Ik heb deze koeler aangeschaft by Mycom, samen met een tube Zalman ZM-STG2, dit omdat dit goede koelpasta is en ik hier ook nog een review over ga schrijven.
Het uiterlijk.
De doos geeft het idee dat je met een serieuze koeler te maken hebt, het beschikt over vele keren 'ISGS-300' en een afbeelding van de koeler en van Zoe, een soort symbool van Thermaltake. De beschrijving is, in deze volgorde, in het Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans, Chinees (vereenvoudigd Han), Koreaans, Japans, Russisch en Turks. Op de achterkant staat een uitleg van het product.
Pluspunten
- Steenkoude processor
- Lage geluidsproductie
- Goede afwerking
- Mooie fan
Minpunten
- Groot
- Beetje prijzig
- Verkeerde keuze in AMD-bracket/fan plaatsing
Het uiterlijk.
Dit bakbeest heeft het uiterlijk van een groot Amerikaans schop-voor-je-donder-motorblok. De ventilator die erbij is geleverd is zeer mooi, doch functioneel, de afwerking is bijzonder goed, de onderkant is spiegelglad en op de bovenkant staat Tt(van Thermaltake) en de 8 plastic kapjes over de uiteinden van de 4 doorlopende heatpipes hebben het geheel mooi afgewerkt.
De montage.
Na verwijdering van het moederbord, stock koeler, koelpasta, bracket en backplate, de backplate van de ISGC-300 er op gedrukt, de thermaltake voorzien van AMD brackets, dmv bijgeleverde schroeven en een schroevendraaier. De schroeven zijn trouwens verzonken, en heb ik hem geplaatst op het mobo na aanbrengen van wat Zalman pasta. Vastgemaakt met de 'moertjes' en de ventilator samen met een extra andere ventilator vastgemaakt. Dit geheel heeft mij, als onervaren computermonteur slechts 10 minuten gekost. (let wel: het is geen lichte koeler)
Het gebruik
De geluidsproductie is nagenoeg verwaarloosbaar. Ik heb deze koeler geplant op een AMD Phenom X4 9500 (2.2 GHz, 65Nm) en deze draait nu op een stabiele 2.7 GHz, deze processor word idle niet warmer dan 32 graden Celsius, alhoewel het nu wel zomer is dus dan kan hij ietsje warmer worden door invloeden van buitenaf. Stressed komt de processor op een whopping 55 graden (prime95, 3 uurtjes). Gemeten met Asus PC Probe II. De koeler past niet in iedere kast, alleen in extreem brede, of je laat je zijpaneel weg, wat ik met mijn eerdere kast heb gedaan. Wat wel een groter nadeel is, is dat de koeler bij een AMD socket alleen naar boven of beneden kan blazen, wat op te lossen is door te mikken naar je voeding (bovenin) of met een outtake fan (bovenin) of door een gat in je kast te zagen, wat niet aan te raden is met b.v. een kast die meer dan 30 euro kost, want je komt er niet door heen met een normale zaag en een slijptol is toch onnauwkeurig, toch dremelen de meeste tweakers, dus ik baar me geen zorgen. Ik had de fans (dom van me) eerst naar beneden staan, waardoor mijn northbridge bijna gefrituurd werd, en de airflow ronduit slecht was, na dit om te draaien merkte ik grote verschillen.
De ventilator
Deze ventilator is ook uit de ISGC-serie en beschikt over een eigen toerenregeling, dmv een potmeter.
De afwerking van deze is ook heel goed, mooie bladen en leuk dat die wit zijn. Extra ventilatoren maak je makkelijk vast, naar een max van 2 fans op deze koeler. Ik zou de ventilator vervangen omdat de airflow van de bijgeleverde Thermaltake fan vrij laag is.
Mijn eindoordeel
Dit is een koeler die echt de moeite waard is om te kopen, ik heb er veel plezier van en voor een nieuwe pc zou ik hem zo weer kopen. Als je serieus wil overklokken (en je processor staat het toe) is dit bijna een must. Mijn processor kan geen hogere clocks aan, dus kan ik dat zelf ook niet verhogen, maar een processor die wel hoger geklokt kan worden is makkelijk koel te houden. De bijgeleverde koelpasta heb ik in de prullenmand geworpen omdat ik Zalman koelpasta gebruik.
Commentaar op de stijl, en ontbrekingen aan de review graag hieronder posten.