LG 75NANO996NA Zwart Review

9 december 2020, laatste update op 9 december 2020, 2.770 views Rapporteer
Testpanel +1

LG NanoCell is weer een stap in de goede richting van kleurweergave en zwartwaarde. Hoewel het nog niet kan tippen aan LG's eigen OLED is dit paneel toch wel erg netjes voor een LCD techniek.

Pluspunten

• Groot
  • Scherp beeld
  • Kleur
  • Meestal goede zwartwaarde

Minpunten

• Te groot
  • Prijs
  • Light bleeding
  • Heeft wat tweaking nodig in de kleuren

Inleiding

LG heeft met NanoCell wel een mooie techniek op de markt gebracht.
Het is beter dan voorgaande LCD technieken in kleur weergave en zwartwaarde. Vooral als je het geld niet over heb voor een OLED van hetzelfde formaat is dit zeker een mooi alternatief.

Uit de doos

Als je de doos in huis krijg heb je al een vermoede van het formaat maar het is pas als je de TV echt op de plek heb staan en ga zitten dat je pas door heb wat je in huis heb gehaald.
Alles zit netjes verpakt en in eigen vakjes ingedeeld.
Bouwkwaliteit en vormgeving
Gelijk is al te voelen wat de bouwkwaliteit is aan het gewicht en robuustheid van het toestel. Daarom moet je minimaal met z’n tweeën zijn om de TV uit te pakken en op de plek te zetten en liever nog een derde erbij voor het schroeven van de poten en begeleiden.
De poten hebben nog wat aandacht nodig. Ze zijn zo groot dat ze volledige diepte van mijn tv kast is beslag nemen. Maar ook weer erg klein voor het formaat en gewicht van de tv waardoor het gevoel is dat het wat wiebelig staat. Daarom zou het beste zijn om de tv aan de muur te bevestigen.
Het uiterlijk van de TV is als je verwacht. Een TV. Het enige wat daar nieuw aan is sinds de laatste generaties is dat de schermranden steeds dunner worden. Wel is het een erg Dik toestel dus zal toch wel een 15 centimeter van de muur af komen met zelfs de dunste beugel.
Afstandsbediening
De Magic Remote ligt fijn in de hand en is erg bruikbaar met de airmouse functie en het scroll wiel. Waardoor snel te navigeren is door eventueel webpagina's en makkelijk te typen op toetsenborden.
Er zit ook een microfoon op de afstandsbediening voor speach to text. Maar dat werkt van geen kant. Ik heb zowel Engels als Nederlands geprobeerd maar de tv snapt alleen de meest simpele woorden. Dus je favoriete band opzoeken op Youtube zit er niet echt in of je moet alleen maar The Who willen luisteren.
Wat ik wel mis is zijn de media knoppen zoals play/pauze en stop.
Er zitten 2 gespecificeerde knoppen op voor Netflix en Amazon. Persoonlijk gebruik ik geen van beide dus had ik graag een optie gezien om deze knoppen zelf te programmeren naar bijvoorbeeld Youtube en HDMI2.

We zette hem aan

Eerste gebruik
Na het inpluggen en aanzetten wordt als eerst gevraagd om de afstandsbediening te koppelen. Dit is snel gedaan door 1 knop in te drukken.
Hierbij is duidelijk dat de afstandsbediening 2 technieken gebruikt om te communiceren met de TV. Infrarood voor het aan het uitzetten van de TV en RF voor eigenlijk alle andere functies. Dus voor het aan het uit zetten moet je richten op de tv en al het andere kan je achter je rug doen.
Het doorlopen van de setup is vanzelf sprekend en makkelijk.
Uiteindelijk krijg je ook ge vraag om AI picture en AI sound te gebruiken. Op het eerste gezicht lijkt het mooier te zijn met het voorbeeld wat ze daar gebruiken maar later heb ik AI picture toch weer uit gezet om zelf met de kleuren te spelen.
WebOS Wat een zooitje
Uiteindelijk worden we begroet door de gebruikersinterface van WebOS.
Het is erg druk wat naar mijn mening het gebruik niet makkelijker maakt.
Je heb standaard al 2 balken en daarbij ook nog een linker en rechter gedeelte.
Het rechter gedeelte is hierbij voor de apps met daarboven de inhoud van de app die geselecteerd staat.
En het linker deel is voor alle TV gerelateerde onderdelen zoals Tuner en aangesloten apparatuur.
Als je dit wit navigeren met de airmouse moet je op een icoon stil staan voordat de volgende opties naar boven poppen. Ik vind het erg omslachtig.
Bij de oude WebOS interface van LG had je eigenlijk maar 1 balk waar je alles naar eigen zin op in kon richten. Dan was het navigeren enkel naar links en rechts.
Maar dit is een persoonlijke voorkeur.
De nieuwe WebOS is wel snel. Apps zijn snel geladen en er kunnen meer Apps tegelijk in het geheugen draaien waardoor je vlot kan schakelen.
Pixeldefect en inbranding
Hier is weinig over te zeggen. Vanuit de doos zijn alle Pixels aanwezig. Heel veel Pixels. Zo veel dat ik ze zelf niet kan tellen. Toch knap dat er dan geen enkele werking weigert.
Inbranding heb ik ook niet gezien maar daar heb ik de tv niet lang genoeg op kunnen testen.
Ik verwacht dat dit geen probleem zal zijn in de toekomst.
Oudere OLED panelen hebben hier nog wel last van maar de laatste keer dat ik iets ingebrand heb gezien op een LCD paneel was een informatie scherm die iedere dag het zelfde heeft weergegeven de afgelopen 7 jaar.

Eigenschappen en gebruik

Beeld
De nieuwe technieken die LG heeft gebruikt om NanoCell voor elkaar te krijgen is wel een vooruitgang op de traditionele LCD schermen van afgelopen jaren.
Kleurweergave
Kleuren zijn mooier en contrast is beter.
Wel vond ik de kleuren direct uit de doos wel heel erg fel en te verzadigd. Maar na het uit schakelen van AI picture en zelf wat aanpassen bij de instellingen (zowel normaal beeld als HDR beeld) heb ik de kleuren naar eigen smaak kunnen afstemmen.
Zwartwaarde in de meeste gevallen zag er goed uit maar ook veel plekken waar het toch niet zo netjes over komt en lijkt over te lopen in de andere kleuren.
Contrast en Helderheid
Local Dimming hebben ze ook verbeterd in deze tv maar nog steeds ben ik er geen fan van. En zorgt voor een witte gloed om lichte delen op zwarte achtergrond. Heel goed te zien bij ondertiteling waar dus ook witte wolk om te letters verschijnt. Uit zetten is helemaal geen optie omdat je dat geen zwart meer over houd en alles veranderd naar grijs. Wat op zijn buurt weer laat zie dat de Local Dimming toch wel een mooie techniek is om een goede ervaring te krijgen met donkere beelden.
Wat me ook opvalt is dat de backlight niet helemaal tot in de hoeken loopt waardoor de randen en hoeken een klein tintje donkerder lijken bij een volledig wit beeld. Dit heeft denk ik de maken met de dunne scherm randen.
Helaas heb ik geen 8K content om de volle kwaliteit van het scherm te testen maar met 4K beelden is alles erg scherp en kan geen oneffenheden ontdekken. Zelfs niet op een meter van het scherm vandaan. Er zit een optie in de tv om 8K te forceren maar dat heeft geen visueel effect op 4K content.
Youtube heeft wel wat 8K filmpjes online staat maar met de ingebouwde youtube app kan ik de hogere resolutie niet onderscheiden van de 4K instelling.
Veel vergelijkingsmateriaal heb ik niet. Als primaire TV gebruik ik een 55inch LG OLED van 3 jaar oud en ik heb nog een LG 49inch LCD tv van 1 jaar oud.
Wat deze NanoCell levert zit daar eigenlijk precies tussenin. De kleuren en zwartwaarde zijn heel erg mooi en aanzienlijk beter dan de LCD maar kan nog niet tippen aan het ultracontrast van een OLED.
Ghosting
High speed gaming zit er bij mij niet in. Ik vind het fijner om rustig achterover te zitten en lekker een verhaallijn op m'n gemak te spelen.
Daarvoor is de scherm heel geschikt. Zo heb ik een aantal uren Shadow of the Tomb Raider gespeeld en zie met mijn PS4 geen lag en ghosting. Ook niet bij de sneller bewegende beelden.
Geluid
Het geluid heb ik maar kort getest.
Voor geluid wat direct uit een tv komt klinkt het wel beter dan mijn eerdere ervaringen. Het kan er mee te maken hebben dat de tv erg groot is dus wel wat ruimte heeft voor wat stevigere speakers.
AI Sound speelt ook wel mee met een betere ervaring. Het klinkt allemaal wat voller. Vooral hoge en lage tonen worden hiermee verbeterd wat te koste lijkt te gaan van de midden tonen.

Eigen Conclusie

Naar mijn mening is het een mooi scherm als je iets groots in de kamer wilt hebben.
Maar als je echt voor kwaliteit wilt gaan kan je voor minder geld (een iets kleinere) OLED tv in huis halen die veel mooier is.
Ik ben zelf al 3 jaar erg gewend (en verwend) aan een OLED geraakt.
Dus eigenlijk is het te duur voor wat je terug krijg. Of je moet echt dat formaat scherm willen hebben. Maar het zal altijd eigen voorkeur blijven.

Heb jij ook een LG 75NANO996NA Zwart?

Ik deel jouw eindconclusie volledig: je moet echt dat formaat scherm willen. Dan is een OLED met gelijkaardige afwerking nog steeds -een stukje- duurder. Persoonlijk ben ik helemaal om voor de immersie die je bereikt met dergelijke grootte.
Voor de lezers die er meer over wensen te weten: Op het forum loopt er een topic over de meerwaarde van grote schermen, waar er uitvoerig gediscussieerd worden tussen een grotere LCD vs een kleinere OLED aan eenzelfde prijs.
“Persoonlijk is het scherm voor mijn woonkamer te groot aangezien ik er maar 4,5 meter van af zit.”

Ik vermoed dat dit toch wel een beetje een kwestie van wennen is(?). Ik zit op 3-3,5 meter van 85” en dat bevalt prima. Wel heb ik de helderheid wat naar beneden moeten schroeven omdat ik in het donker anders simpelweg verblind word haha (Samsung QLED hier overigens).

Maar verder een nette review :)
ik kan me weinig voorstellen bij deze grootte in de normale NL woonkamer. Zou je misschien een paar foto's kunnen posten? Ik heb zo'n AR app van LG maar die werkt voor geen meter.
Ik had de TV alleen voor review. Ik heb toen wel een foto gemaakt dus ik hoop dat je er wat aan heb.
Als vergelijking ook een foto van mijn 55 inch tv op de zelfde plek.

[Reactie gewijzigd door Gideon88 op 26 juli 2024 14:01]

Thanks!

Ik vind hem prima staan! Als je 55/60 inch had gezegd had ik je ook geloofd.

[Reactie gewijzigd door nexhil op 26 juli 2024 14:01]