Poco X3 NFC 64GB opslag Blauw Review

3 december 2020, laatste update op 24 april 2021, 657 views Rapporteer

Prijs-kwaliteit van deze telefoon is top. Goede custom-rom ondersteuning was voor mij het belangrijkste, naast de prijs. Na 3 weken echter al mini-krasjes op de achterkant, dus er is zeker wel wat op aan te merken, maar ergens moet je inleveren.
Edit 24/4/21 Bluetooth issues op stock en custom rom

Pluspunten

• Custom-rom - persoonlijk
  • Scherm
  • 5Ghz Wifi - persoonlijk

Minpunten

• Camera bulge - persoonlijk
  • Plastic-fantastic
  • Bluetooth slecht

Heb de Xaoimi Poco x3 NFC gekocht als de vervanger voor mijn Xaomi Redmi 3s. De laatste is een ulra-low spec telefoon - met een Snapdragon 430, destijds al een budget soc. Ik zal eerlijk zijn, als mijn oude telefoon 5GHz wifi had gehad, had ik deze waarschijnlijk nog steeds gebruikt. De laatste maanden gebruik ik de telefoon echter veelvuldig voor gamestreaming op de bank en voldeed deze dus niet meer.

Op mijn zoektocht naar een nieuwe telefoon kijk ik naar waar-voor-mijn-geld telefoons. Een paar eisen die ik heb:
  • Custom-rom support - dat was het allerbelangrijkste voor me. Ik tinker graag met mijn telefoon.
  • 5Ghz Wifi - voor gamestreaming met Moonlight en/of Steamlink en in de toekomst misschien X-box
  • SOC - Prijs/kwaliteit verhouding. Begon me toch een beetje te irriteren (ergeren?) aan de traagheid van mijn oude telefoon
  • Prijs - ik weet dat ik niet veeleisend ben, dus prijs-prijs-prijs en bovenstaand in achterhoofd
Met vooral het custom-rom verhaal werd mijn keuze al snel een beetje beperkt, zeker in combinatie met de 5Ghz wifi. Ik kwam al snel weer bij Xaomi uit, en dus de Poco x3.

Het recovery-customrom - rooten verhaal ging redelijk soepeltjes. Er zitten nog wel wat haken en ogen aan, volgens mij zijn de binary-blobs nog niet vrij gegeven door Xaomi (oid, heb er niet super-veel verstand van). Je moet dus een dirty flash doen, vanaf een heel specifieke versie. Maar als je de instructies netjes volgt, geen probleem.
Tot nu toe ook nog geen problemen ervaren met Digid en de ABN AMRO bank ervaren. Ik gebruik de NFC niet om te betalen, ook geen idee of ABN AMRO dat ondersteund. Heb wel mijn ID moeten scannen voor DigiD, en dat ging goed.
Ik moet zeggen dat ik hiermee allemaal redelijk blij verrast ben, had hier wel wat issues mee verwacht. De rom die ik gebruik is Resurrection Remix 8.6.4 - via XDA.

De bouwkwaliteit, daar lever je volgens mij wel wat op in. Ik vind het prima, maar ik ben denk ik wat dat betreft ook niet veeleisend. Dat gezegt hebbende, ik gebruik de telefoon naakt en klik hem dagelijks meerdere keren in mijn bluetooth gamepad en zie toch al wat markeringen. In als je er naar zoekt, in de weerspiegelingen van het licht, dan zie ik al redelijk wat mini-mini krasjes. Ik snap niet dat ze de achterkant van glimmend plastic hebben gemaakt - had persoonlijk liever mat - en dat POCO logo ingebed in het plastic is imo niet moeders-mooiste. De camera bulge pakt ook zeer veel stof, maar denk dat alle dat doen. Zou persoonlijk liever geen camera-bulge hebben gehad. Ik heb ook geen idee hoe die presteren - bedacht me net voor de review dat er 3 cameras op zitten, dus tja, don't ask me.
De telefoon is verder ook zwaar, erg zwaar. Ik kom van een erg lichte telefoon - 144 gram - en deze is 215 gram. Moet zeggen dat het me vies tegenvalt hoe zwaar hij is. Hij is echter lichter dan de Iphone van een collega van me en een Samsung van een andere collega - ja ik heb er over zitten klagen op het werk hehe, zo zwaar vind ik hem. We hebben de specs vergeleken.
En qua grootte valt hij ook tegen. Ik zou persoonlijk liever een kleinere telefoon hebben gehad, maar ja, keuzes waren er in deze prijsklasse en met mijn specifieke eisen niet echt. En wat je krijgt qua soc en features is volgens mij op dit moment onovertroffen:
  • Snapdragon 732G soc - een upper-range middenklasser soc
  • 120Hz scherm
  • 6Gb Ram
Een full-hd scherm - iets opgerekt met in de hoogte meer pixels - is mij voldoende, kom van 720p.
Qua MIUI - ik heb eigenlijk niet echt een goed idee. Heb de telefoon denk ik 3 of 4 dagen zonder Custom-rom gebruikt - puur om te kijken of alles in orde was - en daarna gelijk custom-rom erop. Had mijn Mi-account met de goede status nog van mijn andere telefoon, dus hoefde niet te wachten. Gelijk de bootloader unlockt. Oh, het wat gedoe om je Mi-account te koppelen aan je telefoon, volgens mij hoefde dat met mijn Redmi 3s niet, maar enfin, uiteindelijk was ook dat gelukt.

Het gamestreamen loopt soepeltjes vanaf de telefoon. Ik heb wel af en toe last dat mijn bluetooth controller disconnect, maar heb niet het idee dat het aan de telefoon ligt. Audio is iig geen probleem. En dat zou ook met de custom-rom te maken kunnen hebben.

Nog wel iets wat me te binnen schiet - met de originele software erop was het bellen een beetje raar, volgens mij stond deze half op de speaker oid, het was net of de telefoon op handsfree stond. De custom-rom vermelde al dat dit was opgelost, dus voor mij ook geen probleem. Maar ga je hem standaard gebruiken dan zou ik eerst even googlen. Als je dan toch googled, zou ik ook even naar de op-het-moment-dat-ik-dit-tik-nieuwe Poco 3M. Die is nog 50 euro goedkoper dan deze en ziet er qua specs ook goed uit.

Volgens mij heb ik verder niets, hopelijk heb je wat aan mijn veel-te-lang verhaal.

Edit 24/04/21
De bluetooth is knap waardeloos; mijn gamepad en 1 headset verliezen constant de verbinding. Blijkt (vziw) ook bij de stock roms een issue te zijn. Heb verschillende custom roms met verschillende versies vd firmware geprobeerd, maar nog geen oplossing.
Ter info gamepad en headset stabiel bij andere apparaten.

Oh en een dikke kras op mijn scherm in een half jaar. Oude telefoon was 4.5 jaar oud en geen krassen.

Heb jij ook een Poco X3 NFC 64GB opslag Blauw?

Bedankt voor je review! Voor mij was de custom ROM support ook een belangrijke reden om de telefoon te proberen. Je vermeldt het al een beetje: Als je een nieuw Mi account hebt, heb je te maken met een wachttijd voordat je de bootloader kunt unlocken. Bij mij is dat 7 dagen. Tussendoor nog eens geprobeerd, maar moet echt wachten. Ook met oudere versie van Mi Unlock - zoals dat op andere plekken geopperd wordt - krijg je het niet eerder voor elkaar.