgangers
  • Alle AndroidTV apps in 1 interface
  • Vrijwel altijd soepel
  • Soepele wisseling tussen ambient mode & gebruikt
  • Nieuwe functies zijn naast de oude, en niet in plaats van
  • Makkelijk op te zetten, gewoon stapjes volgen
  • Telefoon is optioneel ipv verplicht

Minpunten

• Geen donkere kleur opties
  • Typen van lange inloggevens vermoeiend met afstandbediening
  • Geen dedicated play/pause knop op afstandbediening, waardoor je in sommige apps meerdere malen moet klikken om te pauzeren
  • GoogleTV vind veel shows niet met alle opties, noch slaat houd het alle kijkgeschiedenis bij. Hierdoor wordt het meer een universele launcher dan een alles samenvoegend platform voor al je streamingdiensten.
  • Soms wat moeite met registreren gebruik volume knoppen

Chromecast met Google TV (2020)

Gekocht vie Fnac Frankrijk voor 75 euro incl verzenden omdat ik eigenlijk niet wou wachten op de immers nog onbekende release in Nederland.

Wou hem hebben omdat ik graag alles op 1 plek wou hebben (verder heb ik een fullHD TV dus de 4K mogelijkheid was niet echt een punt voor mij). Ik gebruik zelf Netflix, Amazon Prime Video, Ziggo Go en Rakuten Viki voor TV, en Astiga voor muziek. Rakuten Viki werkt enkel via Android TV of Chromecast, waardoor de oude Sony OS van m'n TV niet voldeed en ik hiervoor voorheen de Chromecast 3 uit 2018 gebruikte. Met de oude Chromecast moest ik steeds met m'n telefoon switchen tussen alle apps en dan vergeet je toch makkelijk je mogelijkheden.
Instalatie
De instalatie spreekt voor zich, volg de stapjes op je telefoon en het komt goed. Youtube en Netflix zijn verplicht om te instaleren. Met instalatie vraagt hij welke apps je geinstaleerd wil hebben. Maar ondanks dat installeerde hij toch 2 extra apps die ik niet geselecteerd had. Deze waren wel makkelijk weer te verwijderen. Verder zul je in moeten loggen op elke dienst voordat je ze kan gebruiken. Sommige diensten zal Google herkennen als ze aan je Google account gekoppelt zijn, maar niet alles. Voor Rakuten Viki maakte hij zelfs een nieuw account dat hij automatisch inlogde, ondanks dat mijn account (zei met andere email) aan mijn Google account gekoppeld is.

Ziggo Go kon niet bij instalatie geinstalleerd worden, maar wel achteraf. Nu die erop staat is mijn mediabox onnodig geworden en nu staat die als fancy klok onder m'n TV.

Vervolgens Kodi geinstaleerd en met wat rondspelen daar met de Subsonic plug-in mijn Astiga library ook benaderbaar gemaakt op de TV, en met de Last.fm plug-in laten scrobbelen, zodat ik ook makkelijk muziek kan opzetten via de Chomecast.
Functionaliteit
De lokale Android maakt het mogelijk om, met wat rondspelen, in de lokale bestanden te komen waarmee weer rond te spelen valt, wat leuk is voor hobbyisten of mensen die gewoon dingen willen laten werken die niet in de AndroidTV appstore klaar staan. Voor de meest basis functionaliteiten kun je echter zo iets instaleren, dus ik verwacht dat dit enkel nodig is voor mensen die set-ups hebben die sowieso al wat handmatig werk vereisen, en niet iets wat menig persoon mee hoeft rond te klooien.

Waneer je tijdje niet gebruikt, gaat Android TV automatisch naar het vertrouwde ambient scherm van de oude Chromecast. Iets wat ik erg kan waarderen gezien ik m'n TV overdag altijd op ambient heb staan wanneer hij niet in gebruik is (met klok & temperatuur, maar ook voor wat sfeer in huis). Met enkel muziek aan gaat hij hier ook heen met een klein blokje onderaan waar huidig nummer, artiest, app waar via er wordt afgespeeld, en album art wordt laten zien. Mijn oude chromecast bleef op het volledig scherm van de streamservice staan. Dit als een kleink blokje op het ambient scherm heeft mijn voorkeur. Wanneer je een knop indrukt gaat de Chromecast snel weer terug naar wat openstond voordat hij naar ambient mode switchste.

Wat wel een belangrijk minpunt is, is dat lang niet alle apps netjes worden bijgehouden door GoogleTV. Amazon Prime Video en Rakuten Viki shows komen bijvoorbeeld niet in een tabje "continue watching" te staan, en vind GoogleTV het niet wanneer shows op Amazon Prime Video te vinden zijn (en wanneer je handmatig vraagt het via de betrefende service af te spelen krijg je te horen dat het niet op die service staat). Shows die op Rakuten Viki staan worden uberhoubt niet gevonden in de zoekfunctie. Netflix Originals worden wel gevonden met afspeelmogelijkheid, maar mag ik weer niet aan mijn Watchlist toevoegen noch verschijnt er een continue watching scherm. Dit allen maakt GoogleTV in haar huidige staat meer een universele launcher dan een alles samenvoegend medium zoals het aangeprezen wordt. Daarvoor toch wel sterke aftrek op de sectie Featureset. Als dit goed zou werken, zou die naar uitstekend gaan.
Gebruiksgemak
Kwa snelheid reageert hij goed. Meestal is hij compleet soepel. Heel soms is het zichtbaar dat hij er moeite mee heeft, maar zelfs dan is het niet storend erg. Tijdens het rondspelen met Kodi had hij soms wel dat hij Kodi erui gooide, maar dat was enkel wanneer ik zelf meerdere verkeerde dingen indrukte/activeerde omdat ik de OS, afstandbediening noch Kodi gewend ben.

Afstandbediening voelt mij grotendeels net zo stevig als menig andere afstandbediening. Stevig plastic, niks bijzonders maar ook niet erg zwakjes. Na de berichten dat hij niet zo stevig voelt was ik daar wel blij verast mee. Enkel de knoppen om geluids niveau aan te passen zijn soms wat vervelend. Ze voelen stevig, maar ze reageren niet altijd even goed. Het kost wat moeite omdat je op precies de goede plek op de knop met wat kracht moet drukken. Ook erg jammer dat alles enkel in het wit, roze of blauw komt. Zwart of donkergrijs had beter bij de rest van mijn spullen gepast.

Verder heeft de afstandbediening bijna alles wat ik nodig heb. Mis enkel een pause/play knop (hoewel de sommige apps de select knop hiervoor gebruiken, werkt dit niet op alle apps met 1 druk op de knop). Echter, gezien ik bij m'n telefoon ook eerst het scherm aan moest doen om zulke acties uit te voeren, is dat niet extra werk vergeleken met voorheen. Echter ook niet minder. De input switch moest handmatig ingesteld worden. Dit werd bij installatie niet gevraagd nog vermeld. Dat had gebruiksvriendelijker gekund, maar blij dat het iig mogelijk is.

Heb jij ook een Google Chromecast met Google TV (4K) Wit 8GB?

Input switchen kan met het kleine knopje helemaal rechtsonder. Werkt prima op mijn Panasonic TV.

[Reactie gewijzigd door Magnolia op 27 juli 2024 00:11]

Helaas, hij reageert niet op mijn Sony TV. Deze werd ook niet aan gegeven om te testen bij het instellen van mijn Chromecast. Na wat extra googlen blijkt dat ik de knop handmatig in te stellen is. Nu doet hij het, bedankt. Ik zal de review even aanpassen om dit te reflecteren.
Je min punt wat betreft typen. Ik heb gewoon een Bluetooth toetsenbord gekocht. Werkt erg handig
Kan het niet via je telefoon net zoals met de android tv boxjes?
Dat kan ook. Maar toetsenbord erbij is nooit verkeerd
Thnx ik wil er 1 voor mn ouders kopen maar wilde weten of dat mogelijk was👍🏽
Je kan ook bij steeds meer Android TV apps inloggen met een de telefoon app of site mits je daar bent ingelogd waardoor je vrijwel niks meer hoeft te typen (nu al meer dan toen ik de review schreef). Meestal met code, link, of QR code.

Dat neemt echter niet weg dat typen met wat je geleverd krijgt wat vervelend is, en dat een apart product nodig is om dit op te lossen, zei het je telefoon, een bluetooth toetsenbord, of wat anders.
Is de middelste ronde knop niet gewoon de Play/Pauze knop?
Het is een select knop in en van zichzelf. Hoe die tijdens het kijken reageert ligt aan de app. Bij sommige diensten is dat play/pause, maar ook vaak genoeg opent die zo'n overlay menu op de video en moet je nogmaals klikken om te pauzeren.
Maar dan bestaat het door jou genoemde minpunt toch niet echt? Ok, je moet soms 2x ipv 1x klikken, maar nu lijkt het alsof je helemaal niet kunt pauzeren middels de afstandsbediening, wat feitelijk onjuist is.

Een correct minpunt zou dan zijn: "bij sommige apps 2x klikken op de afstandsbediening om te pauzeren en weer af te spelen"
Nou ja, als je het over feitelijk juistheden wil hebben. Een echte play/pause knop (vaak met een driehoek met de punt naar rechts voor play en/of 2 streepjes voor pause) zoals die vaak op grotere afstandbedieningen wel zit naast menu en select knoppen, is daadwerkelijk afwezig. Dat de functionaliteit op een andere manier (soms indirect) bereikbaar is veranderd daar niks aan. (Overigens al 3 kliks als je in een 2 kliks app in een intro wil pauzeren en er een "skip intro" knop op het scherm verschijnt, wat in sommige apps al weer net zo veel kliks is als ondertiteling aan of uit zetten). Immers, niemand zei dat je niet kan pauzeren, enkel dat er geen "play/pause knop" is. Feitelijk wel juist dus, en ik ging ervan uit dat op een apparaat van 12 knoppen (circle voor gemak als 1 tellende) men snapt dat beschikbare knoppen niet gelijk staat aan beschikbare functionaliteiten. In de tekst stond dit punt (en alle andere punten) ook al verder uitgelegd. De review is al meer dan een jaar oud, en vermoed zo dat als men het niet snapte ik eerder vragen had gehad 🙃.

Maar heb het minpunt wat uitgebreid ter verduidelijking 😉.
Ik heb deze al geruime tijd op mijn slaapkamer TV. En was op zoek naar een vervanger voor mijn med8er 400 player op de 4K huiskamer TV. De med8er gaat maar tot HD en ondersteund geen X265.

Nu deze oppopt bij het zoeken op tweakers vraag ik me af of het mogelijk is content af te spelen van een SMB\NFS share, zoals de med8er. Ik heb geprobeerd met plex, mijn huiskamerTV ondersteund plex. maar X265 vreet resources.