Xiaomi Mi Curved Gaming Monitor 34" Zwart Review

Splash
1 december 2020, laatste update op 19 januari 2021, 1.247 views Product gekocht

Xiaomi Mi Curved Gaming Monitor 34" Zwart

Fantastisch voor 3d games, 2d games vaak wat minder door black-smear.

Pluspunten

• 144hz is fijn
  • Prachtig design voor een monitor
  • Geen onzin-opties in OSD

Minpunten

• Blacksmear duidelijk in sommige games
  • G-sync flicker bij lage/instabiele framerates

Ik gebruik de monitor vooral voor gaming, daarop zal ik hem ook beoordelen. Heb hiernaast een 4k 60hz scherm en enkele 1200p schermen om mee te vergelijken.
Kleurenweergave en helderheid
De kleuren zien er in mijn ogen zeer prima uit, vergelijkbaar met andere schermen die ik gezien heb. De zwarten zijn duidelijk donkerder dan bij IPS schermen, een bekend voordeel van VA. Kijkhoeken zijn OK, en eigenlijk geen issue door de curve van de monitor. De helderheid is niet extreem hoog, maar zeker voldoende voor normaal gebruik in een kamer bij daglicht. Fijn is dat de monitor vrij donker kan, zeker als je het contrast ook nog wat omlaag schroeft is het donker genoeg voor gebruik 's avonds.
Refreshrate & curve
Voor snelle games is een refreshrate van 144hz grandioos. Als je hier gevoelig voor bent zie je heel duidelijk verschil qua vloeiendheid van de beelden. Wel moet je aardig krachtige hardware hebben om games in deze resolutie op die framerates te kunnen draaien. De curve is echt tof, je wordt hierdoor wat meer in de game gezogen.
Black smear
Dan komen we bij het eerste nadeel aan deze monitor, black smear. Het is een bekend probleem van VA panelen, maar ik wist niet of je dit in de praktijk ook zou merken. Het antwoord is: hangt af van de applicatie. 3d-games zien er fantastisch uit, geen enkele last van blacksmear. Tekst schrollen tijdens browsen/productiviteit: je ziet het een beetje als je weet waar je op moet letten.
2d games: ik speel wel eens Factorio, deze game heeft zeer gedetailleerde graphics met veel zwarte pixels direct naast witte. Als je loopt scrollt het hele beeld, al met al is dit een worst case qua blacksmear. Het effect is dan ook erg duidelijk: als je loopt worden veel gebouwen in de game even wat donkerder, zodra je stilstaat lichten ze weer wat op. Al met al een vrij irritant effect, heb er een videotje van gemaakt: https://youtu.be/iK_fEhyXnBw
Op 120hz is het effect sterker, 144hz is dus zeker altijd aan te raden.
G-sync flicker
Ik heb een nvidia GPU en g-sync aan. Bij (tijdelijk) lage framerates heeft deze monitor last van knipperingen, waarbij de brightness snel stukje meer en minder wordt. Zie dit artikel voor meer informatie. In de praktijk heb ik dit bij de meeste games alleen in menu's en laadschermen, omdat de framerate dan instabiel is. Tijdens gameplay is het dan weer goed. Ik heb er dus weinig last van dus laat g-sync aan, maar je kan natuurlijk altijd gewoon g-sync uitzetten, dan is het nog steeds een zeer prima scherm. Het is echter wel een duidelijk nadeel nadeel, waar meerdere monitors met dit samsung VA paneel last van hebben.

Een vriend van me heeft deze monitor ook gekocht en heeft een AMD GPU, en hij heeft geen problemen. Het is dus puur een Nvidia ding.
Vormgeving & OSD
De vormgeving van deze monitor is erg mooi, samen met de prijs 1 van mijn redenen om deze te kiezen boven de vergelijkbare Gigabyte. Strak, subtiel ontwerp, een voet die niet wiebelt, een mooie zijdeglans afwerking en geen logo aan de voorkant. Samen maakt dit de mooiste monitor die ik ken.

Sommige reviews klagen dat het onscreen display lastig is, maar ik ben het daar totaal niet mee eens. Er zijn vier knopjes achterop je monitor, als je daar de 4 vingers van je rechterhand op legt vlieg je door de menutjes. Het wisselen tussen input kost een paar kliks, maar zolang je maar 1 input tegelijk aanhebt wisselt de monitor automatisch! Ook geen probleem dus. Verder heeft deze monitor volledige ondersteuning voor DDC/CI, wat wil zeggen dat je de helderheid enzo vanuit je OS met software zoals ClickMonitorDDC kunt regelen.
Op de bovenstaande blacksmear problemen na is dit een fantastische monitor voor de prijs. Speel je niet al te veel 2d games (of kun je leven met het effect), dan is het een aanrader.
Bonus: Demontage
Binnen een maand na aanschaf van deze monitor had ik een redelijk groot stofje tussen de LCD en backlight lagen in het scherm. Nogal irritant, en aangezien de banggood garantie volledig waardeloos is, heb ik het zelf gefixt. Wil je meer weten, lees dan de iFixit guide die ik hierover maakte:

Xiaomi Mi Curved Gaming Monitor 34" Disassembly

Na dit avontuur kan ik Banggood echt niet meer aanbevelen. Ga voor een webshop met fatsoenlijke service.

Heb jij ook een Xiaomi Mi Curved Gaming Monitor 34" Zwart?