Asus Prime Z490-A Review

Hendrik53
7 december 2020, laatste update op 5 maart 2021, 923 views Product gekocht

Asus Prime Z490-A

Fraai uitgevoerd. Installatie gaf de nodige problemen en verrassingen. Met name grafische problemen. Deels omdat de Intel Core i7-10700KF niet 100% compatibel is; ASUS lijst.
De LAN driver wordt soms uitgeschakeld en daarna weer aan. Vreemd.
Aanvulling: PC gaat niet in slaapmodus. De oorzaak: Intel I225-V LAN.

Pluspunten

• Fraai
  • Compleet geleverd
  • Met Asus RX 5500 snel en stabiel

Minpunten

• Thunderbold driver absoluut nodig (gaat niet automatisch Win10!)
  • HDMI en DisplayPort werken niet (Intel Core i7-10700KF !)
  • Stabiliteitsproblemen NVIDIA GTX 1950 Super
  • LAN driver niet stabiel, gebruik Windows driver
  • ASUS EZ Update geeft niet de laatste BIOS updates weer
  • Oude AI Suite 3
  • Hardware fout in LAN firmware I225-V

2 van 5 sterren (Slecht)
Inbouw in Coolermaster kast ging prima. Grafische kaart NVIDIA GTX 1950 Super past uitstekend.
Asus updates van website gehaald en geïnstalleerd voor zover nodig en kan. Toen begonnen problemen.
De VGA driver kon niet geïnstalleerd worden. Naar ik nu pas ontdek komt dat doordat de processor (Intel Core i7-10700KF) geen Graphics heeft. Vreemd genoeg heeft de Intel Core i7-10700 dat weer wel. Toch zou die processor compatibel moeten zijn met het moederbord volgens ASUS (7 dec 2020). Niet dus want de HDMI en DisplayPort kun je niet gebruiken. En in de User Manual staat verder niets over de VGA en beeldschermaansluitingen. Ook niet bij ASUS FAQ.

De NVIDIA kaart om mijn twee 4k LG550 schermen aan te sturen via DisplayPort gaf veel problemen met de recente 457 en eerdere NVIDIA drivers, en ook met die van MS Windows10. De computer bleef hangen met een zwart scherm bij uitzetten of herstarten. Ook bij enige installers om software te updaten kreeg ik een zwart scherm. Pas na installatie van een veel oudere NVIDIA driver (442) kon ik het systeem normaal uitzetten. Met elke latere update namen de problemen alleen toe, tot en met gebrom uit de luidsprekers bij een poging tot uitschakelen. Besloten de 1650 Super te retourneren.

Toen kwam ik er dus achter dat ik geen enkel beeldscherm kon aansluiten. VGA error bios fout. Mijn oudere NVIDIA Geforce GTX 650Ti gemonteerd. En met de enige HDMI poort van die kaart kreeg ik Windows op mijn 4k scherm, zelfs in de goede resolutie!. PC uitzetten en reboot om de BIOS instellingen te controleren. Dat werkt dus niet. Het scherm bleef grijs knipperen. Toen een oudere HD monitor eraan gehangen. En zowaar, een BIOS scherm. Waarom dat niet werkte met het LG scherm mag Joost weten.

En verder.
De EZ Update software onder Windows signaleert NIET dat de BIOS een update nodig heeft. Na controle op de ASUS website bleek dat er alleen al in november 2020 3 nieuwe versies waren uitgebracht die niet werden gemeld en gezien door de 'update' software.
En helaas is ook AISuite 4 niet beschikbaar voor dit toch behoorlijk nieuwe bord. Alleen AISuite 3 wordt nu aangeboden.

Al met al, vele uren problemen en puzzelen. Nu maar hopen dat de ASUS RX 5500 die ik heb besteld wel stabiele prestaties gaat leveren met recente software en drivers. ASUS met ASUS zou toch moeten werken zou je denken.
En ja, na ontvangst van die kaart als vervanging werkt het allemaal direct goed. Slechts één installatieprogramma is nodig om alles werkend te krijgen.

Nu loop ik alleen nog tegen de LAN drivers van ASUS aan. De internet verbinding wordt verbroken maar is even later weer beschikbaar. Ik gebruik de default driver, niet de Turbo driver voor 2.5Gb verbinding. Ik heb de ASUS driver verwijderd en Windows automatisch een driver laten installeren. Ik wacht af, maar heb gezien dat meerderen met die drivers problemen hebben.
Aanvulling:
De computer gaat dus niet in slaapstand. Alleen de beeldschermen worden even uitgeschakeld. Even later gaat de zaak weer aan. Zelfs voor de slaap aan zo moeten gaan. Na het uitschakelen van alle apparaten die de computer zouden kunnen 'waken' (dus ook media server en wake-on-lan UIT), zelfde resultaat. Geen wake-on-lan via netwerk actief. Geen effect. Maar los maken van de internet kabel wel.
Het batch script dat bij de LAN driver wordt geleverd door ASUS moet de firmware actualiseren. Dat script geeft vele fouten. Gemeld bij ASUS. Die versie is 1.35. Na maanden geen update. Bij de Z590 wordt 1.45 geboden.
Maar ook bij dat bord wordt nog steeds AISUITE 3 geboden. Waarom niet de versie 4 die wel voor andere borden wordt aangeboden? En waarom werkt de update voor LAN naar de versie die hier wordt aangeboden voor dezelfde chipset niet?

En verder is het vreemd dat er software op de ASUS website wordt gepresenteerd voor features die niet op het moederbord beschikbaar zijn. Geen WiFI en Blue Tooth bijvoorbeeld. Dat zijn zaken die je wel kunt installeren, maar separaat moet aanschaffen.

En let op: de Intel KF processor versie is volgens ASUS compatibel, maar de grafische onderdelen op het moederbord werken dus niet !

Slordig is het dat in de manual wordt gerefereerd aan een DVD schijf voor de drivers in het begin en aan het einde van de manual aan een USB stick voor die drivers.

Heb jij ook een Asus Prime Z490-A?

Het klopt dat de F-series CPU's (10400F/10600KF/10700KF) geen IGP hebben en dus géén schermen kunnen aansturen via de aansluitingen op je moederbord. Dat is ook de reden dat ze gemiddeld genomen goedkoper zijn dan de non-F (maar wél K, dus de 10600K, 10700K etc) variant.

Dat de 1650 Super niet goed draait op het moederbord kan ook goed liggen aan drivers, want bij een moederbord als deze zou ik verwachten dat het eigenlijk goed op orde moet zijn. Ik ben dus benieuwd naar je ervaring met de RX5500.
Snel geleverd door Alternate.
Vooralsnog lijkt de zaak veel stabieler. Geen wachttijd voordat ik mijn pin kan intoetsen. Direct beeld met de standaard MS driver. Nieuwste Radeon driver gedownload. Installatie probleemloos! Het geluid werd niet zoals bij de NVIDIA omgeleid naar de DisplayPort, maar bleef gewoon op de moederbord uitgang staan naar mijn boxen. Ook reboot zonder problemen. Geen foutmeldingen. Alles standaard instellingen gelaten.
Het systeem lijkt veel sneller geworden. Zeker niet meer geluid als met de NVIDIA kaart.
Ik was even bang voor het energieverbruik, maar in de basis valt dat heel erg mee als de cijfers van de Radeon software kloppen. Bij gewoon 'Office' - gebruik van de 2 LG schermen varieert het tussen de 4 en 18W.
Ik heb op het moederbord overigens een set van 2 geheugenmodules, samen 32GB zitten. D432GB 3600-18 Vengeance LPX. Die kon ik niet selecteren.
Ik ben wel van mening dat je je review aan moet passen mbt de sectie over de problemen aangaande de HDMI / DP. Als het niet op je CPU zit (iGPU), kan je dat niet als negatief minpunt meenemen in je conclusie over een product. Je kiest er bewust voor om een cpu zonder igpu te nemen.
Het klopt dat alle CPU's met een F in de naam geen onboard video-chip hebben.
Alle letter uitleg is bij Intel gewoon te vinden.
F: Requires discrete graphics
K: Unlocked
Dit is een beperking van de CPU, niet van het moederbord. Aangezien je aangeeft een losse (discrete) videokaart te gebruiken vraag ik me af wat het probleem is dat je onboard video niks doet.
Je had dit van te voren kunnen weten en ik vind het jammer dat je het moederbord daar de schuld van geeft en op dit gebied negatief beoordeelt. We zijn nu een jaar later en je hebt het nog steeds niet aangepast, erg jammer.

Wbt ASUS Suite3, dat is een type software dat ik zowiezo niet zou gebruiken. Ook Suite4 niet. Het is imo allemaal fancy software voor dingen die je ook zonder dat programma kan regelen en instellen. Gewoon op de website van Asus zelf de laatste BIOS downloaden en via USB-stick installeren. Zeer eenvoudig en werkt altijd. Maar hoe dan ook, dit is wederom geen beperking van het moederbord, maar van de software. Ik vind dat je ook hierom het moederbord zelf niet negatief mag beoordelen.

Als er echt een hardwarefout in de i225-V chip zit zou zich dat probleem ook op alle andere moederborden met die chip moeten voordoen, maar daar lees ik nergens over problemen met deze netwerkcontroller. Het kan een specifiek combinatie-probleem zijn dat zich alleen op dit moederbord voordoet, maar gezien jouw review tot nu toe de enige is valt hier weinig over te zeggen.

Ook je probleem met de nVidia GTX1950 Super kan aan die videokaart liggen wat weer niks met dit moederbord te maken heeft. Of het is een combinatie-probleem tussen dit mobo en die 1950 maar dan moet je dat helemaal gaan uitzoeken. Ik begrijp dat je het benoemt maar gezien het mobo prima presteert met de RX5500 en GTX650 vind ik nog steeds niet eerlijk om het hele moederbord hierdoor af te kraken.

Zelf heb ik dit mobo niet (Z590 ook niet) dus ik heb er persoonlijk geen oordeel over, maar ik zie je wel dingen beschrijven die ik niet eerlijk vind.

[Reactie gewijzigd door Knightwolf op 24 juli 2024 07:06]

Dat van die processor had ik inderdaad moeten weten. Ik kraak het moederbord niet af.
De video op het moederbord werkt niet als je geen grafische processor hebt.
En met de chip 225. Daar zijn op meerdere forums vergelijkbare problemen genoemd. Inmiddels is er een update. Alles werkt nu goed.
De RX5500 is probleemloos met nu 2 4k schermen en een oudere Iiyama 26" WS2607.

[Reactie gewijzigd door Hendrik53 op 24 juli 2024 07:06]