€ 699,- bij Amazon.nl Marketplace

Neato Robotics Botvac D7 Connected Review

Tisko
6 december 2020, laatste update op 6 december 2020, 2.397 views Product gekocht

Neato Robotics Botvac D7 Connected

Als alles werkt is het een prima apparaat dat slim autonoom door mijn huis navigeert. Maar contact krijgen met het apparaat is in mijn thuisnetwerk een frustrerende toestand.

Pluspunten

• Zuigprestaties
  • Autonoom gedrag
  • Plattegrondfunctie

Minpunten

• Netwerkfuncties
  • Netwerkfuncties
  • Netwerkfuncties

2 van 5 sterren (Slecht)
Ik was blij verrast met hoe slim het apparaat met obstakels omgaat. Het lage tapijt rijdt ie probleemloos op en af en hij navigeert zich vrij eenvoudig naar het basisstation dat bij ons onder de bank verstopt staat. We hebben een draaistoel met lage spinpoot en die weet de stofzuiger een poosje bezig te houden, maar hij loopt er nooit op vast; niet slecht. De zuigkracht lijkt me voor een robot niet slecht, naast het stof verdwijnen ook de naalden van de kerstboom netjes in het bakje. Het is een lawaaierig apparaat, maar dat zijn alle stofzuigers. Wij laten hem lopen als we niet thuis zijn dus daar heeft niemand last van. De plattegrondfunctie werkt naar behoren en is intuitief, net als de rest van de app...

...als de app tenminste verbinding krijgt met de stofzuiger. En daar knelt het. Ondanks de goede prestaties is het een overwegend frustrerende toestand om de stofzuiger op elk moment te laten doen wat ik wil. En dat zit in de belachelijk slechte netwerkfunctionaliteit.

Het begon bij een installatie waarvoor ik mijn eigen wifi-netwerk helemaal uit moest schakelen om de rechtstreekse installatie-verbinding met de robot te maken. Als mijn wifi-netwerk (verzorgd door de TP-Link Deco M9) actief was, kwam de rechtstreekse verbinding met robot niet tot stand. Echter tijdens de installatie vraagt de robot met welk wifi-netwerk hij verbinding kan maken. Omdat het netwerk op dat moment niet actief mag zijn komt het neer op handmatig SSID en ww invoeren. Beiden mogen geen spaties of speciale tekens bevatten. Op het gekozen netwerk mag naast 2.4Ghz geen 5Ghz actief zijn. Het netwerk mag geen fast roaming 802.11r of beamforming gebruiken. Ook nadat ik mijn netwerk permanent gedowngrade heb blijf ik afhankelijk van de serververbinding met Neato. De app op mijn telefoon kan soms de robot (via de cloudservice van Neato) niet vinden terwijl ik in de beheersomgeving van TP-Link zie dat het apparaat gewoon prima verbonden is. Sinds ik de robot aan mijn Homey smarthomecontroller heb gekoppeld is de bediening via deze controller soms betrouwbaarder dan via de Neato app zelf.

Ik had mijn eerste Neato D7 teruggestuurd omdat ik er na 2+ uur troubleshooting samen met de helpdesk van de fabrikant (die eigenlijk vooral voortdurend vraagt om netwerkfuncties uit te schakelen) van overtuigd was dat het een defecte unit moest zijn. De nieuwe unit die ik intussen had besteld vertoont echter exact dezelfde kuren. Ik heb de robot nu aan het gastnetwerk van Deco hangen zodat ik op mijn hoofdnetwerk mijn 5Ghz kan behouden. Fast roaming en beamforming ben ik definitief kwijt.

Nu ik wat gerichter aan het rondGooglen ben zie ik dat deze problemen bij Neato al jaren oud zijn. Ze kunnen best goede, slimme stofzuigers bouwen, maar op netwerkgebied lopen anderen net als ik al zover ik terug kan kijken tegen dezelfde problemen aan. Al je gebruik wil maken van al je wifi-functies raad ik aan om naar een ander merk stofzuiger te kijken.

Heb jij ook een Neato Robotics Botvac D7 Connected?

Ik begrijp niet waar je het over hebt. Ik heb er net een bij mijn vader geïnstalleerd en ik hoef helemaal geen netwerk uit te schakelen of wat dan ook. Gewoon de telefoon met app rechtstreeks met de Neato verbinden en instellen, klaar. Ik heb zelf al jaren een niet connected Neato, maar deze D7 doet hetzelfde alleen dan met een mooie app met plattegronden en virtuele no-go lijnen! Veel praktischer dan de magneet strips bij mij (die overigens ook nog in de doos erbij zat).
ik loop tegen bijna hetzelfde aan als Tisko. Al mijn apparatuur is inmiddels over naar mijn TP-Link Deco M9 . vandaag heb ik besloten om nogmaals te kijken naar de 2 Neato's die we thuis hebben en ik voor nood aan mijn oude experia wifi heb hangen. (deze wil ik eigenlijk uitzetten). dus moed bij elkaar verzameld en even gegoogeld. kom ik bij Tisko's tekst aan.

eerst nog wat zitten knooien met naast het wifi netwerk waar de Neato's al op zitten het voorkeurs netwerk toegevoegd. en dan gaat het al fout.

dus opnieuw begonnen, ik weet precies wat ik moet doen. ze zouden me zo kunnen inzetten als Neato verkopen. maar krijg ze niet aan het juiste netwerk. wel aan het oude netwerk.

toen de deco netwerken aangepast dus Fast roaming en beamforming uitgezet. (eigenlijk een van de mooiste functies van de Deco's) en ja hoor. direct verbonden. aaaaahhh

Please Neato fix dit probleem. schaf een deco m9 set aan en ga testen.
Je bent een held. Ik had hetzelfde probleem. 100x geprobeerd, ook gechat met Neato helpdesk, maar jou tip heeft het probleem opgelost. Ik heb een Deco M5. Bedankt!
Ik heb een D4 met dezelfde problemen. Na het inrichten van een wifiversterker met geen mogelijkheid meer te connecten. Handmatig prima.
Hier niet anders, na lang goed gewerkt te hebben in mijn netwerk (nog 1 jaar, ben nu ongeveer 3 jaar in het bezit van dit apparaat), van de ene op de andere dag geen contact meer. Mijn mobiel of laptop kan niet verbinden met het netwerk dat de Neato aanbiedt, echter dat is wel noodzakelijk om de stofzuiger in de app te kunnen configureren. Overigens nu de derde keer dat ik weer aan de slag moet omdat om de een af andere reden de Neato zijn netwerk is kwijtgeraakt.

Ben er vandaag mee gaan wandelen :) om te kijken of de Neato te koppelen is als er geen andere WIFI netwerken in de buurt zijn. Deze truc werkt bij mij niet helaas. Handmatig de stofzuiger aanzetten kan nog wel, maar dit is niet waarvoor ik de stofzuiger heb gekocht.
Ik had ook op van de een op andere dag geen verbinding meer. Gelukkig probleem opgelost met tip van phone7.
Ben er inmiddels achter wat het is. De optie "fast roaming" op mijn ubiquiti netwerk. Optie uitgeschakeld en geen issues meer.
Hallo Signed, ik heb exact het zelde probleem sind september. Netwerk verloren en geen na een reset geen verbinding meer te krijgen met welk mobiel apparaat dan ook. Van de chat service ben ik gefrustreed weggerend. Ik vraag me af of je inmiddels al een oplossing hebt.
Ik heb dit issue zojuist ook gehad. Uiteindelijk verholpen door even te wachten met opstarten van de unit na een harde reset.

Merkte dat het Neato-xxxx netwerk zichtbaar bleef ondanks de unit uitgeschakeld was. Pas toen ik wachtte met opnieuw opstarten tot het wifi netwerk niet meer zichtbaar was, kon ik er weer mee verbinden.

Heb dit ook doorgegeven aan Neato support. Het is namelijk vreemd dat dit niet vermeld is in de WiFi faq.