Gigabyte G34WQC Zwart Review

6 december 2020, laatste update op 11 december 2020, 898 views Rapporteer

WAARSCHUWING: Risico op "scanlines" boven de 100hz; mogelijke meerdere keren retour. Zie review voor een voorbeeld...

Als je 120Hz zoekt is de kans groter dat je hier blij mee bent, maar 144Hz werkt, ondanks visuele problemen buiten games. Voor grafisch werk moet je naar 90Hz en is kleurcalibratie nodig.

Pluspunten

• Snel met 144hz
  • Freesync Premium / GSync Compatible (werkt goed)
  • Breed kleurenspectrum (alhoewel calibratie nodig is)
  • GOEDKOOP voor wat het bied, zelfs als je alleen 120Hz draait
  • Geen gezoem van de power supply
  • OSD is makkelijk te bedienen

Minpunten

• Dagelijks gebruik alleen werkbaar op 120hz
  • 60-90Hz raad ik aan voor grafisch werk
  • Kleurbereik nutteloos zonder calibratie (ken je iemand met een SpyderX?)
  • Overdrive kan niet "uit"
  • Grote kans op irritante lijnen boven 100hz in oranje en cyaan kleuren (zie review voor voorbeeld)
  • OSD is een beetje gelimiteerd, soms onverwacht incompatibiliteit tussen features
  • VA-Paneel issues, alhoewel minimaal
  • MONITOR IN DOOS KOST JE MINIMAAL 13 EURO VOOR RETOUR

2 van 5 sterren (Slecht)
WAARSCHUWING: Risico op "scanlines" boven de 100hz...

Het is een mooi ding, heb niet al te veel last gehad van de gebruikelijke VA problemen, behalve dan de scanlines. Ik heb mijn eerste exemplaar terug gestuurd hierdoor en heb ondertussen een nieuwe gekocht en ontvangen van een andere winkel. De tekst onder het kopje "Originele Review" gaat alleen over het eerste scherm, maar ik heb ook wat updates toegevoegd waaronder de tips in de volgende paragraaf en wat meer aan het eind met ook een nieuwe conclusie.
Tips:
Een lijstje bevindingen na een tijdje gebruik. Dit lijstje heb ik na de onderstaande review toegevoegd en bijgewerkt.
  • Check het retourbeleid voor je de monitor koopt, het kost je 13 euro om het onverzekerd met PostNL te sturen en de doos is te groot voor andere bezorgdiensten.
  • Een 980 Ti of lager zal niet gebruik kunnen maken van de Freesync features omdat het geen GSync Compatible monitoren ondersteund. Ook zal je terug worden getrapt naar YCbCr 4:2:2 of slechter ipv het standaard RGB profiel, hier heb ik geen last van gehad in mijn Rainbow Six: Siege testen.
  • Voor grafisch werk moet je echt de kleuren calibreren. Hopelijk ken je iemand met een SpyderX of zoiets. (Zo ja, kan je mij de email doorsturen van die persoon als ze rond midden Brabant wonen?)
  • De aangerade kijkafstand is 57cm tot 79cm, check dus of je bureau diep genoeg is.
  • Zonder GSync aan op je GPU lijkt de Freesync feature op de monitor toch te helpen tegen screen t

Originele Review:

Snode Scanlines
Hiermee bedoel ik de om en om afwisselende brightness van de horizontale rijen pixels in wanneer de kleur groen ergens mee is gemixt. Denk hierbij aan groen en rood = oranje kleuren en groen en blauw = cyaane kleuren.
Voorbeelden van de scanlines:
60Hz

144Hz

Met meerdere kabels en computers getest, zowel DP als HDMI.
Ook de verschillende Displayport versies getest in de OSD settings, maakt geen verschil.
Overdrive en alle ander OSD instellingen maken ook geen verschil, evenmin als de NVidia control panel settings.
Gaming Gemak
Wat betreft de gaming ervaring is hij echt fantastisch. GSync Compatible werkt toch best goed ondanks dat het niet gecertificeerd is, al moet je wel zorgen dat je instellingen voor je spellen goed staan.

Ik kan in Siege de SMG-11 nu eindelijk een beetje onder controle houden en lijk ook sneller op dingen te reageren, maar dat is meer een 144hz ding dan iets speciaals aan deze monitor.

Er is verder weinig ghosting en dergelijke problemen, vergelijkbaar of beter dan m'n oude LG 34UM95-P. De oude LG kan maar 60Hz aan, wat echt niks is nu ik ze naast elkaar zie staan.
Media Meesters
Wat betreft media creation, design, video bewerking, etc, moet je deze toch maar vermijden. Wat betreft kleurbereik zit het wel goed, maar de kleurechtheid kan wat calibratie gebruiken. Na een goede calibratie zou het volgens andere reviews redelijk goed moeten zijn. Ben hier alleen niet aan toegekomen omdat ik de scanlines al meteen had opgemerkt.

Het grote probleem zit 'm echter toch weer in die scanlines. Tenzij je de hele tijd je refresh rate weer handmatig wilt terugzetten naar 60Hz, zul je er toch echt last van hebben. En zelfs op 60Hz kun je ze soms nog net opmerken.
Al met al een afrader tenzij je bereid bent ze terug te sturen totdat je succes hebt.
Als je echter alleen wilt gamen, of het leuk vindt om constant handmatig je refresh rate aan te passen zul je er niet al te veel last van hebben en kan je het risico zeker nemen.
Misschien ben ik iets te verwend gezien ik van de LG 34UM95-P afkom die al met super kleurechtheid uit de doos kwam.

Ik heb mijn retour al weer aangevraagd bij de shop.

---------------------------

Update:

Ik heb m'n vorige geretourneerd en een ander besteld bij een andere webshop een nieuwe besteld ivm retourkosten en bereikbaarheid van de winkel wat betreft support.

De nieuwe monitor heeft dezelfde problemen, maar is echter wel te verdragen op 120Hz voor normaal gebruik (internet browsen, chatten, films kijken, etc). Voor grafisch gevoelig werk schakel ik 'm wel weer terug naar 90Hz en voor gaming kan ie wel naar de 144Hz.
Nieuwe conclusie:
Als je een 120Hz monitor zoekt, is de kans groter dat je hier blij mee bent. 144Hz doet het zeker wel, maar heeft problemen die direct op te merken zijn buiten de games. Als je grafisch gevoelig werk doet, design, video editing, web development, etc, moet je dit scherm echt calibreren en niet hoger draaien dan 90Hz. Als je het niet kan of wilt calibreren, sla 'm dan over. Je kan dan beter gaan voor een IPS paneel van LG of iets dergelijks, met de daarbijkomende prijzen of refresh-rate-limieten.

Met de Curve is het wel even wennen om in het midden te blijven zitten.

Heb jij ook een Gigabyte G34WQC Zwart?