Geschiedenis met koffie
Al zeer lang drink ik koffie, waarbij ik met name liefhebber ben van de koffievarianten met melk zoals cappuccino of bv latte machiato. De koffie drink ik graag op het werk, maar ook in een restaurant of bistro.
Om die reden heb ik 9 jaar geleden een Delonghi Latissima EN520 gekocht en met de Nespresso capsules heb ik veel cappucino's en lungo's gedronken. Toch merkte ik dat een goede cappucino in een restaurant me veel beter smaakt. En met de variaties bij de delonghi Latissima EN520 was ik daarin toch wel wat beperkt.
Om die reden heb ik recent dus besloten om als opvolger voor de Nespresso een volautomaat te kopen.
Wat zijn de eisen hierbij?
Omdat er ontzettend veel modellen te koop zijn heb ik wat eisen waar de machine aan moet voldoen:
- Budget ongeveer 1300 euro.
- De machine moet al even op de markt zijn om de betrouwbaarheid te kunnen achterhalen.
- De dranken moeten goed warm kunnen worden bereid.
- In verband met beperkte ruimte zoveel mogelijk bedienen en water / melk bijvullen vanuit de voorzijde.
- Heetwater functie voor thee.
- Chocolade melk functie
De zoektocht naar de 'perfecte' volautomaat:
Nadat de eisen bekend zijn begint het zoeken op het internet. Hierbij heb ik veel reviews doorgelezen en bekeken, waarbij mijn voorkeur vaak gaat naar de persoonlijke reviews. Deze zeggen vaak wat meer over hoe het apparaat werkt en wat er bijvoorbeeld wel / niet goed aan is.
Na vele uren vergelijken heb ik besloten om voor de DeLonghi PrimaDonna Elite ECAM 650.75.MS te gaan.
Deze voldoet aan al mijn wensen en in verband met een tijdelijke actie wordt er na registratie bij de Delonghi website ook nog eens 3 jaar garantie gegeven.
Daarnaast krijg je ook nog een "workshop aan huis" in zoverre dat met Corona nu kan
DeLonghi PrimaDonna Elite ECAM 650.75.MS
De specificaties:
Diverse kenmerken zijn al vermeld onder de tab "kenmerken" bij tweakers.
Een paar interessante (ontbrekende / afwijkende) specificaties staan hieronder vermeld:
- De pompdruk is 19 bar i.t.t wat bij de kenmerken wordt vermeld.
- Stalen kegelwerk.
- 4,3" TFT kleuren-touchscreen.
- Warmhoudplaat voor kopjes boven op de machine.
- Alle dranken zonder melk container; 2 kopjes in 1 keer bereiden.
- Bediening via Delonghi app mogelijk.
- Er zijn veel meer varianten te bereiden dan nu bij de kenmerken vermeld staan
Het moment van leveren.....En dan uitpakken:
Vorige week vrijdag was het dan ook zover en werd het pakketje, nou ja pakket bezorgd 😊
Wat zit er in de doos?
- De machine in zijn geheel in doos (lekbak, en verchroomde plaat waar de kopjes op staan)
- Accessoires; Melk container, chocolademelk container, stoompijpje en voedingskabel.
- Starterbox: bestaande uit, waterfilter, een ontkalkingsset, heel veel handleidingen in alle talen, een
maatschepje voor gemalen koffie, en een borsteltje om de onderdelen te kunnen schoonmaken.
De doos waarin de volautomaat is verpakt (na verwijderen omdoos)
:strip_exif()/m/231873/1KLDhr37IB6nX9GTnQXNAKSBuK8ADRUyzRlbBEWoKsbB1vEoUj?f=620xauto)
De kartonnen doos is vrij stevig, verder beperkt de informatie op de doos zich tot wat afbeeldingen van de machine en een sticker met de typenummer / Eannummer.
De verpakte spullen die in de doos zitten:
:strip_exif()/m/231873/1KLDpU3Gig90sJAgWWL6QVPBEIsUVEvo4NO9ksskbEYkQZuUnR?f=620xauto)
(VLNR: Boven aanzicht, volautomaat,Starterkit + chocolademelk unit, stoompijpje, en voedingskabel)
Alles zit in ieder geval zeer goed verpakt, er kan niets in de doos verschuiven. De ruimte is hiervoor heel goed benut. De demontabele delen zijn met blauwe tape vastgeplakt, zodat dit goed op de plek blijft zitten.
Na alles voorzichtig uit de doos en de schuimen uitsparingen te hebben gehaald is de machine bijna ontdaan van de meeste verpakkingsmaterialen. Er zit verder nog een plakfolie op de Delonghi welke zich vrij makkelijk laat verwijderen, dit is op de afbeelding hieronder goed te zien;
Nadat alle delen zijn ontdaan van de transport folie en tape is de Delonghi eindelijk gereed om een plekje te krijgen, in mijn geval tijdelijk op een specifieke plek op het aanrecht, zie hieronder het rechter plaatje
LET OP: Wat me opviel met het uitpakken en opbouwen is dat er wat water in de lekbak kwam. Tevens zag ik wat vlekjes in de koffie opvang bak. Omdat ik niet kon verklaren waardoor dit kwam werd het na een klein onderzoekje duidelijk dat de machine voor de laatste fabriekstest nog eenmaal wordt gebruikt met koffiebonen en water om te kijken of het allemaal werkt.
Voor het eerst in gebruik nemen
Nadat alles is opgebouwd en aangesloten is het tijd voor de eerste keer opstarten.
Bij het de eerste keer inschakelen wordt er wel een soort van 1e setup begonnen, bij mij stopte dit halverwege tijdens het spoelen met het stoompijpje.
Vervolgens ben ik zelf maar handmatig verder gegaan met het installeren van het waterfilter, en de andere relevante instellingen zoals de hardheid en nog wat instellingen zoals de datum.
In de meegeleverde handleidingen staat dit zo niet vermeld, m.i had de installatie vanaf het touchscreen van de Delonghi zelf door middel van een stappenplan wat duidelijker kunnen worden opgezet.
Water reservoir en waterfilter:
Het waterreservoir is geschikt voor maximaal 2 liter water. Bij Delonghi wordt hiervoor een schuifsysteem toegepast in tegenstelling tot wat andere machines toepassen (scharnier systeem)
:strip_exif()/m/231873/1KLGrr0DaBiwEtPCPxjuyOefDrTVqTk3IhCOdEvovN1j7PEpHD?f=620xauto)
Bij in gebruikname is het waterfilter nog niet geïnstalleerd, dit waterfilter dient volgens een instructie op een bepaalde manier verzadigd te worden door deze onder de kraan vol te laten lopen. Daarna kan deze eenvoudig worden geplaatst door het deksel van de bovenkant van het waterreservoir te halen en te klemmen tussen bovenkant en water doorvoer.
Na plaatsen waterfilter en het vullen van maximaal 2 liter water kan men het waterreservoir van voor terugplaatsen door het met een schuivende beweging in de uitsparing terug te duwen.
Verder handig om te weten:
Het waterfilter gaat volgens Delonghi ca 2 maanden mee bij een gebruik van ca 9 kopjes koffie per dag.
Dit dient op de waterfilter te worden ingesteld door een stelring 2 maanden vooruit te plaatsen i.c.m met het programma op het display om de start van het waterfilter in werking te zetten.
Wat zijn mijn bevindingen na 1 week gebruik?
Na 1 week redelijk veel de Delonghi te hebben gebruikt ben ik behoorlijk tevreden.
De Delonghi biedt mij inderdaad de dingen die ik als eisen heb gesteld. Op basis van deze week heb ik de volgende voor- en nadelen ondervonden.
De voordelen:
-De machine is redelijk stil.
-De vele instellingen maken het personaliseren erg makkelijk.
-De chocolade melk functie is echt een aanrader, zeker met cacao poeder of bv chocolade pellets.
-De varianten die ik heb geprobeerd worden ook goed heet bereid
-Het melkschuim is prima qua samenstelling. (ik gebruik halfvolle melk zo uit de koelkast)
-De melkcontainer is dubbelwandig, hierdoor blijft de melk langer koel
De chocolademelk functie is echt ideaal, en werkt zelfs met stukjes van een chocalade reep
Helaas zijn er ook wat nadelen
- Je moet voor de eerste cappucino eerst voorspoelen (dus de melkcontainer CLEAN functie uitvoeren)
Doe je dit niet dan is het eerste melkschuim waterig.
- De melkcontainer moet,nadat de laatste drank er mee is bereid, handmatig worden gereinigd met de CLEAN-functie. Er moet dan een kopje onder het melkpijpje worden gezet om het spoelwater op te vangen.
- De plastic pijp van de melkcontainer, die zit aangesloten op de nozzle van de volautomaat, bevat na CLEAN-functie melk residu wat er zo uit loopt. (morsen is niet fijn en ook niet hygiënisch om zo weg te zetten in de koeling)
-Chromen plaat is krasgevoelig (oplossing is plastic protector, online verkrijgbaar)
Afbeelding met melkcontainer waar de aansluiting een waterig melkresidu bevat
SAMENVATTING:
Op basis van mijn eigen ervaringen kan ik de DeLonghi PrimaDonna Elite ECAM 650.75.MS zeker aanbevelen.
Nadat de machine de eerste 5-6 kopjes heeft bereid is het apparaat pas optimaal v.w.b. bereiding.
Het verfijnen van de eigen voorkeursinstellingen is dan eenvoudig te doen wat voor mij nu al resulteert in een zeer goede kop koffie met de gebruikte koffiebonen.
Uiteraard zal iedereen hierbij zelf moeten proberen wat de beste koffie uit deze volautomaat oplevert
De cappuccino is in ieder geval heerlijk
Nog te doen:
- Delonghi App testen en toevoegen