Corsair weet met de H100i RGB Platinum wederom een zeer stabiele AIO neer te zetten. Wel of niet RGB blijft een discussie in PC-land, al is de kwaliteit ervan erg goed. Al met al een sterk product voor niet al te veel geld.
Pluspunten
- Koelprestaties
- Geluidsproductie op silent is ronduit indrukwekkend laag
- Installatie op zowel Intel als AM4 is een makkie
- aRGB met meer instellingen dan je kan bedenken
Minpunten
- Meerprijs tegenover een non RGB set met vergelijkbare prestaties zoals de Arctic Freezer II 240
- Op extreme setting krijg je het geluid van een windtunnel uit je pc
- Software had uitgebreider gemogen, zeker met betrekking tot fan-instellingen
3/12/2020: Doordat de levering van wat onderdelen vertraagd is vanuit Megekko, volgen de foto's op een later moment.
Corsair H100i Platinum RGB
Nadat ik heel lang geleden voor het eerst de stap naar waterkoeling AIO's durfde te maken met de eerste generatie 120mm AIO van Corsair, is er daarna eigenlijk geen Corsair AIO in mn builds voorgekomen. Destijds was het een topper, maar hoort Corsair nog steeds bij de toppers, of zijn ze inmiddels voorbij gestreefd door andere bekende AIO-boeren zoals NZXT en Cooler Master??Uitpakken
Voor degene die bekend zijn met Corsair moet de verpakking bekend voorkomen. Gele accenten en een doos waar alles netjes geordend in zit.
Er zit geen overbodige luxe bij de set, maar alles wat je nodig kan hebben zit erbij. Zo zien we brackets voor zowel AMD AM4 en Intel (pre-applied).
Koelpasta is ook pre-applied, en alles is netjes ingepakt in plastic zakjes het bij elkaar te houden en beschadigingen te voorkomen.
Verder zien we de welbekende Corsair pomp en cpu-block combinatie in het zwart en zilver, een 240mm grote radiator, en 2 ML120 RGB fans.Installeren
In dit geval wordt de set geinstalleerd op een AM4 B550 bordje, waardoor je enkel de mounting brackets van het cpu-block moet uitwisselen voor de juiste. Bij Intel is het vervangen van de backplate noodzakelijk, maar gelukkig levert Corsair deze erbij.
De Intel brackets komen met een duidelijke click los, en vervolgens kan je de AM4 brackets er op clicken. Ook hierbij nemen we een duidelijk click geluid waar, zodat je zeker weet dat je de bracket goed vast hebt zitten.
Bij de AM4 bracket horen vervolgens 2 thumbscrews en 2 haakjes.
De haakjes schuif je over de originele AM4 mounting hardware op je moederbord, terwijl je het block laat zakken. Vervolgens een kwestie van de thumbscrews aandraaien (om en om, niet 1 tegelijk!) tot het block lekker stevig tegen je CPU aandrukt.
Veel makkelijker is naar mijn inzien niet mogelijk!
Vervolgens gaan we een plekje zoeken voor de radiator. Aangezien ik had bedacht de radiator boven in te plaatsen, heb ik gekozen voor een push configuratie waarbij je de RGB op de fans dus ook goed blijft zien. De fans heb ik van te voren op de radiator geschroefd waardoor het plaatsen van de radiator een makkie is.
Dan komt vervolgens het minder leuke gedeelte. De kabels proberen weg te werken...
Nu we het toch over kabels hebben, dit zijn er behoorlijk wat bij de Corsair AIO.
We hebben in totaal 7 kabels aan het setje hangen, en deze wil je zoveel mogelijk uit het zicht houden bij een open case met side window.
Vanuit de pomp gaat er een micro-usb kabel naar een usb 2.0 poort op je moederbord, een 3 pin stekker naar een willekeurige fan header op je moederbord, en vervolgens een splitter voor de RGB en 4 pins fanstekkers naar een ruimte naar keuze.
Aan iedere fan zit zoals gebruikelijk bij (a)RGB fans 2 stekkers, 1 4 pins voor fancontrol en power, en 1 RGB stekker.
Deze leiden we allemaal via openingen in de case naar de ruimte achter het moederbord.
Het grote voordeel, ondanks al deze kabels, is dat Corsair er zo voor zorgt, dat er maar 1 fanheader in beslag wordt genomen. Dit terwijl je toch echt 2 fans en een pomp aanstuurt.ICue
Bij het opstarten van ICue, komt de H100i meteen in beeld. De instellingen op gebied van RGB zijn behoorlijk uitgebreid en mocht je meerdere Corsair RGB producten hebben kan je deze ook syncen (denk hierbij aan toetsenborden, muizen, headsets en RAM geheugen).
De instellingen voor fancontrol en pompsnelheid zijn helaas een stuk minder uitgebreid.
In principe heb je de keuze uit 3 instellingen voor snelheid, of zero rpm, waarbij het dus wordt stilgezet.
Je beschikt over Quiet, Balanced and Extreme presets.
Deze kan je vervolgens toe wijzen aan de fans en de pomp.Koelprestaties
Eindelijk, want hier draait het toch allemaal om?!
De koelprestaties!
Om eerlijk te zijn is dit precies waarom je uiteindelijk een Corsair AIO koopt. Betrouwbaarheid, ease-of-use en een kleine beetje show.
Maar koelen, dat doen ze ook meer dan prima.
Ik ben niet Gamer Nexus, en ik ga dan ook niet uitgebreid degrees over ambient grafieken bespreken. We houden het simpel en proberen hierbij een duidelijk beeld van de prestaties te geven.
De H100i is geplaatst in een mini-itx cube case (Parvum S1.0) waarbij 1x 120mm voor intake aan de voorkant is geplaatst, en de H100i in de top is geplaatst als exhaust.
Verder bestaat het systeem uit een MSI B550I Gaming Edge moederbord, 16GB DDR4 G.Skill Royal ram, een GTX 2080 Super van Gigabyte en een Ryzen 3600 processor.
De processor is overgeclockt naar 4.4GHZ allcore om zoveel mogelijk hitte te genereren.
Na een uur lang prime 95 op small FFT's met zowel de pomp als de fans op de quiet setting zien we een prima 81 graden als maximale temperatuur. Bij deze setting is het systeem fluisterstil wat indrukwekkend is, gezien de stress die het systeem te voorduren krijgt.
Doen we dezelfde test maar dan met de settings van zowel de fans als de pomp op balanced, valt het op dat de pomp nauwelijks meer lawaai maakt (verschil is onhoorbaar), maar de fans daarentegen een stuk levendiger worden. Na wederom 1 uur is de maximale temperatuur 78 graden.
Vervolgens nogmaals dezelfde test maar deze keer met beide settings op extreme. De use-case voor deze settings kan ik me niet voorstellen. De fans klinken inmiddels als een windtunnel en de pomp heeft een heel irritante hoge whine. Na 1 (ondraaglijk) uur is de maximale temperatuur 74 graden.
Nadat we nog wat geëxperimenteerd hebben met instellingen, blijkt de beste balans te bestaan uit een balanced setting voor de pomp, met een quiet settings voor de fans.
Na 1 uur P95 is de max temperatuur 79 graden, en het systeem is doodstil tijdens de test.
Is de load van P95 realistisch? Heel kort gezegd, nee.
Daarom heb ik de temperatuur bij verschillende games in de gaten gehouden.
De maximale temperatuur is genoteerd na minimaal een uur speeltijd.
Destiny 2 1440P Ultra: 67 graden
BFV 1440P Ultra: 69 graden
Forza Horizon 4 1440P Ultra: 67 graden
Al met al dikke prima qua temperatuur!Conclusie
Met de vernieuwde H100i Platinum RGB zet Corsair wederom een sterk product neer. Als je geen extreme dingen doet met je CPU, kan de AIO hem moeiteloos en doodstil koel houden. Het geheel ziet er strak uit, de aRGB werkt goed en met de garantie vanuit Corsair zit het ook wel goed.
De software mag naar mijn mening nog iets gefinetuned worden, met meer opties voor fancontrol, maar is al stukke beter dan die van de concurrenten zoals NZXT.
De prijs is concurrerend met NZXT en ligt iets boven Cooler Master. Wat mij betreft mag de prijs nog wel iets zakken, maar is dit gezien de concurrentie zeker niet te hoog.
Heb je toch meer koelprestaties nodig dan deze set (op quiet mode) kan bieden, heeft Corsair ook nog een H115I in de aanbieding. Kost iets meer, maar het design is identiek, en door de toegenomen grootte van de radiator naar 280mm met 2x 140mm fans is de koelprestatie nog beter, en kan deze dus ook hogere wattages in stilte koelen!