Introductie
Ik was toe aan een nieuwe telefoon, en was al langer aan het kijken naar een Fairphone vanwege het feit dat het meer FairTrade is dan alle andere telefoons en de lange ondersteuning van Android versies (ze beloven 5 jaar). Toen de Fairphone 3+ uitkwam ben ik overstag gegaan en heb ik er eentje besteld. Eenmaal uit de doos ziet het er uit als een prima telefoon. Ja, de randen zijn wat groot, maar het stoort me niet. De vingerafdruk sensor zit wel wat hoog, maar die kan niet lager, want daar zit de accu in de weg. Wat heel fijn is, is dat de hele achterkant er makkelijk af kan en je zelf bijna alles kunt vervangen. Het belangrijkste voor mij is de accu, de rest gaat bij mij wel wat langer mee.
Scherm
De telefoon is fijn om te gebruiken. Hij is sneller dan mijn oude Motorola G5 Plus, al scheelt het niet veel. Het scherm is prima, al is het wel erg fel als hij op de laagste helderheid staat. In bed in het donker is het wel net een schijnwerper. Verder ziet het er goed uit, al doe ik er weinig spannends mee, beetje YouTube/Twitch kijken, maar weinig tot geen films en/of series. De automatische helderheidsaanpassing gaat met vrij grote sprongen, maar ook dat stoort me niet zo.
SoC/RAM
De telefoon is relatief snel, maar je merkt wel dat het geen hele goede SoC is, hij heeft soms heel even nodig iets te openen. Dat zou een nadeel kunnen zijn: over 5 jaar weet ik niet of je daar nog steeds heel blij mee kunt zijn. Net als de 4 GB aan RAM die je hebt, die is niet heel erg toekomstproof.
Camera
De camera is prima. In het licht maakt hij mooie foto's, en ook bij weinig licht is het een stuk beter dan wat ik gewend ben (Motorola G5 Plus, zelfde prijsklasse wat betreft specificaties). Zie hieronder een drietal foto's. In fel licht zijn de haren van m'n kat goed te tellen, zonsondergang ziet er goed uit, en bij weinig licht is de foto van het knuffelvirus nog ok. Goed zou ik het niet noemen, maar wel goed genoeg. De selfiecamera is een beetje raar. Bij 'normale' belichting is het prima voor videobellen en een selfie, maar bij veel licht komt er een duidelijke groene zweem over de foto. Van de selfiecamera heb ik helaas geen voorbeelden.
Accu
De accu is ok. Bij relatief veel gebruik gaat hij geen 24 uur mee, dat is iets om rekening mee te houden. Mocht je hem 's nachts opladen en pas als je opstaat uit de lader halen heb je vast minder problemen met batterijduur, maar voor mij is het net aan ok. Gelukkig kun je de accu vervangen voor 30 euro als dat nodig is, dus 'misbruik' van je accu maken door hem 100% op te laden en bijna leeg te maken is geen probleem.
Bereik mobiele verbinding en WiFi
Over het bereik en de WiFi kan ik weinig zeggen. Ik was weinig buiten toen ik deze telefoon had, maar binnen was de verbinding met mijn provider (T-Mobile) prima. Mijn WiFi werkte nauwelijks, zelfs als ik naast de router zat. De 2.4 GHz verbinding was heel traag (~4 MBit/s) en de 5 GHz verbinding was niet stabiel waardoor deze onbruikbaar was. Na herstel naar fabrieksinstellingen werd de verbinding met het 2.4 GHz netwerk beter (~15 Mbit/s) maar nog niet echt snel. Zeker niet omdat met mijn oude telefoon het allemaal beter/sneller werkte: tot 60 Mbit/s op de 2.4 GHz verbinding en tot 85 Mbit/s op de 5 GHz verbinding. De router is ook niet het probleem (
TP-Link Archer AX50), dus ik gok dat het aan de telefoon ligt. Uiteindelijk (na 4 weken met de klantenservice van Fairphone heen en weer gemaild te hebben) is mijn telefoon nu onderweg naar Frankrijk ter reparatie. Misschien dat dat helpt, ik zal een update schrijven als ik de telefoon weer in handen heb.
Dan de klantenservice van Fairphone: deze is slecht. Ik belde over mijn WiFi problemen. Daarna meteen een mail gehad waarin om informatie gevraagd werd, welke ik dezelfde dag heb opgestuurd. Daarna duurde het een week voordat ik een reactie kreeg: de info die ik had doorgestuurd werd doorgestuurd naar de technische afdeling. Nog een week later had ik nog niks gehoord en heb ik zelf gebeld. Mijn geval werd nu als urgent bestempeld (want WiFi was toch wel essentieel voor een smartphone) en er werd mij beloofd dat ze binnen twee dagen zouden reageren. Dat gebeurde niet, dus weer zelf gebeld, en nu zou ik binnen 1 werkdag een reactie krijgen. Die kreeg ik met het verzoek mijn telefoon in Safe mode te starten (dan start de telefoon alleen de apps die op een lege telefoon staan). Dat heb ik gedaan, en teruggestuurd dat daar de problemen niet mee waren opgelost. Na weer twee werkdagen wachten belde ik maar weer zelf en kreeg ik dezelfde dag een reactie dat ik mijn telefoon dan moest resetten naar fabrieksinstelllingen. Dat ook gedaan, maar dat maakte alleen de 2.4 GHz verbinding iets sneller (van 4 naar 15 Mbit/s), maar de problemen met de 5 GHz verbinding niet minder. Weer twee werkdagen na mijn reactie kreeg ik een reactie dat de telefoon dan ter reparatie aangeboden zou worden. Ik moest zelf wat dingen printen, maar de verzending is gratis via een UPS servicepunt. Het contact met de klantenservice over mijn problemen met de WiFi heeft een maand geduurd.
Wat mij betreft zijn er verschillende dingen slecht aan de klantenservice: als ik er niet achteraan bel krijg ik geen of een heel late reactie, Fairphone komt beloftes vaak niet na over wanneer ze reageren op je berichten, na 15 min in de wacht te staan verbreken ze de verbinding met het verzoek later terug te bellen, en ze zouden het proces wat meer kunnen stroomlijnen door de verschillende (simpele) troubleshoot stappen meteen mee te geven. Dan kan ik alles proberen thuis, terugkoppelen wat dat deed en zijn we ook sneller klaar.
Waarschijnlijk heb ik gewoon pech gehad met mijn telefoon en de WiFi problemen. Ik ben nog steeds blij met mijn keuze (het toestel is verder prima, en lange ondersteuning en fairtrade was voor mij een grote pré), maar de ervaring met de klantenservice laat wel een nare nasmaak achter. Als ik het toestel weer terug heb zal ik deze review updaten.
Update
Vandaag is de reparatie afgerond. Versturen duurde 2 dagen naar Frankrijk, daar is hij toen een dag later weer teruggestuurd en vandaag (8 dagen na de verstuurdatum) heb ik weer een telefoon ontvangen. Dat vind ik netjes. Ik heb een nieuw IMEI nummer, dus de telefoon is of nieuw, of refurbished (Fairphone geeft zelf aan refurbished onderdelen te gebruiken ter reparatie).
Helaas zijn mijn problemen niet verholpen. De 2.4 GHz WiFi werkt net zo goed als op mijn Moto G5 Plus, maar de 5 GHz WiFi werkt nog steeds niet. Dit zou natuurlijk aan een mismatch kunnen liggen tussen mijn router en de Fairphone, maar aangezien alle andere apparaten als een zonnetje draaien op de 5 GHz vind ik het wel raar. Daarnaast hadden we net een nieuwe router gekocht zodat we op al onze mobiele apparaten snel internet hebben. Ik ben er in ieder geval klaar mee, en gan niet proberen deze nogmaals voor reparatie weg te laten sturen. Via BelSimpel (waar ik hem heb gekocht) ga ik hem terugsturen, en hopelijk krijg ik mijn geld terug (en anders tegoed).