Eerst wil ik Mountain bedanken voor het beschikbaar stellen van deze muizen.
Bij het zien van de naam Mountain zal er niet meteen een belletje gaan rinkelen bij de meeste mensen. Dat is niet zo vreemd want het bedrijf bestaat nog niet zo lang. In 2018 heeft dit bedrijf onderzoek gedaan naar randapparatuur. Daaropvolgend is er een kickstarter campagne gelanceerd voor een compleet modulair toetsenbord genaamd de Everest. Het bijzondere aan dit toetsenbord: je kunt hem helemaal naar je hand zetten. Switches kunnen vervangen worden, een keypad kan geplaatst worden aan zowel de linker als de rechterkant en er kan een mediadock gekoppeld worden. Het doel van het project was €20.000,- maar werd afgesloten met een eindbedrag van €227.000,- euro. Een enorm succes en een mooi bedrag om het toetsenbord ook daadwerkelijk te ontwikkelen en uit te gaan brengen.
Tijdens het ontwikkelen is men ook bezig geweest met andere randapparatuur. Immers: Mountain wilt zich richten op alle soorten randapparatuur, niet alleen een toetsenbord. Men heeft, terwijl de laatste zaken afgewerkt werden aan het Everest toetsenbord, gewerkt aan een muis. In dit geval een lichtgewicht ribcage muis wat tegenwoordig door meerdere fabrikanten op de markt wordt gezet. Echter heeft deze muis iets wat de rest van dit soort muizen (nog) niet heeft: de nieuwe PixArt 3370 sensor. Hiermee moet de Makalu, zoals de muis genoemd wordt, zich onderscheiden van de rest. Deze naam heeft weer alles te maken met het merk. De Makalu is namelijk één van de hoogste bergen ter wereld. Een leuke koppeling dus.
Op het moment van schrijven is de muis alleen te krijgen via de webshop van Mountain en heeft een prijs van €59,99 en is sinds 3 December niet alleen in het zwart maar ook in het wit te krijgen! Maar wat je voor dit geld krijgt? Dat ga je zien in deze review.
Terug naar boven
Als eerste kijken we naar de specificaties van deze muis:
In de specificaties vinden we nog terug dat de muis alleen in het zwart te krijgen is maar sinds 3 December is de muis ook te krijgen in het wit. Het gaat hier om een muis uit de categorie Claw/Palm grip, maar net hoe je gewend bent je muis vast te pakken. De muisknoppen zijn voorzien van Omron switches die 50 miljoen clicks aan moeten kunnen. Deze gaan dus echt niet zomaar kapot. De muis is 12.7 centimeter lang, 7.02 centimeter breed en 4.22 centimeter hoog, redelijk normaal dus. Aansturing gebeurt door de Cortex M0 MCU. De kabel is 1.8m lang en voorzien van een USB Type-A connector.
Het ontwerp van de Makalu is gebaseerd op het ribcage design waar steeds meer fabrikanten gebruik van maken. Eigenlijk komt het er op neer dat je niet meer een compleet afgesloten muis hebt maar een muis met heel veel openingen. Voordeel hiervan is wel dat het gewicht van de muis aanzienlijk lager wordt. Voorheen was dit alleen maar mogelijk door de muis kleiner te maken maar nu is het gewicht lager zonder dat dit effect heeft op de grootte van de muis.
Dan zou je verwachten dat de muis binnen no-time kapot gaat door vocht of het zweet van je handen. Niets is minder waar. Het PCB is voorzien van een speciale coating die het PCB moet beschermen tegen vocht. Dus een beetje water moet geen probleem zijn. En komt er toch wat stof binnen dan is het mogelijk om dit even schoon te spuiten met een busje perslucht. Openingen genoeg immers.
De Makalu is de eerste muis die voorzien is van de PixArt PAW3370 sensor. Deze sensor heeft een maximum van 19000 DPI. Of je dat echt gaat gebruiken is natuurlijk een tweede. Verder is er een Lift Off Distance (LOD) van 1 tot 2 millimeter en een 50% betrouwbaarder opzichte van de PMW3389 sensor. Verder is het stroomverbruik drastisch afgenomen: de muis gebruikt nu nog maar 1.5 mA. Dit belooft dus heel wat.
Wat is een apparaat anno 2020 zonder RGB? Alles heeft tegenwoordig RGB aan boord en de Makalu is geen uitzondering. Bij deze muis is de verlichting aangebracht op de ring in het midden door middel van acht verschillende LEDs. Deze kunnen 16.7 miljoen kleuren aan met verschillende effecten. Dit alles kan bediend worden door de Basecamp software van Mountain, waar ook andere randapparatuur van Mountain mee aan te sturen is.
Deze en meer informatie is terug te vinden op de pagina van
Mountain
Terug naar boven
Genoeg gepraat. Tijd om de muizen eens uit te pakken. Een dubbele unboxing dit keer aangezien we twee verschillende kleuren tot onze beschikking hebben.
De voorkant van de doos toont lekker strak. Deze is geheel zwart uitgevoerd met in het midden de tekst Reach Your Summit, de slogan van dit bedrijf. Rechts onderin zien we nog het logo terug. Kijken we op de achterkant dan zien we daar de witte muis terug met een aantal van de features die deze muis bevat zoals de coating, de sensor en de switches. Aan de onderkant vinden we de opening met daar het logo. Haal je de magnetische flap los dan zien we meteen de muis. Deze zit goed verpakt in het schuim waardoor deze niet beschadigd kan raken.
Op de flap vinden we een welkomsttekst van Tobias, de founder van Mountain. Deze tekst fungeert meteen als een envelop waarin de Quick Start Guide terug te vinden is en een aantal stickers. De voorkant van de handleiding laat dan wel een zwarte muis zien maar zat toch echt bij de witte muis. Aan de bovenzijde van de doos zien we een zwart flapje zitten. Halen we deze weg dan zien we de draad en een klein velletje. Dit is een extra setje voetjes die men mee levert. Mochten de oude voeten versleten zijn dan zijn deze heel makkelijk te vervangen. Aan de linkerkant van de doos zien we nog de specificaties van de muis en de inhoud van de doos. Aan de rechterkant staat een logo van plasticbank. Mountain werkt samen met deze organisatie om 25000 kilo plastic te verzamelen en dit opnieuw te gebruiken. Een mooi initiatief.
Tijd om naar de muis zelf te gaan kijken. Ik moet eerlijk zeggen dat ik zelf het wit met zwarte schema erg mooi vindt. Het zwarte van de knoppen overheerst de witte kleur niet. Het past ook wel bij het PCB wat door het ribcage design te zien is. Verder ziet de muis er "traditioneel" uit. Geen poespas, extra uitstekende delen of opvallende kleuren. Lekker strak is het gevoel wat overheerst. Ook niet overdreven met 15 knoppen die te gebruiken zijn maar gewoon zes knoppen. Bovenop de muis vinden we de linker- en rechtermuisknop bovenop. Daar tussenin vinden we het scrollwiel wat tevens dienst doet als middelste muisknop. De knop bovenop is bedoeld als DPI schakelaar waarmee je kunt schakelen tussen vijf verschillende niveaus die opgeslagen staan in het geheugen van de muis. Aan de hand van de LEDs kun je zien welke instelling actief is. Als laatste vinden we nog het logo terug op de rechtermuisknop.
Links en rechts van de muis zie je profiel zitten om grip te krijgen op de muis als je deze op moet tillen. Boven de linkergrip hebben we twee knoppen zitten: de Links en Rechts knop. Deze zijn standaard ingesteld op vooruit en achteruit maar kunnen ingesteld worden naar wat je zelf wilt. Deze zien er uit alsof ze van aluminium gemaakt zijn maar niets is minder waar. Het lage gewicht moet immers ergens vandaan komen. Als je goed door het ribcage design kijkt zie je de printplaat van de muis zitten. Je hoeft niet bang te zijn wanneer hier water overheen gaat. Deze plaat is bedekt met een coating zodat alle elektronica beschermd is tegen vocht en vuil. Als je vanaf de rechterkant in de muis kijkt zie je nog het mechanisme zitten waar de muisknoppen mee werken. De kabel is niet voorzien van een nylon afwerking. Toch is het erg soepel, soepeler dan bij de meeste muizen die ik de afgelopen jaren in mijn handen heb gehad. Mountain noemt deze kabel zelf de Lifeline kabel, toepasselijk weer bij het merk. Het zal echter niet snel in de knoop komen. Het logo is weer terug te vinden op de USB connector en de kabelbinder die bij de muis zit.
Draaien we de muis om dan zien we daar als eerste de PFTE muisvoetjes zitten. Deze doen goed hun werk en zorgen er voor dat de muis lekker over de mat of het bureau glijdt. En mochten ze versleten zijn dan zijn deze makkelijk te vervangen voor een nieuwe set die Mountain mee levert met de muis. De onderkant bevat een kleine inkeping waar de voetjes mee los te maken zijn. In het midden vinden we de sensor van de muis. Dit is de PixArt PAW3370 sensor die dus voor het eerst geplaatst is in een muis. Als je de laatste foto bekijkt dan zie je door de onderkant een easter egg zitten. Men heeft op het PCB het logo van Mountain geprint.
Pakken we de zwarte variant er eens bij. Deze is merendeel hetzelfde echter was dit een review sample waar later nog een paar dingen aan verbeterd zijn zoals de verlichting en de gladheid van de muisknoppen.
De voorkant van de zwarte variant ziet er precies hetzelfde uit als de witte versie. Wel is op de achterkant van de doos de zwarte muis te zien in plaats van de witte muis. Openen we de doos dan zien we uiteraard ook de zwarte muis in plaats van de witte muis. De papieren en accessoires die bij deze muis zitten zijn hetzelfde als bij de Retail versie. Wel waren de reservevoetjes los verpakt maar deze zijn uiteindelijk apart verpakt.
Ga je nu naar de muis kijken dan is hij nog neutraler dan de witte variant. Omdat er geen kleurverschil is tussen de behuizing en de knoppen ziet deze er nog strakker uit. Het PCB is minder goed te zien aangezien dit bijna dezelfde kleur heeft als de behuizing. Wat wel is met deze versie is dat de muisknoppen net iets gladder zijn dan de uiteindelijke retail versie. Zelf vind ik dat net iets prettiger vast houden. Bovenop weer de DPI knop en het muiswieltje. Bij het wieltje krijg je wat mij betreft ook een prima feedback als de muis ook daadwerkelijk aan het scrollen is. Natuurlijk mogen de LEDs niet ontbreken bij deze muis.
Links en rechts is ook weer het profiel terug te vinden wat moet zorgen voor grip. Tevens vinden we aan de linkerkant de knoppen vooruit en achteruit terug wat nog meer het uiterlijk heeft van metaal dan bij de witte versie. Ook dit is weer plastic. En net zoals bij de witte variant kun je het PCB zien liggen. Weliswaar wat lastiger vanwege de zwarte kleur maar de witte lijnen en letters zijn goed terug te zien.
Draaien we de muis om dan is het uiterlijk hetzelfde als de witte variant. Echter: aangezien zwart de kleur van de behuizing is steken de PFTE voetjes af bij de rest van de muis. Dit ziet er wat mij betreft ook niet verkeerd uit. Hier is de inkeping ook beter te zien voor het vervangen van de teflon voetjes, mocht deze aan het einde van zijn latijn zijn. In het midden zien we weer de sensor terug. Wat nu wel duidelijk te zien is, is het logo onder de sensor. Een grappige toevoeging.
Terug naar boven
Deze muis is prima te gebruiken zonder software. Hij heeft een ingebouwd geheugen waar al instellingen in opgeslagen zijn zoals de verlichting en de DPI instellingen. Wil je deze echter aanpassen dan zul je toch een programma moeten installeren. Daarvoor heeft Mountain het toepasselijke programma Basecamp uitgebracht (blijft toch in de bergen hangen). Met deze software kunnen de instellingen van zowel de Makalu als het Everest toetsenbord ingesteld worden.
Een Google zoekopdracht op Mountain Basecamp levert helaas wat verkeerde resultaten op maar als je naar de internetpagina van Mountain gaat staat er onder het kopje software een download knop. Het downloaden hiervan duurt niet al te lang aangezien het programma maar 140 MB groot is.
Ook de installatie van de software neemt niet al teveel tijd in beslag. Er moeten een paar settings ingevuld worden zoals de taal en de locatie. Na installatie hoeft de machine niet opnieuw opgestart te worden.
Eenmaal geïnstalleerd kan het programma gestart worden. Doe je dit en sluit je het apparaat voor het eerst aan dan controleert de software of er een firmware update is voor het aangesloten apparaat. In dit geval was er dus inderdaad een update voor de muis.
Klik je op het plaatje van de muis dan kom je in het instellingen scherm terecht. Hier staan de instellingen van de polling rate, de gevoeligheid, de kliksnelheid en de reactietijd. Tevens is Angle Snapping in te schakelen (wat een correctie kan toepassen en zorgt dat je muis toch in een rechte lijn beweegt) en de Lift-Off afstand in te stellen (bijna meteen reageren of wat later reageren). Aan de rechterkant staan de verschillende DPI niveaus. Deze waardes zijn allemaal apart in te stellen. Onder de afbeelding van de muis staat de knop om de firmware ook bij te werken. Dit duurt over het algemeen niet langer dan een minuut.
In het volgende scherm kunnen macro's ingesteld worden. Zo kan er met één druk op de knop meerdere acties tegelijk uitgevoerd worden. Denk hierbij aan het opslaan en exporteren van gegeven met één klik of diverse handelingen in een spel. Dit kan best handig zijn in bepaalde spellen. Pauzes tussen commando's zijn ook in te stellen in milliseconden.
Ook zijn de verschillende knoppen qua functie aan te passen. Natuurlijk wil je de twee hoofdknoppen blijven gebruiken voor hetgeen ze voor bedoeld zijn. Maar het kan uiteraard zijn dat je met een muisknop een programma wilt openen, een commando van je besturingssysteem wilt laten uitvoeren of met de zijknoppen de helderheid van de verlichting aan wilt passen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Dit is allemaal te programmeren.
Over verlichting gesproken: deze is ook via de software aan te passen. Veel opties zijn er niet maar de opties die er zijn, zijn goed uitgevoerd. Zo kan er gekozen worden tussen één kleur, een regenboog aan kleuren, ademende verlichting of custom. In de laatste stand zijn de acht verschillende LEDs qua kleur aan te passen, net wat je zelf mooi vindt.
Dit is dan het resultaat. De onderste twee foto's zijn van de zwarte muis wat een pre-retail versie was. Daarop waren de individuele LEDs zichtbaar. Men heeft dit bij Mountain opgepakt en ondertussen is de verlichting op de zwarte muizen net zoals bij de witte muizen: gewoon egaal en netjes verspreid.
Links de witte muis, rechts de zwarte.
Alle instellingen zijn op te slaan in een profiel. Er is ruimte voor vijf verschillende profielen. Het wisselen van profielen gaat helaas alleen maar in de software. Maar wil je je muis meenemen dan laad je het gewenste profiel in je muis en deze zal dan actief zijn op het moment dat je de muis aansluit op de computer. Denk hierbij aan de verlichting en DPI settings.
Dan heeft de software zelf ook nog een paar instellingen. Het gaat hier voornamelijk om het opstarten bij een Windows boot, geminimaliseerd of niet en het anoniem doorsturen van data. Ook is de taal aan te passen en is het mogelijk om te controleren op updates. En mocht je support nodig hebben dan staan hier de knoppen om direct op de pagina's te komen.
Terug naar boven
Ik gebruik ondertussen al eventjes de muis voor het werk en heb er ook een paar keer games mee gespeeld. Hij voelt heel erg licht aan maar is daarmee wel heel makkelijk te bedienen. Het vergt wel even wat gewenning aangezien ik normaal de voorkeur heb voor muizen die wat zwaarder zijn. Dan krijg je het idee dat je echt wat vast hebt in je handen. Gelukkig valt het na een minuut of vijf niet echt meer op en kan je lekker bezig. Het ribcage design heb je na een korte periode niet eens meer door. Eerst dacht ik dat ik de inkepingen constant zou voelen maar dat was niet het geval. Dat ligt natuurlijk ook aan de manier waarop je de muis vast hebt. Het voelde prettig aan en deed niet onder voor een "normale muis". De dichte zijkant zorgt er voor dat je de muis prima kunt oppakken. Er zit niets van rubber wat moet zorgen voor grip maar met dit gewicht is dat ook niet echt nodig. De muisknoppen reageren vlot en zijn licht in te drukken, wat ook geldt voor de middelste muisknop. Er zijn muizen die bij het wiel meer kracht nodig hebben maar dat valt bij de Makalu echt mee. De knoppen op de zijkant van de muis reageren zelfs misschien iets te snel.
De sensor reageert netjes en accuraat. Ik zelf heb compleet geen problemen ontdekt met bewegingen of dat de muis het niet deed of ineens aan de andere kant van het scherm stond. Nu worden sensoren over het algemeen steeds beter. Zelf gebruik ik hem normaal gesproken op 800 DPI omdat dit een mooie balans is tussen snel en nauwkeurig. 19000 DPI is mogelijk maar dan hoef je je muis amper te bewegen om aan de andere kant van het scherm te komen. Maar natuurlijk kun je bijna niets anders verwachten van een nieuwe sensor die claimt een nog lagere foutmarge te hebben dan zijn voorganger.
Dankzij de lage Lift-Off distance kun je vrij snel met de cursor over het scherm heen zonder dat de muis nog alle kanten op gaat. Dit is voornamelijk handig bij shooters waar je toch heel snel bewegingen wilt maken, maar wel de bewegingen die jij wilt dat het karakter maakt. Persoonlijk vind ik de verdeling van het gewicht prima. De muis kantelt niet en gaat recht omhoog. Op die manier houd je de grip en controle over de muis. Het snoer is echt flexibel. Het is ook niet voorgekomen dat een beweging niet lekker liep omdat de kabel van de muis tegen zat te werken.
De verlichting van de muis ziet er gewoon netjes uit naar mijn smaak. Dit is goed te zien in het midden van de muis. Dat bij de uiteindelijke versie de verlichting iets is aangepast kan ik Mountain alleen maar een compliment voor geven. Dit ziet er beter uit dan de afzonderlijke LEDs die te zien waren bij het pre-productie model. Ook lijkt de helderheid wat hoger te zijn dan bij het eerdere model. Bij de witte versie is de verlichting ook beter te zien aan de binnenkant van de muis. Deze verlichting is makkelijk aan te passen naar wat je zelf wilt. Wellicht komen er in een later stadium nog meer patronen uit maar wat er nu aanwezig is ziet er goed uit. En mocht je het toch niet willen kan het altijd uitgezet worden.
Terug naar boven
Met de Makalu 67 brengt Mountain hun eerste product op de markt. Uiteraard was er al het toetsenbord maar deze was alleen via de kickstarter campagne te krijgen. Op het moment van schrijven worden deze mondjesmaat naar backers uitgeleverd. In een later stadium zou deze ook te koop moeten zijn. Een muis is toch weer een ander verhaal. Deze is ontwikkeld en meteen in de webshop gezet. De prijs die daar gevraagd wordt: €59,99.
De muis voelt lekker licht aan maar het is zeker geen kleine jongen. Hij heeft het formaat van een "normale" muis maar heeft het gewicht van een mini muis. Daardoor heb je een goede grip op de muis en hoef je niet bang te zijn dat je kramp krijgt in je handen omdat je muis zo klein is. Vanuit de grip kun je makkelijk bij alle knoppen. Deze voelen kwalitatief goed aan en reageren snel. Een nadeel is wel dat de zijknoppen soms iets te snel kunnen reageren als je duim iets groter is. Het ribcage ontwerp zie je wel maar voel je niet echt meer na een aantal minuten. Het ziet er wel wat apart uit. Bang voor vocht hoef je niet te zijn, want de printplaat is voorzien van een coating om schade te voorkomen. Het snoer is lekker flexibel en beweegt makkelijk mee.
Qua prestaties komt deze muis goed mee met de duurdere muizen. De sensor is accuraat en slaat niets over. De lage Lift-Off distance moet er voor zorgen dat je je muis niet zo hoog hoeft op te tillen om hem te verplaatsen, wat alleen maar fijn is bij shooters. DPI instellingen zijn makkelijk aan te passen waardoor hij helemaal naar jouw hand is in te stellen. 19000 DPI gaat wat ver maar met vijf verschillende instellingen en stapjes van 50 DPI zit er altijd wel een instelling tussen voor jou. De sensor is een verbeterde versie van de PAW3389 waarbij het grootste verschil wel het verbruik is. Dit is terug gebracht naar 1.5mA wat nagenoeg niets is.
De verlichting is goed uitgevoerd. Er is een rand te vinden in het midden wat bij de witte versie ook goed aan de binnenkant te zien is. Deze is makkelijk aan te passen in de software genaamd Basecamp. De software werkt prettig en instellingen zijn eenvoudig terug te vinden en in te stellen. Deze kunnen vervolgens opgeslagen worden op één van de vijf profielen. De software is licht in gebruik al kan het zo zijn dat als je meerdere apparaten gaat gebruiken het wat zwaarder wordt. Maar dat is iets wat de toekomst moet uitwijzen.
Al met al is de Makalu een prima muis voor een competitive prijs. Helemaal voor een eerste product!
Mocht je op- en/of aanmerkingen hebben of iets te vragen, dan hoor ik het uiteraard graag. Mocht je dit een leuke review vinden, dan hoor ik het dit natuurlijk ook graag.

Het motiveert mij om nog meer reviews te maken.